NOCNE OPTIKE: ZAKONSKA REGULATIVA, ETIKA, I PRIMJENA U LOVU
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 8 times
NOCNE OPTIKE: ZAKONSKA REGULATIVA, ETIKA, I PRIMJENA U LOVU
Dakle, nocne optike smijeu se koristiti, po zakonu, na lov divlje svinje caglja, i lisice.jolly wrote: Prema zakonu lov nocnim optikama je dozvoljen:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 7_779.html
Članak 7.
kad je dopuštena iznimna upotreba optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili umjetnih svjetlećih naprava i naprava za osvjetljavanje cilja.
Odnosnno novi zakon o lovstvu, kaze:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1913.html
Članak 66.
8. optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike
-----------
(4) Dopuštenje za iznimnu uporabu sredstava iz stavka 1. točaka od 1. do 18. ovoga članka donosi Ministarstvo, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode.
--------------
(5) Ministarstvo nadležno za poslove zaštite prirode dužno je dati svoju prethodnu suglasnost u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva.
-------------
(6) Prethodnu suglasnost iz stavka 4. ovoga članka nije potrebno ishoditi ako se radi o upotrebi optičkih ciljnika za noćni lov za lov svinje divlje, lisice i čaglja izvan zaštićenih dijelova prirode.
Prije ovog zakona, koristile su se u "sivoj zoni", vjerojatno. Po slavonskim lovistima, gdje su stete od svinje na usjevima velike, nije bilo zamjerki unutar lokalnih drustava kad je lovac koristio nocnu. Ovo navodim, jer ukazuje da korsitenje nocne optike pri lovu na svinju, gledalo se unutar nekih etickih priznatih normi.
U iatom periodu, ministarstvo donosi uredbu o izlovu divlje svinje, radi prevencije sirenja africke svinjske kuge. (zahtvatila je lovista diljem Evrope)
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _2281.html
Članak 3.
(1) Radi provedbe ove Naredbe dopušta se:
– lov u lovostaji za divljač svinja divlja (Sus scrofa L.) krmača
– upotreba optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja izvan zaštićenih područja i
– nakon ishođenja zapisnika veterinarskog inspektora odstrjel domaćih svinja lovačkim oružjem uz poštivanje propisanih uvjeta načina uporabe lovačkog oružja i naboja kao i za svinju divlju (Sus scrofa L.)
Moj je osobni stav:
Nocne optike su se prodavale u slobodnoj prodaji po ducanima i prije. Lovacki Vjesnik , kao glasilo lovackog saveza, reklamirao.
Postojala je zakonska osnova, i prije navedenih zakona, da je bila dozvoljena uporaba nocnih, uz uvjet pismenog dopustenja ministarstva u odredjenim lovistima.
Ukoliko se nocna optika koristi razumno, racionalno i umjereno, radi zastite usjeva, odnosno prevencije bolesti svinjske kuge, onda nisam protiv toga.
Ali nisam niti pretjerano odusevljen, jer daje mogucnost da se to zlouporabi i na drugu divljac, za krivolov i prodaju mesa. I onda sam protiv tog.
Nisam sreo ni jednog lovca nikad, koji je izrijekom protiv nocnih optika, iz tog tvrdim da je koristenje nocnih unutar zakonskih odredbi, i unutar etickih normi prihvatljivo kod lovacke populacije
(S tim da treba reci, da HLS
Da li je nesto u skladu sa etikom, ali nije sa zakonom. I to moze biti. Tad zakon treba izmjeniti, kao u prethodnom primjeru, koji dopusta nocne optike, za izlov divlje svinje, caglja, lisice.
(O divljoj svinji, dosta je receno svinjska kuga,i problemi na otocima, lisica predstavlja sve veci problem u lovistima jer se oralnim vakcinacijama protiv bjesnoce brojnost lisica popela nevidjeno, odnosno pojava caglja i njegova brojnost, danas je nezabiljezena, i predstavlja problem u mnogim lovistima)
Drugi primjer sto zakon brani, a etika i tradicija dopustaju - je lov zracnom puskom.
Narod i lovci, tradicionalno izlovljavaju puha trapulom, ili zracnom puskom,
Zakon kaze da se zracnom puskom ne smije loviti.
Obzirom, da se ovo tradicionalno radi na podrucju gorskog kotara, i istre, mozda i drugdje, zacnu pusku treba dozvoliti za izlov puha, tokom trajanja sezone. To je po meni.
Sto se nocnih optika tice, osobno ih ne volim, iz razloga jer se lov svodi na to da se cubi na ceki, po noci, ispred hranilice, i ceka se divlja svinja, udaljenost pucanja 30 do 100 metara.
Iako nije prevodjeno zakonom, medjved se tradicionalno lovi na slican nacin, sa ceke na mrcinistu (hranilistu), i siguran sam da se nocne optike koriste redovno i za taj lov. (Eticki, jest, zakonski...hmmm) Jer se medvjed ne lovi suljanjem, ni pogonom, ovo je onda jedini nacin da se SIGURNO medvjed lovi.
Eticko oprvdanje za nocnu optiku, svakako je da se u takvim mirnim uvjetima, divljac moze dobro osmotriti, procjeniti, i donijeti odluku da li se moze pucati.
Ali, meni se to sve skupa ne svidja, pa ni lov medvjeda me bas ne privlaci.
Optike mogu biti, po svojoj tehnologiji:
NIGTH VISION, jeftinija tehnologija, danas sve pristupacnija
THERMAL VISION, kvalitetnija tehnologija, ali dobar thermal, danas se ne moze naci za manje od 3000 eur
Po nacinu montaze mogu biti:
- ZASEBNI UREDJAJI, koji traze vlastitu montazu
- CLIP ON urejdaji, koji se motniraju na postojecu optiku, i u teoriji se ne moraju upucavati.
Po koristenju, i jedni i drugi mogu biti:
- CILJNICI
- SPOTERI.
Od sveg nabrojanog, najveci sam pobornik iskljucivo elektronskog thremalnog spotera, za izvidjanje u dnevnom lovu.
Ovo pomaze jako puno, jer po danu nadje divljac u travi i grmlju gdje je ljudsko oko ne bi moglo vidjeti.
Ako dodje do ranjavanja divljaci po mraku, thermal spotterom se moze puno lakse naci u grmlju, po noci, dok je jos topla. itd.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Re: NOCNE OPTIKE: ZAKONSKA REGULATIVA, ETIKA, I PRIMJENA U L
Jolly, svaki alat se moze zloupotrebiti i na to nema smisla trositi vrijeme. Uvijek ce biti ljudi koji se drze zakona i onih drugih, ma kakve got mi zakone imali. Zamisli da si u Bosni pa da moras u OL upisivati i broj optike koji imas na tom oruzju ??
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Ma poanta je bila da se nocna optika jos uvjek u javnosti povremeno spominje da nije dozvoljeno. Sto nije tocno.lex-lutor wrote:Jolly, svaki alat se moze zloupotrebiti i na to nema smisla trositi vrijeme. Uvijek ce biti ljudi koji se drze zakona i onih drugih, ma kakve got mi zakone imali. Zamisli da si u Bosni pa da moras u OL upisivati i broj optike koji imas na tom oruzju ??
DOzvoljeno je po nekim pravilima.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Been thanked: 2 times
Radi se o tome da ljudi nisu informirani.
Postoji jasno izrečeno za što se noćna optika može upotrijebiti.
To što se prije nije smjelo ,jedna je stvar ,ali sada se za određene stvari može.
Kako će biti u budućnosti,opet je stvar promjene i donošenja novih propisa.
Postoji jasno izrečeno za što se noćna optika može upotrijebiti.
To što se prije nije smjelo ,jedna je stvar ,ali sada se za određene stvari može.
Kako će biti u budućnosti,opet je stvar promjene i donošenja novih propisa.
Mi smo valjda jedina drzava u EU koja smatra da bi SVI stanovnici SVAKI dan trebali potrositi 2-3 sata radnog vremena citajuci Narodne novine sa zakonskim izmjenama i pravilnicima..???Mirok wrote:...Kako će biti u budućnosti,opet je stvar promjene i donošenja novih propisa.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex!? Lex?!lex-lutor wrote: Mi smo valjda jedina drzava u EU koja smatra da bi SVI stanovnici SVAKI dan trebali potrositi 2-3 sata radnog vremena citajuci Narodne novine sa zakonskim izmjenama i pravilnicima..???
Mislim....
Zelis li reci da ti ne citas narodne novine, svaki dan, par sati pred odlazak na posao?!
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Kao i kada sam bio poduzetnik,oni promijene neki propis i od sutra sam u prekršaju!lex-lutor wrote:Mi smo valjda jedina drzava u EU koja smatra da bi SVI stanovnici SVAKI dan trebali potrositi 2-3 sata radnog vremena citajuci Narodne novine sa zakonskim izmjenama i pravilnicima..???Mirok wrote:...Kako će biti u budućnosti,opet je stvar promjene i donošenja novih propisa.
Pitaš ih .....što,kako , a oni kažu...dužan si pratiti propise,a bez obzira što nisi znao.....ide kazna
Dva Vepra koja sam odstrijelio sa Night Vision Clip on uredjajem,oba u zadnjih par veceri.Kineski adapter za dnevnu optiku kojih se nadje na internetu po 100 dolara cijena.
Prednost,neces odstrijelit krmacu i puno je veca sansa za odlican pogodak.
Mana(u smislu lovne etike),puno je lakse naravno nego sa lampom ili u sumrak ili na mjesecini.
Slike nisu potpuno u skladu sa etikom,ali ionako je bitno samo da se ja pohvalim
Prednost,neces odstrijelit krmacu i puno je veca sansa za odlican pogodak.
Mana(u smislu lovne etike),puno je lakse naravno nego sa lampom ili u sumrak ili na mjesecini.
Slike nisu potpuno u skladu sa etikom,ali ionako je bitno samo da se ja pohvalim
-
Mirok
- Brigadni General

Darac
Koji imaš NV clip on i gdje si ga nabavio po toj cijeni?
Ovo sto imam ne snima snima na karticu Mirok.Mirok wrote:Darac![]()
Ima na Amazonu i jos nekim stranicama po toj cijeni.Evo o cemu se radi
https://www.aliexpress.com/item/32956983698.html
Kineska jeftina skalamerija pa rekoh odoh se malo igrati da vidim kako radi na 30-06.Imam to par mjeseci.Montiram to na moju Zrak 4x28 dnevnu optiku.Ugodno sam se iznenadio.
Jedanog Vepra sam odstrijelio na daljini od 140m,pogodak savrsen iza plecke.Drugo nazime od samo 40 kg sam pogodio iza uha na 120m daljine.Jos jednog iza uha na 80m daljine.I ova zadnja dva na jedno 40m.Sve savrseni pogodci i mrkli mrak bez mjesecine.Promasaj ili los pogodak jos nisam imao.Uglavnom moze se pogoditi divljac na nekih 150m u noci bez mjesecine sa ovim i malom 4x28 optikom.
Dosad se jos nije raspalo nakon 15 ak ispaljenih 30-06 metaka.
Mana je nezgrapnost sistema i ekran koji svijetli kao Las Vegas.Ja sam to rijesio tako sto sam plasticnim trakicama ucvrstio bocu od sampona oko ekrana i obamotao camo trakom.Sad ne svijetli grm iza mene na 5 metara kad upalim.
Sve u svemu zanimljiva igracka
- jolly
- Cinker - bojna

Znaci, lovis s tom kombinacijom, ali slikas divljac s puskom bez toga?
Ja sam bio malo zbunjen gledajuci slike odstrela jer nisam skuzio sta je tu NV dio.
Ja sam bio malo zbunjen gledajuci slike odstrela jer nisam skuzio sta je tu NV dio.
Turn better into best!
Ovo skinem prije slikanja da izgleda viteskije,kao da lovim bez nocne optike.jolly wrote:Znaci, lovis s tom kombinacijom, ali slikas divljac s puskom bez toga?
- jolly
- Cinker - bojna

Re: NOCNE OPTIKE: ZAKONSKA REGULATIVA, ETIKA, I PRIMJENA U LOVU
Turn better into best!