Problem s AR15 - Failure To Feed
Problem s AR15 - Failure To Feed
Pošto ne znam hrvatske izraze ovo će biti hrvatsko/engleski miks
Znači imam taj Failure To Feed problem, ponekad, nakon što opalim metak puška neće automatski ubaciti metak u cijev nego moram pritisnuti bolt catch kako bi ubacila metak u cijev.
Guglao sam sve i svašta, pitao malo kolege ali me zanimaju i ostala mišljenja.
Razlozi koji su mi navedeni su bili : nije dobro očišćena, loš spremnik, streljivo
Razlozi nakon guglanja su, osim gore navedenih, i buffer spring, gas rings i ostale stvari koje se odnose na one koji sami sklapaju AR15
No sumnjam da je to jer inače dobro očistim i imam 3 spremnika svaki od različitog proizvođača i problem se ponovio. Promjenio sam i streljivo i nema promjene. Od deset metaka bar jedan napravi problem.
Ipak sam očistio detaljnije pušku i naručio novi spremnik kojeg čekam da dođe.
Pokušao sam se sjetiti kada su počeli problemi i što sam počeo drugačije raditi. Jedino čega se sjećam je da sam prilikom pucanja u ležećem položaju počeo oslanjati dno spremnika na dlan. Jel moguće da je to poremetilo neki mehanizam u samoj puški ili spremniku?
Znači imam taj Failure To Feed problem, ponekad, nakon što opalim metak puška neće automatski ubaciti metak u cijev nego moram pritisnuti bolt catch kako bi ubacila metak u cijev.
Guglao sam sve i svašta, pitao malo kolege ali me zanimaju i ostala mišljenja.
Razlozi koji su mi navedeni su bili : nije dobro očišćena, loš spremnik, streljivo
Razlozi nakon guglanja su, osim gore navedenih, i buffer spring, gas rings i ostale stvari koje se odnose na one koji sami sklapaju AR15
No sumnjam da je to jer inače dobro očistim i imam 3 spremnika svaki od različitog proizvođača i problem se ponovio. Promjenio sam i streljivo i nema promjene. Od deset metaka bar jedan napravi problem.
Ipak sam očistio detaljnije pušku i naručio novi spremnik kojeg čekam da dođe.
Pokušao sam se sjetiti kada su počeli problemi i što sam počeo drugačije raditi. Jedino čega se sjećam je da sam prilikom pucanja u ležećem položaju počeo oslanjati dno spremnika na dlan. Jel moguće da je to poremetilo neki mehanizam u samoj puški ili spremniku?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Problem s AR15 - Failure To Feed
Probao si nekoliko spremnika, i nekoliko vrsta municije, i imas FTF, u prosjeku svaki deseti metak.
Ja bih rekao, nova nerazradjena puska.
Odi kod puskara da kriticne djelove ispolira.
Ja bih rekao, nova nerazradjena puska.
Odi kod puskara da kriticne djelove ispolira.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Meni jedino 22lr pistolj pokazuje takve simptome ako ne cistim.
Sumnjam da je problem u tome.
Neces nista izgubiti ako je odneses puskaru.
(i onda nakon servisa da skupa testirate na streljani)
Turn better into best!
- HUVO
- Pozornik

- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 5 times
Da vidimo.
Koji je točno AR-15 u tebe? Armalite? S&W? Colt? Direct impingement ili piston?
Budući da si pokušao sa 3 različita spremnika, spremnici nisu problem, ali trebamo malo više informacija.
Pokušaj slijedeće (naravno uperi oružje u siguran smjer i na sigurnom mjestu!): Pokušaj ručno ciklirati. Repetiraj pušku kako bi inače, pa repetiraj ponovno bez ispaljenja metaka, vidi što se događa. Izbaca li ti puška streljivo i ubacuje novu bez problema na taj način?
Budući da si pokušao sa 3 različita spremnika, spremnici nisu problem, ali trebamo malo više informacija.
Pokušaj slijedeće (naravno uperi oružje u siguran smjer i na sigurnom mjestu!): Pokušaj ručno ciklirati. Repetiraj pušku kako bi inače, pa repetiraj ponovno bez ispaljenja metaka, vidi što se događa. Izbaca li ti puška streljivo i ubacuje novu bez problema na taj način?
To mi je sigurno opcija prije nego li sam probam provjeriti u čemu je problem. Dok sam proučavao probleme još sam više upoznao rad puške. Ima neke korisiti i kad imaš problemjolly wrote: 27 Jan 2026, 19:02 Meni jedino 22lr pistolj pokazuje takve simptome ako ne cistim.
Sabatti S.A.R., ima ih dosta okolo i nitko nema sličan problem. Zato sam prvo pomislio da nisam ja nesto krivo napravio i zeznuo stvar.HUVO wrote: 27 Jan 2026, 20:50 Da vidimo.
Na suho sa puferima i ručno radi bez problema. U svakom slučaju idem petak/subota do streljanje (Ritoša) te tamo isprobati i provjeriti s njima što dalje ako se ponovi problem.
- HUVO
- Pozornik

- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 5 times
Ako je puška dobro nauljana i očišćena, onda ovo zvuči kao manji problem sa sustavom povratnih plinova, treba tu nešto namjestiti jer se čini ne dobija dovoljno plinova pa ne može do kraja ciklirati. Naravno može biti i buffer spring kao što si rekao, ali ako nisi ništa mijenjao, manja je šansa. Javi što je rekao puškar.andrej wrote: 27 Jan 2026, 23:17Sabatti S.A.R., ima ih dosta okolo i nitko nema sličan problem. Zato sam prvo pomislio da nisam ja nesto krivo napravio i zeznuo stvar.HUVO wrote: 27 Jan 2026, 20:50 Da vidimo.
Na suho sa puferima i ručno radi bez problema. U svakom slučaju idem petak/subota do streljanje (Ritoša) te tamo isprobati i provjeriti s njima što dalje ako se ponovi problem.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ako je pod garancijom,nije dobro raditi bilo kakve zahvate.
Reklamirati ako se problem ne riješi,jer inače poništavaju garanciju.
- jolly
- Cinker - bojna

Garancija?Mirok wrote: 28 Jan 2026, 15:21
Ako je pod garancijom,nije dobro raditi bilo kakve zahvate.
Reklamirati ako se problem ne riješi,jer inače poništavaju garanciju.
S tim ima vise problema nego sa servisom, i razne mogucnosti povoljne i nepovoljne.
Oruzje nije ves masina, i sve je komplicirano
Ovo su varijante garancije
1. Trgovac ima ugovor s lokalnim puskarom i proizvodjac priznaje lokalnog puskara. Po reklamaciji na garanciju odnese se lokalnom puskaru koji rjesi problem.
2. Trgovac ima ugovor s lokalnim puskarom i proizvodjac priznaje lokalnog puskara. Po reklamaciji na garanciju odnese se lokalnom puskaru koji NE rjesi problem. Oruzje mora u zamjenu ili na servis u tvornicu
3. Trgovac, mora organizirati servis u tvornici ako ne radi s lokalnim puskarom, cekaj onda pusku godinu dana, i onda se vrati sa nerijesenim problemom sto je realna mogcnost. Puska se obicno vrati sa izjavom da je sve u redu.
4. Trgovac prihvati reklamaciju, i da novu pusku, i zamijeni je za staru, ali kupac mora opet rijesavati odjave oruzja i nabavne dozvole u mupu.
5. Problem je banalan, i puskar to rijesi za sitne novce, i vrati pusku u brzom roku, neovisno o garanciji.
Evo, to su otprilike opcije.
Broj 5 opcija je najbolja
Koliko pratim razne grupe, kad oruzje ode na servis u tvornicu, vrlo je visok procenat vracenih a ne rijesenih problema, tvornica kaze sve u redu - izda potvrdu.
U tom slucaju opet si na lokalnom majstoru puskaru da spasi stvar.
Vodi racuna da moderne tvornice idu u robotizaciju i sve je manje puskara da rjesavaju probleme, i sve cesce ce se taj problem desavati da ne rijese nista, i sve se opet svodi na domaceg puskara ili zamjenu proizvoda ako uopce priznaju problem.
Muka jezova!
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Mozda, ali je puno kompiiciranije nego rjesavati garanciju na ves masini.
Turn better into best!
Evo, ako koga zanima.
Problem je bio u jednoj maloj opruzi unutar bolt catcha. Opruga se zaglavila pa je bolt catch "plesao" gore/dole i ponekad kod opaljenja slučajno zaustavio bolt carrier group kao da je spremnik prazan.
Oprugu sam zamjenio i nakon toga je sve bilo ok.
Problem je bio u jednoj maloj opruzi unutar bolt catcha. Opruga se zaglavila pa je bolt catch "plesao" gore/dole i ponekad kod opaljenja slučajno zaustavio bolt carrier group kao da je spremnik prazan.
Oprugu sam zamjenio i nakon toga je sve bilo ok.
kućna radinost, sama opruga je par eura a uz dobar alat (https://realavid.com/products/accu-punc ... -punch-set) sve sam obavio za 10tak minuta
Da je neki drugi tip puške vjerojatno se ne bih usudio, ali ovo je Ar15, slaže se ko lego kockice a savjeta i videa koliko hoćeš
Da je neki drugi tip puške vjerojatno se ne bih usudio, ali ovo je Ar15, slaže se ko lego kockice a savjeta i videa koliko hoćeš