Zimski MSR turnir Felix Arba

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Pinia
Razvodnik
Razvodnik

Zimski MSR turnir Felix Arba

Post by Pinia » 06 Jan 2023, 13:05

Pozivamo sve zainteresirane strijelce za sudjelovanje na natjecanju „ Zimski MSR turnir Felix Arba” u disciplini MSR 15+15 100m stojeći stav, pojedinačno i ekipno koje će se održati 28.01.2023. s početkom u 10 sati na streljani Ritoša Target u Vižinadi.

Streljana se otvara u 10h, mi ćemo bit i ranije tamo da se naprave prijave na vrijeme itd.

Zašto MSR?

MSR, ili modern sporting rifle, izraz je za modernu sportsku poluautomatsku pušku, koja postaju sve popularnija u Hrvatskoj, a u Evropskim zemljama popularna je natjecateljska puška.

Vidimo se tamo!
Attachments
Poziv1 - Zimski MSR Turnir Felix Arba.jpg
Poziv2 - Zimski MSR Turnir Felix Arba.jpg
Poziv3 - Zimski MSR Turnir Felix Arba.jpg

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: Zimski MSR turnir Felix Arba

Post by johnnyboyy1711 » 06 Jan 2023, 13:46

Odlične, odlične vijesti, jedva čekam.

Napokon nešto van revolvera, papovki, tandžari, long range-a na 100 metara i lova na srne :lol:
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 06 Jan 2023, 14:09

Da, da.
Samo nam se organizator malo srami, reci jos par detalja.

Slicno natjecanje je trebalo biti jos prosle godine, ali zbog brojnih problema nije uspijelo biti organizirano.
Sad ide, prvi put za MSR.
Za N klasu, nije moguce radi tehnickih uvjeta ove streljane, a N klasa predvidja lezeci polozaj i udaljenost do 200m.

Moja razmisljanja su da se u ovisnosti o odazivu, s vremenom mozda razvije i PCC, na slican nacin.

PCC pistol caliber carbine, poluautomat nije toliko popularan u HR, i nema toliko puno registiriranog oruzja. Jer je vezan najvise za IDPA i IPSC, a za ovo nemamo strelista i poligone, za sad.

Ali, obzirom na najjeftiniji kalibar centralnog paljenja, 9x19, i atraktivno sportsko oruzje mislim da ima zaseban potencijal, u razvoju ovakvog klasicnog tipa streljastva.

Svi koji pratimo streljastvo znamo da je MK22lr najpopularniji kalibar po kolicini globalno ispaljene municije.
Jedan od razloga je cijena streljiva.
Zato mislim da i PCC, u 9x19 ima potencijal u klasicnom streljastvu, za kakvo imamo najjace razvijenu infrastrukturu - streljane.
(Uzged budi receno, onda i PA 22lr MK, takodjer)

Vezano za MSR, na ovakav nacin, ovo ce dati priliku dosad neiskoristenim sportskim poluatomatskim puskama, koje su odavno prisutne u nasim krajevima, poput PASP m76, i naravno modernim poluatomatima tipa ar15, domacoj VHS ili pak ak47 PA.

;)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 08 Jan 2023, 16:43

Jolly,
N-Klasa je platforma koja dozvoljava i PCC i MK PA.
Kada se pojavi potreba, a bojim se da neće skoro, isti se mogu unutar N-Klase i odvojiti u zasebne discipline i/ili
na smanjenu udaljenost (100m).
Kad već pišeš i promoviraš određene stvari, onda pogledaj prvo što već imaš, a zapravo se uopće ne koristi.
N-Klasa je dostupna već godinu dana...

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 08 Jan 2023, 16:47

johnnyboyy1711 wrote:Odlične, odlične vijesti, jedva čekam.

Napokon nešto van revolvera, papovki, tandžari, long range-a na 100 metara i lova na srne :lol:
Oprostite, a gdje ste to pucali u RH long range na 100m?

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 08 Jan 2023, 18:45

stolttom wrote:
johnnyboyy1711 wrote:Odlične, odlične vijesti, jedva čekam.

Oprostite, a gdje ste to pucali u RH long range na 100m?
To je bila zezancija s obzirom na katastrofalan nedostatak strelišta u RH, a značajnom količinom ljudi koji bi se htjeli natjecat u long range-u, pa moraju pucat na 100 metara većinu vremena. U istoj kategoriji sa ostalim stereotipičnim stvarima oko streljaštva u Hrvatskoj, kao što je forsiranje prahistorijskih disciplina tipa natjecanje papovkom ili tandžarom, umjesto rada na uvođenju disciplina u kojima se natječe modernim poluautomatskim oružjem, kao što je slučaj svugdje van RH.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Jan 2023, 09:25

stolttom wrote:Jolly,
N-Klasa je platforma koja dozvoljava i PCC i MK PA.
Kada se pojavi potreba, a bojim se da neće skoro, isti se mogu unutar N-Klase i odvojiti u zasebne discipline i/ili
na smanjenu udaljenost (100m).
Kad već pišeš i promoviraš određene stvari, onda pogledaj prvo što već imaš, a zapravo se uopće ne koristi.
N-Klasa je dostupna već godinu dana...
Stoltom,
Evo sad sam se logirao...
Mora bit da sam se krivo izrazio - mea culpa, ili se nismo razumijeli
Tocno je sto si napisao, za N klasu za MK i pistoljski kalibri. (a pretpostvljam da je i piniji to jasno, jer nigjde u pozivu ne pise n klasa)
A i znas da se zalazem za nove discipline, i koliko sam se angazirao oko pravilnika N klase, itd itd.

Medjutim, u ovoj temi govorimo u upravo ovom konkretnom natjecanju, i nekom potencijalu koji sam upravo uocio, pa sam se nadovezao u komentaru.

N - klasa, lezeci stav.
U ovom slucaju, MSR, stojeci stav.

Ni priblizne slicnosti. Kad sam spomenuo mk i pistoljski kalibar, upravo se odnosilo na stojeci stav.

MK streljivo, i pistoljsko streljivo je najjeftinije. (potencijal popularnosti)
Poluatomati, popularni (bolje reci atraktivni) - evo danas svaki ducan nudi vhs, i ostalo.

Dakle, potpuno je odvojeno od N klase. A oprema je tu.

U trenutnoj konstelaciji stvari, u nasoj regiji (Istra, PGZ) postoje komplikacije oko organizaciziranja N klase radi postojecih streljana.
Ali, u ovom slucaju, moze se organizirati nesto, u skladu sa uvjetima strelista.
Dakle, stojeci, iz ruke. (Zasto ne?)

Iz ovog ce se steci, iskustva i vidjeti koja oprema uopce postoji na terenu.

Nakon sto se diskusija razvila, zapravo mi upravo sad palo nesto napamet:

Sa koje streljane u HR, na kojoj se moze pucati VK puska na 100 m, ne moze pucati ista ta VK puska stojeci?
Gadjanje iz stojeceg stava, zapravo pokriva, mogucnost svih trenutno funkcionalnih streljana za VK pusku.
I ujedno uvlaci u sustav takvog natjecanja jos jednu zupaniju - istarsku, radi prisutnosti ovog strelista

Dakle, to je potencijal sireg razvoja koji sam upravo uocio, a da budem iskren, u prethodnim diskusijama mi je promaklo jer o stojecem stavu nisam prije razmisljao.

Da malo evociram uspomene iz nedavne povijesti sporta:

Ovo me podsjeca, na period pred 10-15 godina, kad je situacija sa danasnjom situacijim bila vrlo komparabilna.
Kako je zakon postajao kvaliteniji i mijenjao se u prosjeku svakih 5 godina, ili sa izmjenama bolje definirao s vremenom pojedine stvari, tako su se nove stvari i pojavljivale. a onda integrirale us sportsku zajednicu.
To je upravo ono sta se sad desava.

Evo konretni primjeri
Na pr. Oruzje na crni barut C kategorije, upravo na ovom forumu se raspravljalo o novoj regulativi nabavke, registracije, natjecanja, pred toliko godina, a onda su uskoro uslijedili pozivi na natjecanja.

Long range, poceo na grobnku, naredne godine u OSijeku.
Stjecala su se iskustva, lokalna pravila se mijenjala, da bi danas evoluiralo do F-class. (u kojem si sam imao mozda najjace uspjehe, odnosno najjaci utjecaj)
Ali za ovo je trebalo jako puno rada, truda, muke, financija, vlasitog ulaganja. Znas i sam bolje od mene. Nije bas palo s marsa

Paralelno s ovim, krenulo je skoro istovremeno u drugoj grupi entuzijasta:
IPSC
IDPA
Akciono strelajstvo.

I sve ovo skupa, svi ovi sportovi, uprkos svim problemima koji traju do danas, sad je na dobrom putu, ili na relativno na stabilnim nogama, jer ne vidim da ce nestati, vec upravo suprotno etabliraju se kroz nove saveze.

Mislim da su svi entuizijasti koji su pokretali ove displine prosli kroz ovaj forum.

To je kratki sazetak povijesti, ovog sporta.

Danas imamo slicnu situaciju, uz nesto kvalitetniji zakon o oruzju nego prije. Jer je otvorilo nove mogucnosti.\

- Kako vidimo moderne PA puske se kupuju. atraktivne su
- Stvorena je odredjena grupa zainteresiranih entuzijasta, da se pocne nesto s tim.
- Imamo negativne uvjete oko situacija sa strelistima.
- Jos nemamo kolektivnog iskustva oko ovog sporta, ili ideju o opremi koja je prisutna na terenu
- sa ovim tipom turnira nesto ce se nauciti, i eventualno korigirati za dalje.
- To je konstelacija stvari oko ove teme.

I jako vazno, izgleda upravo iz ovog primjera da dolaze "neki novi klinci" koji imaju volje progurati nesto novo, a istovremeno se snalaziti u postojecim uvjetima.
Isto kao nekad generacija koja je pokretala prethodne sportove koju sam u par crta sazeo.
:A25:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 09 Jan 2023, 10:47

Jolly,
Ja u kope ti u spade. Samo sam ti htio skrenuti pažnju na članak 2.1. Pravilnika za N-Klasu.
Platforma postoji I NIJE SVETA KRAVA. Može se i trebala bi se unapređivati, dopunjavati i osuvremenjavati
u skladu s potrebama i na zadovoljstvo svih članica. Tako je i zamišljena.
I da naravno, nemaš ograničenja po pitanju stava na niti jednom 100 metarskom strelištu U RH. Ili barem
ja za to neznam. Pucao se nekada i trostav, pa bi se danas mogao i stojeći stav!?
Dokle god se radi o statičnom pucanju (ležeći, stojeći, sjedeći, klečeći i sl.) problema nebi trebalo biti.
U momentu kad se počnu osmišljavati discipline dinamičnog/akcionog ili praktičnog pucanja stvari treba
rješavati unutar HSAS-a i IPSC-a i ne miješati se u posao drugima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Jan 2023, 15:10

Da, Clanak 2.1 je dobro zamisljen, i omogucuje dorade prema potrebama streljastva.
Da ga navedem:
2.1. Rukovodstvo Saveza određeno je Statutom, a primarna mu je dužnost u koordinaciji sa
zainteresiranim članicama i organizatorima te u skladu s napretkom tehnike i interesom javnosti
osmišljati i stvarati okvire za sigurno i organizirano bavljenje svim vidovima rekreativnog
streljaštva. Primjerice, objavljivati ovakve Pravilnike, osmišljati i vršiti edukaciju i sl.

Medjutim ovdje elemenata dinamickog streljastva nema.
Dapace, moze se komparirati sa brzim dijelom matcha za pap m59/66, sa tom razlikom da je u ovo iz stojeceg stava.
(ili brzom dijelu matcha iz klasicnog VK pistolja, s tom razlikom da je ovdje iz puske)

Dinamicnu "aromu" daje brzi dio matcha, iz moderne puske. Ali samo prividno. Streljacka sigurnosna linija, ostaje fiksna a strijelci ne mrdaju sa svoje pozicije, sto je osnova klasicnog streljastva.

Uglavnom mislim da smo sve pretresli oko ovog noviteta, javnost je upoznata sa trenutnom tematikom, a mi se vidimo ovih dana na kavi! ;)

E, da.
Napominjem da se meni nacelno ideja svidja da se nesto pokrene sa mrtve tocke.

ALi ja nisam organizator.
Ja na poslu van zemlje, na putu za doma, nakon mjesec dana u vukojebini. Samo vidio poziv vani.
Tako da imamo i organizatora koji se slobodno moze ubaciti u ovu temu.

Alo, pinia, mangupe, di si?
Turn better into best!

Pinia
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pinia » 09 Jan 2023, 22:20

Evo me tu sam :D

Neznam šta Vam kažem, oprostite što smo Vam zadali glavobolje.

Natjecanja sa modernim poluautomatskim puškama nema (još), mi nedavno nabavili 5-6 kom i eto ideja došla sama.

N klasa PA na 100m ne igra, zamišljeno je na 200m. ležeći.
Streljane sa 200m lako dostupne gdje su? MORH nas jednom odbio da radimo natjecanje na Grobniku, čekam da netko drugi ih pita pa ako bude dobio zeleno svijetlo ćemo i mi pitati opet. Prije nećemo.

Ovo je pilot projekt, nismo previše razmišljali da se konzultiramo sa Vama ili ostalima i možda smo tu pogriješili priznajem.

Ajmo vidit kako će proći, nadam se da ćete prisustvovat na natjecanju ili makar doći i podržat nas. Pa ako bude uspješno i svi zadovoljni da razmotrimo da se uvede kao dodatna disciplina pod N klasu.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 09 Jan 2023, 22:36

Volio bih ja i više takvih "glavobolja".
Razgovarao sam danas i s Markom i s Vladom.
Samo naprijed, puna podrška.
Vidimo se kod Ritoše, pa ćemo ćakulati.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Jan 2023, 11:46

johnnyboyy1711 wrote: long range-a na 100 metara i lova na srne :lol:
Ne treba ni ovo potcjenjivati.
Probaj odraditi seriju malokalibarska puska s optikom, na 100 metara.
Jako zahtjevno.
Metak je lagan i spor, osjetljiv na vjetar, sitnog balistickog koeficijenta (nepromijenjen skoro u zadnjih 100 godina, kad se o balisitci malo znalo)

Za puske centralnog paljenja:
Na portalu ovog foruma imas download materijale.
Snajperska meta 300 metara, i snajperska meta ista takva, umanjena u mjerilu, 100 metara. Probaj pogoditi centar, ove mete na 100 metara. Mus je manji od promjera kalibra.
Tricky
Turn better into best!

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 10 Jan 2023, 12:36

jolly wrote:
johnnyboyy1711 wrote: long range-a na 100 metara i lova na srne :lol:
Ne treba ni ovo potcjenjivati.
Probaj odraditi seriju malokalibarska puska s optikom, na 100 metara.
Jako zahtjevno.
Metak je lagan i spor, osjetljiv na vjetar, sitnog balistickog koeficijenta (nepromijenjen skoro u zadnjih 100 godina, kad se o balisitci malo znalo)

Za puske centralnog paljenja:
Na portalu ovog foruma imas download materijale.
Snajperska meta 300 metara, i snajperska meta ista takva, umanjena u mjerilu, 100 metara. Probaj pogoditi centar, ove mete na 100 metara. Mus je manji od promjera kalibra.
Tricky
Jolly, mislim da preozbiljno shvaćaš zezanciju. Ne potcjenjujem ništa. Ponavljam drugi puta, aludirao sam na činjenicu da imamo značajan manjak strelišta u RH i da su long range strijelci prisiljeni pucati na 100 metara, u većini slučajeva.

Bavim se streljaštvom od 2005, dakle kad sam imao 10 godina, prije 4 godine sam krenuo u vatreno oružje, a i dalje mislim da imam naučiti toliko, da ne bih mogao naučiti za par života. Doslovno. Dakle, ne potcjenjujem ništa.

Samo mi je žao što se svaki topic mora pretvorit u totalni offtopic. Žao mi je što se toliko ljudi koji su svojevremeno činili promjene na području streljaštva sada ponašaju kao betonski zidovi koji vole uvjete koje su si stvorili i totalno su inertni na nove stvari, dapače, čak ih i osporavaju.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Jan 2023, 12:43

:A25:
Dobro je povremeno skrenuti s topica u offtopic, svasta se istrese.
Turn better into best!

grga PU
Civil
Civil

Post by grga PU » 12 Jan 2023, 21:55

Pozdrav ekipi na ovom forumu, nov sam tu pa neznam kako ovo funkcionira ali vidim da je ekipa dosta ažurna pa vas budem popratio.
Planiram se pojavit na ovom takmičenju pa sam malo znatiželjan?
Interesira me dal se sve puca po propozicijama sa poziva ili bude kakvih promjena na dan tekme? Mislim na vrijeme trajanja matcha ( koliko metaka u koliko vremena)??

Pinia
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pinia » 12 Jan 2023, 23:03

Kako na pozivu piše tako će se i pucat. Neozbiljno bi bilo jedno napisat a radit drugačije. To se ne radi.

Pinia
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pinia » 19 Jan 2023, 11:57

Još samo par dana primamo prijave, ako planirate doći a niste se još prijavili molim da to učinite hvala!
Attachments
rsz_1img_20230119_090325.jpg

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 20 Jan 2023, 15:08

Jako mi je drago da se ovo održava, i jako žao što neću moći biti tamo, jer mi karabin još nije stigao. :A07:
Ali vidimo se sigurno sljedeći put.
Jedino što bih volio da možda objavite poziv po mogućnosti još ranije, pa da se možemo bolje pripremiti. :)
The truth is hate to those who hate the truth.

Pinia
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pinia » 24 Jan 2023, 22:13

Hvala Barut, vidimo se slijedeći put :)

Raspored po grupama je gotov. :A27:

Sretno svim natjecateljima!
Attachments
1 ZIMSKI MSR TURNIR FELIX ARBA - RASPORED.jpg
2 ZIMSKI MSR TURNIR FELIX ARBA - RASPORED.jpg

Pinia
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pinia » 29 Jan 2023, 20:14

Hvala svima koji su se odazvali na naše natjecanje, posebne zahvale gdin-u Tomici Nikoliću na pozicijji glavnog suca te gdin-u Marku Weineru na pomoći oko ocjenjivanja te izradi biltena. :A25:

Zahvaljujemo se Ritoši Target - Đaniju na svemu, pršut je bio odličan!

Još jednom čestitke svim natjecateljima, posebno onim najpreciznijima!

Do idućeg puta! :A27:
Attachments
Zimski MSR turnir Felix Arba.pdf
(183.19 KiB) Downloaded 17 times
IMG-464d21215f0d10f9ed916d9d4a6534fe-V.jpg
IMG-23947b276bba6f516e120b9b9a3ddde5-V.jpg
IMG-f1423dd969fe82532cf6a10aa349b28f-V.jpg
IMG_20230128_123830.jpg

Post Reply