F-CLASS za pocetnike

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: F-CLASS za pocetnike

Post by Mirok » 18 Feb 2023, 15:17

Marko2Marko wrote:
Ajkoola77 wrote:Takodjer, odabir optike. Imao sam prije Sightron 10-50 i bio je vrh za field target. Dal bi takva optika bila ok za mete na 600 metara i sl. Ako netko ima preporuku za optiku za povecanjem od bar 40x pa nadalje, a da ne kosta 3700 eura.
Neki izbor cca su Sightron, Delta, Athlon itd
nekad je bio Sightron S3 10-50 zlatni standard za jeftini f-class daljnogled. sada je u sloveniji 1600€ i to nije više jeftino. možda tvoj za FT bude dobar za F-Class ako če izdržati veliki kalibar?

vortex golden eagle bio je nekad okolo 1500€ i bio je best-buy, sada je 2000+?. nije loš, ali za te pare skoro imaš kahlesa. skupliji daljnogledi inferiorni su kahlesu.

delta optical 5-50 dobar je, ali je 1,1kg. vjerovatno previše za sabattija za F-TR

onda imaš nikko sterling 10-50 za 1100€ (kopija sightrona), ali neznam kako je napram sightronu. athlon za 600€ i 500€ na dole kinezi, ali je niža liga

ako ti ne smeta 32× povečava, onda imaš veči i jeftiniji izbor.

ZAPAMTI: manji nego je zoom (=koeificient između max povečave i najmanje), bolja je optička slika. zato march 8-80 niti ne spominjaj, jer je optički pušiona. vjerovatno i novi march 8-80 majesta bit če inferioran ostalim marchima 10-60, kamoli neightforcu 15-55, koji je optički možda najbolji od F-Class stakla.

ALI ZA UVJEK ZAPAMTI: kvaliteta stakla nema veze!!! najbitnije je MEHANIKA, da su klikovi uvjek jednaki i da drži tačku kroz različita pojačanja.
Zadnja rečenica me zanima ?
Jesi li imao problema sa mehanikom optika i koja vrsta problema se dešavala ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 18 Feb 2023, 15:31

IB43 wrote:

Tu Litzovu tablicu bi sada trebalo progurati kroz WEZ i vidjeti koliko zaista utječe na rezultat na meti i utječe li uopće. .
Osobno, nemam razloga sumnjati u nesto, sto je napisano u publikaciji tvrdih korica, gdje je postupak testiranja u detalje objasnjen, od strane vodeceg balisticara bergera (i jednog od vodecih balisticara u svijetu), koji je knjigu potpisao, gdje kroz praksu medjunarodnih natjecanja se provlace slicna imena brendova koja se uvijek nanovo dokazuju.
Tablica sa SD, MV, BC i tezine zrna je meni dovoljan pokazatelj da istestiram na vlastitoj puski i da ne lutam previse u izboru.
Veci mi je problem pronaci top 10 vrsta streljiva sa njegove liste u nekom ducanu, nego da se mislim kako mu sporiti postupak.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Feb 2023, 15:55

jolly wrote:
IB43 wrote:

Tu Litzovu tablicu bi sada trebalo progurati kroz WEZ i vidjeti koliko zaista utječe na rezultat na meti i utječe li uopće. .
Osobno, nemam razloga sumnjati u nesto, sto je napisano u publikaciji tvrdih korica, gdje je postupak testiranja u detalje objasnjen, od strane vodeceg balisticara bergera (i jednog od vodecih balisticara u svijetu), koji je knjigu potpisao, gdje kroz praksu medjunarodnih natjecanja se provlace slicna imena brendova koja se uvijek nanovo dokazuju.
Tablica sa SD, MV, BC i tezine zrna je meni dovoljan pokazatelj da istestiram na vlastitoj puski i da ne lutam previse u izboru.
Veci mi je problem pronaci top 10 vrsta streljiva sa njegove liste u nekom ducanu, nego da se mislim kako mu sporiti postupak.
Nisi me shvatio. Ne mislim jesu li podaci pouzdani. Nema razloga sumnjati u nešto što je objavljeno tu gdje jest i testirano od koga već jest.
Nego koliku razliku ti podaci zaista prave na tvom setupu na daljini kojoj ga koristiš sa različitim streljivom, a to u toj tablici ne piše. isplati li se plaćati ekstra cijenu na nešto što možda ne mijenja ništa u odnosu na ono što već imaš.
Možeš primjetiti na mome primjeru. Povećanje BC ne znači ništa ako komponente slabo rade, ali ako rade dobro, veći BC ima smisla.

Nemam alate za MK, niti imam MK, pa ne mogu odgovoriti.
Ali da je tablica dobar vodič u traženju, to se slažem.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Feb 2023, 17:42

:A25:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 18 Feb 2023, 19:12

Mirok wrote:Zadnja rečenica me zanima ?
Jesi li imao problema sa mehanikom optika i koja vrsta problema se dešavala ?
ja nisam, ali kolege prave da skoro ne postoji optika, koja bi imala mehaniku 100% perfect.
a zato ja čitam strane testove i kupujem pouzdane brandove. kahles K1050 za f-class.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 18 Feb 2023, 19:27

vidim da si niste pročitali, šta sam jednom dao u linku o MK streljivu: :D

ko se resno sportski bavi sa MK, ima samo 1 cilj kako do najboljeg streljiva, i to je da daš puško u eley ili u novo vrijeme lapua tunel, kde ti izmed puno lotova izabere najbolji lot streljiva za tvoju pušku; pogosto je to streljivo i najbolje znači eley tenex i lapua x-act. ostale variante nema smisla testirati.

e sada ako ti nečeš ovega uraditi, makar testiranje puške ništa ne stane (barem nekad ako si kupio i 5000kom streljiva kot rajmonda debevca u ljubljani, odnesio ti je pušku u eley tunel), možeš sam da kupiš različite lotove najboljeg streljiva (ako ih ima) i testiraš svoju pušku.

drugi put, i možda najbolji, je da kupiš 2. rang streljiva koje ni najskupljije ali če biti vrlo dobro. to su eley match, lapua midas+, možda rws,... i po cijeni dole, možda sk rifle, lapua center x.... ali zapamtite, cijena = kvaliteta!

i anschutz >> ČZ u večini slučajeva.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Feb 2023, 19:35

Što se tiče mehaničkih problema kod optika. Imao sam ja. Stvar je u tome da preciznost mora biti visoka za ih primjetiti. Evo ih redom.

1. Zero shift. Mijenja nulu sa svakim hicem i šara metu. Gamo.
2. Promijena nule sa promijenom povećanja. Gamo. A ovo zna biti i do instalacije optike (cant).
3. Sticky point. Nakon klika, prvi hitac je random, a tek drugi ili treći pogađa zadanu korekciju. Hawke i Sightron (samo na niskim temperaturama.
4. Pomicanje settinga tokom trzaja. Hawke - uvećanje.

Na N-Klasa meti koju sam stavio se vidi. Krenulo sa 9, dao korekciju, ode svuda i onda se vratilo u 10.

Evo i druge detaljnije mete za provjeru. Rasipanje puške je 4 cm na 300m. Klik je 1.7 cm. Kocke su vrijednost jednog klika.

Plavi x je poznata nula od mete ranije. Dajem 2 klika gore i 2 klika lijevo. Nova nula bi trebala biti crveni x, a hici idu crveni redom. Onda dajem 2 klika dolje i 2 klika desno, nula je plavi x, a hici idu plavi redom.
Sa 2 male korekcije sam išarao čitavu metu ciljajući sredinu (istu točku) čitavo vrijeme.

Ovako izgleda sticky point kod mog Sightrona na temperaturama blizu nule, meta 300m.
Attachments
Screenshot_20230211_205958_Gallery.jpg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Feb 2023, 21:18

Misliš da je to isključivo do optike(Sightrona)?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Feb 2023, 22:09

Mirok wrote:Misliš da je to isključivo do optike(Sightrona)?
Siguran 100%. Sve drugo je OK. Gledaj kako hici pravilno šetaju. Pogotovo crveni 3,4,5,6 i plavi 1 i 2. Točno po 1 klik. U pitanju je poznata mana, ne samo Sightrona, pate od ovoga i neke Nightforce optike. I u toplijim danima treba dati nekoliko klikova ili cijeli krug viška za osloboditi sticky point. U hladnome ni to ne pomaže.

Na slici je meta prije ove (f-class 300m).
Pokrpani su:
- dolje lijevo je cold bore hitac.
- gore lijevo je grupa nakon cold bore za izračunati koliki je cold bore offset taj put.

3 desno je moja greška.

Ostalo su hici nakon korekcije (i nekoliko hitaca van mete jer znam da će šarati nakon klikova).
Ovo je dosta neugodno jer je problem centrirati metu i gube se bodovi. Zato je mehanika kod f-class jako bitna. Nisam koristio Kahles, ali ljudi ih najviše hvale.
Fina končanica je super alternativa klikovima.

Čisto da vidiš kako radi kada se ne diraju turetti. Da, ona prije je do optike i sticky pointa
Attachments
Screenshot_20230218_205734_Gallery.jpg

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 18 Feb 2023, 22:56

IB, s kojom puskom pucas ?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Feb 2023, 23:03

Ajkoola77 wrote:IB, s kojom puskom pucas ?
Tvornička. Sako TRG 22, .308 Win, 26" cijev.
Bitno je napomenuti da je metak visoko optimiziran. Potpuno sam promijenio filozofiju izrade. Radim sa statistikom i tražim najgoru, a ne najbolju grupu. Ako je najgora mala, sve bolje je dobrodošao bonus.
U biti sam usvojio sistem kakav najviše zastupa Litz. U pravu je, harmonici i vibracije su od malog utjecaja jednom kada se metak optimizira i ispuca dovoljno hitaca za statistički reprezentativan uzorak.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 20 Feb 2023, 08:22

ovo okolo Sightrona nije dobro, jer slovi kao optica sa dobrome mehanikom. ali uvjek možeš da dobiješ limonu.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 27 Mar 2023, 11:24

Poslao sam upit u Armeria Regina za Kelbly 308 FTR match pusku posto nije navedena cijena.
Evo odgovor ako koga zanima...

"Good morning

I'm sorry but the rifle was sold on Saturday morning (without the stock)

Now it is no longer available

The cost is € 7,350 + € 500 for the cubic size of the butt we have a batch of various rods arriving in about 2/3 weeks

And if you wish, we can assemble an action, a barrel and stock (the one you saw in the photo)

In addition to shipping the weapon, you can pick it up in person at the armory

I remain available "

Cijena prava sitnica. :D

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Mar 2023, 11:58

Ma naručio si ju sigurno...........priznaj..... ;)

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 27 Mar 2023, 13:41

Ocekivao sam odgovor 3500, 4000 pa bi rekao razmit cu jos...ali ovo nisam ocekivao. Bit ce dobar i Sabatti ili Savage Ftr.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Mar 2023, 15:04

Ajkoola77 wrote: The cost is € 7,350 + € 500 for the cubic size of the butt we have a batch of various rods arriving in about 2/3 weeks
Za moj osobni projam, previse.
Naime, dok ovakvu cijenu mogu prihvatiti (oni koji me poznaju znaju da mi nije problema investirati u dobro oruzje), moj prvi problem je sta sam 55% svog vremena na poslu izvan zemlje, i samim time propustam barem 50% natjecanja.
Ne mogu pratiti natjecanja.
Meni bi grijeh bi bio takvu pusku drzati u ormaru i ne koristiti, i ne bih si mogao opravdati investiciju.
Turn better into best!

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 27 Mar 2023, 17:07

ja sam imao na umu 5200€, ali 7000+ je pljačka.

2000€ akcija, 1000€ cijev, 1000€ kundak, 500€ trigger = 4500€ MAX za bilokoji sistem.

pitaj puškare u sloveniji, koji ti možejo složiti ameriške akcije i ameriške/njemačke cijevi koje god želiš, koliko traže. ako želiš costum sistem.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 27 Mar 2023, 19:10

jolly wrote:
Ajkoola77 wrote: The cost is € 7,350 + € 500 for the cubic size of the butt we have a batch of various rods arriving in about 2/3 weeks
Za moj osobni projam, previse.
Naime, dok ovakvu cijenu mogu prihvatiti (oni koji me poznaju znaju da mi nije problema investirati u dobro oruzje), moj prvi problem je sta sam 55% svog vremena na poslu izvan zemlje, i samim time propustam barem 50% natjecanja.
Ne mogu pratiti natjecanja.
Meni bi grijeh bi bio takvu pusku drzati u ormaru i ne koristiti, i ne bih si mogao opravdati investiciju.
Slazem se Jolly, takodjer sam u istoj situaciji.

Jedno pitanje na brzinu...Sabatti TLD ili Savage FTR ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Mar 2023, 20:01

Ajkoola77 wrote:
Jedno pitanje na brzinu...Sabatti TLD ili Savage FTR ?
Sabatti sam probao nekoliko komada, i imam ga u svom uzem izboru.
Savage ftr nisam probao, dobro izgleda.
Subjektivno vjerujem da su obje puske na istoj razini preciznosti.
Sve u svemu, u toj dilemi bih savjetovao da pogledas koji je korak zlijeba kod jedne i kod druge, te koja ima duzu cijev. Ostriji korak zlijeba, duza cijev prednost, ako je unutar slicne cijene.
Turn better into best!

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 28 Mar 2023, 09:12

nekad su bile savage 'match' puške okolo 1500€. to je bilo ok. sada su vjerovatno 2500+. PUNO previše, imho.

niko u sloveniji neče nabaviti savage FTR ako dobiješ sabatti u 308WIN za 1500€. za 2500€ prodavale su se ''full custom'' F-Class puške slovenske izdelave.

Post Reply