Koji barut kupiti

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Re: Koji barut kupiti

Post by Marko2Marko » 03 Oct 2022, 12:39

trimming & pointing neču raditi, jer se mi ne radi. bezveze za sad. ovakvo su water-line sa lapuinim scenarom-l 7mm 180gr na 975m, samo po težini:

https://ibb.co/hR24rwQ

i sierra match king 7mm 183gr po težini:

https://ibb.co/s646JY0

ali sierra ima 2× veči razpon dužine OAL nego lapua. lapua vrlo su konsistentne kugle, mada im fali BC. ali su vrlo konsistentne. nije uvjek bolji veči BC, nego konsistentniji BC.

a sada bi rado video ali je bolje, kad sam jih sortirao i po dužini.
IB43 wrote:Zapamti da si ga dobio na hr-oruzje forumu. Od nekoga tko te ne poznaje i nikada ništa neće tražiti zauzvrat.
Nije sve u znanju i genijalnosti. Ima nešto i u ljudkosti. A to je bila vrlina koju sam kod Litza jako cijenio.
ah ma nemoj :roll: :D na bilo kojem forumu čem dobiti odgovore brezplatno. ako Litz želi novce za knjigu i custom drag balistike, ja sam uvjeren da ovakve informacije nisu brezplatne ni jeftine. da ne bi bilo njega i sve ovo istestirao, ko bi ovo brezplatno radio?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 03 Oct 2022, 15:29

Marko2Marko wrote: da ne bi bilo njega i sve ovo istestirao, ko bi ovo brezplatno radio?
:A28:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 03 Oct 2022, 17:03

Ima i u tome istine. Savjetovanja su tkđ posao. A ovo zaista ne vjerujem da bi itko drugi testirao takvom opremom.
Pretplata je 10USD/mjesec, i onda se dobiju i odgovori i pristup svim materijalima i predavanjima. Nije previše za nekoga tko želi učiti i ima interesa za takve teme. Pretplata se može otkazati bilo kada.
Ja je nisam uzeo, trenutno nema tema koje ranije nisam odslušao.

Mene je bilo zasmetalo da ne daje metodu testiranja besplatno i to na temu kojom se drugim ljudima upliće u posao. A već je ranije došlo do prepirke i otkazivanja zajedničkog testiranja.
Ali istina. Koliko čujem u knjizi su i mete, pa svatko može pogledati, složiti se ili ne složiti sa zaključkom. To je u redu i fer. Kupiti ću knjigu kada bude dostupna u EU.

A ovo sa utegom (npr. kočnicom) sam i sam temeljito istestirao i pravi razliku.

Još jednom, nemojte ovo shvatiti kao omalovažavanje nekoga, ne radi se o tome. Prodiskutirali smo par tema i vidjeli kako ista stvar može izgledati puno drugačije iz drugog kuta gledanja.

U svakom slučaju, za rezultat na meti je najvažnije ono što se vidi na meti, i to je najpouzdaniji izvor informacija.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 03 Oct 2022, 17:30

Marko2Marko wrote:trimming & pointing neču raditi, jer se mi ne radi. bezveze za sad. ovakvo su water-line sa lapuinim scenarom-l 7mm 180gr na 975m, samo po težini:

https://ibb.co/hR24rwQ

i sierra match king 7mm 183gr po težini:

https://ibb.co/s646JY0

ali sierra ima 2× veči razpon dužine OAL nego lapua. lapua vrlo su konsistentne kugle, mada im fali BC. ali su vrlo konsistentne. nije uvjek bolji veči BC, nego konsistentniji BC.

a sada bi rado video ali je bolje, kad sam jih sortirao i po dužini.
Ovaj ti scenar radi vrhunski. Puno ćeš više dobiti trenirajući i to po vjetru, pazeći da je centar grupe u centru mete, nego sortiranjima i testiranjima različitih zrna. I to ti je jedna od tema u knjizi koja ti dolazi.

Znam i po sebi. Najbolje i najstabilnije grupe, u centru mete, su kada sam utreniran.
Ako nisam utreniran, nikakav reloading i balistika ne pomaže.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 03 Oct 2022, 20:31

IB43 wrote:Kupiti ću knjigu kada bude dostupna u EU.
po mome bez veze. ja sam tražio knjige po EU, ali na kraju zaključio da je najjeftinije ih naručiti direktno kod njih: 45$+28$ za svaku knjigu. i tako sam prije pol meseci naručio Modern advancement in long range shooting volume 2 i volume 3 (koji još nije stigao, ali bi trebao). ostale knjige me ne interesuju toliko.

ali ako je moguče još smanjiti water-line na jeftini način kroz jeftinu selekciju recimo dužine OAL, onda vjerovatno budem i to radio.
jer svaki % znači...: https://thescienceofaccuracy.com/conque ... ng-report/

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 03 Oct 2022, 20:41

IB43 wrote:Ima i u tome istine. Savjetovanja su tkđ posao. A ovo zaista ne vjerujem da bi itko drugi testirao takvom opremom.
Pretplata je 10USD/mjesec, i onda se dobiju i odgovori i pristup svim materijalima i predavanjima. Nije previše za nekoga tko želi učiti i ima interesa za takve teme. Pretplata se može otkazati bilo kada.
Ja je nisam uzeo, trenutno nema tema koje ranije nisam odslušao.
ni ja neču naručbine, samo knjize i brezplatne videe.

ali možda se to promjenilo kad je krenuo sa svojome firmom, nije više u bergeru. možda kad je bio u bergeru bilo je sve brezplatno, a sada si mora sam zaraditi novac...?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 03 Oct 2022, 21:32

Marko2Marko wrote:
IB43 wrote:Kupiti ću knjigu kada bude dostupna u EU.
po mome bez veze. ja sam tražio knjige po EU, ali na kraju zaključio da je najjeftinije ih naručiti direktno kod njih: 45$+28$ za svaku knjigu. i tako sam prije pol meseci naručio Modern advancement in long range shooting volume 2 i volume 3 (koji još nije stigao, ali bi trebao). ostale knjige me ne interesuju toliko.

ali ako je moguče još smanjiti water-line na jeftini način kroz jeftinu selekciju recimo dužine OAL, onda vjerovatno budem i to radio.
jer svaki % znači...: https://thescienceofaccuracy.com/conque ... ng-report/
Marko, provrtio sam tvoje zrno kroz WEZ. Ovaj ti scenar već dostiže maksimum na toj daljini.
U tom kalibru na toj daljini triming i pointing još neće biti bitan kod premium zrna.
SD od 1.7 m/s na toj daljini je vrhunski. BC ti je dovoljno ujednačen da ga ne vidiš na meti.

Ne gubi vrijeme na vage i šublere. Bolje od ovoga možeš jedino treningom. Zrno većeg BC bi malo pomoglo ali najveći faktor je koliko ti dobro čitaš i kompenziraš vjetar. A to vidiš na streljani, ne vagajući 10 vrsti zrna.

Puni i pucaj.

PS
A jesmo u off topicu..... :D

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 04 Oct 2022, 09:24

IB43 wrote:PS
A jesmo u off topicu..... :D
Nismo, jer ja Scenar-L 180gr( BC ima ~G7 0.319) i Sierru MK 183gr (BC ima ~G7 0.377) punim sa prilično brzim barutom za 284WIN: Vihtavuori N555 8-)

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 04 Oct 2022, 14:55

Vidio sam i dobro si to naložio. 51.6gr.

Ne tvrdim da su spori baruti bolji. Nego da treba odabrati ono što najbolje radi. To ti kaže meta. Tvoja govori da ti radi super. Meni moja govori da nešto nije u redu, a ljudi sa puno iskustva su se začudili da mi ta kombinacija uopće može tako tobro raditi. Radi super sa utegom (kočnicom), grupira 0.2-0.4 moa na 300m sa SD nižim od 2 m/s. Bez utega (kočnice) oko 0.8 moa sa SD oko 3 m/s.

Inače, ja ti na tu temu baruta i grupa gledam drugačije. Meni je kod baruta bitna energetska vrijednost (grijanje cijevi) i koliko je čist. Zašto? Zato jer imam kovanu krom molibden cijev, koja širi grupe kako se grije i brzo se prlja. Meni je bitnije imati grupu koja drži kroz cijelu utakmicu nego super malu koja se utrostruči kako se puca.

Stabilnost je bitna. Meni je bolja stabilna grupa od 0.6 nego 0.3 koja se utrostruči sa malo nižom temperaturom.

Vidim da čitavo vrijeme prozivaš OBT i QL. Iskreno, meni kao strojaru OBT nikada nije držao vodu do kraja. Zašto? Zato jer su čelici heterogene smjese sa kristalnom strukturom. Amplituda vibracija u rezonanciji ovisi o trenju, bez trenja bi bila beskonačna. A kako su čelici heterogeni, nema šanse da svi rezoniraju jednako. Znači one vrijednosti iz OBT mogu biti samo približne, a upitno je i to jer je uzorak na temelju kojeg su računate malen. I nitko ih nije uspio replicirati. Igraju ulogu i tolerancije cijevi.

QL je samo predodžba, ništa čemu se treba posebno vjerovati. Ignorira kapisle, neck tension, tolerancije cijevi, LOTove... može se tunirati da replicira stvarno stanje, ali sve je to gatanje tj. bacanje graha.

Ali nešto u toj teoriji ima. Meni se do sada svaki put poklopio veliki node sa mjestom gdje bi OBT teorija predvidjela. Ali ja na ovo gledam na način da se ne može izračunati, pogotovo ne punjenje, nego u najboljem slučaju odrediti nekakav raspon brzine gdje bi mogao biti. I ovo zaista radi, meni da.
Softveri koji tvrde da mogu izračunati točan load su i po mome mišljenju snake oil. Uostalom garantiraju 1 moa. Pa toliko imam i sa random punjenjem, redovno i manje.

Sva mjerenja pokazuju prisustvo malih vibracija visoke frekvencije prije izlazka zrna. A shock wave jest mala amplituda i visoka frekvencija. Ni Litz ovo ne osporava. Ono oko čega se ljudi ne slažu je imaju li takve vibracije utjecaj na POI.

Meni kao strojaru logika govori da će cijev koja titra imati nestabilniji otpor prolasku zrna time i nestabilniju brzinu. A kako se cijev miče prije izlaska zrna (recoil, dokazano usporenim snimkama i instrumentima) a zrno ne izađe uvijek u istome trenu nema šanse da POI ostane jednak.
Litz usporenim snimkama tvrdi da većih pomaka nema, ali ne mogu slo-mo kamere snimiti vibracije visokih frekvencija.

Meni moje mete govore da vibracije nije pametno ignorirati. Ali mogu prihvatiti da druga cijev rezonira drugačije, :) nemam što prihvaćati jer to jest tako. I da vibracije mogu biti manji problem nego na mojoj. Vibracije se prenose i na cijelu konstrukciju puške. Teška tema, i nitko je još nije do kraja objasnio.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 04 Oct 2022, 15:31

I da, grupe se finalno podese sa seating depth, ne sa punjenjem.

Kod punjenja te zanima stabilno izgaranje. Iz nekog razloga je bolje na većim tlakovima. I traži jako puno metaka. Ne može se to vidjeti iz 10 metaka ladder testa, mjerio brzinu ili gledao POI, svejedno. Uzorak je premalen. I kada se nađe, treba se moći ponoviti u više različitih uvijeta i tek je onda OK.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 05 Oct 2022, 07:11

IB43 wrote:Vidio sam i dobro si to naložio. 51.6gr.
da, obe kugle sa 51,6gr. i N555, koji nima veliko energije, da ne uništava i grije cijev. i možda toplinski stabilniji.

ali zanimljivo, kad sam testirao Sierru 183gr, dobar load je bio na 52,2gr i 51,6gr. Odlučio sam za 52,2.
Kad sam testirao Lapua 180gr, prvi dobar load je bio 52,5gr. ali malo jaki; 865m/s.

a onda naslednjeg testiranja bolji load za Lapuo bio je 52,2gr.

a onda nisam bio zadovoljan na 1000m sa Sierru sa 52,2gr, i sam testirao i 51,6gr. pa kad sam več bio na streljani, i Lapua sam stestirao sa 52,2gr i 51,6gr za foru. i onda najbolji load je bio na 51,6gr...

neznam ali je to jer sam razviao load na 100m sa 5 streli za grupo, i onda na 1000m je bila drugčija slika, ili se cijev usporila jer sam je čistio između... vrlo zanimljivo. i obe kugle sa prilično jednakim loadom :?:

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 05 Oct 2022, 15:35

Taj N555 stvarno izgleda kao dobar barut. Baš me zanima kakva će ti biti iskustva sa njim.

Na kojoj ti brzini puca Lapua sa 51.6gr?
30" cijev?

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 05 Oct 2022, 22:28

Do 300 m i 600 m nije nikakva daljina za tolike teorije
308 napuniš da ide oko 780m-800m sa 168grs kuglom i to je to .Napraviš ih puno istih da su sve iste , prilagodiš
duljinu ležištu i amen ovo su teorije kao da pucate na Mars .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 06 Oct 2022, 04:58

matezg1 wrote:Do 300 m i 600 m nije nikakva daljina za tolike teorije
.
:A28:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 06 Oct 2022, 10:07

Zapravo. Ove teorije se vide i imaju efekt na kraćim daljinama.
Od svega spomenutoga, jedino triming i pointing su za daleko.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 06 Oct 2022, 10:57

IB43 wrote:Na kojoj ti brzini puca Lapua sa 51.6gr?
30" cijev?
850+m/s.
da, 30' cijev.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 06 Oct 2022, 10:58

matezg1 wrote:308 ... 800m sa 168grs...
:roll:

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 06 Oct 2022, 11:19

Marko2Marko wrote:
IB43 wrote:Na kojoj ti brzini puca Lapua sa 51.6gr?
30" cijev?
850+m/s.
da, 30' cijev.
Odlično ti radi Scenar. Ako drži takve grupe stabilno. Ja bih dalje trening po vjetru.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 23 Oct 2022, 12:17

Glede plinskih kočnica za podešavanje vibracija cijevi poput BOSS i slično. Ako ste lovac i lovite bez zaštitnika za uši, KLONITE ih se. Samo hitac ili dva će vam teško oštetiti sluh. U Browning su shvatili problem pa se sad može dobiti BOSS-CR, bez plinske kočnice. Nešto o tome ovdje https://forum.gon.com/threads/browning- ... em.768163/ .

Ako je trzaj problem, išao bih na LIMBSAVER ili slično. Neki vele da su im se živini ublaživači pokazali dobrima. Za pretpostaviti je da ta dva sustava kombinirano mogu značajno ublažiti trzaj da plinska kočnica ni ne treba.

Također, neko vrijeme su bili popularni MAGNAPORTING na revolverima, čak i na puškama. Dosta ih je bilo na revolverima Freedom Arms 454 Casull. Primjetio sam da se takvi rabljeni slabo prodaju, Da mi netko takav poklanja, ne hvala. Odnosno, samo onda ako je cijev dovoljno dugačka da ju mogu pokratiti i dobiti dužinu cijevi bez kočnice 6-6.5". A što se tiče samog 454, da istina je da su standardni naboji kombinacija udarca tovarne mule za ruke, i topa B1 za uši, ali ako se puni, ne mora biti tako, Nešto o tome ovdje https://www.thehighroad.org/index.php?t ... t-12441281 , upis #163.

NAPOMENA: Ovo o ublaživačima trzaja sam donio čisto da vas usput obavijestim što se sve ima i može se napraviti. Ne bih dalje ovdje, već ako hoćete, otvorite novu temu, pa ću i ja koju dodati. Hvala

Pezelj0902
Civil
Civil

Post by Pezelj0902 » 03 Dec 2023, 16:05

Pozdrav,
Novi sam u ovome, pa me zanima koji barut preporucujete za punjenje streljiva kalibra 8x57, 30-06, 243win, 300 win mag?
Znam da ne ide jedan te isti barut ali nije mi bitno, bitnije mi je koji barut je "bokji" za koji kalibar.
Hvala

Post Reply