CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: CHAT

Post by Mirok » 13 Nov 2024, 12:40

Novinar je ipak obojio članak.
Onako kako mu paše iz samo njemu znanog razloga.

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by andrej » 13 Nov 2024, 13:20

Bar nije "Prijelomna vijest"

:A13:

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 13 Nov 2024, 22:37

lex-lutor wrote:
Human wrote:...

No ako si bas zapeo imas na X-web shopova u EU FMJ zrna u kalibru .429 / .430 pa si napuni sto zelis.. Mogu ti reci da npr. 21 grs N110, naravno u magnum cahuri sa zrnom od 240 grs savrseno ljeci probleme zglobova sake, laktova i ramena... Nikakav KIROPRAKTICAR ti ne treba nakon 20 ispaljenih metaka... iz duzine cijevi 6", no ako imas kracu cevku npr. 4" mislim da i vratne kraljeske dobro rastrese...
Evo ovo dete puca iz cevke od 4 inča.
I ne pita ni za kiropraktičare ni za vratne kralješke, ni zglobove, ni šake, ni ramena, laktove, a ni krilca.. ;)
Al dobro, šta zna dete šta je 44 magnum. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=hPWrFEHYrwo

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Nov 2024, 10:45

Human wrote:
lex-lutor wrote:
Human wrote:...

No ako si bas zapeo imas na X-web shopova u EU FMJ zrna u kalibru .429 / .430 pa si napuni sto zelis.. Mogu ti reci da npr. 21 grs N110, naravno u magnum cahuri sa zrnom od 240 grs savrseno ljeci probleme zglobova sake, laktova i ramena... Nikakav KIROPRAKTICAR ti ne treba nakon 20 ispaljenih metaka... iz duzine cijevi 6", no ako imas kracu cevku npr. 4" mislim da i vratne kraljeske dobro rastrese...
Evo ovo dete puca iz cevke od 4 inča.
I ne pita ni za kiropraktičare ni za vratne kralješke, ni zglobove, ni šake, ni ramena, laktove, a ni krilca.. ;)
Al dobro, šta zna dete šta je 44 magnum. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=hPWrFEHYrwo
Ja mogu pricati samo iz svojih iskustava... Meni osobno je vrlo neugodno ispucati vise od 10-15 metaka iz .44 "kvalitetne elaboracije" ... pise od duzini cijevi 6" , kada pucam iz 8+3/8 " cijevi to je vec puno ugodnije ali da lupa to je cinjenica.

STo ova curica trosi je tesko reci, po odskoku ne bih rekao da je HOT Elaboracaija...
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Nov 2024, 15:22

Ovo ne drma ni približno kao standardni 44 mag.
Vjerojatno je punjeno smanjenom količinom baruta.

Human
Skupnik
Skupnik

Post by Human » 14 Nov 2024, 15:59

lex-lutor wrote: Ja mogu pricati samo iz svojih iskustava... Meni osobno je vrlo neugodno ispucati vise od 10-15 metaka iz .44 "kvalitetne elaboracije" ... pise od duzini cijevi 6" , kada pucam iz 8+3/8 " cijevi to je vec puno ugodnije ali da lupa to je cinjenica.

STo ova curica trosi je tesko reci, po odskoku ne bih rekao da je HOT Elaboracaija...
Dete se raspištoljilo, iz 4 inča cevke. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=1CefL56hIw0

Naši lovci su očito osjetljiviji od američke dece. ;)

Human
Skupnik
Skupnik

Post by Human » 14 Nov 2024, 16:03

Mirok wrote:Ovo ne drma ni približno kao standardni 44 mag.
Vjerojatno je punjeno smanjenom količinom baruta.
Ma da, lažu nas. :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 14 Nov 2024, 16:54

Human wrote:
lex-lutor wrote: Ja mogu pricati samo iz svojih iskustava... Meni osobno je vrlo neugodno ispucati vise od 10-15 metaka iz .44 "kvalitetne elaboracije" ... pise od duzini cijevi 6" , kada pucam iz 8+3/8 " cijevi to je vec puno ugodnije ali da lupa to je cinjenica.

Dete se raspištoljilo, iz 4 inča cevke. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=1CefL56hIw0

Naši lovci su očito osjetljiviji od američke dece. ;)
Najjaci kalibar koji sam ja pucao, je 375 HH, i mogu ga pucati cijeli dan, bez pretjerivanja (u ovisnosti samo o dubini dzepa za municiju)
Cesto puta tu pusku uzmem na izlet na streljanu.

Na prethodnom safariju imao sam dogovor sa PH da probam njegovu expresicu u 416 Rigby (trzaj koji se smatra znacajno jaci od 375 HH), ali zadnji dani safarija su mi neplanirano protekli u bezuspjesnom cekanju leoparda na ceki, i nisam imao vremena "igrati se" sa puskama u kampu.
Kad bih dosao u kamp, vec bi bio mrak. Tako da 416 stavljam na check listu za drugi put.

Drugi primjer:
Kad sam s prijateljem pucao 300 win mag za upucavanje, on je nakon 5, 6 hitaca imao modricu na ramenu i prekinuo, a ja nastavio koliko treba, i zavrsio bez modrice. S vremenom, nakon par sezona privikao se na pusku, sad samo nju nosi u lov, puca na streljani i vise se ne zali.

Poanta: sve se moze savladati, pa i trzaj. Ali treba period treninga i period privikavanja na pusku.
Nasi lovci, u prosjeku malo pucaju i to je razlog nelagode kod jacih kalibara.

Medjutim, da nisu nasi uvjek najgori, pretpostavljam da je i drugdje tako: kolektivna predaja na internetu i literaturi kaze da je 30-06, najjaci kalibar koji prosjecan covjek trpi po snazi trzaja. Iz tog pretpostavljam da po svijetu ima dosta lovaca koji stvaraju taj prosjek i koji realno malo pucaju, par metaka tokom sezone, i to je to.

To je sto se tice puske.

Sta se tice revolvera, 44 mag je najneugodniji kalibar koji sam probao, i to da stvar bude gora, iz revolvera sa 2 incha cijevi. Razvaljuje toliko da mi preko ruke utrnu zubi.
Nakon jednog bubnja, dosta mi ga bilo. 44 special, iz istog revolvera, osjetno je meksi. ALi ne nalazim nista privlacno u 44 mag/44 sp.
Ujedno i po preciznosti najgora preciznost iz bilo cega sto sam vidio i probao. (Vjerojatno je 6 ili 8 incha cijev znacajno bolja).

40 S&W u XDM, lagani pistolj, ima temperamentan i zivahan trzaj, pa je zanimljiv (i nije mi neugodan), ali veliki odskok ga cini teskim za kontrolu pri brzoj paljbi. Gubi se vrijeme dok se ponovo poravna.

45 ACP u 1911, XDM, ili CZ 97, zanimljivo konstatirati, vrlo ugodan u svemu iz cega sam probao. Subjektivno, "respect and pleasure" u istom paketu.

357 mag u 6 incha cijevi, pa i 4'', je zanimljiv i isto tako zivahan s trzajem, nista pretjerano, i daleko zanimljiviji za trening, od recimo 38 special wad cutter, kojeg prakticki ne osjetis u istom revolveru. Naravno 38 spwc je precizniji ali skoro pa dosadan, koliko je mlak.

To su neka moja subjektivna zapazanja oko trzaja, i subjektivni dozivljaj.

PS. (edit)
Pred par godina citao sam tekst od Davida Petzala, na casopisu Field and Stream, da on smatra da za upoznati se s puskom .(tek prvo upoznavanje s puskom za "dobar dan") treba na metu ispaliti barem 100 metaka. (kasnije su stavili pay wall na stranice pa je tekst sad nedostupan)
Slazem se sa tvrdnjom kroz vlastito iskustvo.

ALi natjerati prosjecnog lovca (ili NE-Sportskog strijelca) da samo radi treninga da savlada oruzje ispali 100 metaka u metu u situaciji cijene municije kod nas, i opceg nedostatka streljana je nerealno ocekivanje.
(ja imam tu priviliegiju jer sam sportski striejlac, uz to sto sam lovac, i imamo neki pristup streljani)

Tako da prosjecan lovac kod nas stjece iskustvo i upoznaje se sa svojom puskom kroz duzi niz godina, dok realno savlada pusku (ili ispali tih prvih 100 metaka iz nje), a neki i nikad.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Nov 2024, 23:28

jolly wrote:....
Sta se tice revolvera, 44 mag je najneugodniji kalibar koji sam probao, i to da stvar bude gora, iz revolvera sa 2 incha cijevi. Razvaljuje toliko da mi preko ruke utrnu zubi.
Nakon jednog bubnja, dosta mi ga bilo. 44 special, iz istog revolvera, osjetno je meksi. ALi ne nalazim nista privlacno u 44 mag/44 sp.
Ujedno i po preciznosti najgora preciznost iz bilo cega sto sam vidio i probao. (Vjerojatno je 6 ili 8 incha cijev znacajno bolja).
Mogu ti reci da sam se "nadrobio" 0.44 MAG i jos uvijek uzivam u tome... no puno radje sa 8-3/8 nego sa 6" ali nitko mi nece reci da ga ne "osjeti" ... naravno dobra drska , svakome prema svojoj sapi je osnova za takve kalibre ....44 WC sa H&N zrnima punjeno mekaano ali dovoljno jako da se stabilizira je nesto najpreciznije sto sam probao, iz 6" duzine...! E sada ako cemo o Mazohizmu onda fino .460 XVR pa krenes od 0.45 LC, pa 454 Casull i na kraju zavrsis sa .460 sa 300 grs zrnom i gornji dio tjela ti je razmontiran !! Sva sreca da je kompenzator dio cjevi inace bi vjerovatno bilo kao u crticima...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Nov 2024, 12:27

Feljton o povijesti streljastva u Zadru.
Pokrenuo kolega.
Super incijativa.

https://www.antenazadar.hr/clanak/2024/ ... 71-godine/

Mislim da u PGZ nemamo nikakvih zapisa o povijesti razvoja ovog sporta da se ovako nesto moze napisati.
Nije mi poznato.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Nov 2024, 07:02

https://www.index.hr/vijesti/clanak/gos ... 16791.aspx

Jos jedan slucaj, lovacko oruzje u autu i vozac pod utjecajem alkohola.
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 20 Nov 2024, 11:01

Interesantno, nije problem alkohol već "Također je utvrđeno da je u vozilu prevozio lovačku pušku i pištolj suprotno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana"

Mogli su malo specificirati na koji je način prevozio oružje

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Nov 2024, 12:01

Malo skretanje s teme, ali pratite li vi ovu korupciju u zdravstvu? I što radi DORH. Evo, oduzima istragu EPPO i sad istražuje curenje informacija u javnost. TOliko da ne zaboravimo gdje živimo.

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 20 Nov 2024, 12:51

Pratim pomalo svjetsku i domaću politiku ali i da sve ministre ulove u kriminalu opet bi HDZ dobio na izborima.

Ne vjerujem da su ostale stranke puno bolje jer sam imao bliskih iskustava sa SDP-om i IDS-om

A kada i dođe neka nova stranka brzo ih HDZ razmontira čim uđu u vlast

Nema tu pomoći

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 20 Nov 2024, 14:30

Ariel wrote:Malo skretanje s teme, ali pratite li vi ovu korupciju u zdravstvu? I što radi DORH. Evo, oduzima istragu EPPO i sad istražuje curenje informacija u javnost. TOliko da ne zaboravimo gdje živimo.
- HDZ izgleda nema kapacitet da nađe čovjeka sposobnog nešto makar minimalistički radit a da ne završi u kriminalu (možda baš zato što sposobni stručnjaci izbjegavaju HDZ maksimalno).
- Kad ne može nać takvog, odlučili su ubacit "svoga" u DORH da bar malo oteža i ublaži te prijave.
- Izgasali su zakon lex ap da i javnosti/novinarima oteža uvid u korupciju i umanji štetu kad neki ministar usere.
- Ljude uglavnom nije briga ni za šta, daj eurosong, nogomet, posao i bit će supp.
- Oporbi na izborima se intelektualni maksimum svodi na "HDZ lopovi, HDZ loš" (to zna i pola HDZ-a), fb lajkovi i ni makac više od toga.
- HDZ na idućim izborima dobiva opet

A zdravstvo je kao i mirovinski ionako već mrtvo, samo ga treba dokrajčit da nam ne vuče pare (bruto) iz džepova.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Nov 2024, 15:03

andrej wrote: Mogli su malo specificirati na koji je način prevozio oružje
Po meni, iz nacina postupanja u tavkim slucajevima koje vidimo u medijima, kad je alkohol u pitanju, sasvim je svejedno.
Oruzje se oduzima (preivremeno) zbog alkohola.
Svaka dodatna stvar je otegotna, na primjer - oruzje bez futrole/kofera, napunjeno i sl. Ako se jos i to doda na optuzni prijedlog, utjecat ce na konacnu presudu
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Nov 2024, 16:23

Ariel wrote:Malo skretanje s teme, ali pratite li vi ovu korupciju u zdravstvu? I što radi DORH. Evo, oduzima istragu EPPO i sad istražuje curenje informacija u javnost. TOliko da ne zaboravimo gdje živimo.
Bez brige.
Radim u zdravstvu i svakodnevno svjedočim o curenju love na sve strane.
I to svi znaju,ali vide da se namjerno ništa ni ne želi popraviti.
Kada sam i sam pokušao usmjeriti svoju djelatnost na poboljšice,bio sam ignoriran,a iza leđa i ismijan od ljudi koji bi o tome trebali odlučivati.
Čak i kada sam direktno upozoravao na nelogičnost i na mogućnost krađe neke opreme ,uopće se nitko na to nije osvrtao.
Npr trebam dobiti neki komad opreme iz jedne lokacije,pošalju me tamo da vidim što valja,sa domarom i komisijom DZ to popišemo i dogovorimo da mi se to prebaci.
Nikada nisam to dobio!
Domar kaže stići će,stići će....(tako jedno tri puta)
Ne stiže.
Obratim se ravnateljici,ona kaže,obrati se šefici službe....(a one su me poslale i prvi puta po to)....
Šefica kaže,ma naravno,domar će ti to prebaciti....
Nikada nije stiglo!
Obratim se komisiji koja je bila samnom na prvoj lokaciji i kažem"opreme nema"!!!
Oni kažu, kako nema,jesi rekao ravnateljici,šefici službe,domaru....?
Kažem JESAM!,nekoliko puta,ali opreme nema.!!!
Kažu oni,aha,ako nema,onda nema veze...!?
Mi ćemo sve to otpisati !!!
Kao da nikada nije ni bilo.
I tako je i danas.
Opreme nema,nitko me nije pitao što je sa time,gdje je...???
Ne pitaju jesam li ili ne to dobio.
Nitko se ne sekirai što je sve nestalo i što ničega od toga nema.
A ta oprema je kod mene ,na mojoj lokaciji deficitarna,neke od tih aparata nemam !!!
A u DZ kažu da ni ne misle nabavljati !?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Nov 2024, 16:29

I da se razumijemo,u zdravstvu ima sasvim dovoljno novaca.
Dovoljno da svi možemo imati odličnu zdr zaštitu.
Samo da se ne krade i da se racionalno posluje.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 20 Nov 2024, 16:42

Mirok wrote:I da se razumijemo,u zdravstvu ima sasvim dovoljno novaca.
Dovoljno da svi možemo imati odličnu zdr zaštitu.
Samo da se ne krade i da se racionalno posluje.
Državno a efikasno...
Pokušavam zamislit privatnu firmu koja se bavi prijevozom robe, da plaća gorivo za kombi/kamion 100 eura po litri, al ne mogu. To je moguće samo u državnim i javnim (ničijim) firmama/institucijama.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Nov 2024, 18:03

Može,može
Samo kada bi svatko odgovarao za kriminal i propuste.
Efikasno pravosuđe i slobodne ruke organima represije.

Post Reply