NOVI PROGRAM: LOVACKI ISPIT ZA 500 KN

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: NOVI PROGRAM: LOVACKI ISPIT ZA 500 KN

Post by Mirok » 09 Mar 2025, 13:50

A Zakon jasno propisuje zakonske prepreke za posjedovanje oružja.
U smislu da je prepreka osuđivanost za narušavanje JRiMa.
Tako nekako si naveo za svog prijatelja,da ima takvu presudu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 18 Jan 2026, 18:04

https://www.vecernji.hr/vijesti/prvoopt ... Uj4VZvKc3A

Prvooptuženi Ervin Martinuš: To je kuhinja Hrvatskog lovačkog saveza

Pučko otvoreno učilište Argali bilo je registrirano za osposobljavanje lovaca i lovočuvara, međutim, USKOK tvrdi da je Martinuš osmislio kako da za novac izdaje potvrde bez obzira na to jesu li kandidati za lovce izašli na ispit te kakvo su znanje na tom ispitu pokazali

Ervin Martinuš, koji je u inkriminirano vrijeme, od veljače 2022. do 20. siječnja 2023., bio ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Argali, prvo je ime na listi od 85 imena protiv kojih je USKOK u listopadu lani podigao optužnicu jer ih se tereti za primanje i davanje mita, odnosno da su za novac lažno ishodovali uvjerenja o osposobljenosti za lovce.

Pučko otvoreno učilište Argali bilo je registrirano za osposobljavanje lovaca i lovočuvara, međutim, USKOK tvrdi da je Martinuš osmislio kako da za novac izdaje potvrde bez obzira na to jesu li kandidati za lovce izašli na ispit te kakvo su znanje na tom ispitu pokazali. USKOK tvrdi da su na temelju tih lažnih potvrda onda pojedini optuženici ishodili lovačke dozvole, odobrenje za nabavu oružja, oružane listove za držanje i nošenje oružja... Cijena za lažnu potvrdu bila je, tvrdi USKOK, najmanje 100 eura po osobi, a po Martinušovoj uputi, taj se novac uplaćivao na račun Pučkog otvorenog učilišta kojem je bio na čelu. Njega se tereti da je pribavio protupravno stečenu imovinsku korist od oko 15.000 eura, no on niječe krivnju.

– Sve ovo za što me teretite je kuhinja Hrvatskog lovačkog saveza koji želi izgurati privatne škole kako bi oni imali monopol za polaganje lovačkih ispita. Svi kandidati kojima smo mi izdali uvjerenja i diplome, bili su na lovačkom ispitu i polagali su ga. Odnosno pisali su pismeni ispit i bili na usmenom ispitu. No 2022. bila je pandemija COVID-a, ja sam prijavio Ministarstvu poljoprivrede jedan datum za ispite, a ispiti su trajali tjedan do 10 dana. Pisao sam ih sve na jedan termin, ne znam tko je kome i koliko platio, no 95 posto polaznika je meni plaćalo u gotovini. Mislio sam da će mi kontrola naplate tako biti lakša, a ja sam te iznose uglavnom uplaćivao u Fini u Zlataru. Neki su polaznici novac davali i predavačima, a onda su predavači taj novac predavali meni. Međutim kada sam 2023. shvatio da taj sistem uplata više ne mogu pratiti, uveo sam uplatnice. Predavače sam plaćao ovisno o tome koliko su imali kandidata i koliko su bili angažirani, a nekima od predavača sam te godine kada je bila korona platio školovanje kako bi dobili titulu profesora. Oni su onda na ime te školarine cijelu godinu držali predavanja – branio se Martinuš.

Jedan dio njegovih suoptuženika je, poput njega, negirao krivnju, a jedan se branio šutnjom, dok je priznao ono za što ih USKOK tereti. Martinuš je u jednoj od nadopuna svojih obrana tijekom istrage tvrdio i da su mu pojedini suoptuženici koji su priznali krivnju, kasnije pričali da su na to bili prisiljeni. – Kada sam izašao iz istražnog zatvora, sreo sam neke od njih i oni su mi tada rekli da su priznali jer su im policajci koji su ih ispitivali prijetili zatvorom i progonom – kazao je među ostalim Martinuš.

Njegovi suoptuženici, koje je Martinuš angažirao kao predavače, u svojim obranama su uglavnom opisivali kako su svoja predavanja snimali, pa su se mogla pogledati online jer je to bilo u vrijeme pandemije. Uglavnom su negirali da su počinili kaznena djela za koja ih USKOK tereti, no jedan od njih iskazivao je da su polaznici uplaćivali novac na njegov račun, te da je on taj novac prosljeđivao dalje Martinušu. Sve do trenutaka, kada mu to, kako je kazao, nije postalo malo glupo, pa je tražio da se polaznicima za izlazak na ispit, izdaju uplatnice.

S obzirom na velik broj optuženika, za očekivati je da će zagrebački Županijski sud, pri odlučivanju o pravomoćnosti optužnice, spis podijeliti na više manjih, jer sud jednostavno nema prostora u koji bi istovremeno moglo stati 85 optuženika sa svojim odvjetnicima. Isto tako za očekivati je da će se poveći broj optuženika odlučiti i za priznanje krivnje i nagodbu s USKOK-om, jer je to praksa koja prati ovako velike predmete. USKOK je optužbe protiv 85 optuženika detaljno obrazložio na skoro 180 stranica optužnice, a među dokazima koje su prikupili su i iskazi svjedoka, razna dokumentacija, ali i sadržaji njihovih mobitela i računala, koji su im oduzeti nakon uhićenja. Analizom baznih stanica i signala mobitela, USKOK je došao do zaključka da pojedini predavači nisu bili na mjestima na kojima su se polagali ispiti, iako su tvrdili da jesu, a mobitelu optuženog Antuna Novačića nađena je i poruka iz travnja 2024. kada on piše jednoj osobi "da su uhitili predavače". Osoba kojoj piše mu odgovara da to "nije ništa strašno i nek' samo kaže da je polagao."

– Sada ću morati ponovo polagati. Idem kod lika preko kojeg je to išlo, a zatim i kod odvjetnika – replicira Novačić, kojeg USKOK tereti da na račun Pučkog otvorenog učilišta uplatio 200 eura za ispit koji nije položio, iako je uvjerenje o položenom ispitu dobio. Novačić je te tvrdnje USKOK-a u obrani negirao, no tužiteljstvo njegovoj obrani, kao ni tvrdnjama drugih optuženika očito ne vjeruje. Kome će vjerovati sud, tek će se vidjeti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jan 2026, 17:20

Evo i ovo je stiglo:
Slucajno mi se prikazalo na You Tube:

Lovacka skola, predavanja:
https://www.youtube.com/@lovackouciliste
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by andrej » 23 Jan 2026, 22:07

Zanimljivo, ja baš prije neki dan platio za taj novi program dok je još 80 eura, i sada slusam predavanja.

Nije mi problem pismeni dio ispita kada imaš mogućnost odabira pravog odgovora, nije mi problem ni praktični dio jer već nekoliko godina pucam iz pistolja i puske ali ne znam kako ću s usmenim dijelom ispita jer ima puno podataka, definicija i svega.

I ako sve to prođe kako ići u prvi lov? Nemam volje ni vremena stažirati godinama. Znam da postoji komercijalni lov ali ako ideš prvi put....jel ima komercijalni lov za početnike? :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jan 2026, 07:35

Usmeni ces proci.
Moje iskustvo sa skolama za odrasle i usmenim ispitima, svugdje je isto.
Jedno jedino, i osnovno pravilo: ne smijes sutiti.

Pricaj po asocijaciji. Ne staj pricati dok te ne prekinu.
Vrlo cesto ce ti pomoci sa potpitanjima

Model "asocijacije u odgovoru":
Ako te pitaju o misu, a ti znas o slonu, kazes:
Mis je jako mala zivotinja, za razliku od slona koji je jako velika zivotinja, pari se u proljece, zivi u Africi, brsti lisce, ima surlu, rep, kljove, cetiri noge, zivi u krdu, ovisan je o pristupu vodi, zenka ima jedno mlado, .....
I tako nastavis.
Taj model fukcionira u skolama za odrasle, a kod vecine nastavnika funkcionirao je vec u dobrom prosjeku u srednjoj skoli i fakultetu

Prvi lov je "probijanje leda".
Ako si upporan, snaci ces se. Javi se na PM kad polozis, dat cu ti ja neke kontakte.

Lov z apocetnike - lov s ceke.
Ne postoji zapravo "lov za pocetnike", ali dok se malo uhodas, moja preporuka je da lovis sa ceke, srnjak, divlja svinja.
Hitac s naslona, visoka sansa za uspjesan odstrel.

Nasuprot tome, lov "za iskusne i napredne", mislim da su to lovovi gdje se traze daljinski hici, lov u dalekim zemljama, na teskim terenima, na velikoj nadmorskoj visini, ili ekstremenoj vlagi u tropima, i u ekstremnoj neprijateljskoj klimi i vremenskim uslovima. Kad ides u strane zemlje, dodatni psiholoski pritisak na lovca je financijska cijena, visoko vrijedna divljac, sta kad platis sve a ne odstrelis ili ranis? AKo bude samo jedna sansa, hoces li je moci iskoristiti? Nepoznata puska s kojom nisi trenirao, ako je uzmes u najmu.

Pod pritiskom si da ne pogrijesis, psiholoski pritsak je znacajan faktor na cijelu pricu.

Tezak lov, "za napredne" u Hrvatskoj, tesko reci, mozda lov po ravnicama Slavonije gdje se ocekuje daleki hitac, mozda lov u Lici, ili Velebitu, teski tereni, zima, hladnoca.

Dakle, "za pocetnika" je lov da odes fino na ceku, i cekas da ti izadje, vremena imas, ako ne izadje probaj opet.

Ako imas pristup streljani, probaj pucati iz lovackih stavova, sto znaci stojeci, odnosno sa stapa.
Lovacki trening nije sjest za stol i upucati pusku, to je samo prvi dio.

Ne moras ni bjesomucno trositi neke velike kolicine municije.
Upucas pusku, ispalis nekoliko metaka sa stapa.
Probaj klececi.
Ako nista drugo da znas do kud pokrivas vitalnu zonu divljaci.
Trening ponovi povremeno tokom godine kad odes na streljanu.

Ako si siguran u sebe do 50 m, to ti je lovna udaljenost.
Ako mozes do 200, pokrivas sve situacije.

Stap je vazniji od izbora puske. Jer daje oslonac na terenu.
Zato jer je svaka nova puska danas precizna, ali bez stapa i bez oslonca ne mozes gadjati precizno.

Nacelno su dva modela stapa najpopularnija:

Jim shokey primos tripod, gen 2 ili gen 3. (obadva dobra, gen tri je bolji)

I quad sticks, koji postaju sve populrniji.

U startu, stap kosta... Jim shokey pred nekoliko godina kostao me oko 130 eur, sad je sigurno vise.

Pocetniku koji gleda prvu lovacku pusku, tesko je to percepirati. Kupit stap za 150, a mozes ga odrezati u sumi dzabe?

Ali kad prvi put plasiras dobar hitac na 200 m, na terenu, shvatit ces sta si kupio.

Kad teleskopski stap srusis dolje, i postavis se u klececi polozaj, stabilan ko sa stola.
Lijevi lakat, na lijevo koljeno, puska u rasljama na tripodu, i kundak na ramenu, a slika od optike ne treperi.
To sumski od grane odrezani stap ne moze.
Attachments
quad shooting stick.png
quad shooting stick.png (5.3 KiB) Viewed 1240 times
Jim shokey primos.jpg
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Jan 2026, 09:48

Što se stažiranja tiče,klasičan staž je ukinut.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jan 2026, 10:19

Mirok wrote: 24 Jan 2026, 09:48 Što se stažiranja tiče,klasičan staž je ukinut.
Da, ukinut je.
Iako vidim pojedina drustva jos uvijek imaju po kojeg "pripravnika".
Kako se to sprovodi po pojedinim drustvima, ne znam, da bih rekao je li to izraz kvalitete ili neceg drugog.

Znam da u drustvima gdje uzmu nove clanove, i daju im godinu ili dve dana da nemaju pravo lova, ovi uglavnom rade koliko im traze razne radove po lovistu.
A isto mogu raditi i da im se da pravo lova, jer jedno s drugim nije u konfliktu.

Takodjer znamo da je formalna obuka rukovanja oruzjem u lovstvu tanka.
U drustvima meni poznatim, s takvim uvjetima za nove pripravnike, nisam cuo da neko posebno radi obuku rukovanja oruzjem s novim clanovima.
Uglavnom, u periodu od jedne do dvije godine im je takvo naukovanje, a onda kao poslije znaju sve da bi dobili dozvolu za lov.
A u nekim drustvima se moze loviti od prvog dana.
Svega ima.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Jan 2026, 10:23

To je čisti bezobrazluk pojedinih LDa.
Ucjena i iskorištavanje članova koji se žele priključiti društvu.
Mislim da to uopće nije po zakonima i propisima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Mar 2026, 15:21

Sa poveznice:

https://ribo-lov.com/2026/02/23/visoki- ... atjecanja/

Poveznice na dokumentaciju su na kraju teksta.
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by andrej » 28 Mar 2026, 19:33

Evo prošao sam i praktičnu nastavu. Jedan dan pucanje, drugi dan kinologija i treći dan obilazak lovišta i općenito o lovstvu.

Kažu da nema više online ispita već se ide na pismeni i usmeni. I da smo mi među zadnjima koje neće obuhvatiti novi zakon gdje će se morati stažirati prije nego li se uopće pristupi ispitu. Da, pogledao sam taj novi prijedlog zakona na eSAvjetovanju.

Meni se čini da je većina tamo samo zbog oružnog lista :D

Puno je jednostavnije odslušati predavanja i proći ispit. Ne vidim da postoji neki filter. Dok kod učlanjena u streljački klub, moraš se malo pokazati da znaš rukovati oružjem, da si pouzdan i na kraju na njima je hoće li ti dati "papir" ili neće

E sad se treba pripremiti za ispit, osjećam se kao u školi :ugeek:

Post Reply