Lov zračnim oružjem.

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Post Reply
Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Lov zračnim oružjem.

Post by Original_G » 22 Oct 2009, 17:59

To je dozvoljeno kod nas? Naravno uz lovačku dozvolu i u sezoni.
武士道

Ognjem i mačem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Lov zračnim oružjem.

Post by Mike_Torello » 22 Oct 2009, 18:02

ako lovis stetocine sezona je stalno =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 22 Oct 2009, 18:20

Zakon o lovstvu:

Članak 64.

(1) Zabranjeno je loviti divljač:

1. načinima i sredstvima kojima se ona masovno uništava,

2. u pojasu 300 m od ruba naselja u nizini i prigorju te 200 m u brdsko-planinskim područjima,

3. kad je ugrožena poplavom, snježnim nanosima, poledicom, visokim temperaturama, požarom ili na drugi sličan način, osim u svrhu spašavanja,

4. zamkama, stupicama, klopkama, mrežama, živim i umjetnim mamcima ili vapcima, upotrebom pomoćnih sredstava u lovu (magnetofona, gramofona, reflektora i sličnih zvučnih i/ili svjetlećih sredstava, zrcala i drugih zasljepljujućih naprava), ljepljivim sredstvima ili hranom u koju je stavljeno omamljujuće sredstvo ili otrov, osim za svrhu iz članka 52. stavka 2. ovoga Zakona i točke 3. ovoga stavka, ali ne otrovom,

5. optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike, električnim ili elektroničkim ubojitim ili omamljujućim napravama, eksplozivom, istjerivanjem plinom ili dimom,

6. gaženjem i lovljenjem motornim vozilima ili čamcima na motorni pogon te letjelicama svih vrsta,

7. hrtovima i ostalim psima koji nisu lovački te lovačkim psima koji nemaju položen ispit prirođenih osobina,

8. zvijerima,

9. samostrijelom i sličnim napravama ako posebnim propisom nije drukčije regulirano,

10. zračnim oružjem i svim vrstama hladnog oružja,

11. primamljivanjem hranom, vodom ili drugim sredstvima, osim divlje svinje, medvjeda, lisice, čaglja, kune, tvora i mungosa na mečilištima.

(2) U pojedinačnom lovu na jelena, srnjaka, lisicu i šojku kreštalicu dopuštena je upotreba rikalica, vabaka i pisaka kao pomoćnih sredstava u lovu.

(3) Lisicu, tvora, mungosa, puha velikog i kune dopušteno je loviti stupicama i klopkama za tu namjenu, u skladu s lovnogospodarskom osnovom.

(4) Osobi koja ima položen sokolarski i lovački ispit dopušten je lov pticama grabljivicama iz umjetnog uzgoja, upisanim u upisniku koji vodi Hrvatski sokolarski savez, na temelju dopuštenja središnjeg tijela državne uprave, nadležnog za poslove zaštite prirode i ovlaštenika prava lova.

(5) Sokolarski ispit polaže se pred povjerenstvom koje imenuje ministar.

(6) Program o polaganju sokolarskog ispita i propis o načinu lova s pticama grabljivicama (sokolarenje) donosi ministar.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

pajdo
Pozornik
Pozornik

Post by pajdo » 16 Nov 2009, 04:50

bravo za odgovor.
Ni štettočine se nesmiju loviti zračnim oružjem
Jer lisica i štakor jesu štetočine..Prema tome ako nesmiješ lisicu u šumi nesmiješ ni štakora
Red bull daje ti krila, rakija pogon na sve četri

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 16 Nov 2009, 14:50

Štakor nije štetočina po zakonu o lovstvu. Da je štetočina jest, ali ne u smislu lovstva.
Znači, štakora smiješ ubiti zračnim oružjem
Jedino, ako te vide "prijatelji životinja", nadrapao si :A18:

sibirevski
Civil
Civil

Post by sibirevski » 21 Dec 2009, 17:23

E dečki da se uključim u raspravu.. Kaj mislite o lovu zračnom puškom na lovu na žabe. one nisu štetočine ali nisu ni lovina ( ..u smislu lova...).. Naravno ja ih mislim lovit radi žabljih krakova koji su usput rečeno vrhunska klopa.

Zanima me kakvo je vaše mišljenje, kako bi bilo najbolje loviti žabu a da se čovjek ne spotakne o zakon? ja sam mislio pucati zračnom puškom.

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 21 Dec 2009, 19:11

U pravilu, kad bi lovio vodozemce i insekte zračnim oružjem, pa čak i štetočine, u krugu naseljenog područja, mislim da bi tu postojala zakonska osnova za "općeopasnu radnju po život i imovinu" i oduzimanje oružja.

Mnogo ljudi to ignorira jer ih još uvijek nitko nikada nije prijavio.
Također, nedavno je netko stvio citat zakona koj govori na kojim mjestima je ograničena upotreba zračnog oružja i oružja C kategorije...

lp

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 21 Dec 2009, 19:58

Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 21 Dec 2009, 20:54

Nobile, naša pravna savijest... :mrgreen:
-o tom citatu sam govorio...

boki
Civil
Civil

Post by boki » 27 Dec 2009, 04:36

@nobile157

mislim da se to odnosi samo na djecu stariju od 11 godina jer zakon kaže i iduće:

Članak 32.

Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.
Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, zračno oružje i luk smiju se upotrebljavati i na mjestima koja su po svom položaju ili po poduzetim mjerama osiguranja takva da se ne može ugroziti sigurnost građana.
Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 28 Dec 2009, 13:53

Što je ovdje nejasno????

Djeca do 11 godina UOPĆE NE SMIJU KORISTITI zračno oružje.

A postao sam članak zakona jer jasno navodi gdje se smije koristiti zračno oružje.
Dakle, pucanje na žabe na lokvama NIJE dozvoljeno.

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 28 Dec 2009, 15:13

boki wrote:@nobile157

mislim da se to odnosi samo na djecu stariju od 11 godina jer zakon kaže i iduće:
Tvojom logikom, djeca ispod 11 godina starosti mogu ignorirati dotični dio zakona... ;)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Dec 2009, 20:59

ne ignorirati zakon, nego nebi smjela koristiti zracno oruzje, oruzje na tetivu itd itd.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 29 Dec 2009, 13:13

Mike_Torello wrote:ne ignorirati zakon, nego nebi smjela koristiti zracno oruzje, oruzje na tetivu itd itd.
ispričaj moj cinizam :mrgreen: znam :A13:
boki wrote:mislim da se to odnosi samo na djecu stariju od 11 godina jer zakon kaže i iduće:
Ovaj citat je zvučao kao da ti treba diploma raketnog znanstvenika da zaključiš da je zakon primjenjiv na sve članove društva. :A02:

Ako u zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji, da upravljati motornim vozilom na cesti smiju stariji od 18 sa položenim važećim vozačkim ispitom, to onda ne znači da je on propisan samo za one 18+ .
U tom slučaju zakon decidirano tvrdi kojoj dobnoj skupini je dopušteno upravljanje motornim vozilom, a slijedeći tvrdi kojoj dobnoj skupini je dozvoljeno polaganje ispita koje kategorije... :A19:

Naime, ovo gore je zvučalo, kao da se određene dobne skupine smiju oglušiti na dotični zakon... :mrgreen:
što je izazvalo veliku dozu smijeha kod mene, kad sam se sjetio čl. 10 st. 1 ZoO, koj prema toj analogiji ne vrijedi za mlađe od 21, ili stavak zakona o A kategoriji... :mrgreen: ;)

već vidim biznis :mrgreen:
"prodajem minobacače za mlađe od 21 godinu uz predočenje osobne iskaznice" :A03:

Ma bolje pusti, neznaš koju lavinu kreativnosti i brainstorminga jedan takav citat izazove u meni... :mrgreen: :A13: ;)

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 29 Dec 2009, 15:12

Molio bih "pravne stručnjake" koji "tumače" zakone, da se ostave ćoravog posla.
Zakone može tumačiti samo onaj tko ih je donio, a to je Hrvatski sabor.
U slučaju ponovnog takvog ili sličnog "tumačenja" koje zbunjuje čitatelje, takav "interpretator" dobit će istog trenutka TRAJNI BAN zbog štete koju može nanijeti forumu i korisnicima svojim nesuvislim trabunjanjima a koja bi netko mogao krivo shvatiti i pomisliti da objašnjenja daje netko stručan, tko se u temu doista razumije.

Post Reply