kovanje - mali noz
- stari-nakovanj
- Desetnik

kovanje - mali noz
...cijela prica pocinje iz sipke Č.4230 promjera 16mm.

ovim se alatom na nakovnju oznaci neka tocka do kuda se sipka stanjuje...

...i pocinje stanivanje na nekih 7mm.

malo ravnanja i pocinjem raditi na vrhu.

tada ide opet sa onim alatom oznacavanje do kuda ide istrica...tako da su sada dva udubljenja. do ovog blize vrhu ide ostrica, a do drugog ide samo stanivanje (koje sam vec odradio) na 7mm

sada krece fino stanivanje. ide od prvog udubljenja prema vrhu sa laganim udarcima sa obje strane, tako da je sada debljina kod prvog udubljenja oko 5mm.

...sad pocinje dio postupka u kojemu se noz savine na onu stranu na kojoj ce biti ostrica (za sad je jednake debljine po poprecnom presjeku).

kada sam ga savinuo na zeljeni kut pocinjem lagano lupkati ostricu sa kosim udarcima po cijeloj duljini noza i on se pocinje izvijati prema ledima. lupam do nekih 1-1,5mm debljine pocetka ivice ostrice sa obje strane.

debljina leda se ne dira previse i trebala bi otprilike ovako izgledati.

ostrica je gotova (kasnije ide fino ravnanje), pa mijenjam kljesta i krecem na drsku.

ovim se alatom na nakovnju oznaci neka tocka do kuda se sipka stanjuje...

...i pocinje stanivanje na nekih 7mm.

malo ravnanja i pocinjem raditi na vrhu.

tada ide opet sa onim alatom oznacavanje do kuda ide istrica...tako da su sada dva udubljenja. do ovog blize vrhu ide ostrica, a do drugog ide samo stanivanje (koje sam vec odradio) na 7mm

sada krece fino stanivanje. ide od prvog udubljenja prema vrhu sa laganim udarcima sa obje strane, tako da je sada debljina kod prvog udubljenja oko 5mm.

...sad pocinje dio postupka u kojemu se noz savine na onu stranu na kojoj ce biti ostrica (za sad je jednake debljine po poprecnom presjeku).

kada sam ga savinuo na zeljeni kut pocinjem lagano lupkati ostricu sa kosim udarcima po cijeloj duljini noza i on se pocinje izvijati prema ledima. lupam do nekih 1-1,5mm debljine pocetka ivice ostrice sa obje strane.

debljina leda se ne dira previse i trebala bi otprilike ovako izgledati.

ostrica je gotova (kasnije ide fino ravnanje), pa mijenjam kljesta i krecem na drsku.
Last edited by stari-nakovanj on 07 Aug 2008, 14:42, edited 1 time in total.
- stari-nakovanj
- Desetnik

Re: kovanje - mali noz
..dakle, rezem visak materijala i lagano lupam drsku koja se prema vrhu stanjuje, i na visinu i na debljinu, a najdeblji dio noza ostavljam spoj ostrice i drske. postoje razne varijante na temu, a kod ovog sam odlucio tak.

kosina koja se vidi na poprecnom presjeku ostrice je prenesena na drsku, slicno kao kod katane.

sljedeci alat je "ravnalica" jednostavna masivna konstrukcija. bez nje je zivot malo tezi iako se moze izravnati i samo sa cekicem ali dulje traje. kad kovac ima pomocnika onda to ustvari bude cekic sa velikom povrsinom koji on sam drzi a pomocnik lupa..ja nemam pomocnika pa sam se ovako snasao.

...i to je to, noz je gotov.

tocnije, oblik noza je gotov...sad slijedi toplinska obrada bez koje bi noz pukao ako ga se malo jace savine. razliciti oblici nozeva i razliciti materijali i naknadne obrade zahtijevaju razlicitu toplinsku obradu nakon kovanja (i za vrijeme kovanja), ovo nije bas tema da sve opisujem pa cu se drzati samo ove koju sam primjenio.
ono sto mi je cilj je maknuti sva unutarnja naprezanja. to se postize drzanjem noza par sati na 500-600 C, medutim kako nemam elektricnu pec koristim keramicku vunu u koju stavljam noz sa nekih 800-900 C. taj postupak ponavljam par puta. jedan od naziva za taj postupak je i sferoidizacijsko zarenje, a tu nece skoditi, pa ga primjenjujem.

nakon toga slijedi normalizacija. normalizacija se koristi da se smanji zrno i time povisi cvrstoca noza, ako je prilikom kovanja doslo do pogrubljenja zrna usljed previsoke temperature. na slici od jednom normaliziram par nozeva da si skratim vrijeme.

eh..tek saad se moze reci da je noz iskovan. sada se moze brusiti, rezati, turpijati, busiti, sta god covjeku padne napamet. ja sam ga odluco malo isturpijati (sve oko noza je mokro jer namacem turpiju u vodu da mi ne leti prasina)

spreman za kaljenje

kaljenje i popustanje su jedna sasvim druga i duga prica...i vise su dio zasebnog tutoriala nego komadic ovoga, pa cu ih ovdje izostaviti. samo cu dati sliku noza nakon kaljenja, popustanja i ciscenja...jos nije naostren niti ima drsku..ali to nije moj problem jer je vec drugi dan promjenio vlasnika, pa neka se drugi muce sa time.

a tu je i cijelo drustvo sa normalizacije u jednom umjetnickom stihu

i to je to..pitanja i komentari..jedva cekam

kosina koja se vidi na poprecnom presjeku ostrice je prenesena na drsku, slicno kao kod katane.

sljedeci alat je "ravnalica" jednostavna masivna konstrukcija. bez nje je zivot malo tezi iako se moze izravnati i samo sa cekicem ali dulje traje. kad kovac ima pomocnika onda to ustvari bude cekic sa velikom povrsinom koji on sam drzi a pomocnik lupa..ja nemam pomocnika pa sam se ovako snasao.

...i to je to, noz je gotov.

tocnije, oblik noza je gotov...sad slijedi toplinska obrada bez koje bi noz pukao ako ga se malo jace savine. razliciti oblici nozeva i razliciti materijali i naknadne obrade zahtijevaju razlicitu toplinsku obradu nakon kovanja (i za vrijeme kovanja), ovo nije bas tema da sve opisujem pa cu se drzati samo ove koju sam primjenio.
ono sto mi je cilj je maknuti sva unutarnja naprezanja. to se postize drzanjem noza par sati na 500-600 C, medutim kako nemam elektricnu pec koristim keramicku vunu u koju stavljam noz sa nekih 800-900 C. taj postupak ponavljam par puta. jedan od naziva za taj postupak je i sferoidizacijsko zarenje, a tu nece skoditi, pa ga primjenjujem.

nakon toga slijedi normalizacija. normalizacija se koristi da se smanji zrno i time povisi cvrstoca noza, ako je prilikom kovanja doslo do pogrubljenja zrna usljed previsoke temperature. na slici od jednom normaliziram par nozeva da si skratim vrijeme.

eh..tek saad se moze reci da je noz iskovan. sada se moze brusiti, rezati, turpijati, busiti, sta god covjeku padne napamet. ja sam ga odluco malo isturpijati (sve oko noza je mokro jer namacem turpiju u vodu da mi ne leti prasina)

spreman za kaljenje

kaljenje i popustanje su jedna sasvim druga i duga prica...i vise su dio zasebnog tutoriala nego komadic ovoga, pa cu ih ovdje izostaviti. samo cu dati sliku noza nakon kaljenja, popustanja i ciscenja...jos nije naostren niti ima drsku..ali to nije moj problem jer je vec drugi dan promjenio vlasnika, pa neka se drugi muce sa time.

a tu je i cijelo drustvo sa normalizacije u jednom umjetnickom stihu

i to je to..pitanja i komentari..jedva cekam
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

JAKO DOBRO!!! =) odusevljen sam... mada su mi neki dijelovi "teme" nejasni pa bi ih trebalo detaljnije pojasniti... kao ono oznacavanje, itd itd...
ova mi je tema podjednako i za hladno oruzje i za samoglradnju =) samo tako nastavi i daj jos! DAJ JOOOS KAZEM!!!!! =)
ova mi je tema podjednako i za hladno oruzje i za samoglradnju =) samo tako nastavi i daj jos! DAJ JOOOS KAZEM!!!!! =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Knife_maniac
- Satnik

Odlican posao !
Samo steta sto nije veci noz.
Samo steta sto nije veci noz.
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
http://www.facebook.com/darac.steel
http://www.facebook.com/darac.steel
- stari-nakovanj
- Desetnik

mike...na drugoj slici vidis alat u obliku slova "U" koje "lezi" na nakovnju. u njega sam umetnuo uzarenu sipku (od koje radim noz) i udario sa cekicem (jaaako) po slovu "U". zatim na trecoj slici vidis dva udubljenja od udarca koje su napravile stranice slova "U"...e na to sam mislio kad sam rekao "oznaciti".
a ak imas jos pitanja..pucaj
..i fala na pohvalama, drago mi je da vam se svidjelo. a sta se tice JOS toga...kad stignem stavljam.
..i fala na pohvalama, drago mi je da vam se svidjelo. a sta se tice JOS toga...kad stignem stavljam.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ma skuzio sam kako se radi, samo neznam zasto? mislim... pa kao da kasnije nebi znao do kuda ostrica ide ili sta? zasto se to mora oznaciti? ocu reci nisi nista zajebao ako to ne napravis? volio bi vidjeti to u zivo malo =) imam i sam nekih ideja, mislio sam otici do jednog kovaca koji zivi blizu mog bratica... al nemam materijala... a ni vremena bash... al bitno da skupljam ideje, finte i cake =) tnxJLo wrote:mike...na drugoj slici vidis alat u obliku slova "U" koje "lezi" na nakovnju. u njega sam umetnuo uzarenu sipku (od koje radim noz) i udario sa cekicem (jaaako) po slovu "U". zatim na trecoj slici vidis dva udubljenja od udarca koje su napravile stranice slova "U"...e na to sam mislio kad sam rekao "oznaciti".
- stari-nakovanj
- Desetnik

dobro pitanje, mike, sad vidim da sam to zaboravio reci.
prvi utor se radi da ne zlupas sipku previse u duljinu, sto je gubitak i materijala i vremena. zasto stalno za vrijeme prvog lupanja/stanjivanja mjeriti kad si mozes olaksati zivot i tako oznaciti. i dobro si rekao, ako bas zelis te prve oznake niti netreba ako radis stalno nozeve iste velicine jer se sa vremenom naviknes na duljinu, a ako zlupas previse, dobro ce doci za sljedeci noz od iste sipke. cakstovise mozes cijelu sipku zlupati pa tek onda raditi jedan po jedan noz iz iste.
drugi utor, onaj do kojeg ide ostrica, se radi da dobis ona ljepa udubljenja/radijuse na prijelazu sa drske na ostricu, tj da ih dobis simetricnima. moze se to isto i bez slova "U" napraviti ali onda se radi na rubu nakovnja sa cekicem i puno dulje traje.
kaj se tice da bi ti sam radil noz...kad uhvatim vremena postam slike svoje prve mini kovacnice. nije nekaj komplicirano, samo neki prostor 2x2m i parsto kuna opreme. materijal je nesto naj lakse za nabaviti, nisam jos isao na otpad a da nije bilo bar 10-tak opruga i lisnatih i spiralnih. i to kila za 2 KN...ma bagatela
prvi utor se radi da ne zlupas sipku previse u duljinu, sto je gubitak i materijala i vremena. zasto stalno za vrijeme prvog lupanja/stanjivanja mjeriti kad si mozes olaksati zivot i tako oznaciti. i dobro si rekao, ako bas zelis te prve oznake niti netreba ako radis stalno nozeve iste velicine jer se sa vremenom naviknes na duljinu, a ako zlupas previse, dobro ce doci za sljedeci noz od iste sipke. cakstovise mozes cijelu sipku zlupati pa tek onda raditi jedan po jedan noz iz iste.
drugi utor, onaj do kojeg ide ostrica, se radi da dobis ona ljepa udubljenja/radijuse na prijelazu sa drske na ostricu, tj da ih dobis simetricnima. moze se to isto i bez slova "U" napraviti ali onda se radi na rubu nakovnja sa cekicem i puno dulje traje.
kaj se tice da bi ti sam radil noz...kad uhvatim vremena postam slike svoje prve mini kovacnice. nije nekaj komplicirano, samo neki prostor 2x2m i parsto kuna opreme. materijal je nesto naj lakse za nabaviti, nisam jos isao na otpad a da nije bilo bar 10-tak opruga i lisnatih i spiralnih. i to kila za 2 KN...ma bagatela
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

a ona pec za otpustanje i kaljenje? di? kako? sto? Slobodno prosiris temu =)
- stari-nakovanj
- Desetnik

jedino sto nisam stavio je opis normalizacije. pa evo opisa: zagrijes do nemagneticnosti i hladis na zraku i to tako da nista ne dodiruje ostricu. vidi se na slici kako sam to rijesio, jednostavno sam gurnuo drsku do pola u pijesak.
sferoidizacijsko sam opisao, a sta se ostale toplinske obrade tice, kaljenje, popustanje i sl....mislim da tak nesto zahtijeva zasebnu temu jer je kako sam rekao ipak siroko podrucje.
sferoidizacijsko sam opisao, a sta se ostale toplinske obrade tice, kaljenje, popustanje i sl....mislim da tak nesto zahtijeva zasebnu temu jer je kako sam rekao ipak siroko podrucje.
Da ne mislis kako stalno bestimam i imam nesto protiv tebe, svidja mi se kako si ovo napravio. Imas nekoliko jako dobrih i prakticnih ideja oko obrade (mislim na onu U cijev) za oblikovanje prijelaza ostrice i tijela bez ostrih rubova.
Samo naprijed.

Samo naprijed.
- Desetnik

Bestimas protiv mene? Daj mi reci di i kad da ti vratim istom mjerom
Nemam osjecaj da imas nekaj protiv mene, i drago mi je da ti se svida tutorial
Nemam osjecaj da imas nekaj protiv mene, i drago mi je da ti se svida tutorial
tutorial odlican iako meni tesko izvodiv
koliko ti toga radis i kako doci do rohlinga??
koliko ti toga radis i kako doci do rohlinga??
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka
- stari-nakovanj
- Desetnik

radim koliko stignem, uglavnom preko vikenda. izgleda malo zajebano ali nije - vjerum mi
sta ti je to rohling?
sta ti je to rohling?
rohling-svjeze iskovan ne obraden noz spreman za ostrenje i nasadivanje
koje je cijena toga i ide li to postom?
koje je cijena toga i ide li to postom?
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka
- stari-nakovanj
- Desetnik

zgodan naziv, mislim da je germanizam (ako je suditi po googlu) i da bum ga posudil na neodredeno.
kaj se tice prodaje, tak nekaj bi te doslo 100 KN, a ak si zainteresiran javi mi na mail, imas ga na mojoj stranici.
kaj se tice prodaje, tak nekaj bi te doslo 100 KN, a ak si zainteresiran javi mi na mail, imas ga na mojoj stranici.
- stari-nakovanj
- Desetnik

Stari, a gdje su slike tih noževa? Daj pokaži i nastavaak priče....
I ja ću jednog dana kad narastemstari-nakovanj wrote:recimo da mogu dva ovak mala u jednom danu skovat i toplinski obraditi.
Moram se ja uhvatit posla što prije...