Prijevoz streljiva
Prijevoz streljiva
Ovako...koji su uvijeti za prijevoz streljiva. Znam da malo glupo zvuči ali u biti je vrlo jednostavno. Dali se treba sa sobom nositi sve dozvole i ostale papire kad se na primjer želi kolegi prevest nešto streljiva (cca. 200 komada 7,62x39)?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Prijevoz streljiva
1. Ako imas oruzni list kao fizicka osoba - mislim da nema problema, za kolicinu do 500 komada.
2. E sad za kolicinu preko 500 komada - bilo je rasprave tu na forumu. meni tu jos nije bas sve jasno.
Vjerojatno sad slijede komentari.
3. A kad mi je klub prevozio 10.000 komada, imali su policijsku pratnju.
4. Ako nemas oruzni list, lako moguce su komplikacije.
Pod 1) i 3) to je fakticki, a pod 2), to je diskutabilno, pod 4) to je vjerojatno.
2. E sad za kolicinu preko 500 komada - bilo je rasprave tu na forumu. meni tu jos nije bas sve jasno.
Vjerojatno sad slijede komentari.
3. A kad mi je klub prevozio 10.000 komada, imali su policijsku pratnju.
4. Ako nemas oruzni list, lako moguce su komplikacije.
Pod 1) i 3) to je fakticki, a pod 2), to je diskutabilno, pod 4) to je vjerojatno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Odakle ti ovaj limit 500 komada......?????jolly wrote:......... za kolicinu do 500 komada.
Daj neki link ili cl.zakona ili sto vec imas po tom pitanju jer ja sam pretrazio sve uzdus i popreko i NEMA tih podataka, tj. vracamo se na pricu o dozvoljenoj kolicini streljiva u sefu ?????? Ne mogu naci pa da me jeb.....
Nemoguće je Nemoguće
500 komada je količina koju fizička osoba smije uvesti preko granice za osobne potrebe, za prevoženje u RH nigdje u zakonu o oružju nema ograničenja količine.
7,62x39 ako je vojna spada u skupinu A vojno streljivo, oružni list za taj kalibar prilikom prevoženja mora biti prisutan na uvid organu ako to on traži, dakle ako imaš lovački karabin u tom kalibru smiješ imati i lovačko streljivo ( sam procijeni jel tu spada i vojno ) koje ima trag ispravnosti a dokazuje se deklaracijom koja je zaljepljena na svaku kutiju, koliko će zabrijati u provjeri to opet ovisi o njemu, no ako vidi kutije s vojnim streljivom, a trebali smo ga predati u akciji mir i dobro, opet ne znam kako će reagirati. uglavnom ne bi se trebalo igrati s time, znam da se po oglasnicima prodaje vojna municija, samo je pitanje do kad.
što se tiće prijevoza 10000 komada i policijske pratnje, to ne stoji jer u zakonu o oružju lijepo piše da pravna osoba dobije odobrenje za prijevoz više od 500 komada streljiva, to što su se počastili prilikom prevoženja te količine streljiva nema veze sa zakonom, no bolje i to nego nikako, ionako su to streljivo stavili u prtljažni prostor ili na pod kombija i prevezli ga.
osobno 200 komada streljiva potrpam po đepovima i niko ne zna, koliko puta smo žena i ja prešli granicu, ja u đepovima svašta potrpano, a ona vesela jer smo jeftino kupili rižu i toaletpapir, a za ono u đepovima pojma nije imala.
7,62x39 ako je vojna spada u skupinu A vojno streljivo, oružni list za taj kalibar prilikom prevoženja mora biti prisutan na uvid organu ako to on traži, dakle ako imaš lovački karabin u tom kalibru smiješ imati i lovačko streljivo ( sam procijeni jel tu spada i vojno ) koje ima trag ispravnosti a dokazuje se deklaracijom koja je zaljepljena na svaku kutiju, koliko će zabrijati u provjeri to opet ovisi o njemu, no ako vidi kutije s vojnim streljivom, a trebali smo ga predati u akciji mir i dobro, opet ne znam kako će reagirati. uglavnom ne bi se trebalo igrati s time, znam da se po oglasnicima prodaje vojna municija, samo je pitanje do kad.
što se tiće prijevoza 10000 komada i policijske pratnje, to ne stoji jer u zakonu o oružju lijepo piše da pravna osoba dobije odobrenje za prijevoz više od 500 komada streljiva, to što su se počastili prilikom prevoženja te količine streljiva nema veze sa zakonom, no bolje i to nego nikako, ionako su to streljivo stavili u prtljažni prostor ili na pod kombija i prevezli ga.
osobno 200 komada streljiva potrpam po đepovima i niko ne zna, koliko puta smo žena i ja prešli granicu, ja u đepovima svašta potrpano, a ona vesela jer smo jeftino kupili rižu i toaletpapir, a za ono u đepovima pojma nije imala.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
- jolly
- Cinker - bojna

Lex:lex-lutor wrote:Odakle ti ovaj limit 500 komada......?????jolly wrote:......... za kolicinu do 500 komada.
Daj neki link ili cl.zakona ili sto vec imas po tom pitanju jer ja sam pretrazio sve uzdus i popreko i NEMA tih podataka, tj. vracamo se na pricu o dozvoljenoj kolicini streljiva u sefu ?????? Ne mogu naci pa da me jeb.....
He, he.... zar nisam napisao gore, da komentari slijede jer se o tome bas nedavno raspravljalo?
Sad mi nije pri ruci,a i sijecanja mi blijede, ali cini mi se da sam na lovackom ispitu imao neko pitanje o prijevozu oruzja i streljiva (doduse za strane lovce - ali ni to nisam siguran 100% - mozda se cak i odnosilo samo na prijelaz preko granice) ali u svakom slucaju tocan odgovor o prijevozu oruzja i streljiva bez posebne dozvole je bio: do 3 komada oruzja i do 500 komada streljiva u vozilu.
Sad: kako se svi mi slazemo u nekim stvarima, mislim da je jasno da tumacenje pravilnika / zakona kod sluzbenih osoba moze varirati od sluzbenika do sluzbenika - i takodjer se svi slazemo da nam problemi ne trebaju sa vlastima da bi se mogli nesmetano baviti streljastvom ili lovom, onda je moj osobni stav da ne zalazim u sive zone koje MOGU podlijegati osobnom tumacenju koje vodi u daljnje neugosnosti i komplikacije.
Tako da ja sav visak preko 500 komada drzim u streljackom klubu, jer mi ni ne treba doma - jer i tako trosim streljivo na streljani.
Inace ako se vratim na diskusiju na drugom threadu, vezano za onaj clanak za koji sam stavio link - neko je napisao da se moze drzati napunjen okvir odvojen od oruzja, i ako je oboje zakljucano da je unutar zakona.
Zaista - to se po zakonu moze tako gledati.
Medjutim ja znam za slucaj kad su mojem prijatelju u redovnoj i rutinskoj kontroli trazili da pokaze da li su svi okviri prazni.
Da nisu bili, moglo je biti u najmanju ruku natezanja i neugonosti. Nisam siguran do to bilo kome treba - govoreci o sportasima i lovcima.
Naravno, druga je prica kad neko ima DiN radi osobne zastite, pa onda pun okvir lako moze obrazloziti.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Valdop:
Nisi u pravu za A kategoriju.
Oružje kategorije A su:
1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
7.62 x 39 (fmj) nije s explosivnim punjenjem. Dakle nije A kat.
Pancirna i svijetleca zrna bi se mogla staviti u tu skupinu. (tocka 4)
Zanimljivo je zrno (granicni slucaj) hollow point 9x19mm koje se uredno prodaje za streljacko oruzje - koje po meni spada pod 5. tocku.
Nisi u pravu za A kategoriju.
Oružje kategorije A su:
1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
7.62 x 39 (fmj) nije s explosivnim punjenjem. Dakle nije A kat.
Pancirna i svijetleca zrna bi se mogla staviti u tu skupinu. (tocka 4)
Zanimljivo je zrno (granicni slucaj) hollow point 9x19mm koje se uredno prodaje za streljacko oruzje - koje po meni spada pod 5. tocku.
Turn better into best!
znam da ja nisam u pravu ali daj organu dokaži da on nije u pravu kad nađe vojno streljivo . . .
Sve mi se čini da će to ići ispod sjedala u autu i gotovo. Ovo je vojna municija u rinfuzi, bez ikakvih homologacija i naljepnica na ičemu pa se neču zezat s tim.
Znaci vracamo se na pocetak svake rvatske price.....suti i radi po svome, nikome nista ne pricaj i svi ce biti sretni i zadovoljni ! Cim te zaustavi pandur krenes sa: " faljen Isus i Marija" odmah prica krene drugacije !!!
Nemoguće je Nemoguće
- istra champion
- Cinker - bojna

Ne treba se bojati prijevoza streljiva cal.7.62x39 ako ne spada, kako je gore rekao jolly, u katgoriju A (4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo). Jedini i to veliki problem bi bio ako nemaš taj cal. upisan u oružani list, a vršiš prijvoz.
Koja je razlika ako se prevozi FMJ streljivo u cal.7.62x39 ili FMJ u cal.9x19???
Koja je razlika ako se prevozi FMJ streljivo u cal.7.62x39 ili FMJ u cal.9x19???
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
A kako stvari stoje sa nama sportskim strijelcima? Zar ni mi ne smijemo trositi vojno streljivo? Pa tko ce potrositi te silne kolicine zaostale od rata ako ne mi? Za rumunjsko streljivo smo zakljucili da je pancirno pa kako sad to?
U pravilniku domaćeg programa streljačkih disciplina postoji vojnička puška 7,9mm (tandžara) i 7,62x39 (pap).
Čime bi se ljudi natjecali ako ne vojnim streljivom? Lovačko, pancirno zapaljivo, pancirno, osvijetljavajuće i sl. nije dozvoljeno.
Dakle isključivo klasični vojni metak.
Čime bi se ljudi natjecali ako ne vojnim streljivom? Lovačko, pancirno zapaljivo, pancirno, osvijetljavajuće i sl. nije dozvoljeno.
Dakle isključivo klasični vojni metak.
A koje je to vojno streljivo ????valdop wrote:znam da ja nisam u pravu ali daj organu dokaži da on nije u pravu kad nađe vojno streljivo . . .
ja u plasticnim kutijicama imam pakovano po 50 ili 100 kom. sve sto mi treba 30-30, 308, 7,9 itd. i tko je taj koji ce reci 100% da li je to streljacki ili Match metak. Ako nam nitko pri prelasku granice pa ni u EU ne pravi problema zasto bi bih netko radio ovdje, znaci opet ima kod nas netko pametniji od ostatka svijeta... !!!
Nemoguće je Nemoguće
Pa upravo si sam rekao jednu jako lipu stvar,valdop wrote:znam da ja nisam u pravu ali daj organu dokaži da on nije u pravu kad nađe vojno streljivo . . .
a to je da u Zakonu ne postoji pojam VOJNO streljivo.
Postoje zabranjeni projektili, ( explozivni, zapaljivi i probojni)
sve ostalo je dozvoljeno.
Poslao ja upit na MUP,oni ljepo potvrdili ,
imate na sl. stranici MUP-a, i lipo isprintaš.
Meni stoji u ormaru zaljepljeno na kutiji s jedno 300- 400 špic metkića za trening ako dođe koji nadobudni....
Last edited by gogo on 06 Mar 2013, 09:05, edited 1 time in total.
Evo vidim da ga nema na stranici, al evo vam pitanje i odgovor s mog maila-
goran p <gogo281@gmail.com>
8/30/12
to Pitanja
Poštovani,
Kao lovniku u svojoj udruzi često mi članovi postavljaju pitanja i daju različita tumačenja koja su dobili od djelatnika MUP-a na terenu, pa Vas
molim da mi razjasnite jednu učestalu situaciju koja se javlja prilikom streljačkih natjecanja i lovačkih provjera oružja.
Interesira me dali je zabranjeno posjedovanje i upotreba streljiva sa punom košuljicom (FMJ - full metal jacket) koje se nekada koristilo za vojne potrebe.
Naime, mnogo ljudi posjeduje takvo streljivo koje koristi za provjere gađanja, i u športskim natjecanjima, a čak ga ima i kupiti u nekim trgovinama.
Zakon o oružju piše da je zabranjeno vojno streljivo s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
to je jasno i tu nema dileme,
ali što se tiće "običnog" streljiva s FMJ konstrukcijom zrna ono nije navedeno u kategoriji koja je zabranjena, što je i logično, jer je načelo isto kao i svo drugo koje proizvode ostali proizvođaći samo što se nekada se koristilo u vojne svrhe i kao takovo ga odmah prozivaju zabranjenim vojnim streljivom.
Unaprijed hvala na odgovoru
Goran Podrug
Pitanja MUP <pitanja@mup.hr>
9/27/12
to me
Images are not displayed. Display images below - Always display images from pitanja@mup.hr
Translate message
Turn off for: Croatian
Poštovani,
Povodom upita od 30. kolovoza 2012. godine, koji je upućen putem elektroničke pošte s e-mail adrese gogo281@gmail.com, a odnosi se na dopuštenost korištenja streljiva s punom košuljicom, izvješćujemo vas daje korištenje navedene vrste streljiva dozvoljeno, budući da se isto koristi za oružje kategorije B, kod športskih natjecanja ili prilikom gađanja, pod uvjetom da je fizičkoj osobi izdan oružni list za oružje kategorije B za koje se to streljivo koristi.
S poštovanjem,
Odjel za odnose s javnošću
From: goran p [mailto:gogo281@gmail.com]
Sent: Thursday, August 30, 2012 11:36 AM
To: Pitanja MUP
Subject: Re: MUP.HR - Postavite pitanje
goran p <gogo281@gmail.com>
8/30/12
to Pitanja
Poštovani,
Kao lovniku u svojoj udruzi često mi članovi postavljaju pitanja i daju različita tumačenja koja su dobili od djelatnika MUP-a na terenu, pa Vas
molim da mi razjasnite jednu učestalu situaciju koja se javlja prilikom streljačkih natjecanja i lovačkih provjera oružja.
Interesira me dali je zabranjeno posjedovanje i upotreba streljiva sa punom košuljicom (FMJ - full metal jacket) koje se nekada koristilo za vojne potrebe.
Naime, mnogo ljudi posjeduje takvo streljivo koje koristi za provjere gađanja, i u športskim natjecanjima, a čak ga ima i kupiti u nekim trgovinama.
Zakon o oružju piše da je zabranjeno vojno streljivo s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
to je jasno i tu nema dileme,
ali što se tiće "običnog" streljiva s FMJ konstrukcijom zrna ono nije navedeno u kategoriji koja je zabranjena, što je i logično, jer je načelo isto kao i svo drugo koje proizvode ostali proizvođaći samo što se nekada se koristilo u vojne svrhe i kao takovo ga odmah prozivaju zabranjenim vojnim streljivom.
Unaprijed hvala na odgovoru
Goran Podrug
Pitanja MUP <pitanja@mup.hr>
9/27/12
to me
Images are not displayed. Display images below - Always display images from pitanja@mup.hr
Translate message
Turn off for: Croatian
Poštovani,
Povodom upita od 30. kolovoza 2012. godine, koji je upućen putem elektroničke pošte s e-mail adrese gogo281@gmail.com, a odnosi se na dopuštenost korištenja streljiva s punom košuljicom, izvješćujemo vas daje korištenje navedene vrste streljiva dozvoljeno, budući da se isto koristi za oružje kategorije B, kod športskih natjecanja ili prilikom gađanja, pod uvjetom da je fizičkoj osobi izdan oružni list za oružje kategorije B za koje se to streljivo koristi.
S poštovanjem,
Odjel za odnose s javnošću
From: goran p [mailto:gogo281@gmail.com]
Sent: Thursday, August 30, 2012 11:36 AM
To: Pitanja MUP
Subject: Re: MUP.HR - Postavite pitanje
sve što ste rekli stoji, no ovo dolje su napisi iz MUP-a
-Zbog posjedovanja streljiva vojnog podrijetla protiv 32-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja
( imao dozvolu za 8x57 )
-Nezakonito posjedovao 1 200 komada vojnog streljiva (imao dozvolu za lovačko oružje ali radi nasilničkog ponašanja sve oduzeli )
dakle svak radi na svoj način, provodi zakon i samovolju. da ne bi ispalo da sam protivnik tog streljiva, samo imam dozu straha, i sam posjedujem oko nekoliko tisuća komada.
-Zbog posjedovanja streljiva vojnog podrijetla protiv 32-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja
( imao dozvolu za 8x57 )
-Nezakonito posjedovao 1 200 komada vojnog streljiva (imao dozvolu za lovačko oružje ali radi nasilničkog ponašanja sve oduzeli )
dakle svak radi na svoj način, provodi zakon i samovolju. da ne bi ispalo da sam protivnik tog streljiva, samo imam dozu straha, i sam posjedujem oko nekoliko tisuća komada.
- jolly
- Cinker - bojna

Za prvi natpis, vrlo lako moze biti da su zrna pancirna, svijetleca i sl. za iskljucivo vojnu uporabu.
A za drugi natpis, dolazimo na ono moje: imaj do 500 komada streljiva doma uz odgovarajuci oruzni list, i ne brini, pa makar nigdje to tako nije izricito navedeno. I jasno - izbjegavati nasilnicko ponasanje i situacije.
takodjer, mislim da je "ilegalno posjedovanje" takodjer ako se nesto ukrade pa se nezakonito posjeduje.
Ako se ne moze dokazati porijeklo, kad dodje neka istraga (racun i slicno), evo ti belaja.
A za drugi natpis, dolazimo na ono moje: imaj do 500 komada streljiva doma uz odgovarajuci oruzni list, i ne brini, pa makar nigdje to tako nije izricito navedeno. I jasno - izbjegavati nasilnicko ponasanje i situacije.
takodjer, mislim da je "ilegalno posjedovanje" takodjer ako se nesto ukrade pa se nezakonito posjeduje.
Ako se ne moze dokazati porijeklo, kad dodje neka istraga (racun i slicno), evo ti belaja.
Turn better into best!
jolly wrote:Za prvi natpis, vrlo lako moze biti da su zrna pancirna, svijetleca i sl. za iskljucivo vojnu uporabu.
Vi imate racun od svakog kupljenog metka?
Jolly, vec TRECI puta te pitam ODAKLE TI PODATAK O 500 kom streljiva, toga u zakonu NEMA, ako znas di to psie onda nam daj taj podatak.jolly wrote:..... imaj do 500 komada streljiva doma uz odgovarajuci oruzni list, i ne brini, pa makar nigdje to tako nije izricito navedeno. I jasno - izbjegavati nasilnicko ponasanje i situacije. takodjer, mislim da je "ilegalno posjedovanje" takodjer ako se nesto ukrade pa se nezakonito posjeduje. Ako se ne moze dokazati porijeklo, kad dodje neka istraga (racun i slicno), evo ti belaja.
Tko ima racune za municiju, ako sam ja kupio nesto od tebe, ti od mene, itd, pa kakve su to gluposti. Imas li ti racun za oruzje koje is kupio od prijatelja ???
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex:lex-lutor wrote:Jolly, vec TRECI puta te pitam ODAKLE TI PODATAK O 500 kom streljiva, toga u zakonu NEMA, ako znas di to psie onda nam daj taj podatak.jolly wrote:..... imaj do 500 komada streljiva doma uz odgovarajuci oruzni list, i ne brini, pa makar nigdje to tako nije izricito navedeno. I jasno - izbjegavati nasilnicko ponasanje i situacije. takodjer, mislim da je "ilegalno posjedovanje" takodjer ako se nesto ukrade pa se nezakonito posjeduje. Ako se ne moze dokazati porijeklo, kad dodje neka istraga (racun i slicno), evo ti belaja.
Tko ima racune za municiju, ako sam ja kupio nesto od tebe, ti od mene, itd, pa kakve su to gluposti. Imas li ti racun za oruzje koje is kupio od prijatelja ???
Pokusao sam ti objasniti gore, pa procitaj ponovo, da je to iskljucivo moje osobno stajaliste u nedostatku boljeg pismenog i sluzbenog naputka - i koje sam pokusao obrazloziti.
Nista vise od toga.
Jer kad se stvari zakompliciraju, onda se desava ono sto je prethodno opisano. Navodi se "vojno" streljivo, kolicine preko "1200 komada" i tome slicno. Pa kad oduzmu, i posalju prijavu - to i ostaje oduzeto do kraja sudskog postupka, a mozda i duze.
bez obzira na opravdanost (ili neopravdanost) oduzimanja streljiva i prijave, u trenutkku kad se proslijedi kaznena prijava i pocne sudski postupak- vise povratka opreme nema dok se stvar ne zavrsi, a to je po zakonu.
Ja sam zato izuzetno obazriv i ne zelim ispitivati granicu "dozvoljenog" na vlastitoj kozi.
Turn better into best!