Savjet pri kupnji bokerice u 12 cal.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Re: Savjet pri kupnji bokerice u 12 cal.
Ne vidim problem pri pucanju na zeca ako bjezi od mene,a u rukama imam polozaru!
Nisani (sina,musica) su na sacmaricama tako namjesteni da pucas(nisanis) ispod cilja!
Ako zec bjezi od mene, nisanim ,po usima, ili malo iznad i to nije nikakav problem, a zec nece
napraviti ,kvaku, ako je u punom trku i ako ga pas ne ganja, a u tome slucaju ionako ne pucas
zbog opasnosti da ne nastrijelis psa!
Meni je sa polozarom lakse nisaniti. Sine na polozarama su obicno nesto sire nego na bokericama,
pa samim tim bolje ,vodi oko, ka cilju. Isto tako pobornik sam Engleskog tipa kundaka, iz razloga
sto strijelac i pri ,meksem, drzanju puske osigurava pravilniji polozaj cijevi i komotniji je pri pucanju,
a to narocito dolazi do izrazaja ako je meta visoko.
Pobornik sam i dva okidaca, iz razloga sto su to dva sistema potpuno neovisna, a po meni jedan
okidac nije prednost u lovu. Ako mi je divljac na vecoj distanci jednostavno prebacim prst na zadnji
okidac i pucam iz jace cokirane cijevi, a sto mi je najvaznije, prilikom te radnje ne moram pusku
spustati iz zgiba ramena, dok je to kod selektora gotovo nemoguce uciniti sa puskom u ramenu
i tada si ustvari brzi. Neke puske imaju selektor koji se aktivira na nacin da se okidac gurne
prema naprijed ( kao recimo IZ, koji je usput budi receno vrlo nesiguran i kod njih se cesto zna
dogoditi da opale obje cijevi istovremeno, a to je vrlo neugodno i bolno za lovca) ili imaju selektor
koji je poput ,stifta, koji prolazi kroz okidac i namjesta se pomijeranjem lijevo-desno. Lovac ako
upucuje dva hica za redom je nesto brzi sa jednim okidacem, ali u pitanju je sekunda-dvije i za
uspjeh u odstrijelu apsolutno nebitno, jel se u lovu ionako ne puca nagonski, tj refleksno iz razloga
sto lov nije borba na ,zivot i smrt, , vec razumna procijena lovca da li je situacija dobra za uspjesan
odstrijel. Osim toga, svako ,cackanje, po okidacu prije nego sto lovac ima namjeru pritisnuti
okidac mi se ne cini kao dobro i prije svega sigurnije rijesenje( ima lovaca koji usljed uzbudjenja
tu radnju obavljaju dok je puska otkocena), jel prst ide u stitnik okidaca i na sami okidac kad je
odluka donesena, tj kad se puca.
Nisani (sina,musica) su na sacmaricama tako namjesteni da pucas(nisanis) ispod cilja!
Ako zec bjezi od mene, nisanim ,po usima, ili malo iznad i to nije nikakav problem, a zec nece
napraviti ,kvaku, ako je u punom trku i ako ga pas ne ganja, a u tome slucaju ionako ne pucas
zbog opasnosti da ne nastrijelis psa!
Meni je sa polozarom lakse nisaniti. Sine na polozarama su obicno nesto sire nego na bokericama,
pa samim tim bolje ,vodi oko, ka cilju. Isto tako pobornik sam Engleskog tipa kundaka, iz razloga
sto strijelac i pri ,meksem, drzanju puske osigurava pravilniji polozaj cijevi i komotniji je pri pucanju,
a to narocito dolazi do izrazaja ako je meta visoko.
Pobornik sam i dva okidaca, iz razloga sto su to dva sistema potpuno neovisna, a po meni jedan
okidac nije prednost u lovu. Ako mi je divljac na vecoj distanci jednostavno prebacim prst na zadnji
okidac i pucam iz jace cokirane cijevi, a sto mi je najvaznije, prilikom te radnje ne moram pusku
spustati iz zgiba ramena, dok je to kod selektora gotovo nemoguce uciniti sa puskom u ramenu
i tada si ustvari brzi. Neke puske imaju selektor koji se aktivira na nacin da se okidac gurne
prema naprijed ( kao recimo IZ, koji je usput budi receno vrlo nesiguran i kod njih se cesto zna
dogoditi da opale obje cijevi istovremeno, a to je vrlo neugodno i bolno za lovca) ili imaju selektor
koji je poput ,stifta, koji prolazi kroz okidac i namjesta se pomijeranjem lijevo-desno. Lovac ako
upucuje dva hica za redom je nesto brzi sa jednim okidacem, ali u pitanju je sekunda-dvije i za
uspjeh u odstrijelu apsolutno nebitno, jel se u lovu ionako ne puca nagonski, tj refleksno iz razloga
sto lov nije borba na ,zivot i smrt, , vec razumna procijena lovca da li je situacija dobra za uspjesan
odstrijel. Osim toga, svako ,cackanje, po okidacu prije nego sto lovac ima namjeru pritisnuti
okidac mi se ne cini kao dobro i prije svega sigurnije rijesenje( ima lovaca koji usljed uzbudjenja
tu radnju obavljaju dok je puska otkocena), jel prst ide u stitnik okidaca i na sami okidac kad je
odluka donesena, tj kad se puca.
Head in the City. Hearth in the Field.
Woolf... istovremena opaljenja sam vidio samo na starim puškama s dva obarače,
a nikada na pušci s jednim, dugo godina lovim...
O takvim selektorima koje ti nabrajaš ne pričam, pričam o najboljem, onom koji je ukumponira u kočnicu i koji se prebacuje palcem,
dok je puška u ramenu, istovremeno s otkočivanjem...
A engleski kundak rade samo oni koji ne znaju kako napraviti pistol grip...
a nikada na pušci s jednim, dugo godina lovim...
O takvim selektorima koje ti nabrajaš ne pričam, pričam o najboljem, onom koji je ukumponira u kočnicu i koji se prebacuje palcem,
dok je puška u ramenu, istovremeno s otkočivanjem...
A engleski kundak rade samo oni koji ne znaju kako napraviti pistol grip...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Bas zanimljiva tvrdnjaHawk wrote: A engleski kundak rade samo oni koji ne znaju kako napraviti pistol grip...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ja to shvatio kao zajebanciju...bas sam naivan.zhrvoje wrote:Bas zanimljiva tvrdnjaHawk wrote: A engleski kundak rade samo oni koji ne znaju kako napraviti pistol grip......
pa normalno da je zajebancija... ali...
puška ipak najbolje legne ako se sa pistol grip-om nategne u rame...
a vi pričajte priče...
puška ipak najbolje legne ako se sa pistol grip-om nategne u rame...
a vi pričajte priče...
Eto ja bi natuknuo koju o iž 27!
2008 sam je kupio u Detonex-u za vrijeme trajanja sajma u Varaždinu pa je ova moja ostala u Zagrebu kao najlošija iz serije jel su one lepše bile izlagane na sajmu!Nedostatci su bili u lošijoj brunaži izlizanoj na nekim mjestima nikaj strašno ali estetski
Čekal sam neku pušku sa ostavine i to se izjalovilo , nabavna bila pri kraju pa sam zel ovu bez obzira na nedostatke.Dobil sam je sa tri čoka imala je bijelu glavu i jedan obarač,12/76 ejektori.
Čokovi nisu radili nikakvih problema sve je dobro funkcioniralo kod mjenjanja,selektivni obarač isto tako funkcionirao bez problema.
Problem mi se javio sa ejektorima znal je na pol izbaciti patronu i zglaviti je.
Riješeno na način da sam cijelu pušku rastavil i dobro,dobro ju dekonzerviral jel rusi to kontervirajau sa nekom jako gustom masti kaj je štopala ejektore.Posle toga nikad nije zezalu savršeno funkcionoralo.
Drugi problem je bio sa dupliranjem pucnja to mi se događalo sa trap municijom.
Ja sam od onih kaj kad nekaj imaju od tehnike to rastave da vide kak to dela?
Tako sam i ovaj problem riješio vrlo jednostavno savijanjem jedne polugice za par milimetara u mehanizmu za okidanje,
i više nije nikad dupliral ni sa trapom,ni sa kuglama ni sa patronama za fazane i patke.Ono kaj sam videl u nutra da je mehanizam jednostavan i ova greška je bila jedino zbog aljkavog sastavljanja(valjda je rusa dan prije prehitila votka)
OPREZ ne upuštajte se u ovakve stvari sa popravcima jel vrlo lako se može dogoditi kobna greška ak na krivu stranu okrenete polugicu(onda stalno okida obadve cevi) nego nosite kod puškara ,svaki puškar to riješava brzo i nebi trebalo biti skupo!
Pušku sam koristil za sve patke,lisice,trap i najčešče za fazane,stavil sam napred prvu mušicu od fibera i to je jedino kaj sam mjenjal!Navoj na mušici je neki posebni ruski pa ne pašu ovi naši " M" ja sam je zašerafil al više nema skidanja al to ni ni važno.
U pet godina sam ispalil preko 3000 trap oko 200 komada m-90 onu sa nacrtanom patkom mislim da je 32g sa kojom sam imao najbolji posip (čok je bil puni i 3/4) i sa tim sa išel i na patkei fazane.Ak je fazan skočil blizu malo ga pustiš i nema frke ne razbija ga.
Zadnje 4 godine su gore stalno bili isti čokovi i nisam je se nešto previše načistio i funkcionirala je za 5,ove skupe puške su uglađenije i finije a ova je meni pasala jel je nisam ni malo štedio na terenu.
Na žalost prodal sam je prije 2 mjeseca(financije su bile u pitanj) i vjerojatno krajem godine opet kupujem sličnu jel joj poznam mane i vrline a nebum bežal ni od rabljene.
Evo to su moja iskustva a da nebi htel browning citori sporting lagal bi!
2008 sam je kupio u Detonex-u za vrijeme trajanja sajma u Varaždinu pa je ova moja ostala u Zagrebu kao najlošija iz serije jel su one lepše bile izlagane na sajmu!Nedostatci su bili u lošijoj brunaži izlizanoj na nekim mjestima nikaj strašno ali estetski
Čokovi nisu radili nikakvih problema sve je dobro funkcioniralo kod mjenjanja,selektivni obarač isto tako funkcionirao bez problema.
Problem mi se javio sa ejektorima znal je na pol izbaciti patronu i zglaviti je.
Riješeno na način da sam cijelu pušku rastavil i dobro,dobro ju dekonzerviral jel rusi to kontervirajau sa nekom jako gustom masti kaj je štopala ejektore.Posle toga nikad nije zezalu savršeno funkcionoralo.
Drugi problem je bio sa dupliranjem pucnja to mi se događalo sa trap municijom.
Ja sam od onih kaj kad nekaj imaju od tehnike to rastave da vide kak to dela?
Tako sam i ovaj problem riješio vrlo jednostavno savijanjem jedne polugice za par milimetara u mehanizmu za okidanje,
i više nije nikad dupliral ni sa trapom,ni sa kuglama ni sa patronama za fazane i patke.Ono kaj sam videl u nutra da je mehanizam jednostavan i ova greška je bila jedino zbog aljkavog sastavljanja(valjda je rusa dan prije prehitila votka)
OPREZ ne upuštajte se u ovakve stvari sa popravcima jel vrlo lako se može dogoditi kobna greška ak na krivu stranu okrenete polugicu(onda stalno okida obadve cevi) nego nosite kod puškara ,svaki puškar to riješava brzo i nebi trebalo biti skupo!
Pušku sam koristil za sve patke,lisice,trap i najčešče za fazane,stavil sam napred prvu mušicu od fibera i to je jedino kaj sam mjenjal!Navoj na mušici je neki posebni ruski pa ne pašu ovi naši " M" ja sam je zašerafil al više nema skidanja al to ni ni važno.
U pet godina sam ispalil preko 3000 trap oko 200 komada m-90 onu sa nacrtanom patkom mislim da je 32g sa kojom sam imao najbolji posip (čok je bil puni i 3/4) i sa tim sa išel i na patkei fazane.Ak je fazan skočil blizu malo ga pustiš i nema frke ne razbija ga.
Zadnje 4 godine su gore stalno bili isti čokovi i nisam je se nešto previše načistio i funkcionirala je za 5,ove skupe puške su uglađenije i finije a ova je meni pasala jel je nisam ni malo štedio na terenu.
Na žalost prodal sam je prije 2 mjeseca(financije su bile u pitanj) i vjerojatno krajem godine opet kupujem sličnu jel joj poznam mane i vrline a nebum bežal ni od rabljene.
Evo to su moja iskustva a da nebi htel browning citori sporting lagal bi!
svaka čast upitnik ... tak se to dela... 
Ja bih svoju iz 27 zelio urediti. Drvo bih sam uređivao u nekom crnom lakiranom finišu stavio bih uočljivi fluoroscentni nisan . Brunaža dobra jedino zanima me koliko kosta posrebrenjivanje glave? Ne znam niti priblizno koliko kosta taj postupak?
Više nego puška, s drvom se igraj sam i bojaj kako ti paše,mušica kakvu voliš itd... Ja sam sebi na TOZ 34 napravio novu sitniju mušicu od mesinganog vijka 3mm i ofarbao narančastim fluo sprejem. Sitna je i super za kugle ali ipak se jako dobro vidi zbog boje. Netko je pitao za turske puške...uglavnom kopije provjerenih mehanizama, Browning i sl. Kod ove Sarsilmaz što sam probao bravljenje vrhunsko i čvrsto, završna obrada i preciznost izrade za 5 i posip odličan. Puno, puno bolje od bilo koje Ruske (osim MC modela naravno). Ove standardne, IŽ 27, Toz 34 itd. nisu ni blizu. Jedina prednost je što je TOZ 34 dosta lakša od svih navedenih.
Hvala na informaciji iggy. Ne isplati se. Jedino to sta si rekao. Da dodam samo vezano uz razlike između starih i novih izovki. Imao sam ovaj vikend mogućnost kratke usporedbe. Moje i jedne iz 97. Tamo di je kod stare faktor hrapavosti N6kod nove je N7, di je N7 nove je n8. Brunaza kod moje stare djeluje za klasu bolje. Bravljenje djeluje pravilnije, sina je kvalitetnije napravljena. Uglavnom, na staroj je sve malo kvaltetnije odrađeno. Ove nove turske sam samo gledao, lijepo izgledaju ali cinie mi se da dosta daju u omjeru ulozeno dobiveno.
Stara IŽ 27 fino očuvana i bez ejektora košta možda 1500 kuna, za prvu pušku odlično i jeftino.
Nitko ne spominje ceske ZH kombinirke, odn.bokerice... 
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Imas pravo! Nepravedno smo ih zapostavili! Nisam je imao, ali sa kumovom ZH 301Legion66 wrote:Nitko ne spominje ceske ZH kombinirke, odn.bokerice...
sam se lijepo ,druzio,,bome dobro i lezi, a mozes i staviti kombinovane cijevi. Mali ,minus,
im je sto nemaju kromirane cijevi, ali celik je prvoklasan (Poldi)! Uostalom...ni Merkel Suhl
nema kromirane cijevi, ali ipak bi ga svi rado imali u kolekciji!
Netko će reći da nije, ali odgovorno tvrdim da je stara IŽ 27 pouzdanija od ZH. S druge strane, ovu uzeti u kompletu sa kombiniranim i glatkim cijevima...miran za sve. Tatra je još bolji izbor, a Super Brno ne treba ni spominjati.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ne mogu ( i ne zelim ) tvrditi sto je bolje, jel smatram da su takve rasprave ipak za strucnjake,Iggy wrote:Netko će reći da nije, ali odgovorno tvrdim da je stara IŽ 27 pouzdanija od ZH. S druge strane, ovu uzeti u kompletu sa kombiniranim i glatkim cijevima...miran za sve. Tatra je još bolji izbor, a Super Brno ne treba ni spominjati.
a ja sam samo amater koji voli oruzje.
Osobno, ne zanima me ni jedna od navedenih, lovio sam s obje, ZH bolje ,lezi,. Za Ruske puske
vele da su ih pravili od (tj koristili materijal) od topovskih cijevi!? Mozda to nekome nesto znaci,
meni nista posebno, dok Cesi izradjuju svoje oruzje od svojeg Poldi celika, koji je vrlo kvalitetan.
ZH ima ,Grener, kljuceve, koji su neusporedivo bolji (cvrsci,pouzdaniji i trajniji) od kljuceva na IZ.
ZH nema kromirane cijevi, tako da to zahtjeva vise njege za oruzje, ali to ne znaci da su cijevi od
IZ kvalitetnije ako su kromirane!
Kada su pitali strucnjake iz Suhla zasto ne kromiraju cijevi od svojih pusaka odgovorili
su ; ,ako je celik kvalitetan, tada nema potrebe kromirati cijevi,!
Kada tako nesto odgovore strucnjaci koji rade sa jednim od najboljih celika na svijetu (Krupp)
tada takvu izjavu svakako treba uzeti sa respektom.
S obzirom na kvalitetu Poldi celika, Cesi mogu odgovoriti jednako.
Slažem se, ali ZH je imala i ima neke dječje bolesti koje kod IŽ-a nisu primjećene, npr. redovito pucanje udarnih igli. Shull nema kromirane cijevi i zato je skoro svaka starija puška korodirana i erodirana iznutra jer nekad su kapisle i punjenja bila puno agresivnija. Znači puška traži dobro održavanje, dok IZH ne moraš očistiti nikada, samo masnom krpom izvana i deri. Kvalitet čelika kod IZH, ZH ili Shull je odličan kod sviju.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Single Selective trigger, calibar 12/76?
Kolege s iskustvom, pitanje:
Vecina novijih modernijih bokerica je sa jednim okidacem, u kalibru 12/76.
Sustav okidanja je, ako ne grijesim inercijalni i bazira se na trzaju, kod ispaljivanja drugog hica.
Pitanje:
Ako se u bokerici kalibra 12/76 koristi streljivo 12/70, a pogotovo ako je slabije punjenje kao za glinene golubove, moze li se to negativno odraziti na funkcioniranje mehanizma za okidanje - radi manjeg trzaja, pogotovu sto puska jest napravljena za jace streljivo 12/76?
Vecina novijih modernijih bokerica je sa jednim okidacem, u kalibru 12/76.
Sustav okidanja je, ako ne grijesim inercijalni i bazira se na trzaju, kod ispaljivanja drugog hica.
Pitanje:
Ako se u bokerici kalibra 12/76 koristi streljivo 12/70, a pogotovo ako je slabije punjenje kao za glinene golubove, moze li se to negativno odraziti na funkcioniranje mehanizma za okidanje - radi manjeg trzaja, pogotovu sto puska jest napravljena za jace streljivo 12/76?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
ja pucam s takvom (12/76) sa svakakvim patronama i nikada nije bilo problema s prebacivanjem.
Ustvari, za prebaciti triba puno manji trzaj nego što napravi i najslabija patrona.
To moreš probati s puffer patronama. Ispali prvu, onda lagano udariš dlanom po zadnjoj strani kundaka
i vidićeš da je prebacila. Ako nije, udari malo jače, ali sve je to manje od trzaja patrone.
Ustvari, za prebaciti triba puno manji trzaj nego što napravi i najslabija patrona.
To moreš probati s puffer patronama. Ispali prvu, onda lagano udariš dlanom po zadnjoj strani kundaka
i vidićeš da je prebacila. Ako nije, udari malo jače, ali sve je to manje od trzaja patrone.
Evo ovako ja sam nedavno kupija za nikakve pare IZH 27-1C , bez promjenjivih cokova puska je sa jednim okidacem e sad me zanima koja je cijev vise cokirana gornja il donja i koja cijev puca prva i jos kad gurnem okidac naprijed mjenja se redosljed cijevi npr ako zelim gornju cijev da puca prva i dali je svaki put potrebno gurnuti okidac ili ostaje trajno u tom polozaju , jbg nisam je ima priliku isprobat tako da neznam puska je skroz nova pozdrav svima i hvala na info.
Čokove nađi na cijevima ispod podkundaka, redosljed ti je dojnja pa gornja cijev. Ako gurneš okidač naprijed prva puca gornja. Čim je prelomiš, tj. ponovno napneš vraća se na staro.