NOŠENJE ORUZJA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: NOŠENJE ORUZJA

Post by lex-lutor » 31 Mar 2016, 08:54

Nothegger wrote:....BTW, trebala bi postojati DiN dozvola na razini EU, ali mi se čini da ćemo se načekati dok to ne vidimo... :A19:

Hahahhahahhahah...dobar stos !

Oni na sve moguce nacine gledaju kako da razoruzaju sve u EU, a POGOTOVU nas Balkance jer smo im mi zapravo jedini i opasni a ti bi da nosis gun pod miskom i cekas da te kozojebi i obrezani napadnu...e ne moze....moras se pusiti da te biju jer si inace rasista.
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 01 Apr 2016, 13:17

A kad te oni napadnu, ti mahneš zastavicom u duginim bojama i svaki policajac, zaštitar, vojnik ili bilo koji drugi građanin, dužan je uporabiti sva sredstva koja mu stoje na raspolaganju i bez razmišljanja dati svoj život da zaštiti tvoj integritet, jer si drukčiji i kao takav puno vredniji od običnih smrtnika!!!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Apr 2016, 22:13

Ovo bi moglo biti dobar stos....napravim si majicu " ja sam peder " i gdje got dodjem traziti neke papire i dozvole odmah vicem Vi mi nedate zato jer me mrzite,,,,, i sve ti daj expresno samo da te skinu sa kur....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 02 Apr 2016, 04:34

Lex, sve stoji, samo moras imati potvrdu o aktivnom statusu, nadlezne lgbt udruge... :mrgreen:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 02 Apr 2016, 21:02

Bez muke nema nauke!
Da dobiješ neke povlastice, moraš nešto i otrpjeti. :A13:

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 08 Apr 2016, 12:05

Ako osoba posjeduje lovacki pistolj koji je na dozvoli za drzanje i nosenje(zna se sto, kako i kada-za vrijeme lova), ima li kao takva uvjete za dobiti dozvolu za pistolj npr. u kalibru 7,65 samo za drzanje? Tj., tretira li se ova dozvola za drzanje isto kao i ona "prava" za DiN sto se tice uvjeta dobivanja nabavne? Jer po nekoj logici ako smijes u kuci drzati lovacki, valjda smijes i neki drugi!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 08 Apr 2016, 12:38

Zavisi od .... tko zna čega. Kod nas ti je jedino logično da je sve nelogično. Probaj, pa ako ti odobre, veselju nikad kraja. Držim fige!

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 08 Apr 2016, 18:30

Ode se ne zna ko pije ko placa! Ja imam dosta lovackih pistolja, a uz njih 6,35 i 22 lr kadet kit za 75-icu i obadva su na oruznom listu za drzanje(nisam clan streljackog kluba, dakle u zahtjevu je pisalo sigurnost)! Nije bilo nikakvog problema za dobiti! Ne znam tretira li se lovacki pistolj nakon lova u kuci kao pistolj koji je u zahtjevu dobiven za sigurnost! To nisam siguran jesu li istovjetni, ili...
BUM BUM...

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 08 Apr 2016, 19:58

Po nekoj logici onda ne bi trebalo biti problema! Ako postoje uvjeti za drzanje i nosenje lovackog pistolja, mislim da nema problema za dobiti i pistolj na drzanje. Ne znam koja su pravila za skladistenje oruzja, tj. vrijede li ista za lovacki i "obicni"? Jer logicno bi bilo da ovaj koji je za sigurnost ne bude u sefu, isto kao sto je i "pravi" na DiN dok se nosi ulicom pun! Ali to zakon nista ne spominje jer je nedorecen i jer su ga pisali amateri!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 08 Apr 2016, 21:09

RANGER94 wrote:...... i jer su ga pisali amateri......
Pisan je tako da se moze tumaciti u korist onoga tko ce te tlaciti ako nesto zaseres. Znas kako to krene....podrazumijeva se, smatra se, predpostavlja se, itd.....
Nemoguće je Nemoguće

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 08 Apr 2016, 21:42

Kuzim, ali sto se podrazumijeva pod pojmom drzanje oruzja? Da li je isto pravilo bez obzira koji je oruzni list?
BUM BUM...

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 08 Apr 2016, 22:10

Podrazumijeva se da imaš pištolj, registriran za samoobranu, on zaključan u sefu, prazan, odvojen od streljiva. Napadač te obavijesti telefonom, bar 15 minuta prije napada da se stigneš pripremiti za samoobranu. Ako to ne učini, sram ga bilo. :A00:

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 09 Apr 2016, 00:20

Stvarno nebi bilo fer ni sportski od njega :mrgreen:

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 09 Apr 2016, 08:11

Dobro, ajmo ovako sada.... Smatra li se i drzanje lovackog pistolja isto kao samoobrana? O tom kolega pita!
BUM BUM...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 09 Apr 2016, 09:29

Rastegli smo tu temu kao djeca zvaku...

Mislim da sam vec jednom napisao nesto o tome, SVA pitanja takvog tipa upute si pismeno sa povratnicom MUP-u.

Potrudi se da pitanja budu slozena precizno i da ne postoji mogucnost odgovora tipa: odgovr na to pitanje naci cete u zakonu pod clanom xx. jer si opet na pocetku.

Kada dobijes pisemni odgovor tek tada mozes biti siguran, ova nasa lupetanja su interesantna ali nemaju tezinu, u slucaju da moras postupiti na xx nacin a to je definirano u slubenom odgovoru koji si dobio nitko te ne moze prozivati i natovariti neku odgovornost, tj. natovarit ce ti je automatizmom ali imas asa u rukavu.

No mala je vjerovatnost da ces dobiti nedvosmislen odgovor, znam iz iskustva.
Nemoguće je Nemoguće

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 12 Apr 2016, 18:37

Danas sam popio pice sa jednom visoko pozicioniranom osobom u mupu pa smo naceli temu o oruzju! Postavio sam mu neka pitanja koja se vuku ovdje po forumu, koja i mene zanimaju pa imam neke odgovore, a sada, koliko su mjerodavni, pojma ni sam nemam, ali on kaze da je tako! Za dobiti dozvolu za nosenje pistolja 99%-tni uvjet je veza(sve teze i teze jer svatko cuva sebe)! Ono drugo otpada na vojnika, policajca, sudca, soa-evca itd. Kaze da iz osobnog iskustva zna da, ukoliko posjedujes pistolj na dozvoli za nosenje oruzja, nije problem ukoliko nosis neki svoj drugi pistolj koji nije na takvoj dozvoli, ali uz njega i njegov oruzni list mora biti oruzni list od pistolja za nosenje! Po nekoj logici tako bi i trebalo biti, a to vuce paralelu sa jednim prijasnjim postom gdje je jedan kolega naveo kako bi takva dozvola u biti trebala biti iskaznica koja bi svjedocila da mozes nositi oruzje. Bitno je da je legalno, tvoje i da imas takvu dozvolu!
Na moj upit kako se tretira oruzje sto se tice cuvanja, bilo da je sportsko, lovacko ili za osobnu sigurnost dobio sam isti odgovor! Cuva se zakljucano u sefu i to je to! Ne znam onda cemu oruzje za samoobranu! Jedna je stvar cuvati od djece, a druga je stvar banditu dati sansu da te pored tvog oruzja ubije, opljacka i sl.
Sto se tice nabavnih dozvola za drzanje oruzja za osobnu sigurnost, ipak je nesto laksa procedura nego za nosenje, ali isto kako kome! Oni koji imaju lovacko ili sportsko, ili oba oruzja, lako dobiju i dozvolu za drzanje npr. 7,65 mm ili 9 mm kratki na osobnu sigurnost!
Eto, bar nesto od mene, a koliko sam pomogao, ne znam!
BUM BUM...

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 12 Apr 2016, 18:48

Berbenn, upravo takva pitanja, a da budem 100% siguran ja planiram postaviti mupu! Ako je tako kako si napisao, onda mi je jasnije! Mene jos zanima ukoliko osoba ima vise oruzja, npr. lovackih pistolja, i jedan koji je dobio iz sigurnosnih razloga, sto se dogadja ukoliko se u samoobrani npr. kuce zapuca lovackim pistoljem, a ne ovim koji je registriran kao takav? Po tvom postu kako ti je prijatelj rekao, ako se moze nositi razliciti pistolj, logicno bi bilo da se moze i upotrijebiti! Kuzis me....? AKo netko zna bolje pojasniti, molio bih ga da napise!
P.S. Da ne mislite da se meni puca u ljude ili da sam zivotno ugrozen. NE! Ja nemam dozvolu za nosenje, ali imam dosta oruzja, volim oruzje, doslovno obozavam cjelokupnu tematiku i obozavam raspravljati o necem sto u zakonu nije doreceno, a sto bi sud, da do cega dodje, iskoristio sebi u prilog, u svoju korist!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 12 Apr 2016, 19:22

RANGER94 wrote:Berbenn, upravo takva pitanja, a da budem 100% siguran ja planiram postaviti mupu! Ako je tako kako si napisao, onda mi je jasnije! Mene jos zanima ukoliko osoba ima vise oruzja, npr. lovackih pistolja, i jedan koji je dobio iz sigurnosnih razloga, sto se dogadja ukoliko se u samoobrani npr. kuce zapuca lovackim pistoljem, a ne ovim koji je registriran kao takav?
Prije par godina je Nobilo pricao nesto o tome na tv.Sud zanima samo jeli bila situacija ciste samoobrane,krajnje nuzde, a ne oruzje kojim je realizirana,cak iako si je pocinio ilegalnim kalasnjikovom .Znaci u slucaju da si se u nekoj krajnjoj nuzdi obranio kalasem koji si drzao na crno, nabili bi ti kaznu za posjedovanje ilegalnog oruzja ali nebi bio kriv za ubojstvo, a ako je oruzje legalno i obrana cista, onda nebi trebalo biti nikakve kazne.Sa druge strane ako si ohladio nekog a nije bilo krajnje nuzde,onda ti natovare ubojstvo usprkos legalnom oruzju.Znaci teoretski kad ostvaris uvjete za samoobranu onda se mozes legalno obraniti i maljutkom ako ti je pri ruci ali mislim da je kod nas te uvjete realno nemoguce ostvariti.Skoro da nema prava na samoobranu.Oruzje izvrsenja samoobrane manje je bitno u cijeloj prici.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 12 Apr 2016, 20:13

Darko11 wrote:....Skoro da nema prava na samoobranu......
Je istina, kod nas se bas nista krminala ne desava,,,,,nema provala, nema oruzanih pljacki, nema fizickog nasilja..definitivno zemlja meda i mljeka...ne kuzim od koga bi se trebalo braniti ????

Ekipa te razbije, budes na bolovanju dva mjeseca, racun za bolnicu bude 20.000 Kn i sudac ti kaze Vi mozete privatnom tuzbom zahtijevati odstetu...dobit ce nepravomocno rijesenje u starackom domu...
Nemoguće je Nemoguće

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 13 Apr 2016, 08:25

Kod nas je ocito najveci problem sudstvo. Da neku glupost napravi neki mafijas sa ilegalnim pistoljem, oduzmu mu ga, jos i ispadne faca i eventualno 500 kuna kazne.... A ti da u obrani izvadis legalni sud bi nasao argumente da ti odnesu sve sto imas, cak i cipele ako su bolje marke! Zato se to meni sve gadi, jer ljudi koji znaju i zele, koji vole, ne mogu doci do svog gusta i disati punim plucima kako treba! Stalno neke sankcije, neke regulative.....Katastrofa!
BUM BUM...

Post Reply