Glock cijev ?!

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Glock cijev ?!

Post by shakal_pb » 23 Jun 2016, 11:46

Ovako, vec dugo koristim glock 17 kao sluzbeno naoruzanje i kroz njega je proslo mnogo meaka raznih proizvodjaca i kao u pocetku i sada radi bezprijekorno. Medjutim imam i privatni glock 17 rtf 2, koji sam kupio nov i koji nije ispucao vise od 1000 metaka. U zadnje vrijeme sam primjetio na pocetku zlijebova gledajuci od lezista metka, Kao da je tu stalno prljav i ne mogu da ocisim. Inace oruzje odrzavam balistolom i brunoxom. Pokusao sam da uslikam to, pa ako neko ima savjet...
Da ne ispadne da cjepidlacim :) nije mi jasno ako je neko ostecenje, kako je nastalo, ali opet nije krupno al bode oci...
Attachments
glock 1.jpg
glock 2.jpg
glock 3.jpg
glock 4.jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Glock cijev ?!

Post by jolly » 23 Jun 2016, 13:11

Slicna stvar se desila mom kolegi, nakon priblizno iste kolicine ispucanog streljiva.
Isto tako cistio je najcesce sa wd i sa brunoxom.

Brunox, balistol, ni wd nisu stvari koje skidaju naslage bakra, ni obojenih metala od kosuljice koje zaostaju u cijevi
A te naslage se akumuliraju, usprkos redovnom ciscenju sa prethodno navedenim.

Ciscenje oruzja je dvostruki proces:
1. ciscenje garezi i cestica sagorijevanja (to se radi redovno nakon svakoh koristenja) - i koriste se preparati poput balistola i brunoxa
2. ciscenje naslaga bakra, tombaka i slicno (to se radi povremeno, kad zatreba) - i koriste se preparati na bazi amonijaka, ili neceg slicnog upravo za tu namjenu

Znaci, probaj uzeti nesto na bazi amonijaka, ili onaj komplet tetra-gan koji ima jedno slicno sredstvo (smrdi po amonijaku) i ocisti s tim.
Nakon ciscenja sa takvim sredstvom, osusi cijev, pa onda zavrsno prodji sa balistolom ili brunoxm.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 23 Jun 2016, 15:54

Nadam se da cijev nije gotova?! Moze li robla solo mil? Cudi me na sluzbenom ovaga nema a ispuca kisu metaka a nije bar ni ciscen redovno?!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jun 2016, 17:33

Sa robla solo, nisam nikad cistio, medjutim mislim da neke kolege na forumu jesu.
Po specifikacijama - cisti bakar i slicno. Znaci trebalo bi da funkcionira.

Ne vjerujem da je nesto unistilo cijev.

problem bakra i naslaga u cijevi je galvanska korozija izmedju dva razlicita metala.

I naravno, po marfijevom pravilu kad se javi galvanska korozija ne propada bakar, nego propada cijev.

Ali to dolazi nako jako dugorocnog neciscenja, a vjerojatno je malo ubrzano ako se cijev drzi u vlazi.
Nisi valjda drzao u vlaznom prostoru?

Uglavnom, pobaj robla solo, ako ti je dostupan, pa ces vidjeti sta si dobio kad ocistis cijev.
uzgred, probaj baciti oko kroz cijev sa povecalom, ako sta bolje budes vidio.

Sa povecalom pogledaj i slikaj, prije i poslije ciscenja da mozes usporediti.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 23 Jun 2016, 18:41

Ako ne nadjes roblu probaj i sa ovim.

http://www.tomic-arms.com/proizvodi/tet ... c-otapalo/

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 23 Jun 2016, 19:15

Hvala Vam puno. Robla mi je dostupna i to moram naruciti iz srbije. Inace pistolj nikada nije prenocio da nie ociscen nakon strelista, tako da se i ja nadam da je sa cijevi sve u redu.

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 23 Jun 2016, 19:31

I posto ce trebati duze da dobijem taj solvent moze li se necim drugim probati, mesinganom cetkicom ili nekip prirucnim sredstvom

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 23 Jun 2016, 20:12

Probaj mesinganom ili bakrenom cetkicom,to rijesi olovo ali ne vjerujem da ce bakar,naslage bakra su tvrdokornije.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jun 2016, 21:17

Moja iskustva su takva da BEZ mehanickog struganja cetkicama + neko stvarno DOBRO otapalo mozete zaboraviti skidanje bakra-tombaka iz cijevi. PRvo garez pa kada vise nema garezi onda bakar.

Uglavnom naslage bakra u zadnjoj trecini cijevi (dugo oruzje) zna toliko narasti da kalibrator ne moze proci nego se zakopava u bakar !!!!
Nemoguće je Nemoguće

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 23 Jun 2016, 22:58

Lex a sta mislis zasto ze ovo pojavilo na pocetku cijevi od lezista metka? Da li je mozda u pitanju sto su predpostavljam, tu veliki pritisci i da kazem prvi udar explozile?! Narucit cu sutra roblu solo mill pa kada stigne probati sa njom i mesinganom cetkicom.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jun 2016, 04:20

Mesingana cetkica, i krpica na mesinganoj cetkici.
provlaciti dok god na cetkici izlazi ona zelenkasto plava prljavstina.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jun 2016, 08:23

shakal_pb wrote:Lex a sta mislis zasto ze ovo pojavilo na pocetku cijevi od lezista metka? Da li je mozda u pitanju sto su predpostavljam, tu veliki pritisci i da kazem prvi udar explozile?! Narucit cu sutra roblu solo mill pa kada stigne probati sa njom i mesinganom cetkicom.
Nisan lex, ali mogu probati odgovoriti.

u prvo dijelu cijevi su najveci pritisci, i temperaure. Takodjer, tvornicko zrno odnosno kosuljica, u prvom dijelu puta tek zagrize u zlijeb.
urezivanje kosuljice u zlijeb, mora negdje izbaciti visak materijala.

iz nekog meni nepoznatog razloga, pri vrhu cijevi je takodjer ucestalo nakupljanje slojeva obojenih materijala.

mozda je razlog u termalnoj diletaciji? Najtopliji dio je ispred lezista metka, a najhladniji dio cijevi je na kraju, pa se nejednoliko sire? pa onda onaj visak kosuljice, na uzem mjestu vrha cijevi se vise nakuplja?

Svejedno, pocetak i kraj su najugrozeniji dijelovi dokazano kroz prkasu..
Turn better into best!

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 24 Jun 2016, 09:20

Hvala Jolly, tako sam nesta i mislio. Probacu mesinganom cetkicom i roblom, jer jedino nju mogu nabaviti u BiH. Poslao sam mail i tomicu jer pise da je zastupnik tetra gun za BiH, pa da vidim gdje se ovdje moze nabaviti.

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 24 Jun 2016, 11:21

i jos nesta jolly, da li je tvom kolegi solvent rijesio problem, mislim, da li je uspjesno ocistio cijev?

slon
Civil
Civil

Post by slon » 24 Jun 2016, 12:50

Naruči si ovo sa ebaya/amazona: http://www.hoppes.com/bore-cleaners/no-9-solvent

+ mesingana četkica + krpica = riješio si problem

:A25:

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 24 Jun 2016, 13:00

Evo da javim, posto sam trenutno na poslu, probao sam mesinganom cetkicom od steyr aug za kalibar 5,56 i kako nisam imao nikakvo sredstvo, jer magacin zakljucan, probao sam onako na suho, i popšrilisno se skinulo ;) :A27: :shock: :A15: Hvala SVIMA

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jun 2016, 13:54

shakal_pb wrote:i jos nesta jolly, da li je tvom kolegi solvent rijesio problem, mislim, da li je uspjesno ocistio cijev?
DA.
Turn better into best!

Post Reply