Koji karabin kupiti za male novce

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
dumcykar
Pozornik
Pozornik

Koji karabin kupiti za male novce

Post by dumcykar » 15 Jan 2021, 14:15

Pozdrav,
U fazi sam kupnje novog karabina, pa sam malo bacio oko po netu i napravio popis koji se najčešće koriste i koji su odlični za nisku cijenu(do 6000kn).
Do sada nekih 10-ak godina lovio sam pretežito sitnu i pernatu divljač(zec i bena), tako da sam se malo toga zasitio i htio bi probati lov na krupniju divljač(srna, vepar, muflon, divokoza itd.) s karabinom. Vrsta lova na koju planiram ici su lov s čeke, pogonski lov, lov šuljanjem... hajdemo reci više manje sve sto se tiče lova na krupnu divljač

Kalibar:
Kako nemam nekog iskustva s karabinima i općenito pucanje s optikom napisao bi neki kratki popis najkorištenijih kalibara, pa vi recite je l' to uredu ili griješim (svaki savjet je dobro došao).
- .223 REM (kalibar odlična za srneću divljač i štetočine, no, ne za jelena, veće prase i na neke veće udaljenosti)
- .243 WIN (ista stvar kao i kalibar 223 REM)
- .308 WIN (nekako najkompletniji kalibar za sve, no ne i za veće udaljenosti 300+ metara)
- .30-06 Springfield (mislim da je ovaj kalibar po meni najkompletniji i za kraće distance, ali i za veće udaljenosti... kao i prethodni kalibri cjenovno su prihvatljivi)
- .300 WSM (ovaj kalibar je idealan za jako velike udaljenosti i poprilično je moćan, no kad bi se taj lov sveo na pogon ili čeku onda je po meni taj metak pre jak + cijena je prevelika + za takav kalibar zasigurno treba jako dobra optika)

Karabini:
Kako sam već gore naveo, napravio sam popis kako najčešće tako i najbolje karabine po niskoj cijeni. Gotovo u svakom članku se navodi karabini MOSSBERG Patriot .30-06 i Winchester XPR .30-06
1) MOSSBERG Patriot .30-06(sa i bez optike)
2) Winchester XPR .30-06(sa i bez optike)
3) SAVAGE Axis .30-06(sa i bez optike)
4) Browning A-bolt III 300WM
5) Remington 783 .30-06(sa i bez optike)
Naravno sve ove puške su zastupljene i u drugim kalibrima kao sto su (308win, 243 win, 300wsm itd)

Htio bi odgovoriti na pitanje uz naravno vašu pomoć/savjete kako meni tako i ostalim lovcima "Koji karabin kupiti za male novce"? Molim Vas bez pretjeranih prepirki kao i u prijašnjim temama gdje nisam mogao naci odgovor na slično pitanje. Htio bi vaše odgovor i zašto baš taj. Hvala unaprijed!
Sve je moguće osim drvene peći!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Koji karabin kupiti za male novce

Post by Mirok » 15 Jan 2021, 14:56

Tražiš isključivo novo oružje ?

dumcykar
Pozornik
Pozornik

Post by dumcykar » 15 Jan 2021, 15:14

Mirok wrote:Tražiš isključivo novo oružje ?
Da da

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 15 Jan 2021, 16:31

Ne bi možda ČZ?
Ja imam 30-06 i tebi bih ga preporučio,jedan karabin i možeš sve loviti.
Možda 308W,također univerzalan.
Magnom kalibri mislim da ti nisu potrebni,pošto si naveo 300+m,moraš računati da kod nas ne smiješ pucati na veće udaljenosti(za lov),dapače na manje.

dumcykar
Pozornik
Pozornik

Post by dumcykar » 15 Jan 2021, 17:21

Mirok wrote:Ne bi možda ČZ?
Ja imam 30-06 i tebi bih ga preporučio,jedan karabin i možeš sve loviti.
Možda 308W,također univerzalan.
Magnom kalibri mislim da ti nisu potrebni,pošto si naveo 300+m,moraš računati da kod nas ne smiješ pucati na veće udaljenosti(za lov),dapače na manje.
A gle CZ je precizan i dobar, al mi cjenovno nije prihvatljiv. A kad lovis po velebitu onda je to malo veci izazov :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 15 Jan 2021, 17:27

Od divljaci si naveo i vepra, samim time ides u rang, makar univerzalnog kalibra koji mora imati zadovoljavajuju energiju prema pravilniku o lovackim nabojima
.
Prvi na listi od navedenih je 308 win. (ostali kalibri -223, 243, su nesto slabiji)
30-06, takodjer, vrlo dobar..
300 wsm - ne znam kako si dosao do njega? To je zapravo balisticki blizanac 300 win mag, napravljen u kracoj i debljoj cahuri za krace akcije pusaka, i obicno na ustrb kapaciteta spremnika.

Naravno da je dobar, ali moje je misljenje da magnumi sa izduzenom putanjom spadaju u specijalizirane kalibre za gadjanje na dalje, i izvan propisane udaljenosti do 150 metara koliko nalaze pravilnik o koristenju lovackih kalibara u Hrvatskoj.
Drugi problem koji proizlazi iz magnum pusaka, je izbor municija koja mora biti takve konstrukcije da sprijeci fragmentaciju zrna kod pogotka, a uslijed velike brzine. Pa takvi kalibri pitaju tzv "premium zrna", koja i kostaju dosta vise.

Uglavnom uobicajeni univerzalni kalibri za svu divljac u hrvatskoj, bih sveo na ova 4 - premda ih ima i drugih: 308 win, 30-06, 8x57, 7x64. Ima zadovljavajuca ponuda streljiva po ducanima.
I ova 4, zadovljit ce lovne potrebe u Hrvatskoj za svu divljac koju si naveo na meniju, unutar tih 150 metara udaljenosti.

Od pusaka koje si naveo, isprobao sam samo winchester XPR i nije me se dojmio. Previse plastike, i sprenik koji tesko ulazi na mjesto. tvrd okidac.
Ostale mi nisu prosle kroz ruku.

Medjutim, od ovih na listi, dodao bih CZ 557, koji se ako ne grijesim takodjer vrti oko 6000 kn, u maloprdaji.
Onda bih ti preprucio da to pogledas.

Osobno, vrteci se na budgetu 6000 kn, ja bih se orijentirao na trziste polovnih.
U tom slucaju zastava m70 (godite prije 1990), i ceska CZ 550, mozda tikka T3, remington 700 bdl.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 15 Jan 2021, 17:37

ako možes se stisnut mogo bi i za 7000kn nač i bergara.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 15 Jan 2021, 18:37

Ako baš želiš nešto novo možda treba dati još koju kunu?
Inače,ponuda oružja u oglasima je jako velika,uz malo strpljenja se može naći oružje u vrhunskome stanju.
Možeš i pregovarati o cijeni,tako da bi se moglo dobro proći.
Savjetovao bih ti da kupiš karabin sa mehaničkim nišanima,uvijek to dobro dođe.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 15 Jan 2021, 18:45

Sve ove puške što su navedene kao potencijalna kupovina su po meni kako se ono kaže ni tić ni miš.Za bergaru ne znam djeluje interesantno, no ja bi da san na tvom mjestu poslušao što ti jolli kaže . Ja čitav život praktički po Velebitu vučem zastavine karabine i ne fali im ništa . Naravno prijeratne proizvodnje , a Zbroja 550 koja je očuvana u bilo kom srednjem kalibru je vrh u tom cjenovnom rangu. Novo a jako jeftino kao što je gore nabrojano ja ne bi ni da mi poklone .

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Jan 2021, 19:21

Da sam na tvom mjestu poslusao bih svajete koje su ti napisali, ako mislis puno hodati , pogotovo uzbrdo, i lagana puska postane jako, jako teska. :-)
Nemoguće je Nemoguće

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 15 Jan 2021, 19:38

https://www.njuskalo.hr/puske/bergara-b ... s-27781916
ev bergara u 308 za malčice više nego od buđeta ti.

dumcykar
Pozornik
Pozornik

Post by dumcykar » 15 Jan 2021, 22:23

jolly wrote:Od divljaci si naveo i vepra, samim time ides u rang, makar univerzalnog kalibra koji mora imati zadovoljavajuju energiju prema pravilniku o lovackim nabojima
.
Prvi na listi od navedenih je 308 win. (ostali kalibri -223, 243, su nesto slabiji)
30-06, takodjer, vrlo dobar..
300 wsm - ne znam kako si dosao do njega? To je zapravo balisticki blizanac 300 win mag, napravljen u kracoj i debljoj cahuri za krace akcije pusaka, i obicno na ustrb kapaciteta spremnika.

Naravno da je dobar, ali moje je misljenje da magnumi sa izduzenom putanjom spadaju u specijalizirane kalibre za gadjanje na dalje, i izvan propisane udaljenosti do 150 metara koliko nalaze pravilnik o koristenju lovackih kalibara u Hrvatskoj.
Drugi problem koji proizlazi iz magnum pusaka, je izbor municija koja mora biti takve konstrukcije da sprijeci fragmentaciju zrna kod pogotka, a uslijed velike brzine. Pa takvi kalibri pitaju tzv "premium zrna", koja i kostaju dosta vise.

Uglavnom uobicajeni univerzalni kalibri za svu divljac u hrvatskoj, bih sveo na ova 4 - premda ih ima i drugih: 308 win, 30-06, 8x57, 7x64. Ima zadovljavajuca ponuda streljiva po ducanima.
I ova 4, zadovljit ce lovne potrebe u Hrvatskoj za svu divljac koju si naveo na meniju, unutar tih 150 metara udaljenosti.

Od pusaka koje si naveo, isprobao sam samo winchester XPR i nije me se dojmio. Previse plastike, i sprenik koji tesko ulazi na mjesto. tvrd okidac.
Ostale mi nisu prosle kroz ruku.

Medjutim, od ovih na listi, dodao bih CZ 557, koji se ako ne grijesim takodjer vrti oko 6000 kn, u maloprdaji.
Onda bih ti preprucio da to pogledas.

Osobno, vrteci se na budgetu 6000 kn, ja bih se orijentirao na trziste polovnih.
U tom slucaju zastava m70 (godite prije 1990), i ceska CZ 550, mozda tikka T3, remington 700 bdl.
Mislio sam na 300 win mag. Winchester XPR koliko sam gledao po review i onako procitao kazu da je odlicna puska, takoder na dum dum kanalu covjek je testirao pusku. Winchester opcenito imaju taj tvrdi obarač.
Nemam puno iskustva sa CZ pa neznam kakve su, ali vidim da ih ima u Huberta do 6000 kn.
dundoivica wrote:https://www.njuskalo.hr/puske/bergara-b14-hunter-cal-308-win-oglas-27781916
ev bergara u 308 za malčice više nego od buđeta ti.
Da takoder sam i za tu pusku vidio da su dobre, ali kazem opet nisam pucao niti imam nekog velikog iskustva pa da mogu ocjenjivati :)

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 16 Jan 2021, 00:21

dumcykar wrote:Pozdrav,
U fazi sam kupnje novog karabina, pa sam malo bacio oko po netu i napravio popis koji se najčešće koriste i koji su odlični za nisku cijenu(do 6000kn).
Do sada nekih 10-ak godina lovio sam pretežito sitnu i pernatu divljač(zec i bena), tako da sam se malo toga zasitio i htio bi probati lov na krupniju divljač(srna, vepar, muflon, divokoza itd.) s karabinom. Vrsta lova na koju planiram ici su lov s čeke, pogonski lov, lov šuljanjem... hajdemo reci više manje sve sto se tiče lova na krupnu divljač...

...Htio bi odgovoriti na pitanje uz naravno vašu pomoć/savjete kako meni tako i ostalim lovcima "Koji karabin kupiti za male novce"? Molim Vas bez pretjeranih prepirki kao i u prijašnjim temama gdje nisam mogao naci odgovor na slično pitanje. Htio bi vaše odgovor i zašto baš taj. Hvala unaprijed!
Ako ćeš pucati na veće daljine, razmisli o 7 Remington Magnum. Odmah iz njega je 7x64. To su razantni naboji, a s druge strane, manji trzaj nego neki 300 magnum. Čuo sam o ljudima koji su lovili sa 7x64 i 7x65R, i bili odlični lovci. Prešli na teže kalibre i ne više tako uspješni.

Neki će ti reći da je veći kalibar bolji za srušiti divljač, i u pravu su. Međutim, nisu bez razloga 7x64 toliko cijenjeni među europskim lovcima, i 270 Winchester među američkim (nisu isti, ali su balistički 99,9% slični). Također, koji god kalibar kupiš, uvijek koristi kvalitetne naboje. Na srne se mogu koristiti jeftiniji, jer je srna mala životinja. Na divlje svinje samo kvalitetno, inače ode ranjena, pa ni ti koristi, ni priroda.

Dalje, ako ćeš loviti muflone i divokoze po planinama, računaj da ćeš prije ili poslije "zaraditi" ogrebotine i udarce na pušci. Zato ovi moji iz Dalmacije vole kupovati rabljene puške po Slavoniji, jer su u pravilu uščuvanije, a i izbor je veći zbog bogate lovačke tradicije.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Jan 2021, 03:51

za magnume sam ti napisao misljenje ---- preporucam izbjegvatai magnum za prvi karabin.

Od onih koje si naveo, XPR sam probao i nisam zadovljan. Nije mi po gustu.
Pogledam dum dum kanal tu i tamo, ne sjecam se da sam tamo vidio neku noviju pusku "koja ne valja".
Kad sponzor da pusku za snimanje reportaze, ne mozes napraviti reportazu da to ne valja.

Mislim da od svega sto si naveo, najpametnije ti je da odes u ducan i svaku pusku uzmes u ruku, pogledas i izvuces svoje zakljucke.
Ako u lovackom drustvu ima neko neku pusku od onih na listi, pitaj ga da ti je pokaze, ako moze i da je isprobas.

Od svega recenog, unutar tog budgeta, moje je misljenje, cz 557, neko je spomenuo bergaru b14 (takodjer sam imao prilike probati), takodjer OK.
Odnosono onih nekoliko polovnih koje sam napisao
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 16 Jan 2021, 08:19

Uzmi ti Čezu 557 sa sintetičkim kundakom u 3006 i miran si,ja sam moju vucarao po Velebitu dva dana.pred kraj drugog dana je bila malo teža ... :D :D ali da mi je neko pričao da ću toliko pješke uzbrdo i nizbrdo proći nebi mu vjerovao,ali vrijedilo je vidjeti Makarsku ,Tučepe odozgora...

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 16 Jan 2021, 11:25

dumcykar wrote:
Da da
Nije li ti povoljnije uzeti 8x57 IS i polovnu M-48?

Čisto pitam, pošto je kalibar prema kolegama lovcima adekvatan za lov.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Jan 2021, 17:22

AR15 fan wrote:
dumcykar wrote:
Da da
Nije li ti povoljnije uzeti 8x57 IS i polovnu M-48?

Čisto pitam, pošto je kalibar prema kolegama lovcima adekvatan za lov.
Ali vojna puska u lovu, nije dobrodosla za vijdeti. (nije u skladu s lovnom etikom i tradicijom)

M48 s preradjenim kundakom u lovacki, nema zamjerke.

Puska m48 jest dobra, ali druga stavka na njoj je nedostatak pripreme za montazu optike. Ovo povlaci dodatnu investiciju i radove kod puskara.

Ako govorimo o pripremi za montazu, onda bih svrstao ovako:
- CZ 557, ili polovna CZ 550 - ima ugradjeni dove tail, lastin rep - najcvrsca i najkvalitetnija priprema za sve oblike montaze, koja ujedno najkvalitenije centrira optiku, i velikom povrsinom nasjedanja daje najcvrscu montazu (tipicno za sve CZ puske, od ZKK 600 na ovamo).
- od ostalih pusaka koje je kolega naveo, treba vidjeti koja ima makar piccatiny sinu kao pripremu, vec instaliranu.
- treca opcija je da su vec gotove rupe s navojima za montazu.

Naveo sam od najboljeg prema manje pozeljnom.

M48 bez pripreme je tek na 4. mjestu, uz uvjet da ima lovacki kundak. Da je dobra cijev, itd, itd
Svakako je bolje onda ici na polovnu zastavu, pre-90 godiste, koja ujedno ima i lovacku kocnicu na palcu za razliku leptir kocnice na m48 i koja moze smetati kod montiranja nize optike, itd, itd... ima sitnica za dotjerivanje u lovacku, na m48 podosta. Okidac da ne spominjem. Moj bi prijedlog bio rusanov okidac.
Turn better into best!

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 16 Jan 2021, 20:10

Posljednji karabin koji sam lani kupio je bila Zastava m70 u cal 7×64. To govorim za to jer za 3000kn sam kupio pušku iz koje nikad nije pucano . Dakle ja sam je odmastio , naravno izvadio iz usadnika i ljepo oprao i sve podmazao i složio. puška je iz 1985-e godine i finiš i sve ostalo je takav da bi se sasvim sigurno posramile i duplo skuplje puške . Puška je bila dodjeljena nekadašnjem funkcioneru kao nagrada za životno djelo (valjda u lovstvu). Dakle sad da mi neko donese 1000 eura ja bi mu mrtav hladan rekao da ih zadrži i da puška nije na prodaju . Ustvari dao sam 3500kn ali je 500 kn bilo podosta streljiva. Imam je dobro poslikanu ali ja neman pojma kako se to stavlja na komp pa nije ni bitno .
Uglavnom što me oduševljava je to da funkcionira ko da to nije Zastava , a ako ćemo pravo i nije kad gledaš ove današnje što čangrljaju i imaju krivo izbušene rupe za montažu baza za optiku. E sad kad tako nešto ispadne ustvari totalno novo nekako mi se čini a s obzirom na mali novac da je to šteta propustit . Dade se nać svega samo malo strpljenja , nakoncu ljudi ih daju državi kad ne znaju što će sa njima.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 16 Jan 2021, 20:52

Da ,moj m70 ,30-06,kao i prvoga dana precizan,sve funkcionira savršeno!
Kada aktiviram šteher,samo staviš križ na plećku i dotaknem okidač......i metak ide u tu točku.
U pogonu i na blizu,bez štehera,baš mi paše onaj prazni hod okidača,lagano ga držim,poravnam nišanjenje i buum!
Posao obavljen,ali naglašavam da mnogi skuplji karabini čini mi se nisu ni tako precizni ,ni ne funkcioniraju često puta besprijekorno.
Ukratko,savšen stroj za ne velike novce,a maksimalno daje!

dumcykar
Pozornik
Pozornik

Post by dumcykar » 17 Jan 2021, 17:18

A recite mi jel ima itko iskustva sa puskom Bergara B14 u kalibru .30-06 ili .308. I jel netko ima iskustva u klibru .270win

Post Reply