Armalite M15A2
Re: Armalite M15A2
Bravo.AR15 fan wrote:Stavi što god, vježbaj redovito s tim i nećeš imati problema
Ako njemu lijepo izgleda, ne smeta malo istegnuti vrat. Služi za rekreaciju i preciznost od nekoliko moa na 100m. Stavi i uživaj.
Zaboravi što rade manijaci. Kada netko zacrta zahtjevan cilj, onda i metode za ostvarenje postanu zahtjevne. Još ako je u pitanju tvrdoglavo magare, onda bude svega. To se ignorira, osim ako dijele isti cilj i oba magarci. Onda ide razmjena iskustava.
-
Marko2Marko
- Desetnik

jolly wrote:Onda se postavlja pitanje pod kojim kutem linija ciljanja preko koncanice, presjeca liniju putanje metka?
Sto je kut veci a raste sa visinim montaze, u teoriji, razlika izmedju linije ciljanja preko optike do tocke pogotka ce biti veca, na medjutudaljenostima u odnosu na udaljenost tocke upucavanja. Izrazrno je vise na manjim udaljenostima, a s udaljenoscu ovaj se problem smanjuje.
U streljastvu, ovo je manje vazno, jer obicno pucamo na poznate okrugle udaljenosti 100-300-600, i na udaljenosti ovaj problem prakticki nestaje, a i puske su tako upucane.
da, ovo se često spominje, kako da bude viša montaža lošija za preciznost.IB43 wrote:Još bih dodao, da kod visokih montaža, mala greška u poravnanju pravi velike promašaje. Na nagibima (padovima zrna) iznad 50 moa, to je u metrima. Radi toga mi je level stalno u upotrebi i na 100m.
ali ja sam uvjeren da je to krivo mišlenje odnosno tako mali procenat utjecuje, da je potpuno nebitno. bench rest puške i baš nemaju optiku 1mm iznad cijevi, negu punu više. pa i leupoldov daljnogled koji je imao stakla odbrušena za staviti čim niže do cijevi se više ne prodaje, tako da praksa i baš ne slijedi ovi teoriji za što manje visine...
budemo se još malo balivi ovome temom.
-
Marko2Marko
- Desetnik

Marko. Ne trebaš pucati za provjeriti.
Treba ti montaža koja će podignuti optiku npr. 60 moa (1000-1200m za .308 win). Postavi ciljnu točku npr na 3 mrad na uvećanju 40x. 1200m.
Zatim lagano tiltaj pušku i vidjeti ćeš otprilike koliki su promašaji. Kada opališ još je više, nego vidiš optikom, radi zakrivljenosti putanje zrna.
Na kraćim udaljenostima možeš vježbati sa MK ili zračnicom. Promašaji su veliki. Sa VK i povećanjem daljine, postaje još gore.
Savršeno postavljen level kompenzira ovaj problem jako dobro. Pa preciznost prestaje biti problem, a blaži efekt miraža sa cijevi veliki plus. Kao i činjenica da cijev ne ulazi u vidno polje.
Ergonomija je takva kakva jest. Navikne se, ja jesam.
Iskreno, ne znam zašto benchrest strijelci postavljaju optiku visoko. Ali mi mala ptičica dovikiva: "Miraž, i sam si primjetio."
Treba ti montaža koja će podignuti optiku npr. 60 moa (1000-1200m za .308 win). Postavi ciljnu točku npr na 3 mrad na uvećanju 40x. 1200m.
Zatim lagano tiltaj pušku i vidjeti ćeš otprilike koliki su promašaji. Kada opališ još je više, nego vidiš optikom, radi zakrivljenosti putanje zrna.
Na kraćim udaljenostima možeš vježbati sa MK ili zračnicom. Promašaji su veliki. Sa VK i povećanjem daljine, postaje još gore.
Savršeno postavljen level kompenzira ovaj problem jako dobro. Pa preciznost prestaje biti problem, a blaži efekt miraža sa cijevi veliki plus. Kao i činjenica da cijev ne ulazi u vidno polje.
Ergonomija je takva kakva jest. Navikne se, ja jesam.
Iskreno, ne znam zašto benchrest strijelci postavljaju optiku visoko. Ali mi mala ptičica dovikiva: "Miraž, i sam si primjetio."
Dobar tekst. Ali sa mnom postoji veliki problem. Ciljao sam i sa 90 moa padom, i vidio na svoje oči.
U globalu i teoriji što je višlja točka od koje se kompenzira u odnosu na visinu cijevi veća je šansa da se nešto zezne... ja bi se osobno držao onoga što je tvornica predvidjela u originalnom dizajnu gdje treba biti točka ciljanja odnosno na kojoj se visini u odnosu na cijev poravnavaju mušica i zadnji ciljnik... iznad toga bi išao tek toliko da se dobije tzv lower third cowitness... ma da osobno preferiram apsolute cowitness... jer ako ti točka rikne usred pucanja i ti i dalje trebaš pogoditi, bolje je da imaš referencu odmah nego da moraš micati glavu i tražiti...jer pod stresom to bude izazovno i u konačnici tko se nalazi u situaciji da netko roka po njemu i nije za igrat se...
Pa i u ovome tekstu tvrdi isto što i ja. Sa padom postaje gore. Vidi sliku, točka 2.
Obrati pažnju da testira zračnicom. U nedostatku velikih streljana i ja radim istu stvar. Tada postaje bitna razina preciznosti i udaljenost, jer sa VK će to biti nešto skroz drugo.
Npr. Sa zračnicom, 5mm na 50m mi je super. Sa VK je katastrofa.
Ovo treba uzeti u obzir. Kao i činjenicu da sa povećanjem daljine vrijednosti kutova postaju više centimetara, trigonometrija.
Koliko visina optike može biti zeznuta. Kada sam potegnuo 90 moa (200m magnum zračnicom 5.5mm). Nisam računao sa izmjerenom vrijednosti, nego računatom vrijednosti na kraju cijevi. Tako da se maksimalno osiguram da ću vidjeti promašaj i uopće pogoditi metu (A3 papir). Cilj je bio grupirati manje od 4 moa, nisam uspio. 150m i 2.5 moa ostalo kao najbolje.
Možda vam je promaklo, ali trend je kod modernih taktičkih pušaka sve viša os ciljnika. Kako zbog opreme (NV uređaji koje je nemoguće poravnati s niskim ciljnikom, za situacije u kojima je to potrebno), tako i udobnosti. Naime, stavovi sve više pomiču kundak na prsa umjesto kundak na rame (zbog balističkih ploča u prsluku, da se protivniku okrenu prsa a ne bok). Samim time, glavu je teže spustiti niže. Tu su i antifoni (često elektronski, s integracijom radio veze) koji također ne vole niske ciljnike. Također je i kut drške drugačiji za ove stavove, no to je druga priča.
Ako upucavamo na standardnih 50/200 m (yd), problem može biti prvih 30m, ali to je stvar prakse. Na 100m imamo nešto više izdizanje, od par centimetara, ionako tipična 2 MOA crvena točka sve to pokrije
.
Evo CAG (Delta) 416 (koji sam po sebi ima višu os Picatinny šine u odnosu na AR) s riserima: https://i1239.photobucket.com/albums/ff ... vjvif7.jpg
Ako upucavamo na standardnih 50/200 m (yd), problem može biti prvih 30m, ali to je stvar prakse. Na 100m imamo nešto više izdizanje, od par centimetara, ionako tipična 2 MOA crvena točka sve to pokrije
Evo CAG (Delta) 416 (koji sam po sebi ima višu os Picatinny šine u odnosu na AR) s riserima: https://i1239.photobucket.com/albums/ff ... vjvif7.jpg
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Kod mnogih dobrih i iskusnih strijelaca, razvijaju se razlicita uvjerenja. (da ne kazem mitovi ili praznovjerja)IB43 wrote:
ALi ne postoje dva iskusna strijelca koja nesto rade identicno. Banalni primjer je ciscenje cijevi.
Svak radi po svome.
U najvisem pristupu vjestini i tehnici pojavljuju se neke devijacije koje mogu i ne moraju imati osnove.
Tako da i ovaj pristup mirage iznad cijevi pa radi tog optiku dignuti visoko? Nek je digne za koliko? Za 1 cm? Pa nece je dignuti pola metra, a 1 cm mi ne izgleda kao udaljenost i visina koja eliminira mirage zraka iznad tople cijevi, a pogotovu ako se koristi i mirage band.
.
Optike su 50 - 56 - 60 mm, prednjeg objektiva i procentualno podignuti optiku 5 - 10 mm, malo vise iznad cijevi, ne znaci puno. Pitanje je sad kako bi se mogao izvesti pokus? Cijev se moze na streljani zagrijati, ali kako imzjeriti mirage na nizoj ili visljoj optici? Tako da ova problematika ostaje na nivou teoretske akademske rasprave.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Upravo tako. Ljudi su različiti, oprema također. Lijepo je znati što drugima radi dobro i isprobati. Ali se uvijek fokusirati na ono što toj osobi i opremi radi dobro.
Ovo za miraž je moj subjektivni dojam koji sam dobio pucajući. Nije rezultat mjerenja i mogu biti i u krivu. Sa višom optikom mi se čini da su razdoblja čišće slike češća i duža. Ali to je dojam.
Mirage band eliminira problem.
Još jednom. Ne znam zašto benchrest strijelci postavljaju visoko. Ja je stavim kako meni odgovara, a oni kako njima odgovara.
Za cant i pad sam prilično siguran. To je mjereno i debelo ispucano. Pa i na ovom linku što je Marko stavio, zaključuje slično kao i ja.
Ja se ne slažem sa onim 3. Ono je izvedivo i može funkcionirati samo sa zrnom koje leti ravno kao laser. Tada je istina, ako upucaš optiku na opisani način, možeš sve okrenuti naopako i opet će pogoditi. Problem je da niti jedno zrno ne leti ravno kao laser.
Ovo za miraž je moj subjektivni dojam koji sam dobio pucajući. Nije rezultat mjerenja i mogu biti i u krivu. Sa višom optikom mi se čini da su razdoblja čišće slike češća i duža. Ali to je dojam.
Mirage band eliminira problem.
Još jednom. Ne znam zašto benchrest strijelci postavljaju visoko. Ja je stavim kako meni odgovara, a oni kako njima odgovara.
Za cant i pad sam prilično siguran. To je mjereno i debelo ispucano. Pa i na ovom linku što je Marko stavio, zaključuje slično kao i ja.
Ja se ne slažem sa onim 3. Ono je izvedivo i može funkcionirati samo sa zrnom koje leti ravno kao laser. Tada je istina, ako upucaš optiku na opisani način, možeš sve okrenuti naopako i opet će pogoditi. Problem je da niti jedno zrno ne leti ravno kao laser.
Što se čišćenja tiče, nije tajna da neki koriste kućanske proizvode za čišćenje.
https://clrbrands.com/Products/CLR-Hous ... st-Remover
Ali isto tako nije tajna da cijevi ispucaju i mijenjaju brzo.
Ja bih CLR upotrijebio za ono za što su ga napravili. Zahod, sudoper...
U cijev, ono što je pravljeno za cijev.
https://clrbrands.com/Products/CLR-Hous ... st-Remover
Ali isto tako nije tajna da cijevi ispucaju i mijenjaju brzo.
Ja bih CLR upotrijebio za ono za što su ga napravili. Zahod, sudoper...
U cijev, ono što je pravljeno za cijev.
- jolly
- Cinker - bojna

Po meni, ergonomija.IB43 wrote:
Benchresteri sjede. Long rangeri u f class i slicno leze.
Kad sjedis glava je uspravna, a kad lezis, kad stalno uspravljas glavu dolazi do zamora vratnih misica.
Premda opet, kolika je ta razlika u visini?
Meni se odgovara ispruziti koliko mogu, imam dug vrat, pa sam recimo pomaknuo optiku vise naprijed za natjecanje.
Na lovackom karabinu optika mi je vise nazad, za sjedeci stav sa naslona sa ceke, ili stajaci stav u pirschu (sa stapa, itd)
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

da, ali to je i odgovor (benchrest i no kontakt shooting) za niža montaža nije preciznija, i da je ovo samo mit. možda je lakše pucati, ali sama puška neče biti preciznija.
i tako sam odustao od stvarno nizke montaže od 1mm iznad cijevi do sadašnjih 1cm iznad cijevi, makar po meni bi bilo bolje da imam recimo okolo 7mm daljnogled iznad cijevi, da daljnogled nije preblizu cijevi pa da se ne grije, i da je dovoljno udaljen da lako stavim mirage trak nad cijev, pa sa druge strane da nije previsoko da me glava ne boli i da se mi kapa za lice još dovoljno digne do lica...
a da bo puška preciznija od 1mm razmaka odnosno na 2cm je mit, imho
i tako sam odustao od stvarno nizke montaže od 1mm iznad cijevi do sadašnjih 1cm iznad cijevi, makar po meni bi bilo bolje da imam recimo okolo 7mm daljnogled iznad cijevi, da daljnogled nije preblizu cijevi pa da se ne grije, i da je dovoljno udaljen da lako stavim mirage trak nad cijev, pa sa druge strane da nije previsoko da me glava ne boli i da se mi kapa za lice još dovoljno digne do lica...
a da bo puška preciznija od 1mm razmaka odnosno na 2cm je mit, imho
-
Marko2Marko
- Desetnik

pa i ne potpuno, imho. i u zadnjoj slici ja sam uvjeren da ima popačenja slike: http://bulletin.accurateshooter.com/201 ... -the-same/IB43 wrote:Mirage band eliminira problem.
http://accurateshooter.net/Blog/fierce1401.jpg
pa tako stavljaju neki tubu po celotnoj cijevi:
https://i2.wp.com/www.targetshooter.co. ... /Pic-1.png
https://rifletalk.org/getting-started-i ... gazine-uk/
Bitna stavka koja se napomenula je fizionomija osobe.
Jollyu ne smeta naprijed/nazad. Mene to ubija, do te mjere da mi je i promjena zooma stavka. Ali gore/dolje ne, čak mi je mrvicu više prirodnije.
Stavi optiku kako najbolje odgovara. A kako i zašto je drugi stavljaju zaista nije bitno.
Što meni vrijedi da su neki benchrest strijelci stavili ovako, ako to meni ne odgovara. Ja ću po svome, a oni po svome.
Dobar i podešen level eliminira probleme sa poravnanjem optike bez obzira na visinu. Samo ga treba koristiti.
Kod mene je dno prednjeg objektiva 35mm od cijevi. Ali činjenica je i da je točno iznad najtoplijeg dijela cijevi, i to može utjecati zašto sa malim pomacima vidim razlike.
Možda se 35 čini puno. Ali, 30 bi bilo idealno, 25 mi ostavlja nizak dojam. 35 ostavlja visok dojam, ali nije problem. 25-35 mi je sve OK.
Namjesti se po sebi. Ne može bolje od toga. Kako su drugi stavili je zaista nevažno. Još uvijek ne znam zašto u benchrestu postavljaju visoko, nije baš ni da me interesira.
Jollyu ne smeta naprijed/nazad. Mene to ubija, do te mjere da mi je i promjena zooma stavka. Ali gore/dolje ne, čak mi je mrvicu više prirodnije.
Stavi optiku kako najbolje odgovara. A kako i zašto je drugi stavljaju zaista nije bitno.
Što meni vrijedi da su neki benchrest strijelci stavili ovako, ako to meni ne odgovara. Ja ću po svome, a oni po svome.
Dobar i podešen level eliminira probleme sa poravnanjem optike bez obzira na visinu. Samo ga treba koristiti.
Kod mene je dno prednjeg objektiva 35mm od cijevi. Ali činjenica je i da je točno iznad najtoplijeg dijela cijevi, i to može utjecati zašto sa malim pomacima vidim razlike.
Možda se 35 čini puno. Ali, 30 bi bilo idealno, 25 mi ostavlja nizak dojam. 35 ostavlja visok dojam, ali nije problem. 25-35 mi je sve OK.
Namjesti se po sebi. Ne može bolje od toga. Kako su drugi stavili je zaista nevažno. Još uvijek ne znam zašto u benchrestu postavljaju visoko, nije baš ni da me interesira.
Marko2Marko wrote:pa i ne potpuno, imho. i u zadnjoj slici ja sam uvjeren da ima popačenja slike: http://bulletin.accurateshooter.com/201 ... -the-same/IB43 wrote:Mirage band eliminira problem.
http://accurateshooter.net/Blog/fierce1401.jpg
pa tako stavljaju neki tubu po celotnoj cijevi:
https://i2.wp.com/www.targetshooter.co. ... /Pic-1.png
https://rifletalk.org/getting-started-i ... gazine-uk/
Pogledaj slike dobro. Visoke, niske montaže, sunshade sa i bez. Pa i jedan dugi kartonski.
Svatko je namjestio kako mu odgovara, ne kako je namjestio netko drugi. To je poanta.
OK je vidjeti što rade drugi. Može se i isprobati. Ali se držati onoga što tebi najbolje radi.
Pa i ovaj sa kartonom je to napravio sa razlogom i njemu radi dobro. Ne znači da će nekome drugome.
- jolly
- Cinker - bojna

sram da ih bude, mangupi jedni, da nam kradu ovakve teme!
samo vi nastavite o ar15.... temu ja pratim sa interesom.
samo vi nastavite o ar15.... temu ja pratim sa interesom.
Turn better into best!