CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: CHAT

Post by jolly » 23 Apr 2023, 15:15

Stargazer wrote: To je tako u cijeloj europi, streljane i lovista te klubove uglavnom vodi starija ekipa i oni to ne znaju niti se zele zamarat s stavljanjem na internet.
Spot check:

Otisao sam na stranice NRA UK.
https://nra.org.uk/clubs/

Pa na primjer, Londonski klubovi.
Spot check.
https://nra.org.uk/clubs/londonclubs/

Onda sam kliknuo na ime svakog kluba (to jest prvih pet), i proradila je poveznica na njihove klupske stranice.
Spot check ovog uzorka je pokrio 100%.

Najvezaniji dio je ovo.
GET INTO SHOOTING
https://nra.org.uk/get-into-shooting/

Nasuorot ovome primjeru, onaj ko se kod nas interesira za lov ili streljastvo, uopce ne zna kog da pita, ni gdje da se okrene, nit koje su mogucnosti. A na internetu je NADA - ZERO informacija.

Primjera i orjentacijskih upita na nasem forumu ima vise.

Naravno ako je nekome susjed, stric ili babo u nekom klubu, onda ga babo potegne u klub, ali onaj ko nema nikog i pocinje od nule, taj ce se namuciti dok se negdje udomi, ako prije tog ne odustane od svega. Ali je priliv novih kadrova vrlo slab.

Otisao sam na UK sajtove jer znam engleski. I k tome je zemlja sa izrazito restriktivnom zakonima o oruzju.

Prema mojoj analizi, dva su uzroka loseg javnog dijelovanja klubova kod nas.

Jedan je potpuni nedostatak internet kulture po pojedinim upravama klubova.
BIlo mladje bilo starije generacije (da se niko ne nadje uvrijedjen)

Drugi razlog je volonterstvo, to nas satra.

Kad neko radi volonterski, internet oglasavanje samo mu dovodi jos vise posla u klub (s nepoznatim ljudima), a direktne koristi nema. A klubovi su se navikli slepati sa uobicajem brojem clanarina, i povremenom drustvenom donacijom, ko je navikao pitati. Pa im ne treba svraba.

S druge strane, komercijalno postavljen klub, naci ces na internetu, vrlo brzo. (neke povremeno i spominjemo na forumu da ih sad ne reklamiram za dzabe)
Ali onda je tu profesionalizam, a ne volonterstvo.

Streljastvo ni lovstvo kod nas jos nije zavrsilo tranziciju iz socijalistickog sistema u novo moderno zapadno drustvo (da ne kazem kapitalisticko).
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 23 Apr 2023, 16:46

jolly wrote:
Drugi razlog je volonterstvo, to nas satra.

Kad neko radi volonterski, internet oglasavanje samo mu dovodi jos vise posla u klub (s nepoznatim ljudima), a direktne koristi nema. A klubovi su se navikli slepati sa uobicajem brojem clanarina, i povremenom drustvenom donacijom, ko je navikao pitati. Pa im ne treba svraba.

S druge strane, komercijalno postavljen klub, naci ces na internetu, vrlo brzo. (neke povremeno i spominjemo na forumu da ih sad ne reklamiram za dzabe)
Ali onda je tu profesionalizam, a ne volonterstvo.

Streljastvo ni lovstvo kod nas jos nije zavrsilo tranziciju iz socijalistickog sistema u novo moderno zapadno drustvo (da ne kazem kapitalisticko).
To je problem br. 1.

Čak i za hrvatske pojmove veći klubovi nemaju web, facebook itd... Pod to mislim ažurne, pravovremene, moderne i tehnički dotjerane stranice.
Da bi imali tako nešto u klubu, morate imati člana koji se time bavi amaterski ili profesionalno, pa dio svog vremena odvaja za praćenje klupskih objava, informacija itd....takva osoba bi trebala i dobar fotoaparat i ostalu opremu. To košta.

Nakon što bi neki klub i to sve napravio, da bi to imalo bar nekakve koristi, trebao bi biti u gradu ne manjem od Osijeka. Nikad nisam čuo da ljudi u manjim gradovima traže informacije preko weba, nego ide osobnim preporukama.

I kad bi manji klub napravio web i facebook, opet tamo treba stajati broj telefona, adresa gdje i kada doći, kome se obratiti...Iz vlastitog iskustva vam garantiram da broj na internetu znači da će od 10 potencijalno zainteresiranih, 9 biti padobranci koji nemaju veze s ičim. Komunikaciju s takvim osobama treba raditi netko, a to opet košta.
Put your money where your mouth is.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 23 Apr 2023, 17:33

Mirok wrote:Nikakve to veze nema sa godinama.
Koje su to teorije.....mladi su prezeleni,stariji su prezreli.....?
Govorim iz iskustva, bio sam na dosta streljana u EU koje nisu oznacene nigdje na internetu osim spomenute na forumima.

Ono sto sam naveo gore je razlog.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Apr 2023, 17:40

timmy75 wrote:
To je problem br. 1.

Čak i za hrvatske pojmove veći klubovi nemaju web, facebook itd... Pod to mislim ažurne, pravovremene, moderne i tehnički dotjerane stranice.
Nije to problem govoreci iz iskustva.
Medjutim, hosting za web stranicu treba placati, premda je to danas skoro mizerija, obicno do 100 i kusur eura godisnje, a cesto puta i manje. Facebook je dzabe

Kad je stranica gore dignuta na internetu:
Nakon tog su dvije opcije, jedna je da zaduzena osoba u klubu, azurira povremeno. Druga je platiti da neko azurira.
Za prvu opciju treba biti kompjuterski pismen - malo vise od prosjeka, dakle malo vise od baratanja sa MS office paketom, ali zaista samo malo vise (a IT pismenost smo vec identificirali kao postojeci problem u drustvu).
Za drugu opciju - placanje odrzavanja - trebaju financije (opci problem vecine udruga).

Sad sto se tice svakodnevnih azuriranja.
To ne treba. Svakodnevno azuriranje je stvar za online trgovinu, ili usluzne djelatnosti.
Na pocetku kad se dize web stranicu stavis cime se klub bavi, uvjete clanstva, discipline. Dovoljno. (ima primjera u hr)
(Stranicu mozes osmilsiti kao informativnu, ili kao reklamnu, nije isto, jer reklamna trazi cesto osvjezavanje sadrzaja)

facebook cini jos manji problem oko postavljanja i azuriranja, medjutim facabook ima nedostatak:
Pozitivno: Prvo je besplatan. Drugo osmisljen je za prosjecnog korisnika. Svak moze dignut FB stranicu
Negativno:
Prvi problem je - internet imaju svi (ovo je plus za web stranice), facebook nemaju svi (na pr ja nemam), pa ne moze cijela populacija pratiti sta neki klub pise na FB.

Ja bih rekao, bolje imati facebook, nego nemati nista.
Ali web stranice su najbolje, NAJOZBILJNIJE, ali i traze vise angazmana.
Dakle facebook je zapravo pratece rijesenje, ali nije glavno rjesenje.

A oko komunikacije.
Nazovi na telefon, ili posalji email na komercijalno streliste ili klub, i pitaj za termin.
Da vidis kako ce neko brzo odgovoriti.

To je opet ona ista prica.
volontiram, sve na mene, sve preko mene, jel meni sve to treba u zivotu?
Ako se ne mislim javljati na upite, ni web stranice mi ne trebaju.
I tu smo sad na pocetku price. A ustanovili smo da ta praksa ne odise pozitivom,
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 01 May 2023, 07:14

@jolly

Da se ne spama tema o mladim lovcima, zanimalo mišljenje o NRA kao organizaciji, koja u USA služi interesima industrije oružja?
Znači, ništa ne tvrdim, nego me zanima mišljenje.

Hvala na opširnom odgovoru u onoj temi. Slažem se da nema smisla, da se zbog jalove politike, legalnim posjedovateljima zagorčava život.
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 May 2023, 08:08

:A25:
Turn better into best!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 01 May 2023, 18:25

jolly wrote: ...a sad za macke...
Tesko je reci. Ali ima razlike u ponasanju od podivljale macke do pitome. Pa i u izgledu, krzno razmazene kucne macke je takovo da se vidi da je stalno maze. pogotovu one sa duzom dlakom. Da nekazem da su cesto deblje, podlivene, pretile...
Ma dobro, imamo podivljale mačke koje je neko ostavio u polju i koje dugo preživljavaju same u lovištu, a imamo i one kućne mačke koje se u kući pazi, mazi i hrani, koje rijetko iziđu van dvorišta,
ali to su dva krajnja slučaja, a između toga ima puno drugih kombinacija. Imaš recimo kod mene slučaj di lik u svome dvorištu ima oko 25 mačaka, a samo jedna boravi i hrani se u kući.
Ostale imaju utvrdu iza kuće, napravljenu od paleta, tako da se mačke mogu brzo skloniti kad ih moj pas ganja. Sve one po danu drimaju iza kuće, a navečer izlaze u lov sve do jutra.
Te mačke uopće nisu domaće i ne ponašaju se ka domaće kad ih sretneš u lovištu, opreznije su od pravih divljih.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 02 May 2023, 10:25

Nešto bi me zanimalo...znam da je ris kod nas zaštićen, al da, recimo nije, te da se smije loviti, koji kalibar bi bio najbolji za odstrel?
30-60?
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 May 2023, 11:13

Nije nam poznat kalibar 30-60. :A00:
Turn better into best!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 02 May 2023, 12:47

jolly wrote:Nije nam poznat kalibar 30-60. :A00:
a lako da je mislija na 30-06 :lol:

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 02 May 2023, 12:53

MatijaX wrote:Nešto bi me zanimalo...znam da je ris kod nas zaštićen, al da, recimo nije, te da se smije loviti, koji kalibar bi bio najbolji za odstrel? 30-60?
malo provokatvno pitanje :lol:
ali ako si od ovog 30-60 mislija na 30-06, taj kalibar meni nebi bija prvi izbor. Ja bi pokuša sa, (sad će se mnogi začudit), 22-250

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 02 May 2023, 13:13

MatijaX zvuci ko ono sto zovu "fedposting" u americi, osoba koja namjerno pokusava navesti ljude da kazu nesto nelegalno kako bi imali razlog da ih uhapsi.

Svaki post su mu whataboutismi, krivi navodi, i pitanja o ilegalnim aktovima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 May 2023, 13:25

Stargazer wrote: Svaki post su mu whataboutismi, krivi navodi, i pitanja o ilegalnim aktovima.
Svaki post mu je takav, bez iznimke.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 02 May 2023, 13:28

jolly wrote:
Stargazer wrote: Svaki post su mu whataboutismi, krivi navodi, i pitanja o ilegalnim aktovima.
Svaki post mu je takav, bez iznimke.
Fedposter, kao sto sam i rekao.

Tolko red flagova se ne vidi cesto.

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 02 May 2023, 15:41

Hm, ljudi....da pogriješio sam kalibar.
Nisam provokator. Normalno sam pitao. I baš sam se vodio sa mišlju, da ne zvuči kao neka provokacija.
Ne vidim zašto mislite da vas netko sumnjiči za nešto?

Nisam ja Internet vebrator koji samo čeka da bi nekoga cinkao.

Samo što mislim da bi lov na risa bio teža zadaća, nego lov na vepra recimo.
Ris je mačka, a mačke su dosta oprezne.
dzg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 02 May 2023, 15:53

MatijaX wrote:Hm, ljudi....da pogriješio sam kalibar.
Nisam provokator. Normalno sam pitao. I baš sam se vodio sa mišlju, da ne zvuči kao neka provokacija.

Pokušaj učiti od početka.
Trebaš srediti misli , polako....
I o lovstvu,i o oružju,o balistici...
Ti krenuo na risa(?),a ni oružje još nemaš...?
Możda da položiš lovački ispit ?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 02 May 2023, 16:32

MatijaX wrote:Hm, ljudi....da pogriješio sam kalibar.

Ok fedposter.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 02 May 2023, 17:37

MatijaX wrote: Inače, ne bi ljudima dao pristup Internetu, ako ne bi javno deklarirali na njemu, imenom i prezimenom.
Matija, put your money where your mouth is.
(slikaj svoju osobnu iskaznicu s otvorenim postavkama svog profila i postaj je ovdje ili se zauvijek makni.)
Put your money where your mouth is.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 02 May 2023, 18:19

timmy75 wrote:
MatijaX wrote: Inače, ne bi ljudima dao pristup Internetu, ako ne bi javno deklarirali na njemu, imenom i prezimenom.
Matija, put your money where your mouth is.
(slikaj svoju osobnu iskaznicu s otvorenim postavkama svog profila i postaj je ovdje ili se zauvijek makni.)
Iskreno sumnjam da ce vise postat ovdje nakon ovakih reakcija na ono sto je pisao.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 02 May 2023, 19:14

MatijaX wrote: ...Nisam ja Internet vebrator.
a što je sad vebrator ??? Je li Vibrator ili Vrebator ??? :lol: :lol:
Malo što imaš sumnjiva pitanja, potkrade ti se i typo greškica, pa je sve skupa dosta nejasno :lol:

Post Reply