NOŠENJE ORUZJA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Groff
Razvodnik
Razvodnik

Re: NOŠENJE ORUZJA

Post by Groff » 23 Apr 2016, 17:48

Restrikcije za dobivanje dozvole će samo povećat broj neregistriranih komada oružja. A uostalom što će mi dozvola za držanje oružja kad se praktično ne smije upotrebiti niti u samo-obrani......jedino za pucat u mete na strelištu.
Ljubitelj sam oružja ali nemam pravog doma, jedino jednu onesposobljenu pušku od pok. oca, zračnu pušku i dva zračna pištolja i ovaj forum gdje pasen oči !
Pozdrav !
Ploviti je potrebno, živjeti nije !

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 23 Apr 2016, 19:04

Svaka cast! Potuno te razumijem!
BUM BUM...

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 23 Apr 2016, 19:06

Nothegger wrote: tako da ljudi koji su ugroženi i realno im treba oružje, stvarno ga mogu i dobiti na nošenje
A koji su to ljudi? Bivsi policajci, tko li vec? Za u planinu na izlet ne priznaju pa da si ugrozen od zvijeri.... Ja stvarno ne znan tko ce biti ugrozen? Netko moze biti u potencijalnoj opasnosti, ali dok se napad ne dogodi to je nemoguce dokazati! Pukanic nije znao da ce poginuti, jel tako? Prema tome, opet kako kome!
BUM BUM...

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 23 Apr 2016, 19:45

Ok, ne znam zašto meni odgovaraš kad se u potpunosti slažemo. Naravno da smatram da ljudi nebi trebali dokazivati NIŠTA osim sposobnosti i nekažnjavanosti prije nogo dobiju dozvolu za nošenje! Samo sam htio ukazati da bi zakon, na papiru, mogao napraviti barem mali pozitivni iskorak (ma koliko to žalosno zvuči) da barem ljudi koji su već bili napadnuti mogu dobiti dozvolu, što do sada nije bio slučaj!
Ali kao što rekoh, to će se vidjeti tek kad se otkrije službena politika.
The truth is hate to those who hate the truth.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 23 Apr 2016, 20:59

Kolega,ja se s tobom slazem u potpunosti. Ne odgovaram ja tebi, nego sam tako ljut na ovaj zakon pa tako "zvuci" kada nesto kazem! Vidim da slicno zelimo i slicno razmisljamo! To sto kazes bi bilo dovoljno....I svi bi bili zadovoljni. I vuk sit i ovce na broju!
BUM BUM...

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 24 Apr 2016, 20:12

Groff wrote:Restrikcije za dobivanje dozvole će samo povećat broj neregistriranih komada oružja. A uostalom što će mi dozvola za držanje oružja kad se praktično ne smije upotrebiti niti u samo-obrani......jedino za pucat u mete na strelištu.
Ljubitelj sam oružja ali nemam pravog doma, jedino jednu onesposobljenu pušku od pok. oca, zračnu pušku i dva zračna pištolja i ovaj forum gdje pasen oči !
Pozdrav !
Nazalost tako je.Zakonodavac bi vjerovatno postavio protupitanje.A sto ce ti zracna puska kad ne moze sluziti za samobranu,sluzi jedino za pucati u mete? U tome i jest bit ovog zakona,svodi se na to da oruzje mozes imati za mete ili lov, ali svi oni kojima treba za samoobranu prakticni su vrlo nepozeljni kao i sama samoobrana ;) Oruzje je dakle pozeljno imati kao ljubitelj, ali ne kao onaj koji ga misli prakticno i korisno upotrijebiti,osim ajmo reci lovaca koji ga upotrijebe prakticno tako da odstrijele divljac.

Dakle na Balkanu nista novo.Nekada je ovdje oruzje mogao imati samo dobar prijatelj rezima koji su vladali a i on obicno sacmaricu dvocijevku za lov.Nije bilo pozeljno nista velikog dometa ili kapaciteta spremnika.Zato i dan danas ljudi na ovim prostorima iskljucivo sacmarice dvocijevke zovu "lovacka puska" a ozlijebljene kao da nisu "lovacke puske" nego karabini ,poluautomati itd itd a to je bez presedana i karakteristicno bas za Balkan.Ostalo je to iz vremena kada je to bilo jedino oruzje koje je civilu na jedvite jade dopustano da posjeduje.Imati pusku ozlijebljenih cijevi ili pistolj bilo je nemoguce.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 26 Apr 2016, 09:48

Bilo je i onda, ali što kažeš rijetko. Jedan moj prijatelj dobio je nabavnu i kupio karabin sa 18 godina, prije 30 godina. Imao je lovački ispit i zatražio nabavnu. Bio na razgovoru pola dana, dobro ga ispipali i na kraju odobrili. Mislim da je to bio prvi karabin u toj grupi lovaca onda.

Groff
Razvodnik
Razvodnik

Post by Groff » 26 Apr 2016, 13:07

Ma bilo je karabina i prije, u lov. društvu iz okolice Rijeke tamo negdje 70tih godina bilo ih je prilično, znam da je jednu original Mauser imal oficir u mirovini a ostali nisu imali veze ( makar javne) sa milicijom ili vojskom. Jedan pomorski kapetan u mirovini je imal Remington polu-automatsku sačmaricu, kapaciteta 5 patrona ali nikad nije stavljal više od 3 radi kodeksa ili pravila. Moj otac nije htio kupit karabin, imal je jednu MK , sačmaricu sa dvije cijevi, jedna je bila kugla / sačma sa optikom i jednu Savage kombinirku, gore 22 Magnum a dolje sačma 20. Osobno kao klinac pucal san iz većine spomenutih puśaka očevih i njegovih kolega.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 26 Apr 2016, 13:46

Ma ok,70 ijh je pocelo pomalo,govorim o duzem razdoblju,cijelom 20 stoljecu ,cuo sam da je prije i iza dr.svj.rata,znaci razdoblje Austougarske,kraljevine,Juge do nekoh 70ih , bilo nemoguce na dozvolu imati ozlijebljenu cijev,neki su sakrivali ratni plijen a za nadjeno se moglo dugo u zatvoru zavrsiti.Bilo je legalnih nekih repetirki sa cijevi izbusenom za sacmene kalibre itd.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 27 Apr 2016, 04:57

Groff wrote: i jednu Savage kombinirku, gore 22 Magnum a dolje sačma 20.
Grofe, grobnik, kukuljanovo?
Takih nema puno!
:A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Groff
Razvodnik
Razvodnik

Post by Groff » 27 Apr 2016, 11:18

Grofe, grobnik, kukuljanovo?
Takih nema puno!
:A25:[/quote]

Hreljin.

killcros
Civil
Civil

Post by killcros » 27 Apr 2016, 12:29

jolly wrote:
killcros wrote:Tocno tako, nije potrebno vlastito oruzje za pucanje biltena, npr. uclanite se u streljacki klub koji omogucava "rent'a'gun" i platite 300kn ispucate bilten i dobite potvrdu od HSS da ste aktivni clan saveza i sa time idete u MUP i predajete zahtjev za oruzje. Zapravo je VRLO jednostavno doslovce bilo tko moze se uclanit i doc do dozvole,
Nije to bas tako.
uclanjenjem u klub, dobijas i neke obveze, a najmanja obaveza je koje se mogu sjetiti je da se plati godisnja clanarina.
Ljudi koji dodju "na brzaka", pokupe dozvolu, nestanu, ne idu na natjecanja, ne plate clanarinu.... brzo izgore u klubovima.
Eventualno jos mogu izvesti neku sitnu piruetu - promjeniti po koji klub, ali kad im ponestane klubova, istekne im oruzni list, avantura je gotova, oruzje prodaju, ili im se oduzme. Finito.

Zapravo je bas tako, naravno da se podrazumijeva da platite godisnju clanarinu, sto je i "jedini" uvijet da ides ispucat bilten, a nakon kaj si ispucao bilten i obavio sve pretrage i papirologiju, zapravo ne trebas vise bas nista, i kad ti istekne 2 godine sve sto napravis je prebacis to oruzje na samoobranu. Zapravo sve kaj napravis je dodes gore i pravis se glup nisam vise clan HSS-a kaj da radim sad i zenska ti prebaci oruzje na samoobranu.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 19 May 2016, 17:54

Darko11 wrote:
RANGER94 wrote:Berbenn, upravo takva pitanja, a da budem 100% siguran ja planiram postaviti mupu! Ako je tako kako si napisao, onda mi je jasnije! Mene jos zanima ukoliko osoba ima vise oruzja, npr. lovackih pistolja, i jedan koji je dobio iz sigurnosnih razloga, sto se dogadja ukoliko se u samoobrani npr. kuce zapuca lovackim pistoljem, a ne ovim koji je registriran kao takav?
Prije par godina je Nobilo pricao nesto o tome na tv.Sud zanima samo jeli bila situacija ciste samoobrane,krajnje nuzde, a ne oruzje kojim je realizirana,cak iako si je pocinio ilegalnim kalasnjikovom .Znaci u slucaju da si se u nekoj krajnjoj nuzdi obranio kalasem koji si drzao na crno, nabili bi ti kaznu za posjedovanje ilegalnog oruzja ali nebi bio kriv za ubojstvo, a ako je oruzje legalno i obrana cista, onda nebi trebalo biti nikakve kazne.Sa druge strane ako si ohladio nekog a nije bilo krajnje nuzde,onda ti natovare ubojstvo usprkos legalnom oruzju.Znaci teoretski kad ostvaris uvjete za samoobranu onda se mozes legalno obraniti i maljutkom ako ti je pri ruci ali mislim da je kod nas te uvjete realno nemoguce ostvariti.Skoro da nema prava na samoobranu.Oruzje izvrsenja samoobrane manje je bitno u cijeloj prici.
O ovom pisah,lijep primjer.

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti ... a-i-bombom

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 21 May 2016, 13:43

Kod komsija uskoro mozda konacno pravi posteni zakon,kao u USA

http://www.telegraf.rs/vesti/2151523-ak ... a-policije

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 21 May 2016, 15:24

Kod nas je sve retardirano i naopako pa je suludo ocekivati zakon koji bi stitio postenog covjeka.

Stari macki zato imaju uvijek neku utoku na crnjaka pa ako im netko upadne u posjed fino ga izbuse, stave utoku u ruku pa ti dokazuj sto hoces i kako hoces a on ionako ne moze da prica... :-)

Sutanja je zlato ... :A25:
Nemoguće je Nemoguće

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 17 Oct 2021, 06:53

Moze li osoba koja ima dozvolu za drzanje i nosenje pistolja za samoobranu, a leti npr. avionom iz Dubrovnika za Zagreb, nositi pistolj sa sobom?
BUM BUM...

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 17 Oct 2021, 07:27

99,9% sam siguran da je unos oružja (makar imao DiN samoobrana) zabranjen, između ostalog, u avionima.
Put your money where your mouth is.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 17 Oct 2021, 08:06

To i ja mislim. Ma palo mi na pamet pitati....
BUM BUM...

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 17 Oct 2021, 09:20

berbenn wrote:Moze li osoba koja ima dozvolu za drzanje i nosenje pistolja za samoobranu, a leti npr. avionom iz Dubrovnika za Zagreb, nositi pistolj sa sobom?
Mislim da se to ne može, ili je jako komplicirano, ali nisam siguran. U Jugi prije rata u nacionalnom prometu se to moglo, ali isto ne imati uružje sa sobom,
nego ga prijaviti na check in i ostaviti ga osoblju, koje ga predaje posadi, a ovi dalje osoblju na destinaciji i policajac ti ga preda na izlazu. Samo nije bilo skroz jasno,
predaš ga policajcu, vrati ti ga policalac, ali onaj prvi policajac je oružje morao predati posadi aviona, koji i ne moraju biti ovlašteni čuvati tuđe oružje ???
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 17 Oct 2021, 09:41

Zato je najbolje koristiti javni prijevoz (vlak, autobus) ili osobni prijevoz. Kad god nosim pistolj sa sobom na dalje relacije unutar RH gledam da koristim jedan od navedenih nacina prijevoza, bas iz razloga sto te nitko ne pretresa na ulazu niti sto pita.

Post Reply