Promjena cijevi - nemoguća misija?
Re: Promjena cijevi - nemoguća misija?
Pa te rezervne cjevi bi po meni trebale samo nabavnu dozvolu , one su i tormentirane valjda u tvornici. Nije predviđen nikakav puškarski rad za zamjenu istih jer se može mjenjat kad ti koja treba.Doduše kod nas je sve moguće . Te cjevi imaju status kao i rezervne cjevi za sve ostale napr kombinirke, znači moraju bit u oružnom listu i to je valjda to.
Trapavi,mislim da nisi razumio.
Cijev sa ležištem metka uopće ne možeš kupiti kao fizička osoba.
Znači može ju kupiti puškar koji će ti zamijeniti cijev i obaviti radnje koje nalažu propisi.
U tome slučaju ti ne treba nabavna dozvola,pošto iza posla stoji ovlašteni puškar.
Potpuno je ista stvar i sa prepravljanjem oružja,odnosno prepravljanjem bitnih dijelova oružja.
Sve što sam naveo nalažu zakoni i propisi koji reguliraju tematiku.
Nabavu rezervnih i umetnutih cijevi Zakon regulira tako što trebaš nabavnu dozvolu.
Cijev sa ležištem metka uopće ne možeš kupiti kao fizička osoba.
Znači može ju kupiti puškar koji će ti zamijeniti cijev i obaviti radnje koje nalažu propisi.
U tome slučaju ti ne treba nabavna dozvola,pošto iza posla stoji ovlašteni puškar.
Potpuno je ista stvar i sa prepravljanjem oružja,odnosno prepravljanjem bitnih dijelova oružja.
Sve što sam naveo nalažu zakoni i propisi koji reguliraju tematiku.
Nabavu rezervnih i umetnutih cijevi Zakon regulira tako što trebaš nabavnu dozvolu.
U tome slučaju je potrbna nabavna dozvolasjekira wrote:a ako se kupuje druga cijev za pušku? fanzoj ima rezervne cijevi za Blaser..Mirok wrote:Da se vratimo na temu,zbog cijene najčešće je neisplativo.
Ako se ipak cijev mijenja ,nema problema,sve mora ići preko ovlaštenog puškara.
Puškar će ispoštovati i svu proceduru i administrativnu komponentu.
Pa mislio sam na cjev napr za Blaser , tamo bi trebala samo nabavna po meni . Što će tamo puškar kad se kupuje gotova cjev i ispitana , pa vlasnici Blazera imaju barem dosta njih više cjevi.
Govorio sam i o temi-promjena cijevi.
Ove sve naknadne cijevi koje se nabavljaju, nabavljaju se uz nabavnu dozvolu.
To su gotovi proizvodi na kojima nema dorade.
Ove sve naknadne cijevi koje se nabavljaju, nabavljaju se uz nabavnu dozvolu.
To su gotovi proizvodi na kojima nema dorade.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Dobro, a koji ovlasteni puskari u Hr mijenjaju cijevi? Da neko zna jer je zaista tamo mijenjao? (ne pitam, po principu "svaki ovlasteni moze", nego koji to zaista radi?)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Zvao Rusana i odgovor je ne , upravo radi komplikacija i cjene . Sa tehničke strane može svako ali neće niko .jolly wrote:Dobro, a koji ovlasteni puskari u Hr mijenjaju cijevi? Da neko zna jer je zaista tamo mijenjao? (ne pitam, po principu "svaki ovlasteni moze", nego koji to zaista radi?)
Upravo kako je Trapavi rekao!
Rusan je i radio karabine ,što je onda problem promijeniti cijev?
Da budem konkretan,npr zamjena cijevi 8x57,Waltherova cijev.
Cijena je 5630 kn i kada ti puškar to kaže reći ćeš,kupiti ću rađe drugi karabin.
U tome je stvar,ni njima se neda zafrkavati i objašnjavati uvijek ispočetka kako i zašto je tako skupo.
Rusan je i radio karabine ,što je onda problem promijeniti cijev?
Da budem konkretan,npr zamjena cijevi 8x57,Waltherova cijev.
Cijena je 5630 kn i kada ti puškar to kaže reći ćeš,kupiti ću rađe drugi karabin.
U tome je stvar,ni njima se neda zafrkavati i objašnjavati uvijek ispočetka kako i zašto je tako skupo.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Mazur iz Osijeka. Jedini koji mi je izašao u susret. Uz Slovence, naravno.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Slovenci da ljudi rade imaju svoje cjene, tormentiraju gdje već dal u Ferlachu dal negdje drugdje (kod njih ? ), nebitno tamo je to uglavnom rutinska stvar . Mislim da nisu te najjeftinije Belerove ili Walterove cjevi toliko skupe . Nekad davno u Ferlachu je najjeftinija cjev naravno obrađena sa navojem i ležištom bila 160 DM, a mauzer 98 akcija 350 DM.johnnyboyy1711 wrote:Mazur iz Osijeka. Jedini koji mi je izašao u susret. Uz Slovence, naravno.
A šta fali Zastavinim cjevima ako mislimo na obične lovačke karabine a ima ih za uzet sirovih koliko oćeš. Poanta cjele priče je da dok ta puška ima papire uredne i zamjenjenu cjev ljepo je lakše i ne sigurno puno ili ništa skuplje nego kupiti novu geveru.
Velika ti hvala za ovo, a baš sam ozbiljno razmišljao kupiti 7x64 557. Ovo me zbilja neugodno iznenadilo pojma nisam imao, nisam imao priliku pogledati 557 izbliza. Znači da je i kod Čeha u CZ birokratska pohlepa i kratkovidna tupavost uzeli danak. Šteta, zaista šteta što i oni odoše na kvasinu.jolly wrote:Zbrojvoka u srednjim kalibrima vise ne proizvodi mauser 98 sistem (CZ 550).
U tropskim kalibrima jos drze proizvodnu CZ 550 liniju, koristeci gotove akcije sa skladista. Dok ima.
Poanta, zbrojovka se ne moze vise usporedjivati sa zastavom, razliciti sustavi. osim, naravno, u segmentu trzista polovnog oruzja
Sto nam je ostalo, nakon zbrojovke?
Novi mauser 98, (origigi, made by mauser - njemacka), pocetna cijena oko 7.000 eur.
sa novom zbrojovkom 557 (push feed) - van m98 konkurencije, na nasem trzistu novih, ostaju zastava m70 (kakva jest da jest), i (portugalski) winchester m70.
Ruger ima u uvozu po ducanima, ali nisam vidio ni jedan ruger m77. (takodjer puska m98 sistema).
to bi bilo to.
Inače, da bih demonstria prednost M98 sustava svojim starom zastavinim karabinom (onaj s ručicom zatvarača u obliku pačijeg kljuna, navodno rađena negdje 1960-tih), uzmen školski naboj stavim ga u spremnik, dignem pušku iznad glave naopako (dno spremnika gore) i polako guram naboj u cijev. Naravno, naboj bez problema uđe. Trebate vidjeti face iznenađenja nazočnih, naročito kad to isto probaju s nekom od modernih pušaka koje nisu M98 sustava.
Ja prvi najviše mrzim što je kod nastako komplicirano i u konačnici skupo mjenjanje cjevi . Naprimjer da je ko u nekim zemljama nabaviš M98 akciju ili m 70 nebitno i ljepo onda gledaš i tražiš koju i kakvu cjev ugraditi . Ustvari kupiš stari karabin sa dobrom akcijom i daješ izraditi pušku po svojoj želji. To je i jedan vid zabave , malo okidačka grupa malo kočnica i sve pomalo . Jasno da to košta ali onda imaš ono što si htio i po svojoj želji. Svoje gušte ne možeš gledat preko novaca (barem do neke granice).
- jolly
- Cinker - bojna

Upravo tako!
Svi moji kalibri su "vanilla" dosadni i uobicajeni, izbjegavam brze przilice cijevi, upravo zbog svih problema oko promjene cijevi.
Sta se tice slaganja puske, uzeti akciju, cijev, okidanje, dati puskaru da slozi, da, to kosta - ali nije to nedostizno, a onda dobijes pusku snova, po vlastitoj zelji, za umjerenu cijenu.
Ali kod nas (skoro pa) nemoguce.
Svi moji kalibri su "vanilla" dosadni i uobicajeni, izbjegavam brze przilice cijevi, upravo zbog svih problema oko promjene cijevi.
Sta se tice slaganja puske, uzeti akciju, cijev, okidanje, dati puskaru da slozi, da, to kosta - ali nije to nedostizno, a onda dobijes pusku snova, po vlastitoj zelji, za umjerenu cijenu.
Ali kod nas (skoro pa) nemoguce.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Dobio sam ponudu u Hr, 4800 kn, originalna cijev za papovku. Sve živo mi ide po glavi, čak mi je jedna od opcija prodati poluautomat kalaš. Ne znam što da radim...
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Mislim da bi slaganje (izrada)oružja bio neki slijedeći zadatak za zakonodavce.
Dakako,kada dobiješ dozvolu za nabavu,sa njome odeš ovlaštenom puškaru,i onda dogovoriš kako ti srce želi.
Ovakvu cijev,takvo okidanje,nišani......i sve ostalo.
Puškar stoji iza cijeloga posla,stavlja sve oznake,tormentaciju.....
Kada je posao gotov,registriraš i to je to!
Mislim da to nije nikakav problem,samo treba malo političke volje!
Dakako,kada dobiješ dozvolu za nabavu,sa njome odeš ovlaštenom puškaru,i onda dogovoriš kako ti srce želi.
Ovakvu cijev,takvo okidanje,nišani......i sve ostalo.
Puškar stoji iza cijeloga posla,stavlja sve oznake,tormentaciju.....
Kada je posao gotov,registriraš i to je to!
Mislim da to nije nikakav problem,samo treba malo političke volje!
Što joj je,loša cijev?johnnyboyy1711 wrote:Dobio sam ponudu u Hr, 4800 kn, originalna cijev za papovku. Sve živo mi ide po glavi, čak mi je jedna od opcija prodati poluautomat kalaš. Ne znam što da radim...
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Da, tema je započeta upravo zbog cijevi na mojoj papovki. Nisam se još kužio u ništa i lik mi je prodao muda pod bubrege.
Budući da nema papovki više za kupit, to mi je za sada jedina opcija, a govoriti dal se nešto isplati sada ili ne je jako relativno, nije više 2016 i 2017 kada ih je bilo na desetke i stotine kod nas i u Sloveniji. Tako da ću sigurno cijev zamijenit samo je pitanje kako, kada i gdje.
Budući da nema papovki više za kupit, to mi je za sada jedina opcija, a govoriti dal se nešto isplati sada ili ne je jako relativno, nije više 2016 i 2017 kada ih je bilo na desetke i stotine kod nas i u Sloveniji. Tako da ću sigurno cijev zamijenit samo je pitanje kako, kada i gdje.
Nekako bi mi bilo žao prodavati kalaša ako si njime zadovoljan.johnnyboyy1711 wrote:Da, tema je započeta upravo zbog cijevi na mojoj papovki. Nisam se još kužio u ništa i lik mi je prodao muda pod bubrege.
Zamijeniti cijev uvijek stigneš,a mišljenja sam da ako si strpljiv da će se negdje naći papovka u dobrome stanju.
Toga je dosta ostalo iza rata.
- jolly
- Cinker - bojna

Sa novom linijoj 557 isli su i na skracivanje cijevi. (moj dojam, pod pritiskom trzista), 21 inch. onda su izbacili Lux II, 24 incha cijev.Onty wrote: Velika ti hvala za ovo, a baš sam ozbiljno razmišljao kupiti 7x64 557. Ovo me zbilja neugodno iznenadilo pojma nisam imao, nisam imao priliku pogledati 557 izbliza. Znači da je i kod Čeha u CZ birokratska pohlepa i kratkovidna tupavost uzeli danak. Šteta, zaista šteta što i oni odoše na kvasinu.
Sa novijim linijama u MK 22lr treba vidjeti tek kakve su.
Inace, njima je danas zapravo baza proizvodnje najvise na pistoljima, ne vidim vise ni safari liniju 550 sto je bila do nedavno na njihovim web stranicama. Mora da im je nestalo akcija od 550. Gotovo.
Ja sam probao sa drugim puskama to izvesti naopako, ne ispada metak vani kod repetiranje kad je puska naopacke. Tikka, sako, merkel helix.... Ja imam dojam da su to bapske price.Onty wrote: Inače, da bih demonstria prednost M98 sustava svojim starom zastavinim karabinom (onaj s ručicom zatvarača u obliku pačijeg kljuna, navodno rađena negdje 1960-tih), uzmen školski naboj stavim ga u spremnik, dignem pušku iznad glave naopako (dno spremnika gore) i polako guram naboj u cijev. Naravno, naboj bez problema uđe. Trebate vidjeti face iznenađenja nazočnih, naročito kad to isto probaju s nekom od modernih pušaka koje nisu M98 sustava.
A sto se tice zaglavljivanja, m98 i svaka druga se takodjer mogu zaglaviti.
Meni je m98 sustav najdrazi za lovacki karabin, ali koliko god sam se trudio racionalizirati prednosti nad ostalim sistemima obrtnog zatvaraca, nisam nasao razlog da mogu tvrditi da je m98 NAJBOLJI, ili najsigurniji, ali bio bi mi prvi izbor - ako nista drugo radi nostalgije, za lov.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Sve opcije su otvorene. Nemam zamjerki na kalaš, precizan je i vrlo kvalitetno izdrađen, ali opet si razmišljam... Ako ne dopuste korištenje na natjecanjima onda koja mi je realno svrha. Mislim da ću pričekat još malo da se sredi situacija s ovim mrtvim virusom, taman će negdje bit gotov pravilnik HSS-a. Ako neće biti pomaka na bolje, onda ću već solidno počet razmišljat o prodaji.Mirok wrote:Nekako bi mi bilo žao prodavati kalaša ako si njime zadovoljan.johnnyboyy1711 wrote:Da, tema je započeta upravo zbog cijevi na mojoj papovki. Nisam se još kužio u ništa i lik mi je prodao muda pod bubrege.
Zamijeniti cijev uvijek stigneš,a mišljenja sam da ako si strpljiv da će se negdje naći papovka u dobrome stanju.
Toga je dosta ostalo iza rata.