Težina zrna za lov i monolitna zrna
Re: Težina zrna za lov i monolitna zrna
Slazem se sa vasim upisima.Mirok ,Belot u svojim tablicama daje pad od 30cm na 300m, ako je puska upucana 4cm+ na 100m
https://www.sellier-bellot.cz/en/produc ... etail/137/.
Znaci kod mene bi pad trebao biti manji od 30cm na 300m.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Upravo tako .Darko11 wrote:Slazem se sa vasim upisima.Mirok ,Belot u svojim tablicama daje pad od 30cm na 300m, ako je puska upucana 4cm+ na 100m
To si pucao sa SP , SPCE ili....?
Kakva je bila slika pogodaka u smislu lijevo-desno ?
SPCE,sve je otprilike u vertikali ali pad veci od deklariranog.Vjerujem da je brzina metka manja nego sto tvrde a i moja cijev malo kraca od test cijevi, kao sto rekose kolege.Postoji i teoretska mogucnost da mi optika nije u osi sa cijevi po vertikali ,ali s obzirom na kvalitetu i pedantnost majstora koji ju je postavljao,ne vjerujem.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Daj tocno koliki ti je pad u cm na 300m. Budem izracunao razlike. Samo daj tocan pad.Darko11 wrote:Slazem se sa vasim upisima.Mirok ,Belot u svojim tablicama daje pad od 30cm na 300m, ako je puska upucana 4cm+ na 100m
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E sad bas nisam upamtio tocan pad za ovo 9,7g zrno,njega pucam tek odnedavno ali mislim da je oko 45 cm.Meni Hornadijev kalkulator kaze za ove podatke da bi pad trebao biti ispod 20cm na 300m.Cak i kad brzinu smanjim na samo 750 m/s dobijem manji pad i energiju od samo 2734 J ?? 
- jolly
- Cinker - bojna

Mislim da negdje imam 30-06, taj laksi spce od 9.7 grama.
CIjev 56 cm.
Ako budem imao priliku izmjerit cu ti brzinu.
CIjev 56 cm.
Ako budem imao priliku izmjerit cu ti brzinu.
Turn better into best!
Ajde Jolly probaci jedan metak kad mognes kroz kroni, pa da vidimo koliko su tocne te njihove tablice.
Vertikalno rasipanje 18 cm na 300m nema veze sa vanjskom balistikom i brzinama.
1. Nešto je popušteno, pregledati vijke.
2. Guranje puške ramenom ili loše disanje.
3. Metak ne leži cijevi, totalno van noda i rasipa. Ili nije usklađen sa zavojem cijevi i postaje nestabilan.
4. Cijev je jako prljava, začepljena.
Nestabilnost.
https://youtu.be/Dz9lgXRJbcc
1. Nešto je popušteno, pregledati vijke.
2. Guranje puške ramenom ili loše disanje.
3. Metak ne leži cijevi, totalno van noda i rasipa. Ili nije usklađen sa zavojem cijevi i postaje nestabilan.
4. Cijev je jako prljava, začepljena.
Nestabilnost.
https://youtu.be/Dz9lgXRJbcc
Danas sam to otisao detaljno provjeriti,fin dan bez daska vjetra.Daljina 300-320m nisam tocno siguran.Dva kontrolna na 100m +3 cm.Pad na 300m 46 cm.Grupa odlicna,65mm na 300m.
Ako je daljina i 320m, po Hornadijevu kalkulatoru ovaj metak bi trebao imati spod 800 m/s, a deklariran je na brzinu 900 m/s na ustima cijevi.
Ako je daljina i 320m, po Hornadijevu kalkulatoru ovaj metak bi trebao imati spod 800 m/s, a deklariran je na brzinu 900 m/s na ustima cijevi.
Problem rijesen ,na preporuku kolege za Swarowski online balisticki kalkulator.Metak nije slabiji od deklariranog ,nego su Belotove tablice a posebno Hornady online kalkulator za k...ac.Swarowski kalkulator i moja mjerenja se poklapaju.Kod mene je 4cm kraca cijev i to je tu negdje.
Mislim da je ovaj jos meksi od SP.Desetak veprova sam odstrijelio sa ovim SPCE 9,7grama,sve padovi u vatri.Raspada se i nema izlazne rane obicno,veliki podlijevi i steta na mesu, ali padovi u vatri i od pogotka u plecku, a bgmi je i precizan. SPCE teži od 11,7g radi nesto manje stete ali i dalje veliki podlijevi, i obicno probije,bude izlazna rana velicine sake, bar sto sam ja probao kroz i iza plecki ,na veprovima do 100kg i daljine pucanja do 140m.Mirok wrote:Javi kako se metak ponaša na svinjama ?
SP kažu dečki da se raspada i ni na nazimadi nema izlazne rane.
9,7 g ima vecu brzinu i zato se raspadne ,a i poprecna gustoca je manja, al ja sam ga odabrao zbog polozenije putanje.Mirok wrote:Tako sam i mislio,da je veći i stariji komad,bolje je pucati 11,7 g.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Jesi li primijetio kod obrade svinja,jesu li bila probijena oba plućna krila ?Darko11 wrote:9,7 g ima vecu brzinu i zato se raspadne ,a i poprecna gustoca je manja, al ja sam ga odabrao zbog polozenije putanje.Mirok wrote:Tako sam i mislio,da je veći i stariji komad,bolje je pucati 11,7 g.
- jolly
- Cinker - bojna

Moja pocetna iskustva lova bazirala su se na SPCE.
Nisam izgubio nista divljaci sa tim metkom ali skoro 90% je bio raspad zrna, nazimad i srnjaci. (cal 308, 180 grain)
Bilo je ponekad i podlijeva (premda nisam nasao zrno koje bar ponekad ne radi podlijeve), i bacenog mesa.
Tako da sam s vremenom odustao od spce za lov.
Medjutim, cijena mu je neodoljiva, i uvijek imam kutiju doma (30-06).
Svrha je razrada cijevi, zagrijavanje cijevi i slicno. provjera grube upucanosti, itd...
Dok za lov koristim drugo zrno, ovisno o prilici.
Nisam izgubio nista divljaci sa tim metkom ali skoro 90% je bio raspad zrna, nazimad i srnjaci. (cal 308, 180 grain)
Bilo je ponekad i podlijeva (premda nisam nasao zrno koje bar ponekad ne radi podlijeve), i bacenog mesa.
Tako da sam s vremenom odustao od spce za lov.
Medjutim, cijena mu je neodoljiva, i uvijek imam kutiju doma (30-06).
Svrha je razrada cijevi, zagrijavanje cijevi i slicno. provjera grube upucanosti, itd...
Dok za lov koristim drugo zrno, ovisno o prilici.
Turn better into best!
Mirok wrote: Jesi li primijetio kod obrade svinja,jesu li bila probijena oba plućna krila ?
Jesu.Metak se vecinom raspadne tako da je nepredvidiv.Npr,vepra od preko 150 kg je probio,ulaz ispod oka,izlaz plecka, a nekad ne probije ni glavu manje svinje..Posto mi je vecina pogodaka glava ,vrlo cesto ne probije glavu jer se raspadne zrno u njoj. ili se nepredvidivo ponasa npr,ulaz glava izlaz na trbuhu.Steta koju pri tom radi na mesu nekad je upravo nevjerovatna.Desavalo se da bacim citav prednji kraj,oba buta u cijelosti.Ali pada sve na mjestu nastrela.
- jolly
- Cinker - bojna

SPCE je napravljen na osnovu dva koncepta.
Jedan je da fragmentira, prenosi energiju, i na laksoj divljaci radi shok.
Drugi dio koncepta je dizajn stepenice, cutting edge.
To je napravljeo da kao wad cutter probije kozu i ostavi okruglu cistu rupu koja omogucuje bolje krvarenje.
A sad koliko je to uspjesno, to je drugo pitanje, a cijenom je povoljan, pa ga mnogi kupuju.
Vepar ima grubu dlaku, i krvarenje cesto nije vidljivo na tlu, ponekad samo na grmlju di se ocese, a nekad ni to.
Ovo je uglavnom moje neko razlisljanje. tako da ce SPCE na osnovu performanse i cijene uvjek biti predmet rasprave.
Jedan je da fragmentira, prenosi energiju, i na laksoj divljaci radi shok.
Drugi dio koncepta je dizajn stepenice, cutting edge.
To je napravljeo da kao wad cutter probije kozu i ostavi okruglu cistu rupu koja omogucuje bolje krvarenje.
A sad koliko je to uspjesno, to je drugo pitanje, a cijenom je povoljan, pa ga mnogi kupuju.
Vepar ima grubu dlaku, i krvarenje cesto nije vidljivo na tlu, ponekad samo na grmlju di se ocese, a nekad ni to.
Ovo je uglavnom moje neko razlisljanje. tako da ce SPCE na osnovu performanse i cijene uvjek biti predmet rasprave.
Turn better into best!