NOŠENJE ORUZJA
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: NOŠENJE ORUZJA
Legalno oruzje se nacelno smije prenositi avionom, ako to dopusta avionska kompanija, i ako se oruzje smije unijeti u zemlju dolaska.berbenn wrote:Moze li osoba koja ima dozvolu za drzanje i nosenje pistolja za samoobranu, a leti npr. avionom iz Dubrovnika za Zagreb, nositi pistolj sa sobom?
U ovom slucaju teoretski slucaj bi bio let iz Hrvatske (ZG) za Hrvatsku (DU).
Dakle prvi uvjet je zadovoljen, za zemlju dolaska.
Drugi uvijet da li se smije transportirati avionom ovisi o pravilu avio kompanije. (neke kompanije su anti gun)
To dakle treba pitati avionskog prijevoznika (croatia air lines u ovom slucaju) - pismenim pitem, i pritom zatraziti sve informacije o tome.
Ukoliko moze, onda je ispravni postupak: prijaviti oruzje, ispuniti sve formulare koje daju, oruzje se predaje u prtljagi zakljucano u metalnom koferu, i streljivo odvojeno i zaklucano, takodjer.
Pojedine avionske kompanije imaju interne pravilnike o tome kakav kofer ili kutija za transport mora biti, ili maksimalna kolicina streljiva, koja moze biti prijavljena brojem komada, ili ukupnom tezinom. (Ovisi o pravilu kompanije prijevoznika)
Ne zaboravimo da je medjnarodni lov i sport, uhodana legalizirana aktivnost, i da se oruzje cesto prevozi avionom.
Naravno, nije sve idealno, anti gun i antihunting organizacije vrse pritizak, i pravila se postrozavaju, odnosno neke avionske kompanije odustaju od prijevoza privatnog legalnog oruzja.
Da se zabrani prijevoz oruzja avionom, stali bi olimpijski sportovi, i negativno bi djelovalo na africku safari industriju.
Kako je ovdje rijec za oruzje za osobnu zastitu, napominjem da se ono ne smije iznositi izvan zemlje.
Ali unutar zemlje Hrvatske, transport ne bi trebao biti problem, uz uvjet da Croatia airlines to dopusti svojim pravilnikom, i definira nacin pakiranja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Evo ovako:
Poveznica:
Croatia airlines, specijalna prtljaga.
https://www.croatiaairlines.com/Baggage/Special-baggage
Weapons/ammunition equipment that you can bring on a plane consists of Sporting/Hunting guns, pistols, rifles plus ammunition (according to IATA DGR Regulations max.5kg per passenger and separately packed)
Poveznica:
Croatia airlines, specijalna prtljaga.
https://www.croatiaairlines.com/Baggage/Special-baggage
Weapons/ammunition equipment that you can bring on a plane consists of Sporting/Hunting guns, pistols, rifles plus ammunition (according to IATA DGR Regulations max.5kg per passenger and separately packed)
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Forget about.berbenn wrote:Dakle, u futroli za pojasom za samoobranu ne bu islo....
Ne pustaju u avion ni sa bocom tekucine vecom od pola litre. A ne sa utokom. to ti je na spisku zabranjenih stvari na svim avio kompanijama.
Turn better into best!
Ne može ,nije se ni moglo!berbenn wrote:Dakle, u futroli za pojasom za samoobranu ne bu islo....
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

od svih skupina ljudi koji imaju din su najzakinutiji i puno stvari koje lovci i strijelci smiju dinaši nemogu.
znam iz iskustva kad sam planirao se preseliti u dubrovnik nisam nakraju iz drugih razloga al komplikacija 100 zbog prijevoza oružija uglavnom da sam imao lovačko ili sportsko sve pet ali oružije na din majko mila.
znam iz iskustva kad sam planirao se preseliti u dubrovnik nisam nakraju iz drugih razloga al komplikacija 100 zbog prijevoza oružija uglavnom da sam imao lovačko ili sportsko sve pet ali oružije na din majko mila.
- jolly
- Cinker - bojna

Oruzje za osobnu zastitu ne smijes iznijeti izvan zemlje. (moze samo sportsko i lovacko) Za Dubrovnik moras preko BiH.Mirok wrote:A što su tu zakomplicirali?
Ne bi trebalo biti problema.
Medjutim problem je sad rijesen za Dubrovcane - evo most na peljescu je skoro gotov.
Turn better into best!
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Ne preostaje ti ništa nego iznajmiti kakav čarter let.berbenn wrote:Dakle, u futroli za pojasom za samoobranu ne bu islo....
Nego, za ozbiljno, srećom nije problem nositi oružje sa sobom kad letiš u drugi grad. Prijaviš ga na check-inu i osoblje ti pomogne da riješiš papirologiju.
Što se tiče zakonskih pravila, navedena su u ovom pravilniku uključujući i formular koji moraš ispuniti:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _2723.html
The truth is hate to those who hate the truth.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

je sad ce biti lakse zbog mosta ali kad sam zvao da vidim kako prenjet oruzije danima su me vozali od pol postaja i carina dok na kraju nisam nazvao granični prijelaz kod neuma pa mi rekli samo dođite i napravimo pregled i zapis i dobijete potvrdu dok pređete granicu. ali opet nemožeš preko bih iči iz slavonije do dubrovnika popreko di ti je brže doč do dubrovnika več okolo preko cjele hrvatske. nije neka razlika u kilometrima ali je brže vremenski bar mi je tak frend koji često putuje na relaciji dubrovnik požega rekao. onda lovci i strijelci mogu puniti za svoje potrebe a mi ne evo sad je dosla direktiva sa vrha kako sam cuo da se vise nedaju dozvole za samoobranu ni onima koji po zakonu su dosada bez problema ih dobivali i u zakonu pise da imaju pravo po posebnim propisima primjer vojnici policija i zaštitari. znači donedavno smo samo ošli i zatražili i znaš da češ dobiti a sad više nemože. usmena direktiva sa vrha koja se provodi diskrecijskim pravom na odluku
mislim nije da je to samo kod nas dinaša ali tu je najviše izraženo.
mislim nije da je to samo kod nas dinaša ali tu je najviše izraženo.
Zvonimire, jesi to ti?berbenn wrote:Moze li osoba koja ima dozvolu za drzanje i nosenje pistolja za samoobranu, a leti npr. avionom iz Dubrovnika za Zagreb, nositi pistolj sa sobom?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/zvo ... 16157.aspx
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Vjerojatno nije ispostovao proceduru, nego je samo banuo na security check.
Turn better into best!
Što ,kao zaboravio se?
On kao ne zna proceduru u ovakvim slučajevima?
Zvonko,Zvonimire...!?
On kao ne zna proceduru u ovakvim slučajevima?
Zvonko,Zvonimire...!?
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Haha, zanimljiva koincidencija, ali ne, nije Zvonimir.timmy75 wrote:Zvonimire, jesi to ti?berbenn wrote:Moze li osoba koja ima dozvolu za drzanje i nosenje pistolja za samoobranu, a leti npr. avionom iz Dubrovnika za Zagreb, nositi pistolj sa sobom?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/zvo ... 16157.aspx
U članku piše da se radi o improviziranom oružju, tako da ne bih rekao da je nešto na dozvoli na nošenje, (ali tko će vjerovati novinarima, pogotovo kad se radi o oružju).
Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.
Ako je improvizirano oružje,tek tada to budi sumnju.
Jer za unos u avione se koriste improvizacije.
Jer za unos u avione se koriste improvizacije.
Ljudi, nogu na loptu. Tko zna što je bilo. I veća grickalica za nokte se smatra potencijalnim oružjem i osiguranje je oduzme.
Upaljače, tekućine tretiraju kao eksplozive.
U pitanju je odvjetnik od 83 godine. Tko zna što je imao, pobunio se kada su mu oduzeli, pozvana policija. Vjerovatno nakon toga postao još neugodniji i udaljen sa leta.
Novine objavile da je u najmanju ruku imao Zolju.
Upaljače, tekućine tretiraju kao eksplozive.
U pitanju je odvjetnik od 83 godine. Tko zna što je imao, pobunio se kada su mu oduzeli, pozvana policija. Vjerovatno nakon toga postao još neugodniji i udaljen sa leta.
Novine objavile da je u najmanju ruku imao Zolju.
Stvarno je pitanje zašto je to htio unijeti u avion ?samoborac wrote:Gospon Hodak je imao pištolj "olovku". Malo je prestar da glumi agenta 007.
Kako god, to je vatreno oružje.
Vjerojatno ga ima stalno uz sebe ali nisu svaki put skužili ili je zaboravio izvaditi iz ručne torbice. Ja sam tako kupio izbijač od 3 mm, stavio u torbicu i zaboravio. Par dana kasnije išao sam na avion i skužili su to tek na drugom presjedanju ali je čovjek prešao prstom preko njega i zaključio da je tup i vratio mi ga. 
Da,samo Hodak je imao oružje koje se ne smije posjedovati.
Znači nabavio je takvo protuzakonito vatreno oružje i sa njime išao u avion ,ai to je van zakona čak i sa oružjem koje se legalno posjeduje.
Poprilična svinjarija...
Znači nabavio je takvo protuzakonito vatreno oružje i sa njime išao u avion ,ai to je van zakona čak i sa oružjem koje se legalno posjeduje.
Poprilična svinjarija...