Poluautomatska puška

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Re: Poluautomatska puška

Post by ak63d » 12 Jan 2020, 23:28

zna li netko može li se u nas registrirati poluautomatski AK na lovačku dozvolu?
I ako može ko uvozi Crvenu Zastavu jer ovi kinezi mi nisu dragi

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 12 Jan 2020, 23:40

Nisam lovac, ali siguran sam da se Zastava M70 poluautomatski karabin sa thumbhole kundakom može registrirat kao lovačko oružje, vjerojatno uz blokiranje spremnika na koliko se već mora metaka.

Zastave M70 ima u toj "lovačkoj formi" u Sloveniji za kupiti u Proarmis-u. Za dućane kod nas, koliko ja znam, nema.

Po mojem mišljenju ne isplati se dati 1000 eura za tu pušku koliko košta. Makar to što sad govorim nije bitno toliko za lov, ja sam odustao prvotno radi cijene, onda iz razloga što nema navoje na cijevi za dodatke, zbog tog lovačkog kundaka, nema standardnu šinu za montažu optike i ima sanduk bez zadebljanja kod nosača cijevi kao kod dobre stare vojne M70. Za istinske ljubitelje AK, meh... bez duše koju ima "original". Ako netko nije toliki zagriženjak, kupuj brate :A03:
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 12 Jan 2020, 23:54

johnnyboyy1711 wrote:Nisam lovac, ali siguran sam da se Zastava M70 poluautomatski karabin sa thumbhole kundakom može registrirat kao lovačko oružje, vjerojatno uz blokiranje spremnika na koliko se već mora metaka.

Zastave M70 ima u toj "lovačkoj formi" u Sloveniji za kupiti u Proarmis-u. Za dućane kod nas, koliko ja znam, nema.

Po mojem mišljenju ne isplati se dati 1000 eura za tu pušku koliko košta. Makar to što sad govorim nije bitno toliko za lov, ja sam odustao prvotno radi cijene, onda iz razloga što nema navoje na cijevi za dodatke, zbog tog lovačkog kundaka, nema standardnu šinu za montažu optike i ima sanduk bez zadebljanja kod nosača cijevi kao kod dobre stare vojne M70. Za istinske ljubitelje AK, meh... bez duše koju ima "original". Ako netko nije toliki zagriženjak, kupuj brate :A03:
puno bi nas regalo vojnu al nemože :D

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 13 Jan 2020, 12:43

Mislim da nebi išlo.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 13 Jan 2020, 12:52

Mirok wrote:Mislim da nebi išlo.
Hmm... Čini mi se da je tvornički namijenjena za lov s obzirom na kundak. Čudi me to malo, s obzirom da znam da se M76 i PAP M59/66 mogu registrirati za lov.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 13 Jan 2020, 13:30

ak63d wrote:zna li netko može li se u nas registrirati poluautomatski AK na lovačku dozvolu?
nema razloga da se ne moze registrirati. po nacinu rada poluautomat ko i svaki drugi.
Dakle moze.
Sad samo treba to jos neko i da izvede prvi! :mrgreen:

Po zakonu, morat ce imati ogranicen spremnik na 2 naboja.
Moja je preporuka ako je koristis za lov, da vodis racuna da je snaga kalibra 7.62x39, definirana za srnecu divljac, ili manje od tog (lisica, cagalj, itd.
To jest, prema propisima to nije za jelena i vepra.
johnnyboyy1711 wrote: Hmm... Čini mi se da je tvornički namijenjena za lov s obzirom na kundak. Čudi me to malo, s obzirom da znam da se M76 i PAP M59/66 mogu registrirati za lov.
Pa stavili su je u civilni program. Dakle, namjena proizvodjaca je civilno trziste... dakle lovci.
naravno ovisi o propisima zamlje gdje se to konacno registrira u privatnom vlasnistvu.

Inace cijeli proizvodni program su promijenili. (m76 tip puske vise nije u vojnom programu, s tim da je i to bilo u vise kalibara, pa se naziv modela mijenjao s kalibrima)
razlog tome je navodno privatna tuzba za patent, i tuzbu su izgubili.

Inace po pitanjima zakljucujem da jos niste iskusni lovci.
U lovackim drustvima ovakve puske bas nisu omiljene, kao ni maskirne uniforme u lovu... itd... Postoji neki dress code u lovstvu, a i prenosi se na oruzje, nesto sto se cijeni, ili nesto sto bas nije popularno. Pap m59 i m76, ima ih registriranih kao lovackih, i povremeno se vide... ali...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 13 Jan 2020, 13:53

Možda se nisam dobro izrazio. Izrazio sam čuđenje kada je Mirok rekao da se ne bi mogla registrirati. Odmah sam napomenuo da nisam lovac ali za tu informaciju sam siguran da se može registrirati. Potpuno je logično da su ju napravili u lovačkom obliku, jer je tu ionako veće tržište.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Jan 2020, 14:03

Po zakonu oruzju iz 2012, nije se moglo registrirati "jer je nalikovalo na automatsku pusku", pa po toj osnovi nije moglo
Ali po zakonu iz 2018, moze se registrirati.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 13 Jan 2020, 19:45

jolly wrote:
Inace po pitanjima zakljucujem da jos niste iskusni lovci.
U lovackim drustvima ovakve puske bas nisu omiljene, kao ni maskirne uniforme u lovu... itd... Postoji neki dress code u lovstvu, a i prenosi se na oruzje, nesto sto se cijeni, ili nesto sto bas nije popularno. Pap m59 i m76, ima ih registriranih kao lovackih, i povremeno se vide... ali...
pa ko bi je nosio u lov?
to bi služilo za što i malokalibarka, neobavezno plinkanje

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 13 Jan 2020, 20:23

jolly wrote:
Po zakonu, morat ce imati ogranicen spremnik na 2 naboja.
Moja je preporuka ako je koristis za lov, da vodis racuna da je snaga kalibra 7.62x39, definirana za srnecu divljac, ili manje od tog (lisica, cagalj, itd.
Po zakonu o lovu. Dakle u lov smije s aokvir od 2 kom streljiva, dok ju registrira po zakonu o oružju sa spremnikom od deset i manje.. ili bez.
johnnyboyy1711 wrote: Inace po pitanjima zakljucujem da jos niste iskusni lovci.
da, potpisujem i slažem se.. odvratno za vidjeti.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 Jan 2020, 23:10

Ma ,kako sam napisao mislim da ne,naglasak je na mislim ?
Ja sa tim stvarima nemam problema i po meni bi trebalo biti moguće ju registrirati.
Međutim pitanje je što bi rekli nadležni u MUPu?
Za točnu informaciju bi trebalo zatražiti njihovo mišljenje,barem dok se ne ustabili praksa.
Kako sam u jednoj temi napisao,kod nas svatko tumači propise kako hoće.
Tako sam naveo primjer jednoga frenda koji je tražio i dobio nabavnu za lovački pištolj(dugi 9).
Kupio ga je i došao registrirati ,i kaže mu službenica :ja vam nedam registraciju kao lovački zato jer već imate jedan??!!
Dam vam registraciju samo za držanje?!
I što reći?Zato i na hladno pušem.
E sada,da ,postoji u nekim lovačkim krugovima averzija prema oružju,pa i obleki koji imaju militari stil.
Neznam ,ja nemam taj problem.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Jan 2020, 03:25

ak63d wrote: pa ko bi je nosio u lov?
to bi služilo za što i malokalibarka, neobavezno plinkanje
ne citam misli, ali primljeno na znanje. :mrgreen:
Turn better into best!

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 14 Jan 2020, 10:47

Mene ne smeta što tko koristi, makar mogu razumjeti ako neko ne voli baš izgled vojnog oružja (al' da su baš odvratne? :roll:) , a i poštivam ako zajednica ima svoj dress code i sustav funkcioniranja . Jedno je sigurno, a to je da im je svima prva "namjena" bila da nekog lišiš života, samo što smo na neke mi ljudi dodali malo više oblina da ih zamaskiramo :A03:

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 14 Jan 2020, 11:09

Ma ne smeta ni meni što ko koristi ali u neki zajednički lov pa još ako ima gostiju doći obučen u maskirno , pa još sa M76 jednostavno odudara se od ostatka.
Pa više bi izgled podsjećao na neke paravojne formacije nego na lovce.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Jan 2020, 11:30

Osobno nemam nikakvih predrasuda i slažem se sa Johnnyjem.
Meni je najbliži američki stil i on se uglavnom ne razlikuje previše(lov, vojska)
Ali o ukusima se ne raspravlja.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 15 Jan 2020, 16:35

Mirok wrote:Osobno nemam nikakvih predrasuda i slažem se sa Johnnyjem.
Meni je najbliži američki stil i on se uglavnom ne razlikuje previše(lov, vojska)
Ali o ukusima se ne raspravlja.
Američki lov i Europski nemaju previše dodirnih točaka... lov nije ubijanje, ali to je duga priča

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 15 Jan 2020, 16:46

Ne radi se tu o ubijanju , Ameri love i te kako sa planom i da tako kažem na održiv način. Radi se o tome da je lovna tradicija Evrope sasvim drugčija nego njihova pa se odjeva i nosi u lov ko što oće (naravno u okviru njihova zakona). No ako bi recimo u Austriji došao u lov obučen kao komandos i sa nekakvom izvedenicom vojne puške mislim da bi bio predmet podsmjeha , a da i ne samom sebi bi smetalo stršat među gomilom jednakih.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Jan 2020, 17:01

sjekira wrote: Američki lov i Europski nemaju previše dodirnih točaka... lov nije ubijanje, ali to je duga priča
Slazem se s ovim, ali treba dodati da je americki lov, kroz sustav svog gospodarenja, nacina izdavanja markica, i slicno
digao populacije sve divljaci na visoki nivo, sve im je u porastu.

Bjelorepi jelen, divlji puran, itd, itd...

Ono sto se u Americi odrzalo a o cemu mi mozemo samo sanjati je sustav sobodnih drzavnih lovista, public land gdje svako moze kupiti markicu (jeftino), u lokalnom lovackom ducanu, i ici loviti po svom gustu, i na svoju odgvornsot, drzeci se propisa. Dakle, slobodni lov.
Nisu optereceni CIC tockama, i slicnim stvarima. Samo se moraju drzati normi, koje savezna drzava propisuje.

Ko zeli potrositi, moze loviti na privatnom zemljistu, a i to moze besplatno uz dozvolu vlasnika ili komercijalno, kako gdje.
Koliko puta ja u drustvu nisam pucao, jer se u tom trenutku lovi samo zreli vepar, ili srednjedobni srnjak, ili vec nesto takvo, a izadje nesto sto je u lovnoj sezoni, i na dozvoli za lov, ali eto neko je odlucio u drustvu da se taj vikend to bas ne lovi.

Apropos, nasih prica o alohtonoim vrstama... recimo grivasti skakac...u hrvatskoj... jel divljac, nije divljac, sta cemo s njim, itd...
U Texasu, lijepo bez puno muke, ogradjena lovista, za exotic game species... oces oryxa, blackbucka, nilgai-a (indijska antilopa) itd...
dakle svih opcija ima.

Istina je da je evropski lov i etika drugacija od americke, ali to ne znaci da u americi nemaju lovne etike, medjutim - imaju drugaciji pristup lovstvu i lovnom menagmentu, koji ne mora biti losiji od evropskog.
Uostalom, svako drustvo ili lovacka zajednica ima drugacije lovacke obicaje, etiku i propise. Pigmeji, bushmani, eskimi, evropa, australija, amerika, DSC, SCI, HLS, itd...
Turn better into best!

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 15 Jan 2020, 17:18

jolly wrote:
sjekira wrote:
Ono sto se u Americi odrzalo a o cemu mi mozemo samo sanjati je sustav sobodnih drzavnih lovista, public land gdje svako moze kupiti markicu (jeftino), u lokalnom lovackom ducanu, i ici loviti po svom gustu, i na svoju odgvornsot, drzeci se propisa. Dakle, slobodni lov.
mislim da ne loviš što želiš nego samo ono što si platio, ako je raspoloživo... ipak tamo je malo, da kažem, divlje, kod nas je propisano koji kalibri su dozvoljeni za koje vrste divljači, negdje prije sam čitao kako puno divljači u US biva ozljeđeno i preživi... doduše tako je neka budala, ili više njih, ranila više komada divljači u Gorskom kotaru igrajući se long range lova

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Jan 2020, 17:54

interesantno, za long range strijelca, koji ranjava, u g. k. sam i ja cuo.
Mali svijet ocito. Ne znam ni ko je ni sto je, ali proculo se. A mozda su i cakule.

Mislim da ocito ima jedna zajednicka poveznica, medjunarodna - budala ne fali nigdje.
Turn better into best!

Post Reply