NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by jolly » 05 Feb 2022, 13:12

Barut wrote:
jolly wrote:
Barut wrote: možeš oružje držati i napunjeno, pogotovo ako je za samoobranu.

Pogotovu ako ima djece u kuci....jako pametno.
Ha? Pa pod ključem, ne pod jastukom! Ako je ukinuta odredba da oružje mora biti prazno, nije ukinuta ona da mora biti zaključano odnosno nedostupno neovlaštenim osobama.

Sent using Tapatalk
Da, i?
Reci mi da li si na bilo kojem tecaju ili osposobljavanju, od instruktora za lovca, ili od tvog trenera streljastva, ili na osposobljavnaju za rukovanje oruzjem (zavisno sta si prosao do sad) ili sluzbeno u pravilniku neke organizacije ovo cuo ili procitao kao sugeriranu dobru i sigurnu praksu? "Pravilan postupak"?
U zakonu cak ni ne pise da se cijev ne smije makar prazna okretati prema drugima. Ali ako ne pise onda mozemo? Samo zato jer nije definriano zakonom?

Zakon kaze ovo:
(1) S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom.
(2) Osobita pažnja u postupanju s oružjem i streljivom pokazuje se u njegovom
pravilnom čuvanju, pravilnoj i stručnoj uporabi, nošenju, prenošenju i držanju u ispravnom
stanju.

Drzat ga punog doma (jer je zakon nedorecen), onda isprazniti kad ides na streljanu, pa cim se vratis ponovo napuniti, prije nego ga opetstavis u sef? puni prazni postupak? Zasto?

Sad samo elaboriraj sta za tebe znaci "pravilno" i "osobita paznja"?
Last edited by jolly on 05 Feb 2022, 13:17, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 05 Feb 2022, 13:17

Eto, kada policija ne odradi svoj posao.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Feb 2022, 13:21

Od onih pricica prethodno, samo jedan nije uhvacen. Prema pricama sa mojim susjedima. Dakle, posao odradjen.
Problem kako cujem u zakljucenju slucaja nije zbog policije na kraju.
Nego kad su garadjani zaista vidjeli nesto, boje se svjedociti na sudu, ili cak se boje ici na policiju na prepoznavanje pocinioca.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

NABAVNA DOZVOLA

Post by Barut » 05 Feb 2022, 13:37

Hawk wrote:
Barut wrote: možeš oružje držati i napunjeno, pogotovo ako je za samoobranu.
Nebi se tu složio.
Pa i to je ok, ne moramo se baš oko svega slagati. :)
Hawk wrote: oružje nikada je pohranjivati i čuvati napunjeno. Sve da i nema zakonske prepreke, a mislim da bi tribalo biti.
Ne bih se nikako složio s time. Da me država sa svojim zakonima "štiti" od samoga sebe, to mi absolutno ne treba niti to želim.
Hawk wrote:Ako ti već oružje žurno triba i ako moraš otključavati ormar, koliko ti još sekundi triba za ubaciti u njega napunjeni magazin?
Ja osobno tako oružje i držim, nenapunjeno u sefu, ali napunjeni spremnik pored njega u sefu, i to je tako zato što se ne osjećam ugroženim, a opet nisam niti potpuno ne spreman. Da postoji nekakva ugroza, onda bih nosio oružje napunjeno za pasom ili drugdje gdje je pri ruci, naravno uz odgovarajuću dozvolu.
Hawk wrote: A osim toga, svaka sekunda ili minuta zakašnjenja možda ti da vrimena za razmisliti i zaključiti da ti pucati i ne triba.
Najgora je tu spontana reakcija, pucanje u afektu. Mislim da je i to jedan razlog za obavezu zaključivanja u ormar.
Gledajući po sebi a i po svim ostalim vlasnicima oružja koje znam, najveći problem u slučaju napada bi bila nespremnost i oklijevanje, a nikako pucanje u afektu. S obzirom na službenu statistiku koliko legalnog oružja bude iskorišteno za ilegalne radnje, rekao bih da to vrijedi i za 99% svih legalnih vlasnika oružja.

Sent using Tapatalk
Last edited by Barut on 05 Feb 2022, 14:06, edited 1 time in total.
The truth is hate to those who hate the truth.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 05 Feb 2022, 13:44

samoborac wrote:Oružje se drži u sefu radi drugih. Odvojeno ili ne nije bitno jer sigurnost je u glavi vlasnika oružja. Uostalom, oružje se uvijek smatra napunjenim i vrši se provjera prilikom uzimanja.
Upravo tako! Sigurnost rukovanja oružjem je za nas broj jedan. Ja absolutno svaki put provjeravam oružje bilo da ga vadim iz sefa ili dobivam u ruke od nekoga. Ali sigurnost rukovanja je nešto što se uči, a ne pripisuje u zakonima.

Sent using Tapatalk

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 05 Feb 2022, 14:03

Stanky069 wrote:Imam troje male djece...i redovito mi dolaze tuđa djeca u kuću...ne znam koliko bih se usudio držati napunjeno oružje pa čak i u sefu zaključano.
Zato još mislim staviti čak i bravice na okidače i držati ormar u zaključanoj prostoriji.

Djeci svašta padne na pamet.
Čak i zračnu i plinski pištolj sam držao pod ključem.
Naravno, sigurnost je na prvom mjestu, a svatko treba postupiti po savjesti. Ako nisi potpuno siguran u svoje ukućane ili posjetitelje, ne bih ti preporučio taj domarski ormar, nego pravi, ozbiljan čvrsti sef sa kombinacijom (ključa bi se mogao domoći i netko drugi od ukućana). Kod nas se tako pred par godina dogodila tragedija gdje je dečko obio ormar, uzeo oružje i pobio roditelje:
https://arhiv-vijesti.hrt.hr/380829/u-t ... g-ubojstva
Ne kažem da se nešto tako može dogoditi i tebi, dečko je ipak imao dugotrajne probleme s drogom, a očito i psihičke probleme, ali treba i to imati na umu jer ipak govorimo o stvarnom događaju. Netko tko ima osobe u kući s takvim problemima, bilo bi najbolje da uopće ne drži oružje.

Sent using Tapatalk

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 05 Feb 2022, 14:48

jolly wrote:
samoborac wrote: netko ga zaključa u sef iza troja vrata.
Bojim se da ja spadam u ovu kategoriju vlasnika.

Ali ne radi mojih ukucana i clanova obitelji. Nego radi prevencije provale i kradje
Svaka dodatna prepreka je gubitak vremena provalniku tokom provale.
Znaci, cim bolja zastita, radi psiholoskog efekta, i odbijanja namjere provalanika, je moj nacin razmisljanja radi prevpencije eventualne provale.
S ovim se slažem. Jedino što ja više preferiram jednu "jaču" prepreku nego više "srednjih". Zato i držim oružje u sefu koji je čvršći i sigurniji od zakonskog minimuma.
jolly wrote:Da se razumijemo, sve se moze provaliti.
Medjutim, gubitak vremena za svladavanje prepreke je turn off mnogim provalnicima nizeg ranga.
Točno. Sve te prepreke su tu da uspore provalnika i da mu oduzmu što više vremena.
jolly wrote:Imam primjer, provala kod prijatelja. (slucajno prijatelj je i vlasnik oruzja , regisitriranog, drzi ga u sefu)
Zivi u visekatnici.
Ulazi u kucu, u haustor, a provalnici u tom trenutku silaze niz stepenice, po obavljenom poslu, odmah pored njega.
Njemu bio sumnjivo, ali u tom trenu nije reagirao.
Udje u stan, i vidi otvorene ladice, stvari pomaknute, ali ni jedan ormar ili ladica sa onom obicnom primitivnom bravom nije niti taknuta, a kamoli sef.
On je izletio van, i u jednosmjernoj ulici, vidio kako ovi skacu u auto (rentalni auto kako se ispostavilo) po gasu i prolaze pored njega, jer u suprotnom smjeru ne mogu. (jednosmjerna)
Zapisao broj tablice
Prijavio, provalnici uhvaceni. MUP pratio auto preko GPS, jer ovi rentalni imaju valjda GPS. Pa kad su stigli kuci provalnici u drugi grad, hehe ovi im pokucali na vrata. (uz sudski nalog, za pracenje preko gps i suradnju sa renta car kompanijom)
Lijepo je čuti sa MUP radi svoj posao i hvata takve. :A25:
jolly wrote:i na kraju zanimljivost:
Ajde da napisem, kako je moj susjed rjesio slucaj ljetne provale, sa "sezonskim radnikom-provalnikom".
Dakle, susjed dodje tokom ljeta u kucu (zena radi, on bio vani, itd)
Sve uredno, ali fale neke stvari.
nema kljuca od auta, nema novcanika u torbi, mozda fali jos neka sitna dragocjenost.
Prijavio mupu, zapisnik napravljen, ali nista se ne desava.
ALi sjetio se on, da je u blizini veliki zubarski centar s parkingom, i sa video nadzorom. (ali nije bas ni blizu, ima suma izmedju i mozda 500 metara zracne linije, i to je na drugoj paralelnoj ulici) znaci prva javna kamera, nije bas odmah do njega.

otisao kod njih, i zamolio ako moze pogledati video kamere
na video zapisu vidio tipa kako izlazi na cudnom mjestu iz sumice.
Covjek nije poznat. (naravno kad je "turista" i "sezonac" iz drugog grada)
On ode na mjesto gdje je vidio da je ovaj izasao iz sumarka
Udje unutra
Prati stazicu
Uz stazicu nadje frisko iskopano mjesto, kao humak.
Otkopa, a unutra nadje svoje stvari. novcanik, pare, dokumente, sve!
(ovaj zakopao sta je ukrao da nema uz sebe, ako naleti na kontrolu)
javio susjed policiji.
Mislim da su ga sacekali, i ulovili.
:A25:
Bravo, odlično za susjeda! Slažem se da čovjek treba biti aktivan što se tiče sigurnosti, a ne isključivo prepustiti to "nadležnima" i pustiti mozak na pašu. :A25:

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 07 Feb 2022, 04:02

jolly wrote:
Barut wrote:
jolly wrote:Pogotovu ako ima djece u kuci....jako pametno.
Ha? Pa pod ključem, ne pod jastukom! Ako je ukinuta odredba da oružje mora biti prazno, nije ukinuta ona da mora biti zaključano odnosno nedostupno neovlaštenim osobama.

Sent using Tapatalk
Da, i?
Reci mi da li si na bilo kojem tecaju ili osposobljavanju, od instruktora za lovca, ili od tvog trenera streljastva, ili na osposobljavnaju za rukovanje oruzjem (zavisno sta si prosao do sad) ili sluzbeno u pravilniku neke organizacije ovo cuo ili procitao kao sugeriranu dobru i sigurnu praksu? "Pravilan postupak"?
Ne, ništa od toga. Ja sam morao sve naučiti sam + što sam dobio savjete od dobrog prijatelja. Ali danas su sve informacije izuzetno lako dostupne, tako da to ne znači da ne znam o čemu govorim.
jolly wrote:U zakonu cak ni ne pise da se cijev ne smije makar prazna okretati prema drugima. Ali ako ne pise onda mozemo? Samo zato jer nije definriano zakonom?
Ako se ikada nađem u situaciji da sam žrtva nasilnog i protupravnog napada, itekako mogu!
jolly wrote:Zakon kaze ovo:
(1) S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom.
(2) Osobita pažnja u postupanju s oružjem i streljivom pokazuje se u njegovom
pravilnom čuvanju, pravilnoj i stručnoj uporabi, nošenju, prenošenju i držanju u ispravnom
stanju.
Sad samo elaboriraj sta za tebe znaci "pravilno" i "osobita paznja"?
Za mene to znači sigurno rukovanje oružjem, dakle kao prvo i osnovno religiozno poštivanje četiri osnovna Cooperova pravila sigurnosti. Nakon toga slijedi tzv. "dobra praksa" koja se najčešće raščlanjuje na 10-12 pravila koja variraju ovisno o izvoru. To se trudim poštivati, ali opet to je nešto što smatram preporukom a ne nužno krutim pravilom. Jedna od preporuka je da se oružje ne drži napunjenim kada se ne koristi i već sam naveo da i tu preporuku poštujem. Ali ne znači da ta preporuka vrijedi za sve i u svim situacijama.
jolly wrote:Drzat ga punog doma (jer je zakon nedorecen), onda isprazniti kad ides na streljanu, pa cim se vratis ponovo napuniti, prije nego ga opetstavis u sef? puni prazni postupak? Zasto?
To ne radim, ali kada budem nabavio oružje za svrhu samoobrana, sigurno hoću. Kakva je korist od praznog oružja u nuždi?
Inače čitao sam dosta iskustava Amerikanaca i neki od onih koji imaju dozvolu za prikriveno nošenje, imaju potpuno suprotnu proceduru. Pune oružja kad ga vade iz sefa, nose ga napunjenog čitav dan i onda na kraju dana ponovno prazne i vraćaju u sef. I tako svaki dan. Po meni, to je potpuno nepotrebna procedura. Ako imaš dedicirano oružje za samoobranu, znaš da je uvijek napunjeno i točka. Neće ti se dogoditi da ga jednom zaboraviš napuniti, nećeš izazvati "bullet setback" jer stalno isti metak ubacuješ i vadiš iz cijevi itd. Smatram da je naš zakon napisan baš kako treba biti što se toga tiče, i ako dobijem dozvolu za nošenje, namjeravam izbjeći svakodnevni puni-prazni postupak.

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 02 Apr 2022, 23:05

Bok, ljudi, nekaj me zanima....

....za nabavnu preko streljaštva mi je poznato, al me zanima kako vas čini ideja, da netko preko lovačke iskaznice nabavi oružje za streljanu.
Drugim riječima, ne zanima ga lov kao takav, nego oružje sa kojim bi išao na streljanu.

Ciljano se ide pologati lovački ispit, da bi se postalo lovac, al' ne za članstvo u lovačkom društvu, nego mogućnost nabavke kratkog oružja na osnovu lovstva.
Za biti lovac, koliko mi je poznato, ne moram se biti član lovačkog društva, nego samo član HLS koji uredno plaća članarinu.

Pitam za frenda sa kvarta.
:A27:
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Apr 2022, 06:15

MatijaX wrote:
Pitam za frenda sa kvarta.
:A27:
O jadan tvoj frend iz kvarta, sirotan nema pristup internetu da pita sam! : :A00:

Po zakonu - Lovacko oruzje moze se koristiti u lovistu, streljani ili mjestu za vjezbe gadjanja.
Dakle, moze.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 03 Apr 2022, 09:27

Može,s time da kratko oružje mora zadovoljavati uvjete lovačkog kratkog oružja.

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 03 Apr 2022, 13:11

@jolly

Ma, da nešt je sramežljiv....

@Mirok

Da, to mi je jasno. Ionako, ne bi uzimao MK. Devetka je tu za sve.

------
Uglavnom, radi se o tome da mi se streljana vrlo vjerojatno zatvara do kraja godine (- :A00: :A01: ), pa moram se mora otisnuti u avanturu nabavke vlastitiog oružja, jer nemam nigdje nakon toga mogućnosti više pucati sa oružje koje nije moje.
O.K., postoji mogućnost posuđivanja, al' to nije baš praktično.

E, jel oružje može u isto vrijeme biti i za registirano kao streljačk0 i lovačko? Brijem da ne može. Il' je lovačko il je streljačko?
Ako imam gun preko streljaštva, jel ga mogu nakon polganja lovačkog ispita regati kao lovački? Jel' može prelaziti iz statusa jednog u drugi?
:A21:
dzg

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 03 Apr 2022, 13:16

Ne moze biti i jedno i drugo, ali moze iz jednog u drugo!
BUM BUM...

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 03 Apr 2022, 13:19

@berbenn

Okay, fala na odgovoru. Još bi me zanimalo dal' postoji ograničenje koliko mogu imati gunova za nešto.
Mislim mogu imati komada naoružanja?
Mislim da se to može, al' moram ddoatno provjeriti ovako na brzinu preko foruma iz prve ruke?
dzg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 03 Apr 2022, 13:29

Ne postoji zakonsko ograničenje.
Ali od PU do PU,si daju nekada da sami odlučuju!? :A00:

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 03 Apr 2022, 13:32

@Mirok

O.K., to je njihov diskrecijsko pravo. Ionako imam već više komada oružja, doduše ne B kategorije, al jedna jeplinjara, dva komada zračnog.
Ne mislim imati kolekciju, nego 2-3 komada kratkog kroz neko duže vremensko razdoblje. Objasnim MUP-ovcima.
dzg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 03 Apr 2022, 13:39

Sada kada si to spomenuo,a ranije si naveo da bi eventualno posudio oružje,moraš znati da ne možeš posuditi oružje ako već nemaš dozvolu za tu vrstu oružja.
Također ,posuđivati se po Zakonu može samo oružje za lov i sport.

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 03 Apr 2022, 15:06

@Mirok

Hvala.
Da, slažem se.
Čitam i pratim taj zakon vezano za oružje već duže vrijeme. Pa, je tako prije nekih 2 i pol godine trebalo i zračno oružje registrirati pod C kategoriju, imati sef za isti, itd.
Sve je ispoštovano.

Ne želim biti u koliziji sa zakonima.
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Apr 2022, 16:17

u nekim pu, prema pisanju na forumu, znalo je biti diskusija koliko lovackih pistolja za samilosni hitac oni bi po procjeni dozvolili.
medjutim, ne postoji zakonsko ogranicenje ni za kratko ni za dugo oruzje, po broju komada.
Za registracije lovackih pusaka , ne pamtim da je neko imao problema kod vise uzastopnih registracija dugog oruzja.

Za lovacki pistolj ili revolver ti je uvjet da ima barem 300 joula energije, i kalibar iznad 7.62mm. (makarov 9x18 je granican)

Za posudjivanje: kad imas oruzni list za lovacko oruzje, mozes posuditi lovacko oruzje od drugog lovca.

Prema izboru oruzja, lovci su uskraceni na dvije stvari, u odnosu na na sportsko streljastvo:
1) Lovacka poluautomatska puska mora imati spremnik ogranicen na 2 komada streljiva (sportska PA puska na 10)
2) Pistolj, lovac ne moze registrirati pistolj 22lr kao lovacki, a sportski strijelac moze.
(22lr je najpoplarniji kalibar u svijetu i u sportu, i najjeftinije streljivo, a 22lr pistolj odlican je za jeftin trening) - medjutim, mnogi lovci su kasnije regali 22lr "na drzanje". Ali ne znam jel bi proslo iz prve... zato za pocetak bolje planiraj neku devetku i sl.
Turn better into best!

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 04 Apr 2022, 07:25

@jolly

Hvala na dodatnom infu.

Za početak ću navjerojatnije ići na osnovu streljaštva, neka polovna 9mm Luger ili ako bude sreće i para, nešto novo.
dzg

Post Reply