Borbeni avion
Re: Borbeni avion
Mirok wrote:Da,slušam Plenkija kako kaže da su podaci klasificirani kao tajna i da ih neće objavljivati.
Znači i sada i ubuduće,oni će trošiti našu lovu,ali račune neće polagati!?
Nema narod što pitati...Plenki je tu da odlučuje i gotovo.
On je taj koji će nam reći što je za nas dobro,a mi ne trebamo o tome misliti.
Nekako me to podsjeća na koronu,o kojoj više nitko ne govori......ali bude opet na jesen.

Put your money where your mouth is.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
A protiv njih,jadnih su i komercijalne televizije
Tko zna ,da nisu, možda bi Filipović bio gradonačelnik Zagreba
A što se tajni tiče,neke stvari mogu biti tajne,ali računi se moraju podnijeti!
Prije 10 dana na YouTube čovjek iz Srbije napisao koje avione kupujemo, koliko njih, za koje novce, (razlika u cijeni +10 M eura) i kad su isporuke......a nama objavili pred dva dana....... Stvarno nas se drži za ovce......Mirok wrote:Da,slušam Plenkija kako kaže da su podaci klasificirani kao tajna i da ih neće objavljivati.
Znači i sada i ubuduće,oni će trošiti našu lovu,ali račune neće polagati!?
Nema narod što pitati...Plenki je tu da odlučuje i gotovo.
On je taj koji će nam reći što je za nas dobro,a mi ne trebamo o tome misliti.
Nekako me to podsjeća na koronu,o kojoj više nitko ne govori......ali bude opet na jesen.
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Objavio ono što je tih deset dana prije bilo špekulirano i potvrdilo se kao relativno točno.
Ili netko ne radi svoj posao oznaka tajnosti ili nekad vojna tajna
izgubila je smisao jer kod nas nitko ne odgovara za ništa svi imaju babe i stričeve svugdje
koji laju i vjerovatno je sve procurilo negdje
izgubila je smisao jer kod nas nitko ne odgovara za ništa svi imaju babe i stričeve svugdje
koji laju i vjerovatno je sve procurilo negdje
Plenković je nebitan. Bitno je da smo konačno odlučili kupiti avione. Sve potrošeno će biti vidljivo u proračunu. Kao što je vidljivo i za PzH2000, fince, Kiowe i ostale vojne nabave i planove remonta itd. Ti podaci su provjerjivi sa nezavisnim izvorima kao što je vec spomenuti Sipri. Ne razumijem, zar bi trebali imati javnu raspravu o odabiru aviona i pripadajućeg naoružanja? Pa onda nam niti ne treba niti MORH, niti profesionalci u sustavu.
μολὼν λαβέ
-
Mirok
- Brigadni General

Isto tako onda možemo reći da su avioni trebali biti kupljeni tajno ,pa bi to bila prava vojna tajna.
Ovako,kao što vidimo i u Srbiji znaju sve o tome,a mi se idemo praviti da imamo tajno oružje.
A zapravo ne znamo financije jer nekome tako odgovara.
Inače ,znate li da imamo ugovore sa Srbijom(i oni sa nama),da se dolazi u baze i vojne objekte,gdje druga strana može vidjeti,prebrojiti i utvrditi čime raspolaže suprotna strana?
I nalaz mora odgovarati podacima koje su ti dužni dati sa suprotne strane,prije inspekcije!
I najnoviji podatak.....trošak Rafala je neki dan premašio milijardu i dalje raste!?
Čudno zar ne?
Ovako,kao što vidimo i u Srbiji znaju sve o tome,a mi se idemo praviti da imamo tajno oružje.
Inače ,znate li da imamo ugovore sa Srbijom(i oni sa nama),da se dolazi u baze i vojne objekte,gdje druga strana može vidjeti,prebrojiti i utvrditi čime raspolaže suprotna strana?
I nalaz mora odgovarati podacima koje su ti dužni dati sa suprotne strane,prije inspekcije!
I najnoviji podatak.....trošak Rafala je neki dan premašio milijardu i dalje raste!?
Čudno zar ne?
Ništa tu nije čudno onome tko iole prati i upoznat je sa sustavom obrane. Imamo puno primjera i iz našeg susjedstva. Malo pogledajte mađare šta rade.Mirok wrote:Isto tako onda možemo reći da su avioni trebali biti kupljeni tajno ,pa bi to bila prava vojna tajna.
Čudno zar ne?
Slažem se sa prvim dijelom. Teatar su mogli izostaviti.
Što se tiče međusobne kontrole i suradnje. To je standardni protokol. Nedavno je neko srpsko izaslanstvo bilo i u ĐĐ između ostalog. Koliko sam upoznat, razgovaralo se o opet o suradnji glede M84.
Za ocekivati je da troskovi do kraja realizacije porastu i za 20%, što je normalno, zbog velikog broja faktora (ne mislim na ove ispod stola, pa u đep) čisto tehničke i financijske prirode. Mada nakon poznate Lockheed afere kada su podmazivali redom od Japana do Njemačke redom, drugačije se to radi. Nitko ne želi počiniti političko samoubojstvo.
μολὼν λαβέ
-
Mirok
- Brigadni General

20℅ povećanja troškova?
Znaći još 1500000000 kn više?
Čemu onda služe natječaji i odnos cijene i kvalitete?
Da, to je naš poznati hrvatski način,ali protiv takvih stvari se treba boriti.
Prihvaćati da su to sve "normalne" stvari,nije dobro!
Da, ne bi me čudilo. Ali to nema veze sa "hrvatskim načinom". Tako je sa svakim natječajem širom svijeta: Madjari sa Gripenom, rumunji sa F-16, Indja sa Suhojom....Svi su oni probili prvobitne cifre, što zbog tehničkih stvari, što zbog financijskih makinacija uslijed razno raznih kriza. O F35 programu sa desetak zemalja učesnica da ne govorimo (mada je to malo drugačija igra).Mirok wrote:20℅ povećanja troškova?
Kupovina visoke vojne tehnologije nije isto kao kupovina auta i to ljudi moraju shvatiti.
U našem slučaju, kao najveći problem po mojem skromnom mišljenju neće biti dodatni troškovi uređivanja infrastrukture (aerodrom(i), integriranje sa postojećim ili nabava novih sustava) već ljudstvo. Jednostavno imamo premalo mladih pilota i zemaljskog osoblja.
μολὼν λαβέ
Nije, barem nije još. Ali miješamo kruške i jabuke. Ja govorim o nabavci borbenog aviona, te pokušavam objasniti neke detalje i specifičnosti. Sa 24 godine iskustva u avijaciji, posjedujem ponešto znanja o temi iznutra, a ne samo informacije koje netko servira. I nikako ne želim priznati da se kod nas ama baš sve odrađuje na "hrvatski način". Ako je tako, onda kao nacija, svi mi skupa, smo za vrit. Sami si metnuli i opetovano ponavljamo istu radnju 
μολὼν λαβέ
-
Mirok
- Brigadni General

Poznam neka dečke iz ratnoga zrakoplovstva i neke koji su nekada bili.
Oni su skloni priči kako ju i ja vidim.
Verzija kupovine sa onim starim kantama iz Izraela,potvrđuje sumnje
Ali općenito,narod i ljudi koji plaćaju,imaju pravo znati na što se troši.
Oni su skloni priči kako ju i ja vidim.
Verzija kupovine sa onim starim kantama iz Izraela,potvrđuje sumnje
Ali općenito,narod i ljudi koji plaćaju,imaju pravo znati na što se troši.
Bitno da smo mi pripisali kupovinu koja još nije ni definirana ni potpisana u 2% potrošnje BDP-a za obranu na NATO spisku.
Bolna činjenica će brzo isplivati na vidjelo...30 godina u vojnu infrastruturu je uloženo gotovo ništa, a zapušteno i srušeno je vrlo puno... ''Imali'' smo Željavu, kako je ona prošla? Je li se moglo prionuti razminiravanju i spašavanju onoga što je ostalo? Je li se moglo 1995. prije Daytona ispregovarati da se Željava bude na Hrvatskom teritoriju? Moglo se je svašta, a sada možemo sjest i plakat. Novu zračnu bazu isključivo vojne namjene ćemo vidjeti pitaj Boga kada...
-
Mirok
- Brigadni General

Mogli smo imati i Željavu i puno toga....
Svega i svašta je ostalo zakopano pod Plješivicom,između ostaloga i granate za haubice 203 mm....
Zračnu bazu imati ćemo jedino ako bude NATOu odgovaralo,pa ju izgradi......
Za sada ne vidim taj interes.
Svega i svašta je ostalo zakopano pod Plješivicom,između ostaloga i granate za haubice 203 mm....
Zračnu bazu imati ćemo jedino ako bude NATOu odgovaralo,pa ju izgradi......
Za sada ne vidim taj interes.
Parkirani Rafali, na Plesovoj špici, da se vidi moć i raskoš u prolazu i raznese glas na sve strane svijeta