Invazija Ukrajine
Re: Invazija Ukrajine
Da, imamo mi jako puno primjera, čitava jedna kasta imućnih ljudi dolazi iz 90-ih, a prije rata su bili nitko i ništa.
Ne treba se čuditi.jolly wrote:https://kyivindependent.com/ukrainians-raised-hr-22-mln-for-nukes-in-hours-after-the-white-house-clash/
Ove ideje nisu dobre.
Da.Human wrote:Misliš. nekako ovako?Ariel wrote:Znajući Ukrajince, bar 2/3 tih novaca će netko zamračiti i slegnuti ramenima kako ideja nije uspjela.
https://www.youtube.com/watch?v=J92PT_jqCvA
Mi u Hrvatskoj nikako nismo oni koji trebaju prozivati nekoga za korupciju.
Jer korupcijom smo premreženi.
Da ne govorim o agresorima na Ukrajinu, koji isto to rade,a sami su primjer korupcije i diktature.
O ljudskim pravima da ne govorimo.
Baš tako. Prozivanje za korupciju države koja se već tri godne brani od agresije nije baš nešto. Mislim, nakon tri godine agresije ni ne može biti drukčije nego rasulo.Mirok wrote:Da.Human wrote:Misliš. nekako ovako?Ariel wrote:Znajući Ukrajince, bar 2/3 tih novaca će netko zamračiti i slegnuti ramenima kako ideja nije uspjela.
https://www.youtube.com/watch?v=J92PT_jqCvA
Mi u Hrvatskoj nikako nismo oni koji trebaju prozivati nekoga za korupciju.
Jer korupcijom smo premreženi.
Da ne govorim o agresorima na Ukrajinu, koji isto to rade,a sami su primjer korupcije i diktature.
O ljudskim pravima da ne govorimo.
Ali prigodno se prešućuje kritizirati Putlera koji si svoju državu vodi onako kako neki mafijaški bos vodi svoju bandu. Doslovnim fizičkim likvidacijama političkih protivnika. To je valjda u redu, ali zamisli korupcije u Ukrajini!
Danas je "osvanuo" nekakav putlerov govor gdje on "obećava" da nije neprijatelj Europi i da ne razumije zašto ga se Europa toliko boji.
Prigodno nije spomenuo kako je dovukao 150 tisuća svojih hordi na granicu Europske države i dan prije invazije s namjerom aneksije izričito tvrdio da NEĆE napasti Ukrajinu.
Ali nije on problem. Problem je korupcija u Ukrajini. Problem su auti s ukrajinskim tablicama po HR. Kao da mi nismo imali Minken bojnu u vrijeme srpske agresije. Nisu Srbi bili problem nego Mesić što je marnuo ček!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Pa recimo, pred 12-tak, ili malo vise godina, brod ulazi u Odessu za redovni ukrcaj/iskrcaj tereta.Human wrote:
Mislim, nakon tri godine agresije ni ne može biti drukčije nego rasulo.
VLasti dolaze na brod, prije pocetka luckih operacija, carinski clearance, i traze u cashu 1300 USD.
Vidio sam 63 pomorske zemlje, cash za tipping vlasti pred rutinski carinski clearance, trazio se jedino u Ukrajini.
ne plati, slijede problemi.
(Ima korupcije i drugdje, ali nije na cashu: U africi, indiji, vlasti traze cigarete i pivo za "tipping" tzv "present", u pakistanu gajbu Whiskija - vat 69, u egiptu iskljucivo "marlboro" cigarete. (Egipat, poznat jos kao "Marlboro Country", suez, port said, alexandria), u Egiptu po dolasku ode do 30tak steka
niko ne trazi cash. Cash ulazi u igru, i "kazne" bez potvrde i sl, ako se neda tipping, naprave inspekciju pa nadju dlaku u jajetu, na pr u inventaru bolnice fali jedan aspirin,. i onda je "big problem".
Van pomorstva, hrvatskoj javnosti poznata je afera s Migovima. Godina 2016.
Ovako prenose strani mediji tada. ima i na nasim portalima, neservisirani migovi, itd
https://balkaninsight.com/2016/12/30/cr ... 2-30-2016/
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Poštena se Ukrajina bori,krvari,umire....jolly wrote:Pa recimo, pred 12-tak, ili malo vise godina, brod ulazi u Odessu za redovni ukrcaj/iskrcaj tereta.Human wrote:
Mislim, nakon tri godine agresije ni ne može biti drukčije nego rasulo.
VLasti dolaze na brod, prije pocetka luckih operacija, carinski clearance, i traze u cashu 1300 USD.
Vidio sam 63 pomorske zemlje, cash za tipping vlasti pred rutinski carinski clearance, trazio se jedino u Ukrajini.
ne plati, slijede problemi.
(Ima korupcije i drugdje, ali nije na cashu: U africi, indiji, vlasti traze cigarete i pivo za "tipping" tzv "present", u pakistanu gajbu Whiskija - vat 69, u egiptu iskljucivo "marlboro" cigarete. (Egipat, poznat jos kao "Marlboro Country", suez, port said, alexandria), u Egiptu po dolasku ode do 30tak steka
niko ne trazi cash. Cash ulazi u igru, i "kazne" bez potvrde i sl, ako se neda tipping, naprave inspekciju pa nadju dlaku u jajetu, na pr u inventaru bolnice fali jedan aspirin,. i onda je "big problem".
Van pomorstva, hrvatskoj javnosti poznata je afera s Migovima. Godina 2016.
Ovako prenose strani mediji tada. ima i na nasim portalima, neservisirani migovi, itd
https://balkaninsight.com/2016/12/30/cr ... 2-30-2016/
I obranila se ,nije pala pod rusku čizmu.
Pustimo njima neka se obračunaju sa svojom korupcijom.
Kada budu slobodni, lakše će i to napraviti.
Jadna im majka ako ih rusi liječe od korupcije.
Tu izlječenja nema.
- jolly
- Cinker - bojna

S ovim se potpuno slazem.Mirok wrote: Pustimo njima neka se obračunaju sa svojom korupcijom.
.
Turn better into best!
https://www.index.hr/vijesti/clanak/von ... 48036.aspx
"iznijela pet ključnih točaka plana za ponovno naoružavanje Europe:
- Povećanje javnog financiranja za obranu – ako države članice povećaju obrambenu potrošnju za 1.5% BDP-a,
to bi moglo stvoriti fiskalni prostor od gotovo 650 milijardi eura u naredne četiri godine.
- Novi instrument koji omogućuje 150 milijardi eura zajmova za obrambene investicije država članica.
- Korištenje proračuna Europske unije za obrambene projekte.
- Mobilizacija privatnog kapitala kroz Uniju štednje i ulaganja.
- Mobilizacija privatnog kapitala preko Europske investicijske banke."
Meni ovo smrdi na novu inflaciju, al možda sam u krivu.
- Povećanje javnog financiranja za obranu – ako države članice povećaju obrambenu potrošnju za 1.5% BDP-a,
to bi moglo stvoriti fiskalni prostor od gotovo 650 milijardi eura u naredne četiri godine.
- Novi instrument koji omogućuje 150 milijardi eura zajmova za obrambene investicije država članica.
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Ne nužno. A i radi se o 1.5% cjelokupnog BDP-a, ne bi smjelo imati prevelik utjecaj.Marin223 wrote:https://www.index.hr/vijesti/clanak/von-der-leyen-iznijela-plan-za-naoruzavanje-europe/2648036.aspx
Nije nikakav problem i da se digne na 5%. Ali na način da država odreže gluposti sa proračuna, financiranje raznih udruga, poticaja, subvencija, pizdarija i sličnih rasipanja. U tom slučaju proračun ostaje isti, samo su pare realocirane.
Dizanje vojnog proračuna po metodi besplatnih novoisprintanih para mi ne izglada dobra opcija.
Dizanje vojnog proračuna po metodi besplatnih novoisprintanih para mi ne izglada dobra opcija.
Problem je i dizanje cijena oružja.
Npr Leopardi su do nedavno bili upola jeftiniji nego sada.
Slično je i sa drugim stvarima.
Tako da možeš duplirati izdvajanje za obranu,a kupiti ćeš manje nego prije.
- jolly
- Cinker - bojna

Nece doci do tog jer je nesprovedivo.Marin223 wrote:https://www.index.hr/vijesti/clanak/von-der-leyen-iznijela-plan-za-naoruzavanje-europe/2648036.aspx
Pitao sam AI, koliko iznosi steta na infrastrukutir ukrajine do sad.
Odgovor 500 milijardi. Rat ide u smjeru zavrsavanja, i slijedece investicije bit ce izgradnja, ne oruzje.
ALi ako krene u smjeru ratne industrije:
Ako su male zemlje i srednje zemlje napravile, kao i mi, na pr. poslali sve tenkove, i sve viskove, i sve iz skladista:
Logicno bi bilo da iste te zemlje prvo popune svoj inventar, i dopune skladista, nego da salju za pomoc.
Recimo, kad krenu u proizvodnju Hrvatski leopardi - gdje da ih salju? U ukrajinu ili u hrvatsku?
Da li prvo proizvesti Hrvatske leoparde za Hrvatsku, ili Hrvatska da saceka, pa ih poslati u ukrajinu, placeno iz EU fondova?
ALi ako se zaista pokrene u tom smjeru, popuniti svoje inventare, i slati pomoc, istovremeno: koliki je zaista proizvodni kapacitet industrije? Koliko tankova mjesecno rheinmetal moze proizivesti? I isto pitanje za bilo koju tvornicu u evropi? Svega nekoliko zemalja moze proizvesti tenk.
Recimo, koliko tenkova, granata aviona evropa moze proizvesti mjesecno?
Sa kojim energentima i po kojoj cijeni? Na primjer Rheinmetal i tenkovi?
Trece, ukrajine ne staje sa vojnim djelovanjima, nije kritican problem toliko oprema, kritican problem je nedostatak ljudstva, a i da ga imas, treba raditi obuku. Koliko treba da se stvori kompaktna jedinica bilo kojeg roda u vojsci?
Sta se tice obuke:
Ja sam bio u naftnoj industriji na start up projektima.
Nova oprema + regrutacija novog osoblja (svih kvalifikacija, od manuelnih radnika pa na gore) + novi projekt s novim klijentom. Tri osnovna faktora za start up. To treba uhodati,
osoblje oko 150-200 ljudi u rotaciji kad sve krene.
Uz jako puno greske i pokusaja, treba do 2 goodine, da se osoblje uhoda kao team, i u istom vremenu da se savlada nova tehnologija da sve radi bez zastoja. I to je za civilni, drilling project u naftnoj industriji, offshore. Praksa pokazuje da su najuspjesniji projekti minimalno petogodisnji, a onda i duzi. Dakle ugovori na 5 ili vise godina. I to prema KPI (key performanse indicators).
Na pocetku projekta, svaki dan je skoro neki zastoj. Bilo tehnicke prirode, bilo ljudske. (Zastoj na bazi ljudskog factora zovu "competency and supervision, factor)
Sad zamisliti "start up" novo formirane vojne jedinice, velicine brigade. Novo osoblje, nova tehnologija, komunikacije, logistika, slozena dinamika modernog bojista.
Dakle, ja sumnjam u uspjesnu sprovedivost.
I, da, takodjer, ako krenu u smjeru takvog financiranja krece inflacija. Sasvim sigurno.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Uzimam cesto Hrvatsku kao primjer, kao uzorak za EU. Hr nam je poznata.
Recimo uz sve ovo, prethodno napisano, kod nas je odjednom zamrla rasprava o obveznom vojnom roku.
A sve drzave Evrope, imaju u nekoj formi prigovor savjesti. Bilo kroz ustav, bilo kroz zakone.
Poljska radi najvise na tome, poceli su i neku edukaciju u skolama (bila je negdje reportaza o tome u Poljskoj, slicno kao sto smo mi nekad imali zracnicu u osnovnoj, i m48, i pap u srednjoj)
A situacija o tome po EU?
Promjeniti zakone, i ustave, i onda gledati kad se roditelji dignu?
Recimo uz sve ovo, prethodno napisano, kod nas je odjednom zamrla rasprava o obveznom vojnom roku.
A sve drzave Evrope, imaju u nekoj formi prigovor savjesti. Bilo kroz ustav, bilo kroz zakone.
Poljska radi najvise na tome, poceli su i neku edukaciju u skolama (bila je negdje reportaza o tome u Poljskoj, slicno kao sto smo mi nekad imali zracnicu u osnovnoj, i m48, i pap u srednjoj)
A situacija o tome po EU?
Promjeniti zakone, i ustave, i onda gledati kad se roditelji dignu?
Turn better into best!
Da, to je tako kad raste potražnja. Uvijek cijena raste.Mirok wrote:Problem je i dizanje cijena oružja.
A kako vrijeme ide potražnja će biti sve veća i veća. Već sad debelo kasnimo.
- jolly
- Cinker - bojna

problem je dublji od naoko privremenog podizanja cijena ponude i potraznje.Mirok wrote:Problem je i dizanje cijena oružja.
Jedna ruska granata je na pocetku rata bila 600 do 1000 USD
Jedna Nato Granata je bila 3-6.000 USD, vec zavisi o izvoru.
Sad su cijene porasle, lako se izgugla, ali omjer je bitan
U teoriji samo za zaustaviti invaziju treba omjer barem 1-1, a za potisnuti barem 1-3.
Ovo su amo granate.
Uz Americku i EU, pomoc do 2024 omjer 1-1 nije nikad postignut.
Vjerujem da slicne financijske omjere moze se naci za svaki drugi primjer tehnike, od transportera, vbr-a, aviona, itd
Razlika je u sustavu proizovdnje.
Zapadne tvornice su privatne, a odgovaraju za profit svojim dionicarima. O smanjenju profita po proizvedenoj jedinici se ne raspravlja
Ruske tvornice su drzavne, ne rade na profit nego na direktno na drzavni budget. I proizvode jeftinije.
Cisti primjer znaju svi, tehnologije, cijene i proizvodnje, Njemacki tigar, ruski t34.
Tigar daleko bolji, zasticeniji, napredniji - ali proizvodnja skupa, zahtjevna, dugotrajna.
Ruski t34, pametna rjesenja za ono doba, odbija manje granate, solidan top, itd.. malo laksi, nije jaci od tigra, ali proizvodnja i brojnost na frontu preplavila je svaki tigar u drugom sv ratu.
Tiger 1 proizvedeno 1347 komada
Tiger II proizvedeno 492 komada
t34 u nekoliko verzija, proizvedeno
84,070
35,120 T-34
48,950 T-34-85
U uvjetima americke proizvdonje, slicno se desilo na zapadnom frontu.
Sherman, daleko slabiji od njemackog oklopa, ali proizvedeno:
49,234
Kasnije iza rata je krenuo razvoj privatnog industrujskog koplmexa koji je danas prisutan, i o cemu prcamo
Slicno se desava danas.
U svim diskusijama za obranu zapadnih vrijednosti, niko ni jednom nije spomenuo makar smanjenje margine profita za vojnu tehniku.
Spominju se investicije, i zaduzivanja i ko ce platiti.
Turn better into best!
S time da se ne radi samo o ruskim tvornicama koje proizvode oružje i streljivo. Radi se i o kineskim, iranskim i sjevernokorejskim koje obilno šalju rusiji oružje i streljivo. Ne samo oružje u smislu osobnog oružja, nego i artiljeriju, rakete, bespilotne sustave, granate, a korejci čak i ljudstvo.jolly wrote: problem je dublji od naoko privremenog podizanja cijena ponude i potraznje.
Jedna ruska granata je na pocetku rata bila 600 do 1000 USD
Jedna Nato Granata je bila 3-6.000 USD, vec zavisi o izvoru.
Sad su cijene porasle, lako se izgugla, ali omjer je bitan
U teoriji samo za zaustaviti invaziju treba omjer barem 1-1, a za potisnuti barem 1-3.
Ovo su amo granate.
Uz Americku i EU, pomoc do 2024 omjer 1-1 nije nikad postignut.
Vjerujem da slicne financijske omjere moze se naci za svaki drugi primjer tehnike, od transportera, vbr-a, aviona, itd
Razlika je u sustavu proizovdnje.
Zapadne tvornice su privatne, a odgovaraju za profit svojim dionicarima. O smanjenju profita po proizvedenoj jedinici se ne raspravlja
Ruske tvornice su drzavne, ne rade na profit nego na direktno na drzavni budget. I proizvode jeftinije.
Cisti primjer znaju svi, tehnologije, cijene i proizvodnje, Njemacki tigar, ruski t34.
Tigar daleko bolji, zasticeniji, napredniji - ali proizvodnja skupa, zahtjevna, dugotrajna.
Ruski t34, pametna rjesenja za ono doba, odbija manje granate, solidan top, itd.. malo laksi, nije jaci od tigra, ali proizvodnja i brojnost na frontu preplavila je svaki tigar u drugom sv ratu.
Tiger 1 proizvedeno 1347 komada
Tiger II proizvedeno 492 komada
t34 u nekoliko verzija, proizvedeno
84,070
35,120 T-34
48,950 T-34-85
U uvjetima americke proizvdonje, slicno se desilo na zapadnom frontu.
Sherman, daleko slabiji od njemackog oklopa, ali proizvedeno:
49,234
Kasnije iza rata je krenuo razvoj privatnog industrujskog koplmexa koji je danas prisutan, i o cemu prcamo
Slicno se desava danas.
U svim diskusijama za obranu zapadnih vrijednosti, niko ni jednom nije spomenuo makar smanjenje margine profita za vojnu tehniku.
Spominju se investicije, i zaduzivanja i ko ce platiti.
U tom sveopćem kaosu amer je stopirao svoju potporu jerbo, zamisli, uz sve nedaće Zelenski im neda još i minerale. Prosječan američan bi rekao "You, orange piece of shit."
Sve je to "najašilo" na suverenu europsku državu, a mi potpomažemo pljujući po njihovoj korupciji.
Baš smo super.
Kramp je kao spasilac koji spašava utopljenika.
Ali prije nego mu glavu izvuče iz vode,traži da mu prepiše imovinu.
Jer,bolje ti je da mi prepišeš ,nego da te pustim da se utopiš.
Ako se utopiš,što će ti imovina....
Gnjus !
Gnjus !
- jolly
- Cinker - bojna

Ja i ti moj dragi prijatelju taj rat ne mozemo zaustaviti.Human wrote: Radi se i o kineskim, iranskim i sjevernokorejskim koje obilno šalju rusiji oružje i streljivo.
......
Sve je to "najašilo" na suverenu europsku državu, a mi potpomažemo pljujući po njihovoj korupciji.
Ja sam dao samo svoju procjenu situacije u sporedivsi dva sustava proizvodnje. Ovi svi koje si naveo imaju drzavnu prozivodnju vojne tehnike.
A u ovom sukobu, obje strane imaju saveznike (kompatibilnih drustvenih sustava).
Korupcija koju si spomenuo, ne pomaze situaciji, ali o tome su pisali mnogi izvori, i spominju je cesto razni strani drzavnici.
Turn better into best!
Mislim da je zapravo priča s mineralima krenula kako bi se zadržao Trumpov interes. U protivnom bi digao ruke i prije. Drugo je pitanje ima li Ukrajina baš te minerale.Mirok wrote:Kramp je kao spasilac koji spašava utopljenika.
Gnjus !