"Skorpion" M.84, VZ.61

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: "Skorpion" M.84, VZ.61

Post by istra champion » 05 Nov 2010, 09:25

cybertronic wrote: a na ovom forumu ti je uobicajno da te izvrijedjaju i popljuju ako imalo ne mislis ko oni ili ako nesto pitas kao pocetnik
A pogotovo na ovakva stručna pitanja :!:
cybertronic wrote:je li moguce da je cev bila iznutra crne boje, pa kad se pucalo iz nje da je metak ostrugao i skinuo boju? Kakva su vasa iskustva?
:roll: :roll: :roll: :?: :idea: :idea: :idea:
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 06 Nov 2010, 14:04

Predobro... :A02: :A02: :A02: :A02:

cybertronic
Pozornik
Pozornik

Post by cybertronic » 07 Nov 2010, 14:16

zbog vaseg ismijavanja i netolerancije nije ni cudo sto ljudi traaze utociste na drugim forumima slicnog sadrzaja a ovaj napustaju, cinjenicno stanje da forum propada i tone. ovdje su sve seljacine.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Nov 2010, 15:46

Cyber, sa mojeg stajališta, vezano za tvoje pitanje, ne smatram da je glupo, ali si malo naletio... znam i na sto si mislio, pitao si se dali je cijev kako je tretirana površinskom zaštitom izvana jednako tako bila tretirana i iznutra jer ako se cijev negdje uranja da bi se zastitila kemikalijom ili cime vec logicno je da to bude na svim dostupnim mjestima... Nisi pitao glupost, ali priznajem, reakcija na tvoje laičko pitanje je bila malo previse s visoka, i tu smatram da si u pravu... moglo se to i malo bolje pojasniti jer nismo se svi rodili sa znanjem o oruzju no kao i svaki "novak" ili "gušter" bilo gdje i u bilo cemu ces doziviti malo podjebavanja, to ti je neminovno, samo je pitanje koliko ces ti to shvatiti previše osobno...

Hoćeš zoran primjer "stručnog" pitanja? Ovo se dogodilo jednom od nasih najboljih IPSC strijelaca, citirat cu onako kako je on napisao...
D.G. wrote:Pita me na natjecanju u subotu neki lik, prvi put ga vidim, jel mi na treninzima treniramo GunKatu iz filma Equlibrium?!?! Dakle,no comment... :(((( Pa evo na sto je on mislio...ah filmovi,filmovi... :) - http://www.youtube.com/watch?v=tINWl0gzQWI - Gle stari samo sam ga pogledao, okrenuo se i otisao dalje...Kakav bolid!?!
i onda kad pogledas insert iz filma i skuzis da je to kopile matrixa i tigar&zmaj filmova onda ti je jasno da lik zbilja mlati gluposti... Pa nećeš doći Mirku Filipoviću i pitati ga jel' on može letjeti po krovovima kuća i stablima bambusa ko' oni u tigar&zmaj jer i on isto trenira istočnjačke borilačke vještine? Treba naći granicu između mašte i stvarnosti... Gore spomenuta osoba je stručnjak za oružje i napustio je ovaj forum upravo zbog toga sto su mu išli soliti pamet i držati predavanja ovakvi poput zgzagi-a, a ne zbog toga što je bio ismijavan radi glupih pitanja.

I kad se osoba u jednom postu ovako izrazi:
zgzagi wrote:Škorpion je odlićno oružje, ali samo za samozaštitu u zatvorenim prostorima ili u bliskoj borbi s više neprijatelja, gdje njegova rafalna paljba uništava sve pred njim. S upotrebom prigušivača pretvara se u vrhunsko oružje za likvidaciju jedne ili više osoba iz neposredne blizine.
Aj'd sad pogledaj malo s logičke strane, analiziraj malo to što je napisano i pokušaj zaključiti kakva bi i tko bi morala biti osoba u Hrvatskoj da ima ovakva iskustva uživo sa samozaštitom u zatvorenim prostorima, u bliskoj borbi sa više neprijatelja, sa likvidacijama jedne ili više osoba, sa automatskim oruzjem i sa prigušivačima... i da još ide javno pisati o njima kao o vlastitom iskustvu? Ajde sad reci ti, da si bio pripadnik specijalnih postrojbi bili pisao ovakve stvari na javnom mjestu? Ili da si placeni ubojica, bili onda pisao ovakve stvari na javnom mjestu gdje ti se ime sazna u roku 10min tko si i gdje zivis... i onda razmisli, koliku snagu i vjerodostojnost ima takva izjava od osobe koja indirektno tvrdi da govori iz vlastitog iskustva a ne po onome sto je procitao na internetu kao mi ostali? Osim ako se uživo ne smatra ono što vidiš u filmovima u 3-D tehnici jer je skoro ko' uživo!

Da sad netko dodje i prica na forumu kako kad covjeka pogodis u glavu sa .45ACP da mu se glava razleti na sve strane i na zidu ostane krvava fleka, i da mu ja kazem u kojoj je igrici to vidio, a da me on optuzi da pricam o necemu o cemu sam samo procitao na internetu, cime indirektno zeli dokazati kako on ne govori o necemu sto je procitao/čuo nego osobno doživio iz vlastitog iskustva, iz čega bi se dao izvući zaključak da je ta osoba sudjelovala u necijem ubojstvu ili ubojstvima ili je čak i sama izvršila takve radnje na drugim ljudima, i još se javno na internetu "hvali" s time kako, ajd sad uzmi si malo koji trenutak i razmisli o tome.

LP

P.S. forum od zakljucavanja za goste negdje pocetkom 9 mjeseca, ima registriranih 270 novih korisnika od 1551 člana ukupno. Još kad uzmeš u obzir da je ukupan broj članova na 5 foruma koji su proizašli iz ovog foruma od dana njihovog osnutka iznosi:
1. forum: 570
2. forum: 113
3. forum: 122
4. forum: 84
5. forum: 69

ne, ja to nebih nazvao propadanjem foruma, da je bilo trzavica, bilo ih je, da ima statičnih situacija ima ih, kao i na svakom forumu, al' da propada... ne to nikad nebih rekao!
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 07 Nov 2010, 16:31

cybertronic wrote:ovdje su sve seljacine.
Molim da Admin primjereno reagira na ovu izjavu :A24:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 07 Nov 2010, 23:20

Ovo sto je Mike napisao, potpuno stoji.

Nazalost kvalitetni znalci koji su puno mogli reci o oruzju i stvarima vezanima za oruzje otisli su s ovog foruma i napravili svoje uskospecijalizirane forume. Koliko je to dobar potez, pokazat ce vrijeme, ali činjenica jest da se jedan korpus znanja razdijelio i poprilično usitnio.... A od fragmenata složiti sliku o nečemu, baš i nije jednostavno.... Mišljenja sam da bi bilo puno bolje za sve da je ostalo funkcionirati sve na 1 forumu, ali o ljudima i ćudima najradije ne bih...

Član sam na nekoliko foruma i družim se "preko mreže" sa većinom ljudi koja ovdje uglavnom više ne boravi, ali ono sto je zanimljivo, ovaj forum i dalje ostaje, u odnosu na neke drugo forume, dobro otvoren za pitanja i pomoć novim članovima i ljudima koji tek ulaze u svijet vatrenog i hladnog oružja.... Ako ništa, lakše se do informacija dođe. Barem se meni tako čini....

Mislim da je krivi stav reći kako netko sve zna, jer uvijek će doći netko sa boljim, novijim i točnijim informacijama. Osobno se bavim i živim svoju struku, ali prepotentan bih bio samome sebi kada ne bih prihvatio i tuđu kritiku ali i savjet. I druga stvar su taština i živci. To je nažalost problem većine ljudi koji su bili članovi ovog foruma. Svojatati tuđa znanja, bez iskustva i prepisivati sa drugih foruma, wikipedije i stranica proizvođača mogu svi. Ali to nisu praktična znanja i vještine.

Da me se krivo ne shvati, ali velika je razlika kada savjet daje osoba koja je nešto pročitala, pa to prepričava, a sasvim nešto drugo je kada netko s određenim vještinama živi pa to živo znanje prenosi. ovo govorim jer između niza poslova koje radim, bavim se i predavanjem, a predavati i nemati realnog iskustva je također veliki nedostatak....

Sudjelovao sam u puno rasprava od kojih su neke završile i grdo, napisao sam niz tema, članaka na ovome forumu, bio u svojstvu moderatora tako da ovo što sam napisao stoji sa popriličnom sigurnošću.

Svako mišljenje, bez argumenata je pucanj u prazno.

A provocirati, samo da bi se nekoga izbacilo iz takta, najlakše je ovako preko foruma, jer ljudi uglavnom dobro ne pročitaju što je sve napisano i kako je rečeno... a i za to postoji rješenje (opomena pa ban.)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Nov 2010, 00:18

Potpis! Jos bih samo spomenuo da se sa vecinom proizaslih foruma surađuje na prijateljskoj razini... naravno, od strane onih koji to i zele!
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 11 Dec 2010, 16:38

Najinteresantnija i najvažnija konstrukcijska značajka vz.61 je upravo usporivač zatvarača(samim time i paljbe) i bez toga on nikada ne bi stekao sadašnju "slavu" i kvalitetu, nego bi bio na razini sranja kao što su Ingram M10, koja su doduše kompaktna kao i škorpija, al zato imaju tako visoku brzinu paljbe i tešku kontrolu tak da je pogoditi nešto sa time više sreća nego vještina.
Usporivač doslovno unosi novu komponentu u računici između veličine oružja i mogućnosti kontrole istog, koja inače mora bit pažljivo izbalansirana i birana jer ili ćete imat kompaktno i neprecizno oružje veličine pištolja kao Ingram, micro uzi, itd.,
ili veliku tešku strojnicu sa niskom brzinom paljbe i lakom za kontrolirati kao što je uzi.

Naravno, u cijeloj toj fami igraju ulogu i još neki faktori kao što je mali trzaj 7.65mm municije i njena načelno jako dobra preciznost i mogućnost prigušivanja, dok istodobno po modernijim shvaćanjima je to i municija sa slabom zaustavnom moći (doduše kalibri i zaust. moć su česte rasprave primarno sa stajališta samoobrane, a vz.61 svoju slavu nije stekao na samoobrani).

D_Magnum
Razvodnik
Razvodnik

Post by D_Magnum » 16 Dec 2010, 18:05

nisam jos pisao na ovom Forumu ali ga vec
dugo pratim i neke su mi izjave jako smijesne..
Ali kao i na svim ostalim forumima ovog svijeta
brzo se skrene sa teme..

Sto se tice Skorpiona po mom iskustvu ja ga
nebi vise nikad kupio ni drzao.Kvalitet materijala
je dobar... a ostalo je sve kako netreba nije
precizan i najgluplje repetiranje na svijetu ima.
i ako nepazis kad pucas odese prsti (mislim koza)
posve mi je konstrukcija mala,,a mi na balkanu
imamo velike ruke

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 17 Dec 2010, 20:35

I tvoje izjave su jako smiješne;
ja ga nebi vise nikad kupio ni drzao
ako nisi svjestan šta si napisao, pročitaj opet i malo razmisli!
nije precizan
precizan je sigurno, što znači da ne znaš pucat
i ako nepazis kad pucas odese prsti (mislim koza)
ako si ikad i pucao, ne znaš ga niti držati
CUSTOM GUN MASTER

D_Magnum
Razvodnik
Razvodnik

Post by D_Magnum » 18 Dec 2010, 11:45

Prijatelju dragi svak ima pravo na svoje
misljenje i svak ima svoja iskustva i ukus,,
koji se razlikuje od drugih.A pucao jesam
na streljani u na 25m ovdije u Svicarskoj.

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 18 Dec 2010, 14:11

g. D_Magnum ovo je Škorpion
Attachments
Czeska-Skorpion.jpg

karlo22hr
Razvodnik
Razvodnik

Post by karlo22hr » 18 Dec 2010, 14:41

Što je vama kao da čovjek nezna šta je škorpijon pa znam da svi brijete na to da se to nesmije imati ali čovjek je fino napisao da je iz Švicarske i da je tamo pucao a svi znate kake Švicarska ima zakone
"Kolekcionarstvo je nešto besplatno što te skupo košta. "

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 19 Dec 2010, 14:21

a kakve to zakone? da se automatsko oružje smije kupovati, posjedovati i pucati na streljanama od 25m :A27: ? jer za poluautomatsku verziju M84 nisam čuo :A39: .
za kupovinu i posjed automatskog oružja čuo sam da ima tek neka država u SAD. kao takvi su prvi i jedini u svijetu :A27:

karlo22hr
Razvodnik
Razvodnik

Post by karlo22hr » 19 Dec 2010, 16:25

Automatski pištolj M84, napravljen je u kragujevackoj "Zastavi" po licenci za ceski pistolj VZ.61 skorpion.Prvobitno namenjen za unistavanje zive sile u bliskoj borbi. Malih dimenzija je i to ga cini pogodnim za naoruzavanje posada raznih vozila, za borbu u urbanim sredinama, za prikriveno nosenje (telohranitelji i sl.) , kao i za izvrsavanje specijalnih zadataka.

Automatika funkcionise po principu slobodnog trzaja zatvaraca. Iz Skorpiona se moze dejstvovati pojedinacnom vatrom, kratkim rafalima do 5 metaka i dugim rafalima do 10 metaka. Regulator paljbe ima tri polozaja: "0" - zakoceno, "1" - pojedinacna paljba, "20" - rafalna palba. Da bi se Skorpion lakše kontrolisao pri rafalnoj paljbi u njegovu dršku je ugraden sistem za usporenje brzine gadanja. Prakticna brzina gadjanja je 100 metaka u minuti. Sa obe strane pistolja ugradjene su rucice za natezanje, a otvor za izabacivanje caura nalazi se na gornjoj strani sanduka, pa je pogodno i za levoruke strelce.

Nišan ima musicu i zastitnik, a zadnji nisan je preklopni za daljine 75 i 150 m. Ceski pistolj VZ.61 ima drsku izradenu od drveta, a drska naseg M84 je plasticna sto se pokazalo kao ne bas prakticno resenje u praksi usled pucanja drse pogotovo prilikom ispadanja na tvrdje tle. Oruzje je opremljeno i metalnim preklopnim kundakom koji se preklapa na gore.

Automatski pistolj M84 koristi municiju 7,65 x 17 mm. Hrani se iz metalnih okvira kapaciteta 10 ili 20 metaka. Zbog male zaustavne moci kalibra 7,65 mm u ceskoj su razvijene i varijante Skorpiona u kalibrima 9 x 17 mm i 9 x 18 mm makarov.

M84 se po potrebi moze opremiti i prigusivacem sto zavisi od namene. Na osnovu M84 u "Zastavi" su razvijene dve pod verzije: poluautomatski pistolji M85A i M85B namenjeni za civilno trziste, tj. raznim organizacijama za fizicko-tehnicko obezbedjenje.

Skorpion je masovno koriscen u ratnim sukobima na prostorima bivše SFRJ a i sirom sveta ga je bilo u gotovo svim sukobima od kako je napravljen. Zbog njegovih izuzetno malih i pogodnih dimenzija,prakticne jednostavnosti i pouzdanosti vrlo cesto ga koriste i razlicite gerilske grupe i teroristicke organizacije širom sveta, a ima ga i u naoruzanju gotovo svih specijalnih jedinica.
"Kolekcionarstvo je nešto besplatno što te skupo košta. "

Mirotvorac_99
Pozornik
Pozornik

Post by Mirotvorac_99 » 19 Dec 2010, 17:33

ok, moja greška. ako se proizvodila (proizvodi se) poluautomatska inačica M84, u kom kontekstu spominješ "kakve zakone ima Švicarska"? sa poluautomatskom verzijom, i naš zakon dozvoljava posjedovanje takvog oružja i registriranje. ne treba živjeti u Švicarskoj da bi se s tim pucalo po streljanama

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 19 Dec 2010, 17:48

Ako je on koristio Škorpion u poluautomatskoj verziji, a vjerojatno nije jer je sve ovo izvučeno iz konteksta, onda bilokakva rasprava o ovome gubi smisao jer to nije oružje koje se procjenjuje po svojem poluautomatskom modu, nego je to automatski pištolj i tako je konstruiran i korišten.

Kada bi on tvornički imao mogućnost samo jedinačne paljbe i bio tako koncipiran, onda bi prigovor na to da je nespretan i nezgrapan bili relevantni

D_Magnum
Razvodnik
Razvodnik

Post by D_Magnum » 19 Dec 2010, 17:56

Dragi ljubitelji oruzja..... Rodzen sam u Bosni
i jako su mi poznati zakoni i sve sto se je vezano
sa oruzjem na prostoru Balkana..Lovac sam i imam
lovacko oruzje.

Zivim u svicarskoj i imam dvojno drzavljanstvo.....
Svicarska je raj za ljubitelje oruzja.Smije se uz
kantonalnu dozvolu drzati i automatsko oruzje ali
se nesmije na streljani pucati automatski.i za to imaju
posebe streljane i mogucnosti.uz posebne dozvole.

a u svicarskoj smijes da kupujes Poluatomatsko oruzje
od skorpiona do RPK..to isto oruzje imas mogucnost da
kupis ili da iznajmis na streljani i da gadzas--pucas....

Na ovom linku:
http://www.waffen-joray.ch/waffen-list. ... ffensel=-1

kod ovog prodavaca se moze da kupi poluautomatski skorpio ak47 i sve ostalo
najjeftiniji je i najvise mogucnosti nudi u svicarskoj.Kad bude iduci sajam
u aprilu cu da vam neke stvari poslikam.

P.s. sto se tice municije ja u svicarskoj bez dozvole kupujem od 22 do 12.7
sta hocu i koliko hocu..ako je veca kolicina moram imati aparat za gasenje pozara.
pri prevozu...

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 19 Dec 2010, 18:34

Selim se u Švicarsku. :A03: :A03: :A27:

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 19 Dec 2010, 20:13

Bolje u Bosnu pa za Švicarsku :mrgreen: .
CUSTOM GUN MASTER

Post Reply