Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju
Re: Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju
Živko ---
Kad dođu izmjene i promjene ZoO pitanje: dali će itko pitati nas za eventualne promjene ili bude opet bilo po starome:
1. Predlagać zakona - predložio
2. Pravnik - neznalica o oružju - razradio
3. Zakonodavci izglasali - uobićajeno - glasuj bez čitanja
4. Zakonopotpisnik - potpiše.
Pozz.
Kad dođu izmjene i promjene ZoO pitanje: dali će itko pitati nas za eventualne promjene ili bude opet bilo po starome:
1. Predlagać zakona - predložio
2. Pravnik - neznalica o oružju - razradio
3. Zakonodavci izglasali - uobićajeno - glasuj bez čitanja
4. Zakonopotpisnik - potpiše.
Pozz.
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!
onda nam je krajnje vrijeme da se pokrijemo s ušima i šutimo i prestanemo žaliti. nitko nije ni rekao da će nas pitati, ali nakon jako dugo vremena je kranula pametna tema, ali očito je da to na ovom forumu ne prolazi.
Ako ne prođe na ovom forumu na kojem bude?
Čitajući vidi se da ima forumaša kojima se ne dopadaju neke nove ideje.Ako se poklopimo s ušima tek onda bude bilo - vudri po oružju.
Nijedan od prijedloga nije protuzakonit i rasprava i prijedloga bi moralo biti više.
Možda se nekih od ovih pozitivnih prijedloga dopadne nekom zakonopredlagaču - pa i prođe?
Poz.
Čitajući vidi se da ima forumaša kojima se ne dopadaju neke nove ideje.Ako se poklopimo s ušima tek onda bude bilo - vudri po oružju.
Nijedan od prijedloga nije protuzakonit i rasprava i prijedloga bi moralo biti više.
Možda se nekih od ovih pozitivnih prijedloga dopadne nekom zakonopredlagaču - pa i prođe?
Poz.
- hacklordsniper
- Desetnik

Zasto netko nebi imao 50 cijevi ako ima mogucnosti, zelje i volje?
Oruzje na CB netreba dirati osim malo postroziti uvjete nabave, primjerice da prodavatelj trazi uvid potvrdu o nekaznjavanju. Nikad se nezna u gomili ljudi kakva glupost moze nekome pasti na Pamet
Oruzje na CB netreba dirati osim malo postroziti uvjete nabave, primjerice da prodavatelj trazi uvid potvrdu o nekaznjavanju. Nikad se nezna u gomili ljudi kakva glupost moze nekome pasti na Pamet
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Ovaj tvoj stav ne mogu razumjeti, ako je zelim i mogu u ormaru imati 5-15 ili 25 komda oruzja tko si ti ili netko drugi da mi odredjuje sto je normalna kolicina cijevi a sto nije, ako sam psihofizicki sposoban za posjedovanje i koristenje ..to je po meni zavrsena prica...barem praksa je dokazala da je puno opasniji onaj koji trazi "jedan" primjerak oruzja nego onaj tko ih ima 10.Zivko Les wrote: ...ljudi po smješnim cijenama samo zato što za to imaš nabavnu dozvolu. uzmi 5 komada vatrenog oružja i nauči se njima služiti, odnosno idi sa svakim komadom 1x mjesečno na strelište i ispucaj kutiju metaka 1 mjesečno.
RADI CEGA poostravanje kriterija, bas suprotno, svaka osoba koja ima pravo da upravlja motorinom vozilom sposobna je za drzanje oruzja, puno vece ubojice su na cesti nego medju vlasnicima oruzje. Ljecnicki bi trebao vaziti barem 10g kao i oruzni list. cuvanje je puno veci problem za zivot nego sama nabava i koristenje.......... postrožavanjem kriterija za nabavu oružja- provjere ormara, 5 godina za liječnički, utvrđivanje marke i modela itd. . Na taj način se rješila jedna....
Sto znaci UTVRDJIVANJE MODELA ???? Prazna prica koja ne sluzi nicemu, 99% oruzja danas se moze naci na internetu od tipa, modela godina proizvodnje i slicno, dostupni su katalozi tvornica...Ako nesto bas stvarno nije jasno onda se jednostavno ode do puskara koji da potvrdu o modelu i kategoriji koji se upise u bazu podataka, pa ne zivimo vise u doba pisacih masina i teleprintera, oruzje se moze slikati, digitalizirati i pohraniti kao dodatne informacija u bazu...
Meni se cini da ti prvi imas neki osobni problem ili frustraciju vezanu uz oruzje a kazes da zivis od tog posla, kao profesionalac trebao bi gledati bez emocija na teme vezane uz oruzje, zamisli da te svakih 2-3 godine netko salje na polaganje teorije voznje i prometne propise ili da svakih 10g ides na ponovnu maturu ili diplomski onako...reda radi.... promisli malo sto zelis....Osobno bih tražio sve vlasnike oružja da polažu zakon o oružju, da su obavezni dolaziti na određeni broj provjera oružja i provjera samih sebe.
tocno...zato kada nesto kazemo ZA ili PROTIV treba uz to dati i argumente, onda to ima smisla, nemoze argumenat biti..."zato jer ja tako mislim" NHF ali nije oruzje krivo, ono je samo sredstvo isto kao i cekic, pila, kamen, toljaga itd.......najžalosnija stvar ovdje je što je ovo tema sa najmanje postova a trebala bi biti najbitnija. .
Nemoguće je Nemoguće
Ja to razumin i ja san za ograničavanje broja oružja. Niko mi ne more argumentirati da mu za lov, ili za bilo što drugo triba 25 cijevi. To je perverzija već samo po sebi takva želja bi po mome već tribala biti problem za izdavanje nabavne dozvole. Ali i 25 je ograničenje. A što bi bilo da ograničenja nema ???lex-lutor wrote: Ovaj tvoj stav ne mogu razumjeti, ako je zelim i mogu u ormaru imati 5-15 ili 25 komda oruzja tko si ti ili netko drugi da mi odredjuje sto je normalna kolicina cijevi a sto nije, ako sam psihofizicki sposoban za posjedovanje i koristenje ..to je po meni zavrsena prica...barem praksa je dokazala da je puno opasniji onaj koji trazi "jedan" primjerak oruzja nego onaj tko ih ima 10.
Evo jedan primjer: Zamisli da svi lovci, recimo u Zagrebu odluče imati svaki po 50 cijevi. Koliko bi to cijevi ukupno bilo? ko bi ih sve popisao ??? To bi bilo puuuno više naoružanja nego što policija i vojska ima zajedno. Eto, ja san definitivno protiv toga. Znači ograničiti se mora. E sada, na koliko, o tome moremo pričati.
Ovo obvezatno....pa ja san na ispitu ima pitanja iz zakona o lovu i oružju, ali to je bilo u ono staro vrime. Po meni, niko nebi smio blizu oružju dok ne zna odredbe zakona, koja se bar na njega odnose, pa to se podrazumijeva. Ne triba na ispit o zakonu svako par godina, ali kad oružje nabavljaš, moraš znati ono seto se tebe u ton zakonu tiče, a onda bi svaku dopunu i prominu u zakonu posli toga, svak triba dobro proštudirati. Pa to je minimum.Osobno bih tražio sve vlasnike oružja da polažu zakon o oružju, da su obavezni dolaziti na određeni broj provjera oružja i provjera samih sebe.
Meni se cini da ti prvi imas neki osobni problem ili frustraciju vezanu uz oruzje a kazes da zivis od tog posla, kao profesionalac trebao bi gledati bez emocija na teme vezane uz oruzje, zamisli da te svakih 2-3 godine netko salje na polaganje teorije voznje i prometne propise ili da svakih 10g ides na ponovnu maturu ili diplomski onako...reda radi.... promisli malo sto zelis....
Zakon je zakon, i dok diskutiramo o njemu ne more se imati "argumente". Sve su ovo priče o našin željama, koje ako budu konstruktivne, možda jednog lipog dana, a na propisan način, budu i ugradjene u neki budući bolji zakon....najžalosnija stvar ovdje je što je ovo tema sa najmanje postova a trebala bi biti najbitnija. .
tocno...zato kada nesto kazemo ZA ili PROTIV treba uz to dati i argumente, onda to ima smisla, nemoze argumenat biti..."zato jer ja tako mislim" NHF ali nije oruzje krivo, ono je samo sredstvo isto kao i cekic, pila, kamen, toljaga itd....
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
mda,da ne filozofiramo puno ko vlasnik i korisnik oružja apsolutno sam protiv bilo kakvih novih restrikcija i nameta na oružje koji su i ovak sramotno visoki.
Ako zadovoljavam uvjete za jedan komad oružja onda zadovoljavam i za sto komada i nikog se ne tiče što će mi.
Možda ću ih koristiti možda ću ih gledati u ormaru ali niko mi nema pravo gaziti ustavna prava. niko nije opljačkao banku ili mjenjačnicu lov. karabinom ili sačmarom i općenito se problemi rade ilegalnim oružjem a legalni vlasnici to ispaštaju svakom novom promjenom zakona.
Jel bilo kakve koristi od liječničkog svakih 5 godina umjesto 10? je, malo se je napunil proračun ali nikakve vajde od toga jer legalni vlasnici koji su to platili i ovak nisu radili probleme a oni koji to imaju na crno njima nikom ništa jer za to se nezna pa valjda ni ne postoji..
Ako zadovoljavam uvjete za jedan komad oružja onda zadovoljavam i za sto komada i nikog se ne tiče što će mi.
Možda ću ih koristiti možda ću ih gledati u ormaru ali niko mi nema pravo gaziti ustavna prava. niko nije opljačkao banku ili mjenjačnicu lov. karabinom ili sačmarom i općenito se problemi rade ilegalnim oružjem a legalni vlasnici to ispaštaju svakom novom promjenom zakona.
Jel bilo kakve koristi od liječničkog svakih 5 godina umjesto 10? je, malo se je napunil proračun ali nikakve vajde od toga jer legalni vlasnici koji su to platili i ovak nisu radili probleme a oni koji to imaju na crno njima nikom ništa jer za to se nezna pa valjda ni ne postoji..
- hacklordsniper
- Desetnik

Restrikcije na broj cijevi nesmije biti, ikada.
Pogotovo ljudi koji žive od popravka oružja nebi smjeli imati takav stav.
Pogotovo ljudi koji žive od popravka oružja nebi smjeli imati takav stav.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Postroziti nabavu CB oruzja za one kojima je to prvo (i jedino) oruzje, ali ako si vec legalni vlasnik nekoliko komada vatrenog oruzja onda mislim da ne bi trebalo stvarati probleme oko toga pa da za takve ostanu uvjeti nabave kao i do sada.hacklordsniper wrote:Zasto netko nebi imao 50 cijevi ako ima mogucnosti, zelje i volje?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
ma crno-barutaška scena je u hr tak mala i uglavnom se bazira na malom broju entuzijasta tak da bi ju bilo kakva ograničenja samo još više degradirala, ako želimo da se razvija trebalo bi ju više popularizirati a ne ju ograničavati jer više se bedastoći napravi zračnim oružjem dok s kuburama skoro pa ništa.. ali slažem se da bi trebalo bar nekekvu obuku napraviti za ljude koji se time žele baviti jer učiti se o tome iz knjiga ili interneta..
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

mojih 20 lipa
Slazem se sa ljecnickim svakih 5g. jel' bi se vi osjecali ugodno da je pored vas s puskom deda od 75g. kojem se ruke tresu kao siba dok ne mazne jedan konjak, koji je napravio ljecnicki kada je imao 65g. i prosao? Nije to toliko lose, puno toga sa zdravljem se promjeni u 5g. a kamoli u 10g... Neki ljudi su unutar 5g. "isposlovali" invalidske penzije na osnovu PSTP-a, zelim li da netko tko nije sposoban za rad radi bolesti bude sposoban rukovati oruzjem u mojoj blizini? Dakle moj stav o ljecnickom je sasvim ok, 350kn u 5g. nije neka lova, ali bilo bi lijepo da se taj ljecnicki onda obavi kako treba a ne samo u svrhu kupljenja novaca a pregled se napravi ofrlje...
Pojednostavniti dobivanje oruzja nekome tko je vec prosao sve provjere i vec posjeduje oruzje te nema nikakvih problema, pri tome ne mislim bas da moze doci u trgovinu i odmah keširati oruzje da mu ga trgovac upise u oruzni list, nego barem ubrzati proces dobivanja, izuzeti komisiju i slicno, ako je komisija vec odobrila 5 kom oruzja, u cemu bi bio problem sa 6. komadom?
Provjera? Cemu? ako je netko u zavadi sa susjedima i ima ih namjeru upucati, onda ce to napraviti sa nekim od onih 5 kom oruzja koje vec posjeduje, a nece ici dizati nabavnu dozvolu i kupovati novi komad specijalno za tu svadju? A sto je sa onima koji kupe jedno oruzje i vise nikada nista novo, dakle nema vise provjere, a mogu biti u zavadi sa svim susjedima oko svoje kuce? Ok mi je provjera radi azuriranja evidencije, jesi li u medjuvremenu kaznjavan ili nesto, no ako si kaznjavan oni bi to vec trebali znati tad kad si kaznjen, provjeriti jesi li vlasnik oruzja i sankcionirati te, a ne cekati da podneses novi zahtjev za nabavu oruzja...
Postroziti kazne za ilegalno oruzje, i ne maltretirati vlasnike legalnog oruzja svaki put kad neki ilegalac sa ilegalnim oruzjem napravi sranje...
također ono sto je netko spomenuo, budes napadnut i zapisan radi remecenja javnog reda i mira?!?! oduzmu ti oruzje, u medjuvremenu dokazes nevinost a oruzje ti ne vracaju jos bog za koliko vremena.?!?!
Provoditi edukaciju o oruzju, i omoguciti ju po povoljnijim cijenama, vise ljudi bi pohađalo automatski.
i konacno definirati "alate uobicajene upotrebe".
To je cega se ovaj moment mogu sjetiti
Slazem se sa ljecnickim svakih 5g. jel' bi se vi osjecali ugodno da je pored vas s puskom deda od 75g. kojem se ruke tresu kao siba dok ne mazne jedan konjak, koji je napravio ljecnicki kada je imao 65g. i prosao? Nije to toliko lose, puno toga sa zdravljem se promjeni u 5g. a kamoli u 10g... Neki ljudi su unutar 5g. "isposlovali" invalidske penzije na osnovu PSTP-a, zelim li da netko tko nije sposoban za rad radi bolesti bude sposoban rukovati oruzjem u mojoj blizini? Dakle moj stav o ljecnickom je sasvim ok, 350kn u 5g. nije neka lova, ali bilo bi lijepo da se taj ljecnicki onda obavi kako treba a ne samo u svrhu kupljenja novaca a pregled se napravi ofrlje...
Pojednostavniti dobivanje oruzja nekome tko je vec prosao sve provjere i vec posjeduje oruzje te nema nikakvih problema, pri tome ne mislim bas da moze doci u trgovinu i odmah keširati oruzje da mu ga trgovac upise u oruzni list, nego barem ubrzati proces dobivanja, izuzeti komisiju i slicno, ako je komisija vec odobrila 5 kom oruzja, u cemu bi bio problem sa 6. komadom?
Provjera? Cemu? ako je netko u zavadi sa susjedima i ima ih namjeru upucati, onda ce to napraviti sa nekim od onih 5 kom oruzja koje vec posjeduje, a nece ici dizati nabavnu dozvolu i kupovati novi komad specijalno za tu svadju? A sto je sa onima koji kupe jedno oruzje i vise nikada nista novo, dakle nema vise provjere, a mogu biti u zavadi sa svim susjedima oko svoje kuce? Ok mi je provjera radi azuriranja evidencije, jesi li u medjuvremenu kaznjavan ili nesto, no ako si kaznjavan oni bi to vec trebali znati tad kad si kaznjen, provjeriti jesi li vlasnik oruzja i sankcionirati te, a ne cekati da podneses novi zahtjev za nabavu oruzja...
Postroziti kazne za ilegalno oruzje, i ne maltretirati vlasnike legalnog oruzja svaki put kad neki ilegalac sa ilegalnim oruzjem napravi sranje...
također ono sto je netko spomenuo, budes napadnut i zapisan radi remecenja javnog reda i mira?!?! oduzmu ti oruzje, u medjuvremenu dokazes nevinost a oruzje ti ne vracaju jos bog za koliko vremena.?!?!
Provoditi edukaciju o oruzju, i omoguciti ju po povoljnijim cijenama, vise ljudi bi pohađalo automatski.
i konacno definirati "alate uobicajene upotrebe".
To je cega se ovaj moment mogu sjetiti
Vidim da se svi drže vatrenog, a ja ću malo o zračnom. Da li ograničenja uvoditi obzirom na izlaznu brzinu projektila ili obzirom na energiju projektila pri izlazu iz puške?
Znamo da brzina varira za istu pušku s dijabolama različite težine. Ista stvar je i s energijom iako su varijacije manje. Na što se referirati?
To sigurno manje žulja jer (zasada) nije riječ o zabrani nego samo o evidenciji, ali tko kaže da to nije samo prekursor u strože restrikcije?
Znamo da brzina varira za istu pušku s dijabolama različite težine. Ista stvar je i s energijom iako su varijacije manje. Na što se referirati?
To sigurno manje žulja jer (zasada) nije riječ o zabrani nego samo o evidenciji, ali tko kaže da to nije samo prekursor u strože restrikcije?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Shuro, mislio sam navesti i evidenciju zracnog, ali nisam iz istog razloga koji navodis na kraju svojeg posta.
Liječnički - da.
Ograničenje broja komada - nikada.
CB situacija je dobra - ostaviti tako ( oružje malo skupo ).
Zračno - zašto bilo kakve restrikcije - do sad je bilo sve u redu.
Zakonopisci bi svoj stručni jezik trebali prevesti na jezik " uobičajene uporabe " običnih ljudi vlasnika oružja.
Hladno - zakaj su skakavci, komarci -- ilegalni, neko se boji toga - tko se boji?
Ograničenje broja komada - nikada.
CB situacija je dobra - ostaviti tako ( oružje malo skupo ).
Zračno - zašto bilo kakve restrikcije - do sad je bilo sve u redu.
Zakonopisci bi svoj stručni jezik trebali prevesti na jezik " uobičajene uporabe " običnih ljudi vlasnika oružja.
Hladno - zakaj su skakavci, komarci -- ilegalni, neko se boji toga - tko se boji?
Zašto bi ja trebao na liječnički svako 5 godina kao deda od 75 godina? Po meni vratiti liječnički na 10 godina, a kada čovjek prijeđe određenu životnu dob staviti da mora nakon 5 godina ili čak i manje. Zakoni su loši jer se odnose na SVE i ne nude određenu fleksibilnost. Isto stvar - ako ti je prvo oružje ok je da procedura traje, ali ako ti je već peta cijev... čemu?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Vec sam naveo razlog zasto, znam neke puno mlađe ljude od 75 godisnjeg dede, koje bih svakako uputio na izvanredni ljecnicki pregled, a ne cekao jos 7g. da im istene ljecnicki koji su napravili jos po starom zakonu. Kao sto rekoh, puno toga se sa zdravljem promjeni u 5g. a kamoli u 10g. tako da otom potom, je, da, komfornije bi se osjecali kad bi bio ljecnicki opet svakih 10g. ali po tvojem misljenju, onda neki 25-godisnjak, ne bi ljecnicki ni trebao raditi pa tamo negdje npr do 50-te godine, onda sljedeci sa 60, i onda dalje po 5 dok ne prdne na rosu? =)satyrir wrote:Zašto bi ja trebao na liječnički svako 5 godina kao deda od 75 godina?
vec sam ti prije htjeo odgovoriti na ovo, izmjene i dopune ZoO ne mogu diktirati cijene oruzja, ako je skupo skupo je, jebat ga, nemozes zakonom (osim zakonom trzista) natjerati trgovce da smanje cijene, ili zakonom rijesiti "monopol" neke trgovine ili uvoznika nad nekim proizvodom...Brankec wrote:CB situacija je dobra - ostaviti tako ( oružje malo skupo ).
- hacklordsniper
- Desetnik

Mislim da stariji ljudi koji imaju c i e kategorije moraju cesce na ljecnicki pa preuzeti nesto iz tog zakona.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Zasto bi tebi ili bilo kome netko trebao nesto argumentirati? Ako iemo tom logikom onda treba ograniciti i boj cigara koji mozes kupiti kroz dan-tjedan-godnu, kolicinu kruha i npr. broj sati na internetu ili kolicinu kompjutera..... GDJE NAS TO VRACA ????Hawk wrote: Ja to razumin i ja san za ograničavanje broja oružja. Niko mi ne more argumentirati da mu za lov, ili za bilo što drugo triba 25 cijevi....
....Zamisli da svi lovci, recimo u Zagrebu odluče imati svaki po 50 cijevi. Koliko bi to cijevi ukupno bilo? ko bi ih sve pisao ??? To bi bilo puuuno više naoružanja nego što policija i vojska ima zajedno.
A tko popisuje automobile kojih imamo svi daleko vise nego vojska i policija zajedno, Tko ih popisuje u Svicarskoj, Danskoj, Finskoj ,Americi itd..... zar su oni svi supermeni u drzavnim sluzbama...NISU nego su samo organizirani kako treba.
Mislim da bi ovoj naciji bilo puno korisnije da polaze USTAV i da zna nesto o svojim pravima i obavezama! Kad si vec kod provjere samog sebe kako ti kazes daj mi reci nesto:Osobno bih tražio sve vlasnike oružja da polažu zakon o oružju, da su obavezni dolaziti na određeni broj provjera oružja i provjera samih sebe....
- vozis li auto - moras li zato biti automehanicar, limar , autoelektircar i strucanjak za cestogradnju itd?
- radis svaki dan za PC-m, sto znas o radu procesora,memorije, sabirnica, i digitaliji ?
- doma imas plinski stednjak, bojler ili grijalicu a kladim se upute nisi nikada niti otvorio a kamoli procitao, ako zajebes mozes samo ubiti pol zgrade ili kvarta u kojem zivis....sitnica
Filozofiji nema kraja, problem je u NEDEFINIRANIM i nejasnim zakonima, SVAKI zakon mora biti napisan tako da ga moze razumjeti i djete u 8-razredu...BEZ TUMACENJA i da bude PROVEDIV U PRAKSI a ne samo na papiru.
Nemoguće je Nemoguće
zašto se tako ugroženim osjećate da ste vidjeli da se neko zalagao na ograničenje broja vatrenog oružja koje možeš posjedovati?

možda da ste usporedili motoriste i posjednike oružja bih razumio- jer ako jedan divlja na motoru onda su svi divljaci, ali kada se jedan normalno vozi na motoru- onda se postavlja pitanje: -kaj se ovaj vuće koji k***c, neka potegne malo taj motor.
da, imam "frustracije" od nerazumnih osoba koje posjeduju ili žele posjedovati oružje.
da, definitivno postrožiti kazne za ilegalno posjedovanje oružja.
da, ovo sa zračnim oružje je nebuloza- regulirati do koje snage i brzine se mora prijaviti a do koje ne mora. isporučivati će se oružje s ugrađenom slabijiom oprugom, a jača će se kupovati preko neta ili na "crno". cvast će ilegalno "puškarstvo", a na opruge se neće ni pdv plačati. kaj će policija u provjere ići tako da skuplja zračno oružje i testira ga na kronometrima na strelištima, ili pucati po ivericama?
kaj kad opruga oslabi, da li tada registrirano oružje više nije tehnički ispravno? ma joj, ovo je bojim se prekomplicirano da bi se provodilo kako treba i da bi se od tog djela zakona imalo ikakve koristi i svrhe. jedino nekakva nebulozna kontrola i pokušaj uvođenja strogoće zbog gluposti pojedinaca. kaznite ove koji su počinili prekršaje, a ne sve ostale.
kako ne razumijete da će neki vlasnike vatrenog oružja uvijek gledati čudno, kao da nismo normalni? jedini način da se prikažemo normalni je se pokažemo kao umjerene osobe spremne na komprimise. recimo im: -da, postrožite jedan dio zakona, ali drugi dio koji je nebulozno strog ili nedorečen- taj dio sredite i olakšajte i sebi i nama. -dajte nam šansu da se prikažemo kao normalne osobe sa normalnim hobijima, nemojte nas bacati na margine društva i sprdati se s nama. zauzvrat, mi ćemo postati odgovornije osobe i biti još svjesniji svojih privilegija i obaveza. a ne: JA ŽELIM IMATI 100 CIJEVI I NITKO MI NESMIJE REĆI DA NEMOGU IMATI 100 CIJEVI. e pa može- a zbog tebe će sada patiti svi vlasnici oružja- jer nitko od vas nije normalan- šta će vama oružje pa rat je završio pred 10 godina, vi pijani lovci itd, itd.
dajte, budimo razumni, bacimo im kost.
na kraju krajeva, brankec je najbliže istini- ovom raspravom "treniramo" jedni druge, ovako i onako neće najvjerojatnije imati nikakva utjecaja na donošenje pravilnika i zakona. no, lijepo je voditi jednom "normalnu" diskusiju, koja zasada nije "otišla ća".
ne razumijem koja je to logika? od kada je kruh, cigare, kompijuter (slobodan protok informacija) jednako nošenju i držanju vatrenog oružja? zar zbilja mislite da gore navedene stvari nose istu težinu kao i oružje? možda ste se krivo izrazili? zakaj ne sakupljate 100 godina stari kruh?Zasto bi tebi ili bilo kome netko trebao nesto argumentirati? Ako iemo tom logikom onda treba ograniciti i boj cigara koji mozes kupiti kroz dan-tjedan-godnu, kolicinu kruha i npr. broj sati na internetu ili kolicinu kompjutera..... GDJE NAS TO VRACA ????
nisam znao da kada dođe do eksplozije pc-a/ plinskog štednjaka/ prometne nezgode da se odmah prozivaju svi vlasnici istih.- vozis li auto - moras li zato biti automehanicar, limar , autoelektircar i strucanjak za cestogradnju itd?
- radis svaki dan za PC-m, sto znas o radu procesora,memorije, sabirnica, i digitaliji ?
- doma imas plinski stednjak, bojler ili grijalicu a kladim se upute nisi nikada niti otvorio a kamoli procitao, ako zajebes mozes samo ubiti pol zgrade ili kvarta u kojem zivis....sitnica
opet, ne razumijem povezanost moje mature/ diplomskog, ili prometnih propisa sa posjedovanjem vatrenog oružja i poznavanja zakona o istom. na kraju, puno teže je bilo položiti prometne znakove i propise/ maturirati/ diplomirati nego zakon o oružju- za koji ne postoji propisani ispit.Meni se cini da ti prvi imas neki osobni problem ili frustraciju vezanu uz oruzje a kazes da zivis od tog posla, kao profesionalac trebao bi gledati bez emocija na teme vezane uz oruzje, zamisli da te svakih 2-3 godine netko salje na polaganje teorije voznje i prometne propise ili da svakih 10g ides na ponovnu maturu ili diplomski onako...reda radi.... promisli malo sto zelis....
možda da ste usporedili motoriste i posjednike oružja bih razumio- jer ako jedan divlja na motoru onda su svi divljaci, ali kada se jedan normalno vozi na motoru- onda se postavlja pitanje: -kaj se ovaj vuće koji k***c, neka potegne malo taj motor.
da, imam "frustracije" od nerazumnih osoba koje posjeduju ili žele posjedovati oružje.
da, definitivno postrožiti kazne za ilegalno posjedovanje oružja.
da, ovo sa zračnim oružje je nebuloza- regulirati do koje snage i brzine se mora prijaviti a do koje ne mora. isporučivati će se oružje s ugrađenom slabijiom oprugom, a jača će se kupovati preko neta ili na "crno". cvast će ilegalno "puškarstvo", a na opruge se neće ni pdv plačati. kaj će policija u provjere ići tako da skuplja zračno oružje i testira ga na kronometrima na strelištima, ili pucati po ivericama?
kako ne razumijete da će neki vlasnike vatrenog oružja uvijek gledati čudno, kao da nismo normalni? jedini način da se prikažemo normalni je se pokažemo kao umjerene osobe spremne na komprimise. recimo im: -da, postrožite jedan dio zakona, ali drugi dio koji je nebulozno strog ili nedorečen- taj dio sredite i olakšajte i sebi i nama. -dajte nam šansu da se prikažemo kao normalne osobe sa normalnim hobijima, nemojte nas bacati na margine društva i sprdati se s nama. zauzvrat, mi ćemo postati odgovornije osobe i biti još svjesniji svojih privilegija i obaveza. a ne: JA ŽELIM IMATI 100 CIJEVI I NITKO MI NESMIJE REĆI DA NEMOGU IMATI 100 CIJEVI. e pa može- a zbog tebe će sada patiti svi vlasnici oružja- jer nitko od vas nije normalan- šta će vama oružje pa rat je završio pred 10 godina, vi pijani lovci itd, itd.
dajte, budimo razumni, bacimo im kost.
na kraju krajeva, brankec je najbliže istini- ovom raspravom "treniramo" jedni druge, ovako i onako neće najvjerojatnije imati nikakva utjecaja na donošenje pravilnika i zakona. no, lijepo je voditi jednom "normalnu" diskusiju, koja zasada nije "otišla ća".
Super je ovo sto si rekao i na zalost to je teska istina ali zasto si mi moramo dozvoliti da " TI NEKI " koji se spominju i koji nas cudno gledaju uopce budu predmet rasprave i da im se pridaje paznja...Znas kako se kaze kod nas ...sto se vise savijas, vise ti ga uguraju.....Zivko Les wrote:...kako ne razumijete da će neki vlasnike vatrenog oružja uvijek gledati čudno, kao da nismo normalni? jedini način da se prikažemo normalni je se pokažemo kao umjerene osobe spremne na komprimise......
PROBLEM zvan " NEKI" treba malo izostriti, tko su i sto su tj.cime se bave ti NEKI... NEmas li barem mali osjecaj kako situacija podsjeca na vec VIDJENO ali je umotana u nekoiko slojeva celofana? Nekada su ti NEKI naredili da se narodu oduzme svo oruzije iz stabova TO , radi remonta, modernizacije, iventure i slicnih izgovora...sto je poslje bilo svi znamo..
II. Onda su ti neki too isto i slicno oruzje prodavali po 16*vecim cjenama za CASH...opet svi znamo zasto?
III. Nakon sto se sve zavrsilo NEKI su shvatili da bi se to isto moglo upotrijebiti na isti nacin protiv njih samih ako nesto zabrljaju pa se smislja 100 nacina kako da narod zapravo shvati da mu oruzje uopce ne treba i da mu samo smeta...
IV. Radi beskrajne pameti NEKIH danas imamo situaciju da je legalno oruzje prakticki VELIKI problem i obaveza za vlasnika po svim stavkama, tehnickih, financijskih, administrativnih itd...svi znate..
V. Crno trziste cvijeta, u slucaju sranja prvo se maltretira onog za koga se zna da ima uredno oruzje dok se za ove druge ne zna pa ih se ne moze ni gnjaviti, posto je sasvim logicna stvar da ce registrirani vlasnik uzeti iz ormara svoj pistolj i napraviti glupost umjesto da kupi kalasa i sanduk municije na crano za par sto eura...
VI. Kao i vecina toga kod nas pri izradi zakona NAS se nista ne pita, no zapravo je i ptanje koliko smo se zajednici potrudili oko toga...Lovci-Strijelci-Hobisti-Kolekcionari-Puskari-Sportasi itd....bilo bi tu stosta za napraviti ako se slozimo...
Nemoguće je Nemoguće