Dozvoljeni kapacitet odvojivog spremnika streljiva
Re: Dozvoljeni kapacitet odvojivog spremnika streljiva
Postoji mogućnost da je taj netko išao za onim da je preteča SKS-a Simonov SVT-40 pa ga nije htio upisati kao Simonov SKS... a pošto se spominje SKS pretpostavljam da je riječ od Tula/Izhmash SKS-u koji se može kupiti u Bojni u Rijeci? Za one koji po taj SKS idu u Sloveniju recimo može biti korisna informacija da ga prije prodaje dobijete već sa skinutom bajunetom, bajuneta sa nosačem i priborom dolazi naravno uz pušku.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

AR15 fan, meni je žena na šalteru rekla da najbolje da donesem bez spremnika. Da se izbjegnu neugodnosti. Rekla mi je da ionako kod pušaka sa odvojivim spremnikom nema smisla nositi spremnik jer, citiram: "Ti možeš ubaciti ovog od 30 kad napustiš postaju". Nije li tako sa svim oružjem... ali javi kako je tebi prošlo. Nabavna će mi vjerojatno biti gotova danas ili u ponedjeljak, tako da otprilike u isto vrijeme palimo za Slovenijooo.
Mislio sam i ja uzet SDM, od nedavno ih ima i u Zagrebu jer je Bojna tamo otvorila dućan uz ovaj u Rijeci. Odlučio sam se za poljski WBP jer mi se onako na prvu čine možda bolji. Zakovice su vrlo uredne, finiš je konzistentan, kvaliteta drva je super, cijevi su nove kromirane iz Poljske. A mala mi je razlika u cijeni. Rekao sam - uzimam WBP kada mi je nosač zatvarača sa klipom počeo kod SDM AKMS lagano zapinjat pri kretanju kada sam pipao po njemu u dućanu. Jednostavno mi fit&finiš nije sjeo. S druge strane, tactical_brothers_cro na Instagramu (ekipa za posebne zadatke - jedan od ljudi je kupio SDM Spetsnaz, sto je vrlo zanimljivo s jedne strane - semi auto
), Žiga sa Polenar Tactical I poneki drugi su mi rekli da je puška sasvim ok. Ja sam ipak izabrao poljaka.
Sve u svemu, drago mi je da ima još ljudi koje zanima "vojno" oružje. Nadam se da ću možda preko IDPA/IPSC kluba u kojem sam moći djelovat nekako da se ipak malo Zakon olabavi za sportske strijelce. Jako me frustrira taj glupi limit spremnika. Mislim da je to jedna od najvećih kočnica da se ljudi s time počnu baviti, isto kao i definiranje streljana (zakonski). Svatko sa B kat oružja bi mogao to negdje kao držati (30 metaka), ali budući da sve oduvijek radim legalno, tako planiram i nastavit.
Inače dok ovo pišem vidim i novi post, da, to je taj. Mislim da su zeznuli baš u dućanu kako je to sve provedeno. Trebali su prilikom ispunjavanja nab doz upisati Simonov kao što je i na web stranici. To bi riješilo puno problema, tj. sve. Kolega mi je rekao da je ruski SKS (doduše iz rata) registrirao kao Simonov. Glupe nomenklature.
Mislio sam i ja uzet SDM, od nedavno ih ima i u Zagrebu jer je Bojna tamo otvorila dućan uz ovaj u Rijeci. Odlučio sam se za poljski WBP jer mi se onako na prvu čine možda bolji. Zakovice su vrlo uredne, finiš je konzistentan, kvaliteta drva je super, cijevi su nove kromirane iz Poljske. A mala mi je razlika u cijeni. Rekao sam - uzimam WBP kada mi je nosač zatvarača sa klipom počeo kod SDM AKMS lagano zapinjat pri kretanju kada sam pipao po njemu u dućanu. Jednostavno mi fit&finiš nije sjeo. S druge strane, tactical_brothers_cro na Instagramu (ekipa za posebne zadatke - jedan od ljudi je kupio SDM Spetsnaz, sto je vrlo zanimljivo s jedne strane - semi auto
Sve u svemu, drago mi je da ima još ljudi koje zanima "vojno" oružje. Nadam se da ću možda preko IDPA/IPSC kluba u kojem sam moći djelovat nekako da se ipak malo Zakon olabavi za sportske strijelce. Jako me frustrira taj glupi limit spremnika. Mislim da je to jedna od najvećih kočnica da se ljudi s time počnu baviti, isto kao i definiranje streljana (zakonski). Svatko sa B kat oružja bi mogao to negdje kao držati (30 metaka), ali budući da sve oduvijek radim legalno, tako planiram i nastavit.
Inače dok ovo pišem vidim i novi post, da, to je taj. Mislim da su zeznuli baš u dućanu kako je to sve provedeno. Trebali su prilikom ispunjavanja nab doz upisati Simonov kao što je i na web stranici. To bi riješilo puno problema, tj. sve. Kolega mi je rekao da je ruski SKS (doduše iz rata) registrirao kao Simonov. Glupe nomenklature.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
ono što piše na oružju mora pisati i u sistemu.. spremnika sa dva kom streljiva ima u Labcommercu.. cca 50€
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ne znam, na (barem mojoj) jugoslavenskoj M59/66A1 ne piše ništa osim serijskog broja, a u oružni list mi je upisana kao CZ PAP M59-66. Ruska SKS mi ima oznaku "IT18" na prijamniku sa desne strane, oznaku "Baikal" na cijevi i negdje je i serijski broj (ne pada mi na pamet gdje), a bit će upisana kao IZH MASH nešto nešto (tako sam čuo, jer to piše na nabavnoj, do nedavno sam mislio da će biti IT18). Nije mi jasno baš. Nekako mi se ne čini da ima veze s onime što piše na oružju.sjekira wrote:ono što piše na oružju mora pisati i u sistemu.. spremnika sa dva kom streljiva ima u Labcommercu.. cca 50€
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Neka ti ju upišu i amen. Što se tiče razlike WBP i SDM... pogledaj malo AK operators union recenziju gdje Rob Ski testira 1000 po 1000 metaka, radi test sa field guage i No Go guage. WBP baš i nije oduševio dugoročno, a bome ni kratkoročno... jedina razlika je što se zove WBP Lynx ili tako nekako u USA.johnnyboyy1711 wrote:AR15 fan, meni je žena na šalteru rekla da najbolje da donesem bez spremnika. Da se izbjegnu neugodnosti. Rekla mi je da ionako kod pušaka sa odvojivim spremnikom nema smisla nositi spremnik jer, citiram: "Ti možeš ubaciti ovog od 30 kad napustiš postaju". Nije li tako sa svim oružjem... ali javi kako je tebi prošlo. Nabavna će mi vjerojatno biti gotova danas ili u ponedjeljak, tako da otprilike u isto vrijeme palimo za Slovenijooo.
Mislio sam i ja uzet SDM, od nedavno ih ima i u Zagrebu jer je Bojna tamo otvorila dućan uz ovaj u Rijeci. Odlučio sam se za poljski WBP jer mi se onako na prvu čine možda bolji. Zakovice su vrlo uredne, finiš je konzistentan, kvaliteta drva je super, cijevi su nove kromirane iz Poljske. A mala mi je razlika u cijeni. Rekao sam - uzimam WBP kada mi je nosač zatvarača sa klipom počeo kod SDM AKMS lagano zapinjat pri kretanju kada sam pipao po njemu u dućanu. Jednostavno mi fit&finiš nije sjeo. S druge strane, tactical_brothers_cro na Instagramu (ekipa za posebne zadatke - jedan od ljudi je kupio SDM Spetsnaz, sto je vrlo zanimljivo s jedne strane - semi auto), Žiga sa Polenar Tactical I poneki drugi su mi rekli da je puška sasvim ok. Ja sam ipak izabrao poljaka.
A razlika ti je da u Slo platiš SDM klasični AKM kod Rebeca sa dozvolom 611 eura, a WBP ćeš platiti 881 eura... a 270 eura razlike je trećina cijene... Radom imam odlične cijevi što WBP koristi, ali iz onoga što sam sam istraživao to ne opravdava puno veću cijenu u odnosu na SDM.
Ja bi na tvome mjestu uzeo SDM u Slo, počistio ga dobro i podmazao. Naručiš si sa Ivan Tactical iz Rusije selektor paljbe koji možeš koristit s kažiprstom i dodatak za ručicu zatvarača koji je malo veći i lakše je za manipulirati. Uz to možeš još probati naći produženi gumb za izbacivanje spremnika koji isto možeš kažiprstom aktivirati. To je odprilike to što bi ja stavio na bilo koji AK a sve skupa te na pušku izađe još 90 eura gore. Možeš eventualno mikrometarske nišane staviti gore, ali su jako skupi a AK nije baš nešto precizna da joj je to potrebno... možda, ali sam skeptičan, da se stavi prednji nišan sa optičkim vlaknom, no ta optička vlakna su dosta osjetljiva na bilo kakvo mehaničko oštećenje, zadnji nišan treba prilagođavati ili staviti drugi, a tu već govorimo od ozbiljnoj nadogradnji s financijske strane jer nišani košaju bubam 150 eura, a puška 570 eura (dozvola 41 euro).
Nekakve fore sa drugim kundakom, rukohvatom, drškom, kompenzatorima... to je po meni nepotrebno... staviš ti dobru plinsku kočnicu i onda ti ne daju pucat na streljani jer je udar sa strane kočnice neizdrživ i preglasan za druge strijelce...
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Hvala puno na linkovima, sad ću to pogledat. Znam da će bit malo problema sa tim spremnicima od 10 metaka. Nisam neki totalni noob, ali reloadanje mi je dosta teže sa spremnicima od 10 metaka. U neke pomocne stvari bih uložio što se tiče toga.
Razumijem što se tiče isplativosti i sve, ali nekako si mislim ako je izdržao 5,000 round test, a već sam se zakapario, da ću ga uzet. Nisam ništa loše mislio u vezi SDM-a, dapače, kako sam rekao, mnogi sa kredibilitetom su ga nahvalili. Stvar je u tome da treba uzeti u obzir i američki 922r zakon zbog kojeg moraju masu stvari američkih stavljat u firmama poput Atlantic Firearmsa i sličnih, te kvaliteta zna biti značajno lošija, jer dosta puta uvoze npr. iz WBP-a "demilitarizirane" puške u dijelovima i onda ih slažu na minimalno 9 američkih dijelova. Tu se zna dosta rezat što se tiče kvalitete posla i onda su puške za k. Isto tako, koliko sam čuo, neko vrijeme su čak radili "front trunnione" tj. kako bi to preveli nosač cijevi? (dio koji povezuje cijev sa sandukom) metodom lijevanja umjesto kovanjem. To me je dosta zaprepastilo jer je svaki kalaš proizveden u komunizmu imao kovane dijelove, ako su dinamički opterećeni. Ili mora lijevanje biti izvedeno jako dobro, pa je onda ok, kao što je Rob pokazao na recenziji. Ti dijelovi pate najviše vjerojatno od bilo kojeg drugog dijela na puški, kada se zatvarač bravi na tim izdancima od nosača cijevi. Navodno su "Jack" varijante za europsko tržište i po novome američke napravljene u tom pogledu kako treba. We'll see.
Da ne filozofiram previše, kalaš će mi ionako biti nešto za "plinkanje" za 2-3 godine dok ne kupim novi. Nešto i za situaciju SHTF
Dok mi drži grupu 3-4 MOA (~3-4 inča na 100 jarda/91 metar), ja sam presretan. Jedino bih htio da nema neke neugodne probleme tipa problemi sa čeonim zazorom, klimanjem dijelova, lošim zakovicama itd. pa sam mislio to nekako možda izbjeći većom cijenom.
Slažem se da kalaš ne treba previše 3.14-zdarija po sebi, ja uvijek idem na funkcionalnost što se tiče oružja. Isto tako, ljubitelj sam mehaničkih ciljnika, moooožda bih, kada kupim jednog dana SDM Spetsnaz bih stavio recimo neku običnu crvenu točku gore. Impresioniran sam glupostima koje ameri znaju nabacat na svoje puške.
BTW, gdje hodaš na pucanje?
Razumijem što se tiče isplativosti i sve, ali nekako si mislim ako je izdržao 5,000 round test, a već sam se zakapario, da ću ga uzet. Nisam ništa loše mislio u vezi SDM-a, dapače, kako sam rekao, mnogi sa kredibilitetom su ga nahvalili. Stvar je u tome da treba uzeti u obzir i američki 922r zakon zbog kojeg moraju masu stvari američkih stavljat u firmama poput Atlantic Firearmsa i sličnih, te kvaliteta zna biti značajno lošija, jer dosta puta uvoze npr. iz WBP-a "demilitarizirane" puške u dijelovima i onda ih slažu na minimalno 9 američkih dijelova. Tu se zna dosta rezat što se tiče kvalitete posla i onda su puške za k. Isto tako, koliko sam čuo, neko vrijeme su čak radili "front trunnione" tj. kako bi to preveli nosač cijevi? (dio koji povezuje cijev sa sandukom) metodom lijevanja umjesto kovanjem. To me je dosta zaprepastilo jer je svaki kalaš proizveden u komunizmu imao kovane dijelove, ako su dinamički opterećeni. Ili mora lijevanje biti izvedeno jako dobro, pa je onda ok, kao što je Rob pokazao na recenziji. Ti dijelovi pate najviše vjerojatno od bilo kojeg drugog dijela na puški, kada se zatvarač bravi na tim izdancima od nosača cijevi. Navodno su "Jack" varijante za europsko tržište i po novome američke napravljene u tom pogledu kako treba. We'll see.
Da ne filozofiram previše, kalaš će mi ionako biti nešto za "plinkanje" za 2-3 godine dok ne kupim novi. Nešto i za situaciju SHTF
Slažem se da kalaš ne treba previše 3.14-zdarija po sebi, ja uvijek idem na funkcionalnost što se tiče oružja. Isto tako, ljubitelj sam mehaničkih ciljnika, moooožda bih, kada kupim jednog dana SDM Spetsnaz bih stavio recimo neku običnu crvenu točku gore. Impresioniran sam glupostima koje ameri znaju nabacat na svoje puške.
Pošto do sada nisam još nabavio dugu cijev, lokalno znam u Karlovcu na civilnoj streljani pištoljem jer mi je malo bliža nego Zagreb. Odlazim s dečkima iz firme ponekad na LAS kod Radmilovića. Zna se zalomit i u Sloveniji.johnnyboyy1711 wrote:
A za dugu cijev huh, mislim da će to biti Vrapčanski potok jer oni imaju najdulje staze za gađanje, a s obzirom na turnuse koje radim, oni termini dok su svi na poslu mi sasvim odgovaraju.
Da, crvena točka je jako praktična stvar, no, ako ne misliš ići u Cinelov, mislim da su mehanički nišani adekvatni. Uzeti i kalju od 881 euro pa gore staviti 2000 eura nadogradnji i dodataka po meni nema smisla. Jedan Heckler se kupi za te novce koji je puno finija i puno preciznija puška, a da ne govorim da ti je Colt AR15A4 msm 1800 eura. Ali .223 municija kod nas ide po 4 kune komad najjeftinije koliko sam se uspio informirati, a 7.62x39 se kupi za 2 kune komad u Sloveniji, mesingana čahura, boat tail FMJ zrno, berdan kapisla.
A što reći,vidimo u kakvoj zemlji živimo.
Nama koji imamo legalno oružje gledaju zagorčiti nam život maksimalno.
I opet kažem u zemlji u kojoj ima barem 100 000 cijevi nelegalno-ostavština rata i ostalo,oni i dalje strogoću vježbaju na poštenim ljudima.
U neku ruku i razumijem one nelegalne koji kažu-nebi se ja zafrkavao sa ovim peripetijama koje vama rade.Provjere , kontrole,lječnićki,plaćanja regisracije,or listova i .....
Osobno mislim da je bolje imati milijun komada oružja registrirano,nego sto komada na crno,ali živimo u zemlji ......
Možda zakonodavci i neki drugi jednom shvate ovo o čemu govorimo?!
Pozdrav SVIM istinskim ljubiteljima oružja!!! Nemojmo dozvoliti da nas se na bilo koji način dijeli !
Nebitno je jesmo li lovci,strijelci,službene osobe ,civili ili....SVI imamo zajednički interes i povezuje nas sklonost oružju !
Kako nas zanima oružje tako nas zanima i znanost o oružju i streljivu,a sa znanjem i umijećem korištenja smo korisni i društvu i državi.
Kada sve to povežemo mi se i ZAKONITO ponašamo i zašto ne napraviti zakone i propise po mjeri čovjeka?
I da skratim netreba izmišljati toplu vodu,treba samo prepisati zakone naprednih demokracija i sve je riješeno!
I opet kažem u zemlji u kojoj ima barem 100 000 cijevi nelegalno-ostavština rata i ostalo,oni i dalje strogoću vježbaju na poštenim ljudima.
U neku ruku i razumijem one nelegalne koji kažu-nebi se ja zafrkavao sa ovim peripetijama koje vama rade.Provjere , kontrole,lječnićki,plaćanja regisracije,or listova i .....
Osobno mislim da je bolje imati milijun komada oružja registrirano,nego sto komada na crno,ali živimo u zemlji ......
Pozdrav SVIM istinskim ljubiteljima oružja!!! Nemojmo dozvoliti da nas se na bilo koji način dijeli !
Nebitno je jesmo li lovci,strijelci,službene osobe ,civili ili....SVI imamo zajednički interes i povezuje nas sklonost oružju !
Kako nas zanima oružje tako nas zanima i znanost o oružju i streljivu,a sa znanjem i umijećem korištenja smo korisni i društvu i državi.
Kada sve to povežemo mi se i ZAKONITO ponašamo i zašto ne napraviti zakone i propise po mjeri čovjeka?
I da skratim netreba izmišljati toplu vodu,treba samo prepisati zakone naprednih demokracija i sve je riješeno!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Slažem se sa napisanimMirok wrote:A što reći,vidimo u kakvoj zemlji živimo.
Mirok wrote:A što reći,vidimo u kakvoj zemlji živimo.
Prepisani zakon naprednih demokracija nam i je donio dobar dio zavrzlama pošto smo članica EU. Čak ni pozitivna stvar da možemo po zakonu posjedovati nešto što do sada nismo mogli nije pozitivna jer sam čuo više priča, neke znam i osobno gdje se nisu mogli registrirati AK 47, SKS, M4, itd. Neki su uspjeli, neki nisu pa su vraćali puške. Pod tim uspjeli i vraćali prvenstveno mislim na tebe johnnyboyy1711.
:Vidiš AR,ja i dalje mislim da zakoni naprednih demokracija jesu prava stvar,zar ti ne odgovaraju zakoni o oružju SADa?
Što se tiće zakona u EU,pa i tu smo još daleko od nekoga prosjeka , nažalost.
Kao primjer,koliko sam informiran kao lovac, evo
primjer nekih propisa u Njemačkoj.
Tamo ne postoji uopće liječnićki pregled za oružje,ćak ni za prvu nabavu.
Lovačka diploma je srž i osnova svega,kao lovac ideš u trgovinu kupuješ oružja koliko hoćeš ,kada hoćeš,koliko puta hoćeš.
Liječnik opće medicine je taj koji brine za tvoje zdravlje i regiragira tek i samo u slučajevima kada smatra da bi ti mogao zloupotrijebiti oružje,i to je to.
Svo kupljeno oružje naravno moraš registrirati i tu je kraj.
Registracija je trajna,što značii i tvoja dozvola za držanje i nošenje orużja , jednostavno zar ne?
Gdje smo mi od toga ?
Mislim da smo mi još daleko na Balkanu,imamo problematične zakonske odredbe,ćesto puta dvojbene,nedorečene,a da ne govorim o neujednačenosti primjene i različitosti tumačenja od PU do PU.
Pošto poznam tematiku ,znam kako su neke stvari tekle što se tiće EU.
Istina je da su iz EU rekli da moramo smanjiti broj oružja.Ali EU nikada nije zahtijevala i uvjetovala da se dira legalno oružje,nikada!!!
Međutim naši birokrati su ućinili upravo to,dijelom iz neznanja ,a dijelom jer im je to bilo najlakše.
Preporuka EU se prvenstveno odnosila na smanjenje broja nelegalnoga oružja i od nas se tražilo da se to odradi na svaki mogući način.
Što se tiće zakona u EU,pa i tu smo još daleko od nekoga prosjeka , nažalost.
Kao primjer,koliko sam informiran kao lovac, evo
primjer nekih propisa u Njemačkoj.
Tamo ne postoji uopće liječnićki pregled za oružje,ćak ni za prvu nabavu.
Lovačka diploma je srž i osnova svega,kao lovac ideš u trgovinu kupuješ oružja koliko hoćeš ,kada hoćeš,koliko puta hoćeš.
Liječnik opće medicine je taj koji brine za tvoje zdravlje i regiragira tek i samo u slučajevima kada smatra da bi ti mogao zloupotrijebiti oružje,i to je to.
Svo kupljeno oružje naravno moraš registrirati i tu je kraj.
Registracija je trajna,što značii i tvoja dozvola za držanje i nošenje orużja , jednostavno zar ne?
Gdje smo mi od toga ?
Mislim da smo mi još daleko na Balkanu,imamo problematične zakonske odredbe,ćesto puta dvojbene,nedorečene,a da ne govorim o neujednačenosti primjene i različitosti tumačenja od PU do PU.
Pošto poznam tematiku ,znam kako su neke stvari tekle što se tiće EU.
Istina je da su iz EU rekli da moramo smanjiti broj oružja.Ali EU nikada nije zahtijevala i uvjetovala da se dira legalno oružje,nikada!!!
Međutim naši birokrati su ućinili upravo to,dijelom iz neznanja ,a dijelom jer im je to bilo najlakše.
Preporuka EU se prvenstveno odnosila na smanjenje broja nelegalnoga oružja i od nas se tražilo da se to odradi na svaki mogući način.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
U njemackoj poloziti lovacki ispit, je na nivou polaganja fakulteta. Jedan id najtezih lovackih ispita na svijetu.
Takodjer i jedna od najstrozih zemalja po zakonu o oruzju.
Samo se nama cini da je kod susjeda trava zelenija.
Mnoge zapadne demokracije imaju stroze zakone o oruzju, nego hr.
Uk, austrilia, new zealand nemaju dozvoljeno poluatomatsko oruzje. Uk zabranjuje pistolje.
Japan.... U eu, nizozemska takodjet strogi zakoni.
Nisu nasi zakoni toliko losi.da ne spominjem vecinu azijskih u africkih zemalja za usporedbu.
U usporedbi, globalnoj, onda smo pri vrhu s kvalietom zakona. U usporedbi sa evropom smu negdje gornjem dijelu sredine.
U koliko zemalja u svijetu moze se legalno kupiti poluatomatska puska ili pistolj? U 90% ne moze.
Konacno, nije u nas problem zakon o oruzju.
Problem je da je lovaca i strijelaca sve manje. Lovacki savez nema program dovlacenja mladih u sport. Lovacka drustva takodjer. Tesko se uclaniti u mnoga drustva, treba veza, ili preporuka, treba platiti upisninu na nivou place. Pravila lova za pocetnike su za clanove drugog reda. Na primjer mladi lovac nema pravo lova dvije gidine a ima radne obaveze, itd znam barem dva takva drustva.
Sportski strijelci imaju svoj dio briga. Od ceg je prvi problem nedostatak streljana za vatreno oruzje, uzljebljeno.
Tako da je to sve skupa vrlo kompleksan problem. Sta se tice streljana, tu bi zakon trebao biti labaviji.
Da se omoguci laksa registracija i formiranje strelista.
O ovom priblemu se malo prica, ali je zaista kronican.
Dok se jis tu i tamo formira poneka streljana za trap, streljanu za uzljebljene cijevi daleko teze se registrira.
U istri streljane nema, u rijeci zatborena, u dalmaciji nema.
Kako nekog onda tamo uopce uclaniti u streljacko drustvo kad se nema gdje trenirati?
Takodjer i jedna od najstrozih zemalja po zakonu o oruzju.
Samo se nama cini da je kod susjeda trava zelenija.
Mnoge zapadne demokracije imaju stroze zakone o oruzju, nego hr.
Uk, austrilia, new zealand nemaju dozvoljeno poluatomatsko oruzje. Uk zabranjuje pistolje.
Japan.... U eu, nizozemska takodjet strogi zakoni.
Nisu nasi zakoni toliko losi.da ne spominjem vecinu azijskih u africkih zemalja za usporedbu.
U usporedbi, globalnoj, onda smo pri vrhu s kvalietom zakona. U usporedbi sa evropom smu negdje gornjem dijelu sredine.
U koliko zemalja u svijetu moze se legalno kupiti poluatomatska puska ili pistolj? U 90% ne moze.
Konacno, nije u nas problem zakon o oruzju.
Problem je da je lovaca i strijelaca sve manje. Lovacki savez nema program dovlacenja mladih u sport. Lovacka drustva takodjer. Tesko se uclaniti u mnoga drustva, treba veza, ili preporuka, treba platiti upisninu na nivou place. Pravila lova za pocetnike su za clanove drugog reda. Na primjer mladi lovac nema pravo lova dvije gidine a ima radne obaveze, itd znam barem dva takva drustva.
Sportski strijelci imaju svoj dio briga. Od ceg je prvi problem nedostatak streljana za vatreno oruzje, uzljebljeno.
Tako da je to sve skupa vrlo kompleksan problem. Sta se tice streljana, tu bi zakon trebao biti labaviji.
Da se omoguci laksa registracija i formiranje strelista.
O ovom priblemu se malo prica, ali je zaista kronican.
Dok se jis tu i tamo formira poneka streljana za trap, streljanu za uzljebljene cijevi daleko teze se registrira.
U istri streljane nema, u rijeci zatborena, u dalmaciji nema.
Kako nekog onda tamo uopce uclaniti u streljacko drustvo kad se nema gdje trenirati?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Upravo u razgovoru sa lovcima iz Njemačke saznao sam kako je kod njih,i oni se nemogu načuditi situaciji kod nas.
Oni sami ne doživljavaju svoje lovačke ispite kao teške,pa mislim da je ipak pretjerano uspoređivati ih sa fakultetom.
I u prethodnome postu sam naglasio da osim zakona je problematično i to što svatko zakon tu
mači kako mu odgovara.
Tu mislim na policijske uprave,odnosno na pojedine službenike.
Kao primjer,ja sam jedva uspio naslijediti od pok oca lovačku dvocijevku i mk revolver,a lovac sam 30 godina.
Znate što mi je rekla jedna službenica? Pa što će vam to oružje,mi vidimo da vi toga dosta imate ??!!
Ili primjer prijatelja koji ima pištolj kao lovački,a htio je još jedan,mislim dugi devet kalibar.
I dobio je nabavnu ,kupio pištolj,a kada je došao registrirati kaže mu službenica::pošto imate lovački pištolj to vam je dovoljno ,
ja vam ne dam ovaj novi kao lovački ,već samo za držanje. I gotovo!
Što se streljana tiće ,situacija je loša i sve gora,i mislim da je to sve pa i zakonska regulativa prerigorozna i da ide u onome smjeru-neka bude što manje oružja ,a to znači i manje streljana ....... nažalost.
Pozdrav svim istinskim ljubiteljima oružja!
Oni sami ne doživljavaju svoje lovačke ispite kao teške,pa mislim da je ipak pretjerano uspoređivati ih sa fakultetom.
I u prethodnome postu sam naglasio da osim zakona je problematično i to što svatko zakon tu
mači kako mu odgovara.
Tu mislim na policijske uprave,odnosno na pojedine službenike.
Kao primjer,ja sam jedva uspio naslijediti od pok oca lovačku dvocijevku i mk revolver,a lovac sam 30 godina.
Znate što mi je rekla jedna službenica? Pa što će vam to oružje,mi vidimo da vi toga dosta imate ??!!
Ili primjer prijatelja koji ima pištolj kao lovački,a htio je još jedan,mislim dugi devet kalibar.
I dobio je nabavnu ,kupio pištolj,a kada je došao registrirati kaže mu službenica::pošto imate lovački pištolj to vam je dovoljno ,
ja vam ne dam ovaj novi kao lovački ,već samo za držanje. I gotovo!
Što se streljana tiće ,situacija je loša i sve gora,i mislim da je to sve pa i zakonska regulativa prerigorozna i da ide u onome smjeru-neka bude što manje oružja ,a to znači i manje streljana ....... nažalost.
Pozdrav svim istinskim ljubiteljima oružja!
Zakoni o oružju u USA postaju sve stroži i oni sigurno i polako gube svoja prava, toga su i sami svjesni. Neće im ih ukinuti, ali će ih jako uskratiti. Za početak barem kod nas, što se cjelokupne situacije tiče, neka nas ne tlače pojedinci po streljanama ako nismo lovci i ako nismo donjeli tanđaru ili papovku sa sobom za pucati. Boli te briga jel imam poluautomat 7.62x39 ili .223 Rem ili .308 Win. Ako je pravilo da nema mag dumpa, onda ga neću dumpati, pucati ću polako metak po metak iz spremnika i amen. Nije te briga je li spremnik dužinom za 30 komada a kod puškara po zakonu ograničen da prima 10 ili je kratki za deset komada. Ako ne daš da pucam na dalje od 100 metara ok, neću pucati na dalje od 100 metara. Samo me pusti da u miru ko čovjek ispucam tih 50 100 komada, koliko sam ponio u ta dva sata da izvježbam okidanje i bok.
- jolly
- Cinker - bojna

Ar15 fan:
Jesi li ti imao takvih negativnih iskustava, negdje na nekoj streljani, da je neko tako zavovijetao?
Po meni na oficijelnoj streljani, summnjam da ce neko prigovarati za tip puske, uz uvjet da je registrirana, i unutar propisanog kapaciteta sprmenika.
ALi, ne bih se iznenadio da na nekom "mjestu predvidjenom za gadjane" unutar lovista, bude takvih komentara (lovci ne vole military style puske)
Jesi li ti imao takvih negativnih iskustava, negdje na nekoj streljani, da je neko tako zavovijetao?
Po meni na oficijelnoj streljani, summnjam da ce neko prigovarati za tip puske, uz uvjet da je registrirana, i unutar propisanog kapaciteta sprmenika.
ALi, ne bih se iznenadio da na nekom "mjestu predvidjenom za gadjane" unutar lovista, bude takvih komentara (lovci ne vole military style puske)
Turn better into best!
AR,žao mi je ako imaš takvih problema,evo ja za to nisam znao.
Koliko znam ako imaš dozvolu npr za kratko oružje ,u streljanama možeš iznajmiti i pucati i druge marke i modele kratkoga oružja.
Mislim da bi to trebao biti modus za sve!
I ono što kažeš da zanovijetaju ako nisi lovac?Pa što ga boli cipela ako imaš registrirano oružje?
To ti je upravo ono što sam rekao-svatko tumači propise kako mu dođe.
I ja sam lovac i zaista ima pojava da se żeli izbjegavati militari stil,nažalost.
Sada već idu tako daleko da kažu da neka se ne nosi maskirno,jer to je previše militari.
Samo onda ne znam zašto lovačke trgovine prodaju obleku sa maskirnim uzorcima?
Kažu neki u lovačkim društvima da maskirno podsjeća na rat,na vojsku,a ja pitam gdje je tu problem?
Svoju sam maskirnu uniformu u domovinskom ratu sam kupio ,i dan danas ju rado nosim i sa posebnim PONOSOM !
Koliko znam ako imaš dozvolu npr za kratko oružje ,u streljanama možeš iznajmiti i pucati i druge marke i modele kratkoga oružja.
Mislim da bi to trebao biti modus za sve!
I ono što kažeš da zanovijetaju ako nisi lovac?Pa što ga boli cipela ako imaš registrirano oružje?
To ti je upravo ono što sam rekao-svatko tumači propise kako mu dođe.
I ja sam lovac i zaista ima pojava da se żeli izbjegavati militari stil,nažalost.
Sada već idu tako daleko da kažu da neka se ne nosi maskirno,jer to je previše militari.
Samo onda ne znam zašto lovačke trgovine prodaju obleku sa maskirnim uzorcima?
Kažu neki u lovačkim društvima da maskirno podsjeća na rat,na vojsku,a ja pitam gdje je tu problem?
Svoju sam maskirnu uniformu u domovinskom ratu sam kupio ,i dan danas ju rado nosim i sa posebnim PONOSOM !
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Nemam ništa protiv lovaca, dapače, želim i jednog dana sam postati lovac, oba djeda su mi bila lovci, ali sam bio premali još itd. Jako sam zagrijan za to, ali bih sam lovio, osobno mi se ne dopada ideja lovačkih društava.
Ali ima par tih stvari koje su malo onako, da ne budem ispao arogantan ili bahat, bar malo dvolične. .30-06, 7,62x39, 8x57 (7,92x57) .308 (7,62x51), .223 (5,56x45) i još drugi su kalibri koje su nekada i neke još sada koriste vojske širom svijeta, imaju druge nomenklature i vrlo malo se međusobno razlikuju između civilnih i vojnih varijanti, govoto uopće ne. Lovačke repetirke i poluautomati, a pogotovo repetirke su nastale bar konceptualno iz vojnih pušaka, a ne obratno, to im je bila prva namjena. "Oružje je alat namijenjen onesposobljavanju ili ubijanju živih bića, ili za uništavanje velikih razmjera." Čemu onda govoriti o "vojnim puškama". Izgled, kalibar, itd., samo možda malo više profinjeno. Skini sa novog Zastavinog poluautomata M70 kojemu je nekakva primarna namjena lov plastiku, stavi drvo gore... BAM imaš "vojnu" pušku. Po meni su to obične gluposti. Kao što je i Mirok rekao, maskirna obleka. Zašto ne? To jednostavno ne ide jedno bez drugog. Zašto ne bih išao svojim poluautomatom AKM u lov, ako mi je to gušt? U mojoj glavi je ta puška ekvivalentna M59/66.
Osobno sam kao i AR-15 fan imao negativna iskustva, na koja sam se većinom samo nasmijao. Od strane lovaca i puškara. Svakakva čuđenja, negodovanja i glupi komentari što sam na strelište donio svoje puške. I milijardu puta što sam ovako sa strane i na forumu svašta čuo i pročitao. "Što će ti to?", "To je za ubijanje ljudi",... Bezveze mi je sve to skupa. Trebali bi međusobno surađivati, razmjenjivati ideje itd. i protivnici bi nam trebali biti ljudi koji nam žele smanjiti ili oduzeti prava, a ne kolege strijelci, neovisno o tome jesu li sportski strijelci ili lovci.
Ali ima par tih stvari koje su malo onako, da ne budem ispao arogantan ili bahat, bar malo dvolične. .30-06, 7,62x39, 8x57 (7,92x57) .308 (7,62x51), .223 (5,56x45) i još drugi su kalibri koje su nekada i neke još sada koriste vojske širom svijeta, imaju druge nomenklature i vrlo malo se međusobno razlikuju između civilnih i vojnih varijanti, govoto uopće ne. Lovačke repetirke i poluautomati, a pogotovo repetirke su nastale bar konceptualno iz vojnih pušaka, a ne obratno, to im je bila prva namjena. "Oružje je alat namijenjen onesposobljavanju ili ubijanju živih bića, ili za uništavanje velikih razmjera." Čemu onda govoriti o "vojnim puškama". Izgled, kalibar, itd., samo možda malo više profinjeno. Skini sa novog Zastavinog poluautomata M70 kojemu je nekakva primarna namjena lov plastiku, stavi drvo gore... BAM imaš "vojnu" pušku. Po meni su to obične gluposti. Kao što je i Mirok rekao, maskirna obleka. Zašto ne? To jednostavno ne ide jedno bez drugog. Zašto ne bih išao svojim poluautomatom AKM u lov, ako mi je to gušt? U mojoj glavi je ta puška ekvivalentna M59/66.
Osobno sam kao i AR-15 fan imao negativna iskustva, na koja sam se većinom samo nasmijao. Od strane lovaca i puškara. Svakakva čuđenja, negodovanja i glupi komentari što sam na strelište donio svoje puške. I milijardu puta što sam ovako sa strane i na forumu svašta čuo i pročitao. "Što će ti to?", "To je za ubijanje ljudi",... Bezveze mi je sve to skupa. Trebali bi međusobno surađivati, razmjenjivati ideje itd. i protivnici bi nam trebali biti ljudi koji nam žele smanjiti ili oduzeti prava, a ne kolege strijelci, neovisno o tome jesu li sportski strijelci ili lovci.
- jolly
- Cinker - bojna

U HR, za loviti moras imati lovacki ispit, lovacku iskaznicu sa markicom za tekucu lonvu godinu (0d 01.04 do 31.03 naedne godine), i pusku upisanu u oruzni list, kao lovacku na drzanje i nosenje, adekvatnog kalibra za divljac koju mislis loviti.johnnyboyy1711 wrote:Nemam ništa protiv lovaca, dapače, želim i jednog dana sam postati lovac, oba djeda su mi bila lovci, ali sam bio premali još itd. Jako sam zagrijan za to, ali bih sam lovio, osobno mi se ne dopada ideja lovačkih društava.
Ne moras biti clan lovackog drustva.
Medjutim, da bi dokumentacija bila kompletna:
jos treba dozvola za lov divljaci od lovoovlastenika lovista gdje lovis, i nakon odstrela zapisnik o izvrsenom lovu i potvrda o porijeklu divljaci. Kasnije ako je divljac trofejna, kao kruna svega i trofejni list. (ova zadnja 4 dokumenta izdaje lovovlastenik, a trofjeni list nakon ocjenjivanja)
U prijevodu znaci, da zapravo kad si u lovu, lovoovlastenik zna gdje lovis, i sto lovis i kad lovis.
Za mladje lovce kojima treba iskustva oko procjene starosti ili trofejne snage divljaci, zapravo je potreba imati lovnog strucnog pratioca kojeg organizira lovovlastenik.
Jako je vazno znati, u sto se puca. Ako ne zbog etike, ono barem zbog financijskoih posljedica. Primjer je recimo jelen, gdje za 150 tocaka, moze se naci za mozda 700 eur, ili zlatni jelen koji ide 5, 6, 7k eur... Kad puknses krivog, cjena raste.
Cak je znalo biti nugodnih situacija gdje lovac uz blagoslov pratioca odstrijeli jaci trofej od planiranog, pa se naknadno posvadjaju oko cijene, na kraju jelen i trofej ostaju lovovolasteniku, a lovac ide kuci praznih ruku...
Opcionalno, moze se loviti na poziv u gostima, kad te zovu u drustvo gdje imas prijatelja... Takvi lovovi su obicno pogonski na divlje svinje, ili ponedgje u Slavoniji na fazana ili sitnu divljac. Meso se ili dijeli na jednake dijelove, ili ostaje loklanom drustvu. To je grupni oblik lova. Gdje kao gost, tesko je doci do trofeja, a meso isto nije u izobilju ako je to motiv lova
Treca opcija je lov na krupnu ne trofjenu divljac: slabiji srnjaci, srne, slabiji jeleni, kosute, nazimad, opet kao turisticki lov, komercijalni.
Opet se postavlja pitanje pratioca, da potvrdi odluku o odstrelu (iza ceg stoji konacni nivo placanja lova).
U zakljucku, nema "samostalnog iskonskog lova" kako mnogi neiskusni zamisljaju. "Uzet pusku i setat po sumi."Naravno da kad steknes iskustvo, u lovackom drustvu, ili u komercijalnom lovistu gdje te vec poznaju da ces s vremenom ici samostalno u suljanje, lov ili ceku, ali u startu tog nema, i nacelno ovisi o dogovoru.
Sto se preciznosti puske tice, najskuplje puske na svijetu, (cetverocifrene cijene, do preko 100.000 eur po puski), karabini, rigby, holland & holand, purdey, boss, westly richards, ili pogotovu njihove expreseice, nisu cijenjeni radi preciznosti koja je zapravo osrednja do dobra, vec zbog drugih kvaliteta: izrada po mjeri prema narudzbi, najbolji orah na svijetu za kundak, apsolutna pouzdanost, gravure, pozlate, rucni rad, radni sati majstora puskara, regulacija cijevi. U osnovi su proizvod koji stvaraju barem 5 specijalizirani "master gunsmitha", u pet zasebnih radionica umutar jedne firme: kundacar, "cjevar", regulator cijevi, graver, i "lock smith" - odnosno puskar izradjivac akcije ili mehanizma.johnnyboyy1711 wrote: Osobno sam kao i AR-15 fan imao negativna iskustva, na koja sam se većinom samo nasmijao. Od strane lovaca i puškara. Od toga kad sam pred čovjekom koji je imao za par soma eura karabin izrekao da sam ruski SKS kupio za 2500 kn novi u dućanu koji radi mini grupe na 100 metara dobio podsmjeh, na istom mjestu mi je puškar rekao da nema veze što je cijev na SKS-u nova, da "tko zna što su ti Rusi spremni" (došao sam na upucavanje, nije mi djelovalo iz šale)![]()
![]()
do toga da je bilo svakakvih čuđenja i negodovanja što sam na strelište donio poluautomatski AKM. I milijardu puta što sam ovako sa strane i na forumu svašta čuo i pročitao. "Što će ti to?", "To je za ubijanje ljudi",... Bezveze mi je sve to skupa. Trebali bi međusobno surađivati, razmjenjivati ideje itd. i protivnici bi nam trebali biti ljudi koji nam žele smanjiti ili oduzeti prava, a ne kolege strijelci, neovisno o tome jesu li sportski strijelci ili lovci.
Svaka specijalnost zapravo je zanat koji se prenosi s oca na sina, a naslov "master gunsmith" se dobija nakon pustih godina iskustva i prakse... Poanta, je da cijena puske nije direktno vezana sa preciznoscu i grupiranjem pogodaka u meti.
I jeftina puska moze biti precizna, Ducani su ih puni, Tikka na primjer.
Sta se tice
da military style puske koje spominjes nemaju funkciju (u civilno drustvu), pa realno i nemaju.
Ne zato sto su ovakve ili onakve, za lov nisu bas nesto, da li po tezini ko m76 , ili po nekom drugom kriteriju (neadekvatnost kalibra recimo) gdje 223, ili 7.62x39, moze zakonski loviti samo do velicine srnjaka, ili ispod.
Medjutim, ako govorimo o sportskom streljastvu discipline za takve puske na nekom nacionlanom nivou nema. (izuzetak VK pap, bez optike)
Ako uzmes za primjer m76, puska je sasvim ok, kao takva.
Moze se registirirati.
medjutim za lov je po meni preteska.
Za streljastvo, ne postoji ni jedna disciplina, a moze se probati sniper po sniper kupovima, ali moderne repeitirke su preciznije, pa nije konkurentna.
Tako da je osnovni razlog neadekvatnosti, ne posotojanje adekvatne discipline za takve puske, gdje bi se moglo natjecati.
(na primjer "turnir za PA puske s optikom"...)
Pa onda ispada, da onaj ko ju ima, ima ju iz gusta, ili uspomene, i da povremeno moze gadjati u metu, za vlastito zadovoljstvo. To jest validan razlog, ali takvih ljudi ima malo procentualno. Plus oni koji imaju pusku radi preciznosti, ili oni koji imaju pusku radi lova nerijetko pokazuju netrpeljivost ka ovim tipovima pusaka.
I po meni trebalo bi uvesti discipline ili loklane turnire za takvu vrstu pusaka.
Mislim da ideja o tome ima, ali jos se nije realiziralo. Za sad je, barem prvi korak po meni ucinjen, zakonodavac je omogcio kupoivnu i registraciju takvih pusaka, sad bi trebali po malo klubovi poceti razmisljati o organizaciji turnira za takve puske.
Turn better into best!
Kako si napisao johnny,sve je to tu negdje.
Postali su ljudi licemjeri ,jer što reći kad netko kaže 5,56x45 je vojni kalibar,a 223 Remington je lovni ???
U čemu je razlika?
Postali su ljudi licemjeri ,jer što reći kad netko kaže 5,56x45 je vojni kalibar,a 223 Remington je lovni ???
U čemu je razlika?
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Mala napomena, editirao sam prijašnji post i izuzeo dio, da ne ispadnem s*erator tj. da prozivam... (nažalost ostalo je u quote-u).
Navodno da su malo viši pritisci kod 5,56x45, ali mislim da je to to.
Sve što je jolly napisao štima, smatram da ima mjesta za sve discipline kod nas, samo treba jako puno volje i novaca da se to realizira. Što se pak tiče samostalnog lova, saznao sam za to preko par ljudi koji su inače lovci po ps-u, ali uvijek idu sami. To je onda to kako kažete, nakon nekog vremena obično.
Navodno da su malo viši pritisci kod 5,56x45, ali mislim da je to to.
Sve što je jolly napisao štima, smatram da ima mjesta za sve discipline kod nas, samo treba jako puno volje i novaca da se to realizira. Što se pak tiče samostalnog lova, saznao sam za to preko par ljudi koji su inače lovci po ps-u, ali uvijek idu sami. To je onda to kako kažete, nakon nekog vremena obično.