Danie Defense Mk18 + dodaci

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Danie Defense Mk18 + dodaci

Post by istra champion » 30 Nov 2020, 09:44

Ariel wrote:Ako se vještačenjem ispostavi da oružje nije u skladu sa zakonom, trgovac bi trebao oružje primiti nazad a kupcu vratiti novac i to je sve što kupca mora zanimati.
Kada trgovac proda oružje kupcu, kupac odlazi sa oružjem u nadležnu PP/PU prijaviti oružje. Nadležne osobe popunjavaju Zapisnik o pregledu oružja. Ako se tu utvrdi da oružje nije u skladu sa zakonom, isto proslijeđuju na vještačenje. Ako se vještačenjem potvrde sumnje da oružje nije u skladu sa zakonom, isto se kupcu trajno oduzima.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 30 Nov 2020, 10:55

U tom slucaju, koje su opcije ili prava kupca?
Da li ce dobiti novce nazad - obzirom da je kupovao s dozvolom i u dobroj vjeri, i moze li dobiti novu nabavnu dozvolu, da kupi nesto drugo?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Nov 2020, 12:18

Nabavnu nek izvadi novu, bar to nije problem. A svaki trgovac koji drži do sebe će mu vratiti novac.

Eventualno bi moglo biti problema kod samostalnog uvoza, kad sav rizik na sebe preuzima kupac. Sumnjam da bi bilo koji strani trgovac vratio novac zbog HR propisa i oduzetog oružja.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Nov 2020, 13:39

Iako sam od MUP-a dobio odgovor kako "vještačenje" traži tijelo kod kojeg registiram oružje, oni tvrde da to traži Uprava za inspekcijske poslove. Eto, izgleda da nije do gospođa iz PP/PU, već nekog u "centrali".

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 30 Nov 2020, 14:15

Standardna protuzakonita procedura za nesposobnu Upravu, koja na osnovu fotografija oružja I sve dokumentacije ne može samostalno donijeti šifru za novo oružje koje nije u IS mup-a, nego traži vještačenje i to sigurno radi utvrđivanja kategorije oružja, a ako se ne dostavi, slijedi oduzimanje bez prava na naknadu jer se nije mogla utvrditi kategorija (svi podaci su bili utvrđeni u PU kao I kategorija oružja)...takvu proceduru je prošao moj kolega sa H&K MR223 A3.
CUSTOM GUN MASTER

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 30 Nov 2020, 15:16

Pitanje:
Da li fizicka osoba koja kupi oruzje uz nabavnu dozvolu, koje kasnije mora na vjestacenje, moze o osbnom trosku angazirati sudskog vjestaka za oruzje i balsitiku, i s njegovim izvjestajem eventualno registrirati pusku/pistolj?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Nov 2020, 15:23

Na ovo nisam dobio jasan odgovor, a baš sam to pitao. Sam vještak je preporučio da se ide redovnom procedurom a ako baš zapne, onda se angažira njega i odvjetnika.

Ali ako razmislimo, nije problematično ispitivanje, već sporost sustava. Taman da vještak i napravi izvještaj, opet će se vrijeme potrošiti na dostavu i "unos u sustav".

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Nov 2020, 15:27

istra champion wrote:Standardna protuzakonita procedura za nesposobnu Upravu, koja na osnovu fotografija oružja I sve dokumentacije ne može samostalno donijeti šifru za novo oružje koje nije u IS mup-a, nego traži vještačenje i to sigurno radi utvrđivanja kategorije oružja, a ako se ne dostavi, slijedi oduzimanje bez prava na naknadu jer se nije mogla utvrditi kategorija (svi podaci su bili utvrđeni u PU kao I kategorija oružja)...takvu proceduru je prošao moj kolega sa H&K MR223 A3.
Ovo "protuzakonito" sam već čuo. Evo kako glasi tekst poziva:

"Pozivamo Vas da u roku 8 dana od dostave ovog poziva, dostavite u
Policijsku upravu XY, Službu zajedničkih i upravnih poslova, Odjel
za upravne poslove, Referadu za oružje, adresa XYZ, pušku s
užlijebljenom cijevi tv. br. 123456 za koju ste podnijeli zahtjev za registraciju,
poradi utvrdivanja identifikacijskih podataka o oružju propisanih čl23. Zakona o nabavi
i posjedovanju oružja građana."

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 30 Nov 2020, 17:08

Uvjeti iz čl.23 se utvrđuju u PU/PP, odnosno popunjavanjem propisanog Zapisnika o pregledu oružja koji potpisuje osoba zadužena za pregled oružja od građana.
CUSTOM GUN MASTER

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 30 Nov 2020, 17:18

jolly wrote:Pitanje:
Da li fizicka osoba koja kupi oruzje uz nabavnu dozvolu, koje kasnije mora na vjestacenje, moze o osbnom trosku angazirati sudskog vjestaka za oruzje i balsitiku, i s njegovim izvjestajem eventualno registrirati pusku/pistolj?
Ne može, mora biti službeni elaborat iz Vučetića.
CUSTOM GUN MASTER

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 30 Nov 2020, 18:31

Forumaš @Sjekira je ako se ne varam registrirao S&W MP15 Sport. Ako mu se da neka odgovori da li je imao problema pri registraciji.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Nov 2020, 18:54

U HR ima registriranih HK MR223, Saigi, TR3, Troy i sl. Pouzdano to znam jer poznajem vlasnike.

Znam i za jedan slučaj kad je Troy upisan bez slanja na Vučetić, dakle može se.

Nije problem u tome, već očito u nedostatku educiranosti i prebacivanju odgovornosti na nivou PP/PU. Gura se to od sebe i na Vučetić, koji je zatrpan poslom pa sve traje nepotrebno dugo.

istra_champion je spomenuo protuzakonitost, pa bih molio informaciju što je točno protuzakonito? Hvala.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 30 Nov 2020, 19:11

Mislim da je protuzakonita ta procedura kojom nas mrcvare,umjesto da rade svoj posao.
Budimo iskreni,po odrednicama Zakona nije problem procijeniti je li oružje za registraciju ili ne,bez obzira na marku i model.
U samome Vučetiću će oružje procijenjivati po istim tim odrednicama Zakona.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 30 Nov 2020, 19:14

Mirok wrote:Mislim da je protuzakonita ta procedura kojom nas mrcvare,umjesto da rade svoj posao.
Budimo iskreni,po odrednicama Zakona nije problem procijeniti je li oružje za registraciju ili ne,bez obzira na marku i model.
U samome Vučetiću će oružje procijenjivati po istim tim odrednicama Zakona.
Ovo mogu potvrditi. SKS i AKM su mi bili u proceduri o kojoj se ovdje priča, vještačenju. Dobrom starom vještačenju prema kojem sam ostao bez SKS-a, zbog nekog idiota tamo za stolom u Vučetiću. Trener, ujedno i pravnik mi je rekao da je u srži stvari ta cijela procedura nezakonita. Sve bi se trebalo riješiti preko faksiranih papira i slika.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 30 Nov 2020, 19:25

Johny,što su našli na SKSu da su ga odbili?

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 30 Nov 2020, 19:30

Mirok wrote:Johny,što su našli na SKSu da su ga odbili?
Večeras ću pronaći papir i uploadati sliku u visokoj rezoluciji na neku stranicu, pa baciti link ovdje.

Recite Vi meni što su našli. Prošlo je više od godinu, ja još dan danas ne znam to jest ne razumijem. Nisam imao vremena ni para ići vodit spor oko toga, pa sam odustao.
Last edited by johnnyboyy1711 on 30 Nov 2020, 19:30, edited 1 time in total.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Nov 2020, 19:30

Već treća osoba navodi nezakonitost procedure. E sad, u čemu točno?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 30 Nov 2020, 19:41

Meni su recimo u Sloveniji za Saigu napisali naziv s puške na nabavnu dozvolu, istovjetni naziv je bio i na potvrdi o CIP-u koju sam prethodno predao da dobijem suglasnost za unos, suglasnost za unos je sadržavali identični naziv puške kao što se pisalo u nabavnu, puška u PU je isti naziv s puške i iz papira upisao u svoje papire...kada sam donio papire za upis u oružni, u oružni sam dobio drukčiji naziv... u sustavu je zavedeno valjda tako, iako u suštini naziv ne odgovara nomeklaturi oružja... ali što ja tu mogu, tko je pogriješio na Vučetiću pa nekom drugom krivo unio, do njih je... svaka Saiga u kalibru 7.62x39 koja se kupi u Hrvatskoj ili vani bude valjda tom logikom nosila naziv AK-102... koji je u pravoj nomeklaturi oznaka za pušku kalibra 5,56x45 NATO...

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 01 Dec 2020, 17:04

Danas sam predao pušku u PU, ide na vještačenje.

Nevjerojatni su neki detalji. Iako sam pušku donio u koferu i unutar njega u najlonu, službenica krene vaditi pušku s namjerom da je prepakira u neki karton. Rekoh da što radi, pa neću dopustiti da se puška prevozi u bilo kakvim kartonima. Odgovor je bio "može, ali nemojte se čuditi ako će vam zbog toga vještačenje dulje trajati".

Pokazala mi je i dopis, Odjel za oružje pri MUP-u instruirao je PU da zatraži oružje nazad i da PU u svoje ime zatraži vještačenje na Vučetiću. Između ostalog, pazi sad, koliko je kapacitet kratkog Magpul spremnika ne višeg od 8-9cm :).

Uglavnom, pored ovakvog kretenskog odnosa prema vlasnicima legalnog oružja sasvim je jasno zašto ilegalno tržište cvate.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 01 Dec 2020, 18:45

ovo za karton je nevjerojatna istina. oni imaju karton u obliku puške. baš jutros bio vaditi nabavnu, neka puška došla u tom kartonu s vučetića. da je meni netko poslao/prodao predmet tako zapakiran, uredno bih ga vratio natrag odakle je i došao. kao da je stajalo u štali mjesecima, neuredno zaljepljeno, 10 naljepnica, zgnječeno na nekoliko mjesta, ma užaš...
njima je teško to zapakirati u bilo kakav drugačiji format od onog koji imaju...

prijatelju uzeli SKS i poslali gore jer na puški nije pisalo sks-45, a i bunilo ih je zašto piše 52 (godina proizvodnje), a ne 45. nakon par mjeseci čekanja kolega poludio, poslao mail u mup, sutradan slijedio poziv u kojem je sve lijepo i krasno, a puška u dolasku.

smatram da je problem u kroničnom nedostatku puškara. i najgori puškar u RH bi valjda prepoznao SKS, a ne ga slao na vučetić. poslove oružja rade kojekavi "stručnjaci" (znam da ima i izvrsnih ljudi), tj. ne rade ga imalo stručne osobe.
Put your money where your mouth is.

Post Reply