Vojni metci u novoj pušci?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Vojni metci u novoj pušci?

Post by istra champion » 03 Apr 2021, 07:59

jolly wrote: Kao rezultat, ne pamtim kad sam vidio preciznu m48, ili slicnu pusku.
Nisi ni mogao...jer ne postoji :A20:
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 03 Apr 2021, 09:38

Moj G98 je mogao (dok sam bio aktivan :mrgreen: ) na 300m na mehaniku bez problema preko 160/200 krugova sa M75 snajperskim streljivom. Cijev nagrizena, prezivjela 2 rata, ispucala kod mene ona oko 3000kom. samo vojne municije vecinom mesing cca 50g, 2-3 limenke rumunja. Nekad je tom puskom ekipa iz Kutine bila prvak u HR. Ciscena iskljucivo i samo pranjem i tvrdim da bolje ne postoji.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 03 Apr 2021, 09:46

Ne govorim za nikog tko je pisao u ovom topicu, ali jednu stvar koju sam uočio na streljani od strane velikih stručnjaka, od kojih su velik broj njih lovci, da rade lošije grupe na 100 metara od ljudi koji pucaju mehaniku na 100 metara sa starim tandžarama.

Neću dalje ići u offtopic kao što se dogodi sa svakim topicom, ali ta netrpeljivost prema svem što nije napravljeno za lov ili da bušiš istu rupu cijeli dan je fascinantna :D
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 03 Apr 2021, 09:50

Danas, kad vidim nekog na streljani da puca m48, m98, i slicno, pa vidim saranje po meti, od kruga 1, 2 do 10 da konacno sve izgleda ko posip sacme, pa municja 53 godiste, pa 76, pa ovo, ono, uhvatim se u slijedecm razmisljanju:

1. Jel puska unistena losim odrzavanjem, i koristenjem korozivne municije?

2. Jel to strijelac mozda koristi upravo sad staru korozivnu muniiju, staru, isteklu, lose skladistenu, vlaznu, itd (samo jer je jeftina ili dzabe) - jer novi fmj u bulk pakovanju dodje oko 8 kn / kom?

3. Kombinacija 1, i 2? (sta je prvo, kokos ili jaje?)

4. Jel puska sama po sebi losa, i neprecizna?

Obzirom da ima jos strijelaca (sve rijedje) koji postignu solidan rezultat, i znamo povijest ovih modela, broj 4, treba eliminirati.
Ostaju razlozi, 1, 2, 3. u korijenu prva tri je korozivna municija.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Apr 2021, 12:04

Ne pucam mehaniku jer mi za to trebaju streljacke cvike, no nas Grga koji puca tandjaru na mehaniku moze puknuti > 90 krugova sa dobrim streljivom kao od sale, no pokazalo se da je puska izrazito osjetljiva na pripremu municije do te mjere da ista elaboracija u jednim cahurama drzi >90 a u drugim rasipava kao nema zljebova u cijevi... pa ti budi pametan...
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 03 Apr 2021, 12:29

lex-lutor wrote:Ne pucam mehaniku jer mi za to trebaju streljacke cvike, no nas Grga koji puca tandjaru na mehaniku moze puknuti > 90 krugova sa dobrim streljivom kao od sale, no pokazalo se da je puska izrazito osjetljiva na pripremu municije do te mjere da ista elaboracija u jednim cahurama drzi >90 a u drugim rasipava kao nema zljebova u cijevi... pa ti budi pametan...
E,upravo takvi podaci ukazuju na to koliko je ovo osjetljiva stvar.
I tko zna koliko je tu sve prisutno elemenata koji utiču na preciznost.
Često puta nismo ni svjesni toga.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 03 Apr 2021, 16:59

jolly wrote:4. Jel puska sama po sebi losa, i neprecizna?
Obzirom da ima jos strijelaca (sve rijedje) koji postignu solidan rezultat, i znamo povijest ovih modela, broj 4, treba eliminirati.
Tako je...zna se namjena vojničkih pušaka :roll:
Bore Diameter, isto tako im ne ide u prilog...rijetko koja je u kalibru, one bolje, realno rade grupe od 4'' na 100m; zato i postoji natjecanje samo sa takvim puškama...
Da je to precizna puška, još prije 15-20 god. bih je kupio (za 100-200 eur. koliko se prodaju kod nas) i ''preradio'' u pušku za natjecanje (od kundaka, okidanja,...), ali bez zamjene cijevi nije konkurentna...neisplativa investicija :shock:
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Apr 2021, 17:19

:A25:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 11 Apr 2021, 08:11

Kažu neki, i mislim da ima u tome neštoi, da nakon pucanja s vojnim korozivnim streljivom, preporučljivo je ispaliti zadnje par lovačkih nekorozivnih.

Pretpostavljam da kugle i plinovi zadnjih par naboja ipak poćiste dobar dio korozivnih ostataka iza vojnih.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Apr 2021, 16:02

To mozemo znati, samo ako neko zaista tako odrfzava pusku vise godina. Pa da vidimo sta ispadne iz tog.

Medjutim, ja znam "lovacke price" strucnjaka balistike iz mog bivseg lovackog drustva.
Oni kazu ovako: pusku uopce ne treba cistiti jer je sve to nekoroizivna municija.

Ako se nakupi ipak malo prljavstine, dovoljno je "povremeno ispaliti jedan nekorozovini" metak i "malo propuhati".
(Bellot je odlican za ovu namjenu, jer je jeftin.)

Rezultat takvog visegodisnjeg odrzavanja je, unistena cijev, kod ovih koji tako pricaju. (pola karabina im rasipa, ja vidio)

Efekat ovakvog odrzavanja je slijedeci.
U cijevi nakon ispaljenja, ostaje garez. (makar i nekorozivna)
Ta garez ima dva efekta:
1. Navlaci vlagu koja dugorocno dovuce koroziju.
2. Nakon nekog vremena garez stvrdne, i onda djeluje abrazivno kao cestice pjeska, kad se ispali slijedeci hitac preko tog.
(smirglanje zrnom preko pjeska, cijev i dalje moze biti cista ko zrcalo, samo posmirglana iznutra)

Po meni, za korozivne soli koje nastaju izgaranjem korozivne kapisle, ili kao produkt izgaranja crnog baruta - najbolja je mlaka voda sa malo detergenta. (jer se soli brzo tope u mlakoj vodi)
A nakon tog, cistiti puscanu cijev uobicajenim sredstvima.
I onda traje.

E, da, takodjer mislim da ne postoje dva pedantna vlasnika oruzja, koji ciste puske na isti nacin.
Ali najvaznije je odraditi ciscenje, na takav nacin, da je pedantnom vlasniku, dobrom gazdi, savjest cista uz miran san, nakon sta pusku stavi u ormar.
Turn better into best!

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 11 Apr 2021, 16:40

Moj nacin pranja Gew98

1. Odvojiti cijev od drveta
2. U kadi dolje stavit neku krpu onako kao jelenja koza. Sluzi da kad cijev okrenes ustima prema dolje da ne curi iz nje.
3. U jednu casu zamutit nekog denkmit-a, pur-a, jar-a ili slicno. Cca 2-3dcl
4. Idealno plinski bojler da se moze podesit voda na 70°C
5. Pusku okrenuti sa ustima prema dolje, usut razmucenog sredstva u cijev, pustit 1-2minute i onda plasticnom cestkicom dobro izribati gore dolje. Iza svakog ribanja dobro isprati vrucom vodom. Ovisi od streljiva ali dovoljno je 3-4 puta ponovit.
6. Kad je gotovo sa cijevi onda sa manjim cetkicama (djecije za zube) oprati leziste metka i mjesto bravljenja.
7. Dobro sve isprati vrucom vodom, cijev se sama susi od vrucine i ne moze se drzat rukom.
8. Kompresorom dobro sve ispuhati i nauljiti.

Cijeli proces je gotov za 30 minuta a sa ovim nacinom sigurno je anuliran ucinak korozivnog streljiva.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 11 Apr 2021, 16:51

Mauseras wrote:
Mirok wrote:Naglasak je da moraš očistiti odmah nakon pucanja!
Ostaviti do kraja dana nakon pucanja korozivnom municijom,pa onda čistiti,može biti loše . :A00:
Ali na novoj, kromiranoj cijevi? Koliko sam ja razumio i vidio, do kraja dana prićekati pa čistiti nije problem. A nije ni cijeli dan, više manje oko podne pucam, završim oko 15h, do 16 sam u Zagrebu, pa oko 19-20h čišćenje, zasad nemam problema. Znam ih i par, pucaju iz novih, isto vojne metke, problema nemaju, a čiste nakon par dana, tek kad je zatvarač crn... Sad ne znam da li je to stvarno problem na novim, kromiranim cijevima, ali razumijem brigu.

Kolega ,koju pusku imas u kalibru 8x57 a da je kromirana cijev ?

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 11 Apr 2021, 17:18

Ovo sam i ja htio pitati. Po tvojim napisima Mauseraš, tvrdiš da novi lovački Mauser ima kromiranu cijev? Po čemu si to zaključio?

Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 11 Apr 2021, 17:51

Ima neku vrste zaštite cijevi od korozije, nije nužno kromirana. Koliko sam uspio vidjeti na internetu cijev je od nehrđajućeg čelika. Od novog, malo skupljeg karabina (pogotovo jednog sa Blaser/Sauer/Mauserovih mašina) bih i očekivao da ima barem neku vrstu zaštite od korozije.
Na Mauserovoj stranici nisam uspio nigdje naći detaljnije specifikacije o cijevi, odnosno jedino se navodi dužina cijevi, tako da eto...
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Apr 2021, 18:13

Ovo im pise na web stranicama:
"All steel parts are black plasma nitrided for the best possible protection".
Turn better into best!

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 11 Apr 2021, 18:18

jolly wrote:Ovo im pise na web stranicama:
"All steel parts are black plasma nitrided for the best possible protection".
Eto ga, nisam to vidio...
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Apr 2021, 18:25

U svakom slucaju, novi mauser 98 lovacki, bez obzira na model ili kalibar, je tako napravljena i dotjerana puska, da je ja ne mogu prestati gledati.
Ali cijena za nas dzep je paprena.
Mislim da onaj ko cijeni mauser 98, (i zna sto je to), ima prosjecna hrvatska primanja, danas treba gledati da nabavi polovnu CZ 550 dok jos ima na trzistu. I po potrebi dotjerava, premda su nacelno vec vrlo solidne puske.
Od novih pusaka, imam dojam da je winchester 70 u nekoj zanimljivoj opciji, takodjer.
Ili zastava, koju cesto spominjemo. (listu sam naveo od najpozeljnijih prema dolje)
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 11 Apr 2021, 19:15

I opet ću ja.....
Meni bi bilo žao pucati korozivnu municiju iz svoga karabina.
A čišćenje i održavanje oružja za mene je pravilo,bez obzira što koristim isključivo nekorozivnu municiju.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Apr 2021, 19:45

Mirok wrote:I opet ću ja.....
Meni bi bilo žao pucati korozivnu municiju iz svoga karabina.
A čišćenje i održavanje oružja za mene je pravilo,bez obzira što koristim isključivo nekorozivnu municiju.
Ti si stara skola! Za tvoje oruzje, ja se ne brinem! Znam ja da je to u top stanju! :A25:
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 11 Apr 2021, 20:24

Da smo načistu, dobro čišćenje i održavanje je ono što svatko tko drži do oružja mora napraviti odmah. U najgorem slučaju, ako sam baš kasno doša i umoran, barem cijev dobro navlažim kvalitetnim uljem, i obavezno dobro čišćenje drugi dan. I to samo nakon uporabe lovačkih nekorozivnih naboja, Ako su u pitanju stari vojni naboji, dobro čišćenje odmah po povratku sa strelišta. Drugo čišćenje obavezno drugi dan.

Po mojem skromnom mišljenju, najmanje 99% oružja je upropašteno ne čišćenjem.

Post Reply