prigušivači
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Re: prigušivači
E, to bi bila jos jedna stvar za nadograditi, od svih onih koje sam spoemnuo prethodno.Mirok wrote: A sve ostalo je obuka, edukacija,ETIKA koju često zaboravljamo,itd.
Eticki Kodeks lovaca Hrvatske u pisanoj formi ne postoji. A onda etiku spominje, i tumaci svako kako mu kad odgovara.
O etici se povremeno pise, ili se spomene. Ali nacelno, lovacka etika je u stanju erozije, i na putu ka zaboravu. I podlozna individialnom shvatanju pojedinca, ako uopce pojedinac i dodje do nivoa da razmislja o nekoj etici.
U pisanoj formi, to ne postoji. Time se niko zapravo ne bavi u hrvatskom lovstvu.
I pojavljuje se u komunikaciji kao floskula. Ne prenisi se na slijedecu generaciju jer ne postoji u pisanoj formi
Novi mladi lovci, o tome naravno, nemaju pojma. Ali vjerojatno im nocne opteike i prigusivaci zvuce zanimaljivo.
Nasuprot tome, svaka ozbiljna lovacka nacionalna organizacija u svijetu ovo ima.
U privitku primjer iz Srbije.
Ja bih postavio, jedno hipotetsko pitanje:
Zasto, recimo, prije bilo kakve legalizacije prigusivaca - lovacki savez ne bi prvo napravio i objavio svoj eticki kodeks, koji bi vrijedio za sve lovce Hrvatske? Konacno da vidimo sta je to ta etika?
To se moze lako donijeti na svakoj redovnoj skupstini saveza.
Ako ga ne donesu, u neko razumno vrijeme, i nisu do ga donijeli do sad, vjerojatno ih ne zanima. Ja bih tako zakljucio. Erozija etike, kako rekoh.
- Attachments
-
- eticki kodeks lovaca srbije.pdf
- (229.1 KiB) Downloaded 18 times
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Nisam ni mislio da je to toliko opsežna tema, hvala svima na doprinosu.
No osobno mi se čini da se od prigušivača zazire zbog moguće zlouporabe. Zar se to ne rješava dozvolom, provjerama, registracijom, a ne zabranom za sve?
No osobno mi se čini da se od prigušivača zazire zbog moguće zlouporabe. Zar se to ne rješava dozvolom, provjerama, registracijom, a ne zabranom za sve?
U sređenim društvima da .
Danas su kod nas zakonom zabranjeni a po pričama hrpa ljudi ih nonšalatno koristi kao da uopće nema
nikakve sankcije za to ,mnogi i neznaju da je to zabranjeno vjerovali ili ne . Kad dođemo do stupnja svjesti koji shvaća ako je nešto protuzakonito i zabranjeno
ma koliko puta se nama činilo da je glupo da se to onda ne radi . U tom trenutku treba svima dozvoliti prigušivače ali meni iskreno
ta inicijativa nije nimalo primamljiva u ovom trenutku.
Danas su kod nas zakonom zabranjeni a po pričama hrpa ljudi ih nonšalatno koristi kao da uopće nema
nikakve sankcije za to ,mnogi i neznaju da je to zabranjeno vjerovali ili ne . Kad dođemo do stupnja svjesti koji shvaća ako je nešto protuzakonito i zabranjeno
ma koliko puta se nama činilo da je glupo da se to onda ne radi . U tom trenutku treba svima dozvoliti prigušivače ali meni iskreno
Ariel wrote: Zar se to ne rješava dozvolom, provjerama, registracijom, a ne zabranom za sve?
Reci mi, zašto je ilegalno oružje ilegalno? Ne samo automasko, nego zašto je M48 koja nije registrirana ilegalna? Jer u zakonu tako piše. Zašto je krivolov ilegalan? Zato što u zakonu tako piše. Zar je krivolov ilegalan s legalnom puškom? DA! Zar je krivolov ilegalan s ilegalnom puškom? DA! Ilegalno je sve što se radi, a protiv nekog je zakona. IIegalne stvari se rade s legalnim i ilegalnim alatima, u ovom slučaju oružjem. Naravno, češće se rade s ilegalnim oružjem, pošto mu "nema traga." Hoću reći, da li će doći do krivolova ako naši sveznajući gospodari dopuste prigušivače, ne znam, ali mislim da neće, barem ne s legalnim prigušivačima, za već postojeće ilegalne prigušivače ne možemo znati, jer isto kao i ilegalno oružje, nisu registrirane pa se ne zna broj u kojemu su u opticaju. Znam da će vjerojatno biti neki sistem registracije prigušivača, kako je više manje svugdje gdje su dozvoljeni. Svrha toga je da država zna da ga imaš i naravno da oni tako budu sigurni da nećeš krivoloviti s njim ili raditi druge stvari koje ne bi trebao. Da sam krivolovac, a nisam, ne bih riskirao s nećim "na papirima" vršit zločin! Pa uzeo bih si na crno, ako ikad bude nezgoda, bacim u šumi i gotovo, nitko ne zna da je moje (naravno tu su otisci prsta i sve to...), ali opet.
Poanta je, sve se može zloupotrebiti, bilo legalno ili ilegalno, ali češće ilegalno. Problem je u tome da ni ne znamo koliko je dosad divljači odstreljeno ilegalnim oružjem, pa možda i ilegalnim prigušivačima... Možemo spekulirati i voditi polemiku, ali točne brojke nećemo imati.
Loše je odmah nešto baciti u kut "dobro" ili "loše" jer će se možda zlouporabljivati, a možda će biti dobro za one koji će proći proceduru da dođu do toga i to koriste, ali razumijem razmišljanje iza toga, jer kod nas se na neki način sve zlouporabljuje...
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
matezg1 wrote:U sređenim društvima da .
Imali smo negdje raspravu o tome, ne znamo kako, ali nove zračnice se prodaju s prigušivačima, a i prigušivači se za zračnice prodaju zasebno, i ako se ne varam bez ikakvih papira. Ne znam na koju foru, u zakonu jasno piše da su zabranjeni bilo kakvi prigušivači za SVO oružje, i dijelovi prigušivača... Ali hej, TIC, svako radi što hoće... (NAŽALOST)
Volim oružje, volim ga jako,
- jolly
- Cinker - bojna

Ajmo probati iz ove perspektive.
Kultura oruzja u Hrvatskoj je niska. Edukacija o oruzju je niska u civilnom drustvu.
Bilo kroz formalnu izobrazbu, bilo kroz nedostatak literature, bilo nedostatak strucnih casopisa.
(loviacki vjesnik, koji doduse izlazi redovno - bavi se uglavnom lovackim gulasima, i reklamama, ali nema edukativnih strucnih clanaka)
Streljacki savez je nepripremljen za uvodjenje prigusivaca da bi se koristio na natjecanjima.
Strijelci nece trenirati sa oruzjem koje mjenja balisticke performanse ako se na treningu stavi prigusivac, a na natjecanju se skida (jer nije predvidjeno tehnickim pravilnikom)
Lovci u tradicijij lovstva dugoj vise od 100 godina (od formiranja prvih lovackih drustava), nisu nikad koristili prigusivac.
Lovacki savez nema formalni eticki kodex, iako postoji usmena predaja o tome.
Krivolov je prisutan. Da bi prigusivac bio skoro 100% efektivan (najmanja moguca buka), metak mora biti subsonic, a to je mozda onda na 40% snage i nece zadovoljiti propisani uvjet o energiji koji nalaze pravilnik o lovackim kalibrima. Preptostavimo onda ranjavanje divljaci. Na ovo dodaj slabu edukaciju mladih lovaca, koji uglavnom dobijaju diplome samo servirane, nakon uplate troskova tecaja, pa naravno, onda se postavlja i znanje balistike, i sveg ostalog.
Posto nema staziranja u lovstvu, mladi nemaju ni mentora vise u lovackom drustvu, da ih nauci i prenese znanje (cast drustvima koje su staziranje zadrzala, ali nema ih puno)
I u takvu situaciju na terenu, dozvoliti onda prigusivac?
Cemu, zasto, za koga?
Jeste da su svi znanstveni razlozi na strani prigusivaca. Ali drustveni uvjeti su prethodno opisani.
U takvoj situaciji, dozvoliti prigusivac jednim clankom zakona, a ne rijesiti da se ostalom regulativom ne nadje REALNO mjesto za prigusivac u civilnom drustvu, nema smisla. Onda je rjesenje aljkavo, traljavo, polovicno, nikakvo, i samo koristi zlouporabi.
Da se krivo ne shvati, ja jesam da se prigusivac dozvoli ako se odradi sve kvalitetno:
1. dozvoliti prigusivac u zakonu o oruzju (zakon o nabavi oruzja gradjana)
2. Izmjeniti postojece pravilnike streljackog saveza, o tehnickoj opremi za oruzje, i dopustiti prigusivac u disciplinama HSS dapace i preporuciti ga.
3. regulirati primjenu prigusivaca u pravilniku o koristenjeu lovackog oruzja i naboja. Definirati ili eliminirati uporabu subsonic municije
4. Izmjeniti pravilnike i zakone o lovocuvarskoj sluzbi, uvesti PRAVU lovocuvarsku sluzbu u mup. (redovna patrola u autu po lovistima, ili ulazu u loviste, sa svim ovlastima)
5. izmjeniti pravilnik o civilnim strelistim i olaksati formiranje mjesta ze vjezbe gadjanja, pa da upotreba prigusivaca blize naselju zaista dovede do tog da se gradjani ne uznemiravaju ,a da sportski strijelci mogu trenirati, i da je formiranje takvih vjezbalista olaskano
6. Edukacija: azurirati lovacki prirucnik i opisati prigusivac, namjenu i upotrebu u poglavlju oruzju o balisitici.
I sad pitanje: da li smo kao demokratsko drustvo, ili struka, u stanju ovo sve odradit na kvalitetan nacin? Ili bolje, mozda da ne cackamo ako to nismo?!
Kultura oruzja u Hrvatskoj je niska. Edukacija o oruzju je niska u civilnom drustvu.
Bilo kroz formalnu izobrazbu, bilo kroz nedostatak literature, bilo nedostatak strucnih casopisa.
(loviacki vjesnik, koji doduse izlazi redovno - bavi se uglavnom lovackim gulasima, i reklamama, ali nema edukativnih strucnih clanaka)
Streljacki savez je nepripremljen za uvodjenje prigusivaca da bi se koristio na natjecanjima.
Strijelci nece trenirati sa oruzjem koje mjenja balisticke performanse ako se na treningu stavi prigusivac, a na natjecanju se skida (jer nije predvidjeno tehnickim pravilnikom)
Lovci u tradicijij lovstva dugoj vise od 100 godina (od formiranja prvih lovackih drustava), nisu nikad koristili prigusivac.
Lovacki savez nema formalni eticki kodex, iako postoji usmena predaja o tome.
Krivolov je prisutan. Da bi prigusivac bio skoro 100% efektivan (najmanja moguca buka), metak mora biti subsonic, a to je mozda onda na 40% snage i nece zadovoljiti propisani uvjet o energiji koji nalaze pravilnik o lovackim kalibrima. Preptostavimo onda ranjavanje divljaci. Na ovo dodaj slabu edukaciju mladih lovaca, koji uglavnom dobijaju diplome samo servirane, nakon uplate troskova tecaja, pa naravno, onda se postavlja i znanje balistike, i sveg ostalog.
Posto nema staziranja u lovstvu, mladi nemaju ni mentora vise u lovackom drustvu, da ih nauci i prenese znanje (cast drustvima koje su staziranje zadrzala, ali nema ih puno)
I u takvu situaciju na terenu, dozvoliti onda prigusivac?
Cemu, zasto, za koga?
Jeste da su svi znanstveni razlozi na strani prigusivaca. Ali drustveni uvjeti su prethodno opisani.
U takvoj situaciji, dozvoliti prigusivac jednim clankom zakona, a ne rijesiti da se ostalom regulativom ne nadje REALNO mjesto za prigusivac u civilnom drustvu, nema smisla. Onda je rjesenje aljkavo, traljavo, polovicno, nikakvo, i samo koristi zlouporabi.
Da se krivo ne shvati, ja jesam da se prigusivac dozvoli ako se odradi sve kvalitetno:
1. dozvoliti prigusivac u zakonu o oruzju (zakon o nabavi oruzja gradjana)
2. Izmjeniti postojece pravilnike streljackog saveza, o tehnickoj opremi za oruzje, i dopustiti prigusivac u disciplinama HSS dapace i preporuciti ga.
3. regulirati primjenu prigusivaca u pravilniku o koristenjeu lovackog oruzja i naboja. Definirati ili eliminirati uporabu subsonic municije
4. Izmjeniti pravilnike i zakone o lovocuvarskoj sluzbi, uvesti PRAVU lovocuvarsku sluzbu u mup. (redovna patrola u autu po lovistima, ili ulazu u loviste, sa svim ovlastima)
5. izmjeniti pravilnik o civilnim strelistim i olaksati formiranje mjesta ze vjezbe gadjanja, pa da upotreba prigusivaca blize naselju zaista dovede do tog da se gradjani ne uznemiravaju ,a da sportski strijelci mogu trenirati, i da je formiranje takvih vjezbalista olaskano
6. Edukacija: azurirati lovacki prirucnik i opisati prigusivac, namjenu i upotrebu u poglavlju oruzju o balisitici.
I sad pitanje: da li smo kao demokratsko drustvo, ili struka, u stanju ovo sve odradit na kvalitetan nacin? Ili bolje, mozda da ne cackamo ako to nismo?!
Turn better into best!
Zainteresirala me tema. Pa sam malo proučio.
Sa subsonic zrnima energija bude i 5-6 puta manjs. Npr. PPU subsonic u 308 win 200gr zrno, ispucava na nekih 600-700J. To je na razini .50 zračnice ili pištolja. Toliko o tome koliko se uklapa u lovačka pravila.
Lov bi znači bio, ako bi pravila dozvolila, isključivo jako precizni hitac u vitalnu zonu. A taj precizni hitac može biti problem. Upucavanje na 50m, već na 100m je pad 7 MOA, energiju dobro drži. Znači, trebalo bi uskladiti i zrno sa zavojem cijevi, a za jako precizan pogodak. U subsonicu vladaju neka druga pravila. Zaboravite na Millera.
Ili ostaviti sve kako jest i ne ići dalje od 50m.
Nisam baš siguran da bi prosiječan netko vodio računa o ovim detaljima.
Kako je netko napisao, lov je kod nas i socijalna kategorija, etika tada ode u drugi plan, makar bila i pisana. Težina odstrijeljenog postane važnija.
Mislim da bi tu bilo svega.
Što se streljaštva i streljana tiče. Dobro bi došao. Ali dok su natjecanja bez prigušivača, trening sa prigušivačem nema smisla.
BTW U lovu bi također dobro došao, jer ipak smanji buku. Ali subsonic zrna.... Ne znam....
Viđam lovce koji upucavaju 100m na A3 papir. I kada pogodi papir, to je to. Sada mu dati da lovi nečim, čime ne smije promašiti kutiju cigara na istoj daljini. :-/
Kad bi svi bili odgovorni i poštovali vlastite limite, bila bi to neka druga priča. Ali kod nas, nažalost, češće srećem ljude koji niječu vlastite limite, nego one koji im se prilagode. Ne samo vezano za oružje. Mi smo država sa najviše stručnjaka, svi sve znaju.
Sa subsonic zrnima energija bude i 5-6 puta manjs. Npr. PPU subsonic u 308 win 200gr zrno, ispucava na nekih 600-700J. To je na razini .50 zračnice ili pištolja. Toliko o tome koliko se uklapa u lovačka pravila.
Lov bi znači bio, ako bi pravila dozvolila, isključivo jako precizni hitac u vitalnu zonu. A taj precizni hitac može biti problem. Upucavanje na 50m, već na 100m je pad 7 MOA, energiju dobro drži. Znači, trebalo bi uskladiti i zrno sa zavojem cijevi, a za jako precizan pogodak. U subsonicu vladaju neka druga pravila. Zaboravite na Millera.
Kako je netko napisao, lov je kod nas i socijalna kategorija, etika tada ode u drugi plan, makar bila i pisana. Težina odstrijeljenog postane važnija.
Što se streljaštva i streljana tiče. Dobro bi došao. Ali dok su natjecanja bez prigušivača, trening sa prigušivačem nema smisla.
BTW U lovu bi također dobro došao, jer ipak smanji buku. Ali subsonic zrna.... Ne znam....
Viđam lovce koji upucavaju 100m na A3 papir. I kada pogodi papir, to je to. Sada mu dati da lovi nečim, čime ne smije promašiti kutiju cigara na istoj daljini. :-/
Kad bi svi bili odgovorni i poštovali vlastite limite, bila bi to neka druga priča. Ali kod nas, nažalost, češće srećem ljude koji niječu vlastite limite, nego one koji im se prilagode. Ne samo vezano za oružje. Mi smo država sa najviše stručnjaka, svi sve znaju.
- jolly
- Cinker - bojna

Prigusivac u lovu, u svijetu se koristi. uspjesno. i za najkrupniju divljac.
Medjutim onda koriste metak pune snage, pa se zvuk smanjuje za 30 tak posto.
Znaci da se napravi prevencija zlouporabe, treba regulirati zakonski subsonic streljivo.
Ako se ne reguliara, (zabrani u maloprodaji, ili definira namjena), bit ce ista prica kao sa sacmom.
Evo za podsjetnik.
Prema pravilniku o lovackim nabojima, najkrupnija sacma je 4.5 mm, za koristenje u lovu.
Krupnije od tog se ne koristi.
U streljastvu se koristi iskljucivo trap sacma, znaci 2.4 mm, i ni jedna druga u streljastvu nema sto traziti.
Na trap i parkur streljanama, najcesce je i natpisom zabranjeno koristiti bilo sto drugo.
(vezano je za domet sacme i sigurnost strelista, odnosno zone iza strelista u balistickom dometu kuglica, koji je sve dalji sto je sacma krupnija)
U ducanu se prodaje svaka sacma, do 9mm, bez problema.
Postavlja se slijedece pitanje:
Ko kupuje sacmu od 4.5 mm pa do 9 mm? (dakle, u lovu nedozvoljana, za streljastvo nije)
Neki "lovci" kupuju.
Zasto? Ocito je da trziste krupne sacme postoji. Ali koristenje "bas i nije sasvim jasno".
Isto tako bi bilo sa subsonic streljivom.
Nije bas za lovnu namjenu, pa ni za neki sport, "al bi se kupovalo", da se nadje.
Ja kakav jesam, pretpostavio bih mogucu zlouporabu.
Medjutim onda koriste metak pune snage, pa se zvuk smanjuje za 30 tak posto.
Znaci da se napravi prevencija zlouporabe, treba regulirati zakonski subsonic streljivo.
Ako se ne reguliara, (zabrani u maloprodaji, ili definira namjena), bit ce ista prica kao sa sacmom.
Evo za podsjetnik.
Prema pravilniku o lovackim nabojima, najkrupnija sacma je 4.5 mm, za koristenje u lovu.
Krupnije od tog se ne koristi.
U streljastvu se koristi iskljucivo trap sacma, znaci 2.4 mm, i ni jedna druga u streljastvu nema sto traziti.
Na trap i parkur streljanama, najcesce je i natpisom zabranjeno koristiti bilo sto drugo.
(vezano je za domet sacme i sigurnost strelista, odnosno zone iza strelista u balistickom dometu kuglica, koji je sve dalji sto je sacma krupnija)
U ducanu se prodaje svaka sacma, do 9mm, bez problema.
Postavlja se slijedece pitanje:
Ko kupuje sacmu od 4.5 mm pa do 9 mm? (dakle, u lovu nedozvoljana, za streljastvo nije)
Neki "lovci" kupuju.
Zasto? Ocito je da trziste krupne sacme postoji. Ali koristenje "bas i nije sasvim jasno".
Isto tako bi bilo sa subsonic streljivom.
Nije bas za lovnu namjenu, pa ni za neki sport, "al bi se kupovalo", da se nadje.
Ja kakav jesam, pretpostavio bih mogucu zlouporabu.
Turn better into best!
Na ovaj komplicirani zakon/zakone još bi uvodili kojekakve odredbe. Pa normalni ljudi se bi se snašli u tome nikad.
Corruptisima republica plurimae leges.
Zašto ne bi bio dozvoljen prigušivač, subsonic zrno, automatsko oružje, ilegalno oružje legalizirati...? Što će se dogoditi loše? Ništa.
Hrvati bi u kao i u svemu ostalom, slobodu bez ikakve odgovornosti. Pa na kraju ostanu bez ičega.
Dozvoliti sve, ALI ako te jednom, samo jednom, uhvate da radiš sranja, zatvor na 10-ak godina. Pa bi vidjeli kako bi svi odjednom naučili odredbe zakona i pridržavali se istog.
Poznam čovjeka za kojeg kažu da je odstrijelio preko 200 grla koječega u krivolovu. Uhvate ga u krivolovu s automatskom puškom, dobije neki uvjet ili prekršaj. Pa taj čovjek je inteligentan i dobro je izračunao da mu se ne isplati polagati lovački, imati legalno oružje, plaćati članarine/upisnine, radne akcije, ići u legalni lov i slično. I da je to sve radio legalnim putem, nikad ne bi odstrijelio tu količinu divljači. Ovako mala kazna i ajmo dalje.
Mislim da bi bilo pametnije da si ljudi izračunaju da im se sranja ne isplati raditi uzevši u obzir cost-benefit analizu. Ukoliko neki nisu u svojim balkanskim glavicama to sposobni odraditi, vrlo brzo bi naučili kad bi vidjeli susjeda u ćuzi.
Zašto ne bi bio dozvoljen prigušivač, subsonic zrno, automatsko oružje, ilegalno oružje legalizirati...? Što će se dogoditi loše? Ništa.
Hrvati bi u kao i u svemu ostalom, slobodu bez ikakve odgovornosti. Pa na kraju ostanu bez ičega.
Dozvoliti sve, ALI ako te jednom, samo jednom, uhvate da radiš sranja, zatvor na 10-ak godina. Pa bi vidjeli kako bi svi odjednom naučili odredbe zakona i pridržavali se istog.
Poznam čovjeka za kojeg kažu da je odstrijelio preko 200 grla koječega u krivolovu. Uhvate ga u krivolovu s automatskom puškom, dobije neki uvjet ili prekršaj. Pa taj čovjek je inteligentan i dobro je izračunao da mu se ne isplati polagati lovački, imati legalno oružje, plaćati članarine/upisnine, radne akcije, ići u legalni lov i slično. I da je to sve radio legalnim putem, nikad ne bi odstrijelio tu količinu divljači. Ovako mala kazna i ajmo dalje.
Mislim da bi bilo pametnije da si ljudi izračunaju da im se sranja ne isplati raditi uzevši u obzir cost-benefit analizu. Ukoliko neki nisu u svojim balkanskim glavicama to sposobni odraditi, vrlo brzo bi naučili kad bi vidjeli susjeda u ćuzi.
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Jos malo o temi. Da se udaljim od drustvenih okolnositi vezane problematike oko tog.
TEHNICKI ASPEKTI, I SPECIJALNI SLUCAJEVI ORUZJA, I PRIGUSIVAC.
Malokalibarsko oruzje.
U sPortu i lovu, primjena prigusivaca bi imala najvise smisla kod maloklaibarskog oruzja.
vecina match municije je subsonic. Samim tim prigusovac bi bio efetkivan, i preko noci postao popularan u sportu.
I za trening i za natjecanje.
Za lov, slicno, dakle, divljac do velicine lisice, koja se moze loviti sa malokalibarskim oruzjem.
Vec sad neki proizvodjaci rade na nacin da malo povecaju masu zrna, i malo smanje brzinu, pa time zadrzavaju energiju u subonicnom punjenju.
Znaci i tu bi se nasla zadovoljavajuca primjena, u lovu na sitniju divljac.
Revolveri, sport ili lov:
Tehnicki, prigusivac kod revolvera, nema smisla, jer plinovi idu i van cijevi, odnosno izmedju cilindra i cijevi.
Vjerojatno bi nesto prigusio zvuk, ali ovo ne ide jedno s drugim.
Puske expresice, bok ili polozare, odnosno kombinirke, te drilinzi:
Tehnicki, momtirati prigusivac, granici sa neizvedivim. (iako sam negdje na you tube vidio neku sacmaricu sa nekom kantom na vrhu cijevi, ali mislim da je to exibicionizam, a ne realno rjesenje)
Sacmarice
Kao i expresice.
A da ne govorimo o rusenju balansa puske, koji je kod sacmarice vazniji, nego kod bilo kojeg drugog oruzja.
Pistolji:
Moze proci.
Karabini
Moze proci.
Medjutim, kod pistolja ili karabina, treba paziti na poziciju ciljnika, bilo mehanickih ili optickih da im prigusivac ne ometa vidljivost.
Fine guns.
Ovakva puska, na primjer, po narudzbi od radionice holland and holland ide po cijeni oko 40.000 funti.
Vrh je elegancije, kvalitete drva, balansa, idealne tezine, materijala, rucne izrade - umjetnicki rad
Da li kupiti takvu pusku, pa onda na nju zasrafiti industrijsku limenku od 30 do 40 cm na vrh cijevi? (hint: Ja ne bih)
https://www.hollandandholland.com/bolt- ... sr083.html
(slika sa linka u privitku)
Zakljucak, prigusivac nije univerzalan za svaki tip oruzja, a kamoli za sve situacije u lovu ili sportu.
Ovo je jos jedan razlog da nisam previse odusevljen ovom idejom.
To je dio opreme, kao i svaki drugi, koji moze naci pozitivnu primjenu u nekim situacijama u lovu ili sportu (i ne svim), ili pojedinim oruzjima (i ne svim), ali to sve skupa treba vrlo pazljivo regulirati u nekoliko zakonskih regulativa, koje sam prethodno naveo.
TEHNICKI ASPEKTI, I SPECIJALNI SLUCAJEVI ORUZJA, I PRIGUSIVAC.
Malokalibarsko oruzje.
U sPortu i lovu, primjena prigusivaca bi imala najvise smisla kod maloklaibarskog oruzja.
vecina match municije je subsonic. Samim tim prigusovac bi bio efetkivan, i preko noci postao popularan u sportu.
I za trening i za natjecanje.
Za lov, slicno, dakle, divljac do velicine lisice, koja se moze loviti sa malokalibarskim oruzjem.
Vec sad neki proizvodjaci rade na nacin da malo povecaju masu zrna, i malo smanje brzinu, pa time zadrzavaju energiju u subonicnom punjenju.
Znaci i tu bi se nasla zadovoljavajuca primjena, u lovu na sitniju divljac.
Revolveri, sport ili lov:
Tehnicki, prigusivac kod revolvera, nema smisla, jer plinovi idu i van cijevi, odnosno izmedju cilindra i cijevi.
Vjerojatno bi nesto prigusio zvuk, ali ovo ne ide jedno s drugim.
Puske expresice, bok ili polozare, odnosno kombinirke, te drilinzi:
Tehnicki, momtirati prigusivac, granici sa neizvedivim. (iako sam negdje na you tube vidio neku sacmaricu sa nekom kantom na vrhu cijevi, ali mislim da je to exibicionizam, a ne realno rjesenje)
Sacmarice
Kao i expresice.
A da ne govorimo o rusenju balansa puske, koji je kod sacmarice vazniji, nego kod bilo kojeg drugog oruzja.
Pistolji:
Moze proci.
Karabini
Moze proci.
Medjutim, kod pistolja ili karabina, treba paziti na poziciju ciljnika, bilo mehanickih ili optickih da im prigusivac ne ometa vidljivost.
Fine guns.
Ovakva puska, na primjer, po narudzbi od radionice holland and holland ide po cijeni oko 40.000 funti.
Vrh je elegancije, kvalitete drva, balansa, idealne tezine, materijala, rucne izrade - umjetnicki rad
Da li kupiti takvu pusku, pa onda na nju zasrafiti industrijsku limenku od 30 do 40 cm na vrh cijevi? (hint: Ja ne bih)
https://www.hollandandholland.com/bolt- ... sr083.html
(slika sa linka u privitku)
Zakljucak, prigusivac nije univerzalan za svaki tip oruzja, a kamoli za sve situacije u lovu ili sportu.
Ovo je jos jedan razlog da nisam previse odusevljen ovom idejom.
To je dio opreme, kao i svaki drugi, koji moze naci pozitivnu primjenu u nekim situacijama u lovu ili sportu (i ne svim), ili pojedinim oruzjima (i ne svim), ali to sve skupa treba vrlo pazljivo regulirati u nekoliko zakonskih regulativa, koje sam prethodno naveo.
Last edited by jolly on 22 Apr 2021, 07:30, edited 1 time in total.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Ovakav pristup bih odmah potpisao. Slazem se.timmy75 wrote:Na ovaj komplicirani zakon/zakone još bi uvodili kojekakve odredbe. Pa normalni ljudi se bi se snašli u tome nikad.
Medjutim zakonodavac, ide u smjeru smanjivanja kazni za kaznena djela. Tesko ce promjeniti trend, nije za ocekivati, po meni.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Turn better into best!
Subsonic streljivo i ima i nema veze sa prigušivačima.. Prigušivač vani je sredstvo za zaštitu sluha, a ne sredstvo za biti holivudski tih.. ideja prigušivača u lovu i sportu je da granica buke bude ispod 140 dB koji oštećuju sluh.. ne da se bude "ne čujan"..IB43 wrote:Zainteresirala me tema. Pa sam malo proučio.
Tako npr 308 sa prigušivačem zadržava balistička svojstva, a čuje se glasnije od pneumatske bušilice.. kao i 223. dakle nekih 135 dB je prilično glasno i zato bi ih se trebalo što prije legalizirati kao u ostatku EU.
Manje buke više streljana. Zbog "buke" su na traženje stanara prije koju godinu i zatvorili streljanu u Karlovcu.
upravo tako.. ljudi koji o tome odlučuju apsolutno ništa ne znaju niti o balistici, niti mehanici, niti o općenito o oružju, pozitivnoj zakonskoj regulativi u drugim državama itd itdAriel wrote:Nekako mislim da oni koji odlučuju i dalje gledaju previše filmova.
komentar gospođe koja "odlučuje o svemu" je da: dok je ona živa, u HR neće biti prigušivača.. dakako, ima onih koje i ona sluša
- jolly
- Cinker - bojna

Nije samo na njima.Ariel wrote:Nekako mislim da oni koji odlučuju i dalje gledaju previše filmova.
Otkad smo usli u EU, postoji obaveza savjetovanja s javnosti kod donsenja zakona i pravilnika.
Na e-savjetovanju, za prijedlog zakona o nabavi oruzja gradjana "zainterisirana javnosti" nije dala niti jedan komentr za legalizaciju prigusivaca.
Poveznica.
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainS ... ityId=7408
Turn better into best!
Znam. Osvrnuo sam se na kombinaciju subsonic zrna i prigušivača u lovu. O čemu je bilo riječi ranije u temi.sjekira wrote:Subsonic streljivo i ima i nema veze sa prigušivačima.. Prigušivač vani je sredstvo za zaštitu sluha, a ne sredstvo za biti holivudski tih.. ideja prigušivača u lovu i sportu je da granica buke bude ispod 140 dB koji oštećuju sluh.. ne da se bude "ne čujan"..IB43 wrote:Zainteresirala me tema. Pa sam malo proučio.
Tako npr 308 sa prigušivačem zadržava balistička svojstva, a čuje se glasnije od pneumatske bušilice.. kao i 223. dakle nekih 135 dB je prilično glasno i zato bi ih se trebalo što prije legalizirati kao u ostatku EU.
Manje buke više streljana. Zbog "buke" su na traženje stanara prije koju godinu i zatvorili streljanu u Karlovcu.
Protiv prigušivača nemam ništa. Osobito ne u funkciji smanjenja buke i zaštite sluha. Kao u nekim zapadnim državama. Što i pišem dalje u tekstu.
Nemam ni protiv subsonic/prigušivač dok ljudi poštuju limite te kombinacije.
- jolly
- Cinker - bojna

Ideja iza tvrdnje da se spusti buka radi zastite sluha je tocna. i ne samo to, ovo je zaista znastvena cinjenica jer se tocno zna koja buka ostecuje sluh.sjekira wrote:
Subsonic streljivo i ima i nema veze sa prigušivačima.. Prigušivač vani je sredstvo za zaštitu sluha, a ne sredstvo za biti holivudski tih.. ideja prigušivača u lovu i sportu je da granica buke bude ispod 140 dB koji oštećuju sluh.. ne da se bude "ne čujan"..
.
Primjena u praksi moze biti i drugacija.
Kazu mi trgovci kad im se pojavi subsonicna municija 308, da sve pokupuju slovenski lovci, i to je bilo prije donosenja ovog zakona.
Zasto postoji potraznja za subsonic streljivom?
Zbog buke su zatvorena streljana u Karlovcu, i u Mocire u zadru.sjekira wrote: Manje buke više streljana. Zbog "buke" su na traženje stanara prije koju godinu i zatvorili streljanu u Karlovcu.
Mocire su kasnije otvorene sa dozvolom za mali kalibar. Sta je s Karlovcem ne znam. Na gradskoj streljani sam bio na natjecanju iz VK pistolja pred 2 godine, a znam da su je zatvarali, pa otvarali prije, koja je sad situacija ne znam.
E, sad, nek se prigusivac dozvoli zakonski, da uzmemo za primjer:
Da li ce se primjeniti na natjecanja u sportskom streljastvu? Hoce li ga uvrstiti u pravilnik? Da li je to onda rjesenje za otvaranje gradskih streljana?
https://www.issf-sports.org/getfile.asp ... -Rules.pdf
Ovo je medjunarodni ISSF pravilnik, ne spominje se upotreba prigusivaca. (pogledati pravila za rifle 300 meters, to bi bila puska VK)
Da bi nas streljacki savez uveo prigusivac, mora ga prvo prihvatiti medjunarodni pravilnik. Inace nema smisla radi medjunarodnih natjecanja.
Znaci tesko bi ga bilo progurati kroz sportski pravilnik, a strijelci da malo treniraju malo sa prigusivacem, malo bez. To vjerojatno ne bi islo.
Znaci u streljastvu za sad ne vidim masovnost primjene prigusivaca.
Kad bi ga dozvolili, bila bi grupa ljudi koja ga korsti na streljani i grupa koja ga ne koristi.
Streljane koje gube dozvolu za rad, radi buke, i tako bi zatvarali radi ovih sto ga ne koriste. Ili bi prebacili dozvolu na mali kalibar.
Inace za prigusivac se mora reci:
1. Nije jeftin - kvalitetan ide i za preko 1000 eur.
2. ne moze se namontirati na svaku pusku. Narezivanje navoja, itd. trazi mozda intervenciju puskara.
3. Nije za sacmarice, iako se na yt nadje pojedinacni primjer prigusivaca za sacmaricu.
Sve ovo navedeno indicira da primjena nece nikad biti masovna. Nego pojedinacna.
Sve u svemu, bas kao i druga oprema koju imamo na izboru (za pusku) kao: bipodi, nosaci, nocne optike, dnevne optike, tronosci, i plinske kocnice - kad bi bio dozvoljen, prigusivac bi bio jedan od pomocne opreme, koji bi se ponekad mogao koristiti tu i tamo, ali svakako nije rjesenje za sve.
Lovci vole laganu, kratku pusku, pogotovu za pogonski lov. Jel bi onda nasarafili 30 - 40 cm, produzetka za cijev. samo tako? Mozda i bi, ali rusi koncept, kratke puske, spretne za po grmlju.
Dakle, jedan od komada opreme koji se moze koristiti u nekoj prilici i ne mora.
Turn better into best!
Slovenija je novim zakonom koji će stupiti na snagu okvirno 15.08. dozvolila slobodnu prodaju prigušivača bez da vas itko išta pita. Dođi, izaberi, plati i nosi... Da li ćeš pucati na streljani, u lovu, za sport ili trening... imaš, koristiš...