Invazija Ukrajine

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Invazija Ukrajine

Post by Mirok » 25 Feb 2022, 11:42

Kako to uopće može ići dalje?
Pa upravo su SAD i Rusija potpisnice koje GARANTIRAJU sigurnost Ukrajine !!!
To je trilateralni sporazum na koji su pristale sve strane ,a da se Ukrajina odrekne nuklearnoga arsenala nakon osamostaljenja .
Da je Ukrajini to ostalo,ni prijetnje ni do napada ne bi došlo.
Koja je to poruka svim režimima koji žele imati nuklearno oružje?
Toliko o dogovoru sa vragom i vjerovanju papirima.
Slava Ukrajini !

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 25 Feb 2022, 11:42

E jbg da je Putin imalo pametan ne bi radio ovo što radi, Amerika i Zapad najavljuju kojekakve sankcije a što to nisu napravili onog trenutka kad su vidjeli da budala razmješta oružje duž granice pod izlikom vojne vježbe? Zapad se miješa kao vegeta u sve, što Zapad nije dopustio da se slomi kičma četnicima i srbima pa sad ne bi imali ni rs ni dodika, Daytonski mirovni sporazum je samo nagradio zločince i agresore a kaznio branitelje, nigdje u civiliziranom svijetu nema da se proganjaju branitelji a da se zločince amnestira i nagrađuje!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 25 Feb 2022, 12:08

Može se zapadu nabiti na nos zašto Ukrajina nije slijedila primjer Finske. Zašto se išlo na primjer baltičkih država.
Finski primjer bi vjerovatno spriječio rat.

Ali može se i postaviti pitanje do kada će mali narodi robovati iredentizmu jačih susjeda i pokoravati se njihovim željama.
Do kada će čovječanstvo kočiti frustracije raznih diktatora.

Iredentizam i diktatori su kumovali već u 2 svjetska rata. Kod nas i 90ih. Vrijeme je da se takve ideje definitivno unište i pokopaju u povijest. Traju predugo, više od 200 godina i puno zla su napravili
Svaki narod ima pravo odlučivati o vlastitoj sudbini, bio mali ili veliki. Ukrajinci su narod za sebe.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Feb 2022, 12:21

A kako ići u findlandizaciju sa postojećom iredentom?
Dobro si detektirao,ali kako to izvesti?
Findlandizacija bi rusima bila jedna etapa,pa kada se osjete dovoljno snažnima došli bi sa novim zahtjevima....
I opet kažem i SAD i Rusija su garantirali sigurnost Ukrajine !!!
I u ovome momentu rusi su pred Kijevom,a zapadnjaci bi -nebi oko swifta....
Ma mučno mi je.....ni razmišljati ne mogu.....dno dna....
Slava Ukrajini i njenim herojima !

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 25 Feb 2022, 12:29

U pravu si. Rusi bi to zaista mogli vidjeti kao nešto privremeno.

Meni nije žao što se problem riješava. Žao mi je da je došlo do vojnog sukoba. Žao mi običnih Ukrajinaca i Rusa. To su nevine žrtve. Pa i nas, i mi ćemo dobiti po turu kroz cijene energenata.

Trebalo je bolje promisliti i ići na dugotrajnije akcije, bez sukoba i sankcija.
Ali to je tema za sebe i ne za ovaj forum. Mučna tema u kojoj veliki uvijek profitiraju, a mali.....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Feb 2022, 13:10

Na žalost Ukrajina je sama, SAMA !
Dosta emotivno ovo doživljavam,puno emotivnije nego u DRu.
U DRu sam bio tu,dao što sam mogao i imao sam cijelo vrijeme viziju da će HR pobijediti.
U ovome trenutku osjećam i svoju odgovornost(a ne mogu biti kriv),zbog toga što je napušten taj narod koji se sada bori i za život.
Kako bilo,stavio sam i sebe na raspolaganje Ukrajini.
Slava Ukrajini!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Feb 2022, 13:23

Prestanite biti NAIVCI ! Zar stvarno netko misli da danas mozes samo tako okupirati neku zemlju radi spasavanja "ugozene nacionalne manjine" ??? Igra je sigurno puno teza i puno skuplja... EU se fura na neke zelene tranzicije, ekolosku energiju, ekoloski prihvatljive energente, e-vozila itd. Ameri kazu da ce zatvoriti sj.tok plina... SUPER a onda ce nama u EU prodavati svoj 2 x SKUPLJI !!
Ocito je narod izgubio zdravu inteligenciju...i to svakim danom sve vise...
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Feb 2022, 14:06

lex-lutor wrote:Prestanite biti NAIVCI ! Zar stvarno netko misli da danas mozes samo tako okupirati neku zemlju radi spasavanja "ugozene nacionalne manjine" ??? Igra je sigurno puno teza i puno skuplja... EU se fura na neke zelene tranzicije, ekolosku energiju, ekoloski prihvatljive energente, e-vozila itd. Ameri kazu da ce zatvoriti sj.tok plina... SUPER a onda ce nama u EU prodavati svoj 2 x SKUPLJI !!
Ocito je narod izgubio zdravu inteligenciju...i to svakim danom sve vise...
Očito netko misli da može.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 25 Feb 2022, 14:51

lex-lutor wrote:
AR15 fan wrote: Kako će sustav Domovinske sigurnost i razvrstana pričuva koji su mrtvo slovo na papiru odgovoriti na izazove koji su se našli pred nama?
Ma o cemu ti prica, Ukraina nije dio EU-a, Putin je svima JASNO NAGLASIO, nemojte siriti NATO na bivse clanice SSSR-a, sto tu NIJE BILO JASNO ????

Kada potegnes macka za rep, nije pitanje da li ce te ogrebati , pitanje je samo kada ???
Mi imamo vrlo ograničeni broj profesionalnih vojnika koji mogu biti pozvani odnosno poslani na granice NATO saveza prema Rusiji... tko će te ljude zamjeniti u Hrvatskoj kad je pričuva mrtvo slovo na papiru? Materijalno tehnička sredstva su isto tako u vrlo malim brojevima i sve što otiđe van Hrvatske nedostaje u Hrvatskoj. Diskutirali smo već puno puta o tome... protuzračna obrana nam je nepostojeća, radari su nam gotovo nepostojeći, obrana preko 1000 km obale spada na par brodova koji nisu dorasli ičemu, 3 mobilna obalna lansera raketa... što se događa Ukrajini, strateškim udarima je protuzračna obrana izbrisana za manje od 24 sata, ono nešto avijacije što je se ne može nositi sa Rusima koji su od starta ostvarili potpunu zračnu prevlast. Zapad je dao ograničene količine pješačkog oružja, opreme i streljiva...

Neka izbije hibridna prijetnja u BiH ili Crnog Gori, neka pukne jedna bomba u Hrvatskoj, ode turistička sezona u krc... ode ekonomija i ovako u krc...

Putin je prije svega školovani KGB-ovac koji je u Berlinu gledao pad Berlinskog zida i rušenje svega u što je vjerovao, njegova država i politička uvjerenja usađena kroz cjeloživotnu indoktrinaciju komunizmom su uništeni i on sada 30 godina poslije traži osvetu.

A brat bratu može mu se... 2008. godina Gruzija poligon sa Južnom Osetijom i Abhazijom... 2014. aneksija Krima bez maltane ispaljenog metka te Donbas i Luhansk kao 2008. s Gruzijom poligon, 2015. intervencija u Siriji (pomaganje Asadovog režima od početka)... 2022. nakon 14 godina konstantnih priprema, modernizacije, ulaganja u vojsku... ode Ukrajina jako brzo... po mome mišljenju Rusija će u 2 tjedna pograbiti što više teritorija uz svoju granicu koju smatra dovoljnom privremenom tampon zonom, ako uspije srušiti vladu u Kijevu i napraviti Bjelorusiju 2 uspjeli su u svemu, ako ne, zadovoljiti će se ovim prvim.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 25 Feb 2022, 18:07

Ne treba zaboraviti da Ukrajina ima 44 mil. stanovnika, poprilično artiljerije i tenkova i što je najvažnije može staviti 1 mil. ljudi pod oružje bez da trpi privreda.
Zašto Rusi tako brzo napreduju? Jedan razlog je loše rukovodstvo koje očito nije stvarno očekivalo napad i nasjelo je na priče o vojnim vježbama posebno u Bjelorusiji. Drugi razlog je što mnogi vlast smatraju korumpiranom i ne žele ginuti za nju pa su odabrali bežaniju. Zelenski je potkapacitirani lik koji će potpisati kapitulaciju. Ok prestati će rat, postaviti će marionetsku vlast koja će proglasiti pripojenje Ruskoj federaciji, Bjelorusija to ionako želi i eto Putina na granici EU.
A onda ide glavno pitanje, zašto stati?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Feb 2022, 22:37

Rusi ipak imaju veće gubitke nego su računali.
Do sada izgleda da imaju 2800 mrtvih i dosta tehnike uništene(koja im inače ne fali).
I zadnja vijest je da su rusi prebacili u Ukrajinu mobilne krematorije u kojima rješavaju dio gubitaka.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 26 Feb 2022, 00:35

Do jucer plandemija bila glavna tema, a sad odjednom skoro treci svijetski preko noci niko ni ne spominje virus ,a slijedeca ce tema biti strahovita inflacija ako do tada ne budemo atomsko skloniste.Nebi me cudilo da je ovo faza 2 plandemije, posebno zbog likovanja "zapadnih spasitelja" Bidena i Borisa Johnsona i ocitog izazivanja i provociranja Putina sa njihove strane da napadne Ukrajinu, u posljednih godinu dana.Cirkus
Mirok wrote:Na žalost Ukrajina je sama, SAMA !
Na zalost,ali objektivno i na srecu, jer ako Ukrajina ne bude sama u svojoj muci i Putin napadne jos neku zemlju ili se jos neko umjesa,izljubite svoje najmilije i pripremite se na katastrofu najvecih razmjera.Napad Hitlera na Poljsku izgledao je u pocetku bezazlenije od ove ofanzive na Ukrajinu.Iznad Svedske su letjeli Ruski dronovi i bila je u pripravnosti i vojska i policija prije mjesec dana, a jos gore na obali crnog mora Rumunska protuzracna obrana topovima je pucala na Ruski dron kojeg nije mogla oboriti,ni okrznuti,isto prije mjesec dana.Ovo cete teze naci u mainstream medijima ali postoje i snimke sa mobitela.Dakle Putin je vec testirao mogucnosti Svedske i Rumuske protuzracne obrane.Ako udari i na njih, a od njega se nije nicemu cuditi,mogla bi uslijediti najveca katastrofa u povijesti.
Ljudi jeste li vi svijesni da je Rusija zemlja koja ima vise od 6000 nuklearnih projektila ,vjerovatno bi joj i Kina automatski postala saveznik.......ne mozemo ni zamisliti razmjere moguce katastrofe ako se bilo ko umjesa u ovo.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 26 Feb 2022, 03:11

Pravopis daje na kredibilitetu, treba i o tome razmisliti :).

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Feb 2022, 12:00

Ako bi se oslanjalo na atomsko oružje,onda je sve gotovo za sve strane.
Opravdavati napad na Ukrajinu se nikako ne može.
Nitko ni ne zna kakvi su apetiti i ciljevi ovoga novoga Hitlera?
Što bismo trebali?Šutjeti?
Pa vidite kako već pušu na Finsku i Švedsku,ako bi slučajno ulazili u NATO.
Hoće li jedan takav gad određivati svima nama kako ćemo żivjeti ?

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 26 Feb 2022, 12:08

Negdje sam na sredini. S jedne strane ne odobravam ovakav čin i od svih mi je najviše žao civila, s druge strane Ameri štemaju na sve strane od WW2 do danas i ne sjećam se da se je jednog jedinog američkog predsjednika nazivalo Hitlerom. Dapače, jedan je i nobelovu dobio.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Feb 2022, 13:09

johnnyboyy1711 wrote:Negdje sam na sredini. S jedne strane ne odobravam ovakav čin i od svih mi je najviše žao civila, s druge strane Ameri štemaju na sve strane od WW2 do danas i ne sjećam se da se je jednog jedinog američkog predsjednika nazivalo Hitlerom. Dapače, jedan je i nobelovu dobio.
Mlad si pa ne znaš.
Sjećam se još psihoza zbog prijetnji i mogućega ruskog napada na Jugoslaviju.
Sada se sve ponovno aktualizira i strahovi ponavljaju,a ja kažem da je predstava tek počela.....
Ameri barem nama, nisu nikada bili prijetnja i zato su sigurno našim ljudima simpatičniji.
Inače,osuđujem sve napade na suverene zemlje i sve ratove,kao i nasilje jačega nad slabijim.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 26 Feb 2022, 13:21

Mirok wrote:Ameri barem nama, nisu nikada bili prijetnja
Prosječni civil s Bliskog istoka, kada su Ameri ljudima punili glave sa oružjem masovnog uništenja da opravdaju invaziju, se slaže s tom tvrdnjom. On će isto reći da nama ovdje u RH Ameri definitivno nisu prijentnja. Al koga briga za Irak, Iran... Ne? Sirija, Libija, AFGANISTAN... To je sve "dolje negdje" i to su sve "crni ljudi" koji su tamo tamo daleko.

Uopće neću zauzimat strane, samo ću reć da mi ovo smrdi na 300 kilometara na isti način, kao kad su počeli uvodit mjere za koronu. Jednostrane vijesti i konstantno bombardiranje informacijama isključivo u korist Ukrajine.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 26 Feb 2022, 13:42

Zauzeo si stranu.

Ovo stranu.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/re ... li-1170773

BTW Amerika ih je bombardirala 2 puta. Eto, pa ničim bilo izazvano.
Vukovar, Dubrovnik... to smo mi palili gume i pucali po sebi.
A zla Amerika uz potporu Vatikana jedva dočekala da bombardira.

Kao i na bliskom istoku, gdje sve odiše slobodama i ljudskim pravima. Mir na svakom koraku. Matrijarhalno društvo, poput skandinavaca.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Feb 2022, 13:47

Za sve zemlje koje si naveo da su neopravdano bile predmet agresije ,sa slažem sa tobom.
Ne znam zašto nisi naveo Jemen i što rade toj ispaćenoj zemlji?
Ali to nije tema .
Toliko je sličnosti ovo u Ukrajini sa našom situacijom 90ih i ako netko opravdava novoga Hitlera sa istoka,......molim, ima pravo na svoje mišljenje.
Problem je samo što ruski apetiti sežu i na naše prostore... :A00:

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 26 Feb 2022, 13:51

IB43 wrote:Zauzeo si stranu.

Ovo stranu.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/re ... li-1170773

BTW Amerika ih je bombardirala 2 puta. Eto, pa ničim bilo izazvano.
Vukovar, Dubrovnik... to smo mi palili gume i pucali po sebi.
A zla Amerika uz potporu Vatikana jedva dočekala da bombardira.

Kao i na bliskom istoku, gdje sve odiše slobodama i ljudskim pravima. Mir na svakom koraku. Matrijarhalno društvo, poput skandinavaca.
Jel mi možete malo objasnit svoj tok misli? Kojom rečenicom sam direktno/indirektno zauzeo stranu? Zato što kao papiga ne ponavljam da je Putin = Hitler kao apsolutno svi oko mene? Jel sam relativizirao patnje civila? Jel sam opravdao Putinov čin? Ne. Protiv napada sam na svaku suverenu državu kao i svatko sa pol grama soli u glavi i suosjećam sa civilima jer smo i sami zbrinuli ljude koji su došli iz Osijeka kada je bio rat kod nas.

Post Reply