Prebacivanje dozvola
Re: Prebacivanje dozvola
Da me se ne shvati pogrešno, super da je to odrađeno jednostavno. Ali, na koji način se dozvola prebaci na sportsku, bez prilaganja potvrde, a zakon kaže da je za držanje (nabavu) sportskog oružja potrebna potvrda saveza?junge95 wrote:Nisam!frulica wrote:
Jesi li trebao prilagati potvrdu o statusu aktivnog strijelca, ukoliko je prebacivanje napravljeno na sportsku dozvolu?
Je li na djelu opet proizvoljno tumačenje od postaje do postaje?
Zašto ovo pitam, hipotetski bi mi jeftinije bilo položiti lovački ispit za 500 kn. (protuvrijednost EUR) nabaviti oružje i nakon toga sve prebaciti na sportsko bez obveze plaćanja članarine klubovima. Je li to baš tako jednostavno?
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Daberbenn wrote:Znaci ja sa pistoljem koji je registriran kao lovacki mogu na streljanu, a na takmicenje ne! Znam da se sa sportskim oruzjem ne moze u lov, ali da se sa lovackim ne moze na natjecanje to nisam cuo(a na streljanu moze). Svakako ludost!
Ma nikakav problem, nego eto da je bilo za okladu izgubio bih jer sam bio uvjeren da lovacko oruzje pokriva streljanu pa nekom logikom i natjecanje. Ajde, ovo da sportsko ne moze u lov to mi je zbog nekih stvari i logicno, ali ovo drugo je totalno nelogicno tko god da se pravio pametan i pisao zakon....
BUM BUM...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Po mojem poimanju prakse i primjene zakona:
Lovacko oruzje smije se korisiti u lovu, na streljani ili mjestu za vjezbe gadjanja.
Iz tog slijedi da se lovacko oruzje moze koristiti na natjecanju (streljana).
A pogotovu na natjecanju iz lovnog streljastva kroz organizaciju HLS, ali nije iskljucivo
Lovacko oruzje smije se korisiti u lovu, na streljani ili mjestu za vjezbe gadjanja.
Iz tog slijedi da se lovacko oruzje moze koristiti na natjecanju (streljana).
A pogotovu na natjecanju iz lovnog streljastva kroz organizaciju HLS, ali nije iskljucivo
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Pištolj, divizija production, standard... pa ćemo vidjet kako dalje.timmy75 wrote:Ako je tako, drago mi je. O kojoj disciplini se radi?Marin223 wrote: Započeo sam bez interesa za natjecanja, redovno treniranje me potaklo da se ipak zainteresiram za to.
Eto to je ovak najkraće objašnjenje.
Izišo bi ja možda i na koju disciplinu klasičnog streljaštva, ali ispunjavat HSS-ove uvjete me ne privlači. Tako oni valjda populariziraju sport.
- jolly
- Cinker - bojna

Koje uvjete hss-a?
Osobno mislim da ce vrlo brzo biti slicni uvjeti za sve sportove u streljastvu.
Osobno mislim da ce vrlo brzo biti slicni uvjeti za sve sportove u streljastvu.
Turn better into best!
Ali koji dokument si ispunio? Zahtjev za registraciju?Marin223 wrote:Prebacivanje oružja sa lovačkog na sportsko kod mene:
potvrda 20 eura
parking, gorivo (gubitak 1.5h plus bježanje sa posla, dobro da uopće i imam tu mogućnost)
novi OL 5.31 euro
upravne pristojbe 4.65 eura
nove slike 5 eura
I sad taj pištolj više ne mogu koristit u lovu. Sad bi zbog toga moro valjda kupovat još jedan isti pištolj.
Eto kako striktna namjena oružja izgleda u praksi... čini se kao uredna stvar, lijepo će pisat namjena oružja, a zapravo ti cirkus pravi.
Šta ak mi zatreba i puška za sport, onda ostajem i bez lovačke puške...
Sent using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
Ti kažeš da ti je trebala nabavna? Kao nabavljaš oružje od samog sebe??junge95 wrote:Evo samo javljam da sam uspio prebaciti oružje sa nove kolekcionarske(B) na sportsku(B) bez ikakvih problema nakon šta sam lijepo obrazložio teti na šalteru šta želim.
Ona je tražila rješenje o držanju tog istog kolekcionarskog na svoje ime da joj vratim, otvorila nabavnu i voila!
Hvala svima na savjetima i nadam se da ovaj članak nekome pomogne
Sent using Tapatalk Pro
Da.Barut wrote:Ti kažeš da ti je trebala nabavna? Kao nabavljaš oružje od samog sebe??junge95 wrote:Evo samo javljam da sam uspio prebaciti oružje sa nove kolekcionarske(B) na sportsku(B) bez ikakvih problema nakon šta sam lijepo obrazložio teti na šalteru šta želim.
Ona je tražila rješenje o držanju tog istog kolekcionarskog na svoje ime da joj vratim, otvorila nabavnu i voila!
Hvala svima na savjetima i nadam se da ovaj članak nekome pomogne
Sent using Tapatalk Pro
Ne mozes upisat oruzje na lovacki list ako nemas nabavnu na kojoj pise svrha lov.
Isto za sport.
Ne.
Oružje se upisuje na Oružni list ispunjavanjem zahtjeva za registraciju, a ne nabavne dozvole. Odnosno ti ne možeš ništa ispunjavati na nabavnoj, možeš ispuniti zahtjev za nabavnu ili zahtjev za registraciju. A kako ne možeš "nabaviti" oružje koje je već registrirano na tvoje ime, nego ga moraš preregistrirati. Uz zahtjev za registraciju priložiš dokaz da si lovac npr. Tako bi trebalo biti, zanima me kako to rješavaju u različitim upravama.
Sent using Tapatalk Pro
Oružje se upisuje na Oružni list ispunjavanjem zahtjeva za registraciju, a ne nabavne dozvole. Odnosno ti ne možeš ništa ispunjavati na nabavnoj, možeš ispuniti zahtjev za nabavnu ili zahtjev za registraciju. A kako ne možeš "nabaviti" oružje koje je već registrirano na tvoje ime, nego ga moraš preregistrirati. Uz zahtjev za registraciju priložiš dokaz da si lovac npr. Tako bi trebalo biti, zanima me kako to rješavaju u različitim upravama.
Sent using Tapatalk Pro
Prijatelja su trazili da vadi nabavnu dozvolu za prebacivanje oruzja sa samoobrane na sport.Barut wrote:Ne.
Sent using Tapatalk Pro
Gdje je obrazac 6 ispunio da odjavljuje sa sebe, i onda obrazac 6 da ga prijavljuje kao sportsko.
Koliko traje vađenje nabavne kod vas?
Kod nas je 2 mjeseca.
Sent using Tapatalk Pro
Kod nas je 2 mjeseca.
Sent using Tapatalk Pro
U Zagrebu mi je svaki put trajalo po par dana.Barut wrote:Koliko traje vađenje nabavne kod vas?
Kod nas je 2 mjeseca.
Sent using Tapatalk Pro
On je u manjem gradu tako da ceka izmedju 1-2 mjeseca.
Ja nisam nikad čuo ni vidio da je nekome zabranjen pristup strelištu i NATJECANJU, samo zato što puca s pištoljem na dozvoli za lov. Naravno, ako ima sve druge elemente, članstvo u savezu, itd. Čak mislim da sam imao jedno vrijeme jedan Shadow 2 na sportskoj, drugi na lovačkoj. Pucao natjecanja HSS-a i HSPS-a s tim na lovačkoj, nitko nije problematizirao. Jesam li bio u kakvom prekršaju, mislim da nisam. Zašto ne bi mogao koristiti lovački pištolj na civilnom strelištu?Stargazer wrote:Da.berbenn wrote:Znaci ja sa pistoljem koji je registriran kao lovacki mogu na streljanu, a na takmicenje ne! Znam da se sa sportskim oruzjem ne moze u lov, ali da se sa lovackim ne moze na natjecanje to nisam cuo(a na streljanu moze). Svakako ludost!
Ja mislim da je to u redu.
Ipak strucni ljudi i vrhunski strucnjaci pisu zakon, i ovo je najbolja verzija zakona do sad.
Mozda je jednostavno problem u vama? Samo kupite jos jedan pistolj i registrirajte ga na sport. /s
U lovu ne može sportsko oružje, makar se može raditi o dva potpuno ista modela.
Naravno da ne može, zašto bi prebacio sve na sportsko ako nisi član niti kluba, niti saveza? Čak bi klub i savez u nekom idealnom svijetu trebali obavijestiti MUP o tvom prestanku članstva u klubu i savezu, a onda oružje ide natrag na lovačko ili samoobranu.frulica wrote:
Da me se ne shvati pogrešno, super da je to odrađeno jednostavno. Ali, na koji način se dozvola prebaci na sportsku, bez prilaganja potvrde, a zakon kaže da je za držanje (nabavu) sportskog oružja potrebna potvrda saveza?
Zašto ovo pitam, hipotetski bi mi jeftinije bilo položiti lovački ispit za 500 kn. (protuvrijednost EUR) nabaviti oružje i nakon toga sve prebaciti na sportsko bez obveze plaćanja članarine klubovima. Je li to baš tako jednostavno?
Više ne. I u manjim gradovima, ukoliko se radi o lovu i sportu, ispunjavate sve kriterije, nabavnu dobijete kroz par dana. Po novom komisija se sastaje samo za samoobranu ili neke kompliciranije slučajeve. Drugo sve gotovo pa odmah.Stargazer wrote:
U Zagrebu mi je svaki put trajalo po par dana.
Last edited by timmy75 on 13 Mar 2024, 07:55, edited 2 times in total.
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je i moje iskustvo.Barut wrote:Ne.
Turn better into best!
Ovo zadnje sigurno nije, pitaj naseg zajednickog prijatelja s petnje koliko je dugo cekao zadnju nabavnu, skoro mjesec i pol, evo dobio ju je prije mozda 2 tjedna.timmy75 wrote:Ja nisam nikad čuo ni vidio da je nekome zabranjen pristup strelištu i NATJECANJU, samo zato što puca s pištoljem na dozvoli za lov. Naravno, ako ima sve druge elemente, članstvo u savezu, itd. Čak mislim da sam imao jedno vrijeme jedan Shadow 2 na sportskoj, drugi na lovačkoj. Pucao natjecanja HSS-a i HSPS-a s tim na lovačkoj, nitko nije problematizirao. Jesam li bio u kakvom prekršaju, mislim da nisam. Zašto ne bi mogao koristiti lovački pištolj na civilnom strelištu?Stargazer wrote:Da.berbenn wrote:Znaci ja sa pistoljem koji je registriran kao lovacki mogu na streljanu, a na takmicenje ne! Znam da se sa sportskim oruzjem ne moze u lov, ali da se sa lovackim ne moze na natjecanje to nisam cuo(a na streljanu moze). Svakako ludost!
Ja mislim da je to u redu.
Ipak strucni ljudi i vrhunski strucnjaci pisu zakon, i ovo je najbolja verzija zakona do sad.
Mozda je jednostavno problem u vama? Samo kupite jos jedan pistolj i registrirajte ga na sport. /s
U lovu ne može sportsko oružje, makar se može raditi o dva potpuno ista modela.
Naravno da ne može, zašto bi prebacio sve na sportsko ako nisi član niti kluba, niti saveza? Čak bi klub i savez u nekom idealnom svijetu trebali obavijestiti MUP o tvom prestanku članstva u klubu i savezu, a onda oružje ide natrag na lovačko ili samoobranu.frulica wrote:
Da me se ne shvati pogrešno, super da je to odrađeno jednostavno. Ali, na koji način se dozvola prebaci na sportsku, bez prilaganja potvrde, a zakon kaže da je za držanje (nabavu) sportskog oružja potrebna potvrda saveza?
Više ne. I u manjim gradovima, ukoliko se radi o lovu i sportu, ispunjavate sve kriterije, nabavnu dobijete kroz par dana. Po novom komisija se sastaje samo za samoobranu ili neke kompliciranije slučajeve. Drugo sve gotovo pa odmah.Stargazer wrote:
U Zagrebu mi je svaki put trajalo po par dana.
Pričao sam pred 10 dana sa Službom zajedničkih i upravnih poslova. Vadio nabavnu prije možda 7, ne znam točno, došlo skoro pa odmah, kolegama iz moje PU također.Stargazer wrote: Ovo zadnje sigurno nije, pitaj naseg zajednickog prijatelja s petnje koliko je dugo cekao zadnju nabavnu, skoro mjesec i pol, evo dobio ju je prije mozda 2 tjedna.
Za cijelu Hrvatsku je došao drugačiji način rada, onako kako sam napisao. Netko možda do sada nije implementirao, ali ako nije, bit će uskoro.
Put your money where your mouth is.