Spremnici
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Re: Spremnici
jolly wrote:Pod "oruzje", moze se smatrati sve sto ima veze s time. Zbirna imenica. Kompletno funkcionalno oruzje, staro i onesposobljeno oruzje, ocjevljeni mehanizmi, cijevi, kundaci ugradjeni ili odvojeni, spremnici integralni ili odvojeni, streljivo, ili skolsko streljivo, cahure, kompenente, ciljni uredjaji, itd...Stargazer wrote:
Kao sto sam naveo. Napisano je u mailu da ce mu oduzeti oruzje, streljivo i dozvole za oruzje, ali spremnike nece uzet. GENIJALNO!!!!
Nemoj misliti da bi kod postupka gdje se nesto oduzima, vratili nesto sto mi mislimo da nije oruzje.
Na pr opticki ciljnik ili skolski metak, puffer. Jer je upotreba takvih stvari iz slobodne prodaje direktno povezana s koristenjem u oruzju koje se oduzima. Ovo je praksa. Sorry. Ko kaze da nije, taj nesto vrlo krivo razumije. Dovoljno ti je izguglati crnu kroniku i pogledaj slike sta se sve oduzima kad se oruzje oduzima.
Za sad imamo slijedece:
- zakon u kojem pise da veliki spremnici nisu dozvoljeni
- tumacenje mupa, koje kaze da se veliki spremnici cak i bez oruzja ne smiju posjedovati
- novinska izvjesca koji potrdjuju zakonsku praksu i postupanje.
Sto jos mislis da nije jasno?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Još jedno mišljenje
MUP je dao odgovor koji nije sukladan citiranom Zakonu.
Dakle propisana je ADMINISTRATIVNA posljedica oduzimanja oružja/oružnog lista ako se nađe spremnik kapaciteta većeg od 20(kratko) i 10 (dugo) komada osobi koja ima oružje. Međutim nije propisano da je navedeni spremnik zabranjeno imati, odnosno da je za to propisana kazna (bilo u prekršajnom, bilo u kaznenom postupku).
Izričito je zabranjeno imati takve spremnike UMETNUTE u oružje i to je prekršaj, ali samo posjedovanje takvog spremnika i oružja vuče ISKLJUČIVO administrativnu sankciju oduzimanja oružja i ukidanja/poništenja oružnog lista.
E sad - da li je namjera zakonodavca bila da se zabrani, to se običnog građanina ne tiče. Zna se što piše u zakonu.
Zamislimo građanina koji nema oružje, al ima spremnike. Njemu nema administrativne sankcije oduzimanja oružja i oružnog lista, a prekršajna/kaznena sankcija nije propisana.
Druga je stvar što MUP tumači kako smatra da bi trebao tumačiti , a ne onako kako piše.
Češka npr.ima gotovo identičan propis, ali njihov MUP shvaća da smiju imati spremnike, ali ih ne smiju umetati u puške.
Koliko mi je poznato nitko od kolega pravnika se nije ozbiljnije pozabavio ovom problematikom na nekom slučaju na sudu, ali držim da bi se ovo trebalo problematizirati, jer uputa MUP-a nije sukladna zakonskoj normi
- jolly
- Cinker - bojna

[/quote]Ariel wrote: Koliko mi je poznato nitko od kolega pravnika se nije ozbiljnije pozabavio ovom problematikom na nekom slučaju na sudu, ali držim da bi se ovo trebalo problematizirati, jer uputa MUP-a nije sukladna zakonskoj normi
To je lijepa nadopuna prethodnog.
Sad sve sto je potrebno jest samo da neko zavrsi s (kaznenom) prijavom na sudu. Uz dobrog kvalitetnog suca, odvjetnika, i tuzioca. Pa da fino rasprave o tome.
I da sud napise presudu ili rjesenje.
Nakon tog su opcije zalbe, drugostupanjski sud, pa ako rjesenje nije povoljno, opet zalba pa jos i vrhovni sud.
E, da, to nije sve, nit je gotovo cak i ako dobije na bilo kojoj razini oslobadjujucu presudu.
Kod nas ne vrijede sudski presedani, dakle, neko ko prvi zavrsi na sudu (i, eto, bude oslobodjen), ne znaci da poslije njega nece opet neko za istu stvar zavrsiti opet na sudu - radi posjedovanja velikih spremnika.
Slobodno nek se javi neko kome se svidja ovakva perspektiva dokazivanja "pravde"
Surprise, surprise!
Uglavnom, da ne davim vise: meni to ne treba u zivotu.
Ko voli, nek proba. Ja imam dovoljno indikacija da dodjem do zakljucka, da su tu stvari vrlo nezahvalne za pojedinca.
Recenica "da bi ovo trebalo problematizirati", je zanimljiva (ne sporim) ali postavlja se pitanje ko bi to mogao problematizirati i sa kojom institucijom?
Turn better into best!
Ljudi koji se bezimeno skrivaju iza MUP-ovog odgovora su problem. Kroje pravdu kako im padne grah, a vidimo i bez previše logike i smisla. Njih bi svakako trebalo problematizirati jer ih plaćamo. Pasivci nikad nisu ništa promijenili, uvijek netko treba podmetnuti leđa i gurati.
Mirok wrote:Kazneni zakon čl.331,st 1.......kazna je do tri godine zatvora .
(1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno,
Sto su sastavni a sto rezervni dijelovi oruzja?
Definicija ne postoji.
- jolly
- Cinker - bojna

Nevazno, jer se odnosi i na jedne i na druge i izuzima se SVE. Dakle, oruzje i svi dijelovi oruzja.Stargazer wrote: (1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno,
Definicija ne postoji.
Sve ide pod zbirnu imenicu "oruzje".
To je praksa.
Ako cujes da su nekom oduzeli pusku, a vratili remen, optiku, nosace i spremnik do 10 metaka, javi.
To ce biti vijest.
to je praksa, realni zivot. surprise, surprise!
Life isnt fair?
Pa to nam niko nije rekao?
to ne prolazi.
Turn better into best!
Kundak?Optika?jolly wrote:Nevazno, jer se odnosi i na jedne i na druge i izuzima se SVE. Dakle, oruzje i svi dijelovi oruzja.Stargazer wrote: (1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno,
Definicija ne postoji.
Sve ide pod zbirnu imenicu "oruzje".
To je praksa.
Ako cujes da su nekom oduzeli pusku, a vratili remen, optiku, nosace i spremnik do 10 metaka, javi.
To ce biti vijest.
to je praksa, realni zivot. surprise, surprise!
Life isnt fair?
Pa to nam niko nije rekao?
to ne prolazi.
S te dvije stavke airsoft u hrvatskoj je efektivno ilegalan.
Po ovom argumentu, sastavni dio oruzja su zeljezni ciljnici. Sto ima svako airsoft oruzje, tako da je svako airsoft oruzje i onaj ko ga posjeduje u prekrsaju jer posjeduje rezervne djelove za oruzje(zeljezne nisane za optiku)
A tebi je izgleda misija relativizirati .....
Naravno da će se oduzeti SVE što je na oružju koje nije dozvoljeno ili za koje nemaš papire.
Daj primjer da je netko naježio na prijavljenom airsoft oružju?
Naravno da će se oduzeti SVE što je na oružju koje nije dozvoljeno ili za koje nemaš papire.
Jos nitko, ali po ovom tumacenju zakona bi trebao svatko.Mirok wrote:A tebi je izgleda misija relativizirati .....
Hoce li jedna verzija zakona vrijediti za nas, a druga za ljude koji posjeduju iste stvari u drugu svrhu?
- jolly
- Cinker - bojna

Sto bi ti htio?Stargazer wrote:
Kundak?Optika?
Po ovom argumentu, sastavni dio oruzja su zeljezni ciljnici. Sto ima svako airsoft oruzje, tako da je svako airsoft oruzje i onaj ko ga posjeduje u prekrsaju jer posjeduje rezervne djelove za oruzje(zeljezne nisane za optiku)
Da neko u mupu rastavlja oruzje, i vraca neopasne dijelove pociniocu prekrsaja zbog kojih je oruzje oduzeto? i sarafe m4? Jel ti mislis da je to realno za ocekivati?
Airsoft nije u nikakvoj opasnosti.
Oduzimaju se dijelovi i oruzje koji upucuju na mogucu zlouporabu kod okolnosti zbog kojih je doslo do postupanja.
I to je praksa.
Znaci ako imas rezervne kundake uz airsoft pusku, nikom nista.
Ako imas rezervne kundake uz nedozvoljeno oruzje, ili nedozvoljene dijelove oruzja (tamo neki veliki spremnici, ili prigusivac) oduzet ce se sve.
To je praksa. Siguran sam da je negdje u pravilnicima o policijskom postupanju tako nekako i definirano, ali zaista nisam istrazivao u tolike detalje, ali za vise informacija preporucam da pogledas i tamo.
Nemoj se ljutiti na mene, samo pisem kako vidim da je uobicajeni postupak.
Znas, ja nisam pravnik, nego onako zakljucujem "logicno po seljacki".
Da upravo objasnjeno.Stargazer wrote: Jos nitko, ali po ovom tumacenju zakona bi trebao svatko.
Hoce li jedna verzija zakona vrijediti za nas, a druga za ljude koji posjeduju iste stvari u drugu svrhu?
Na primjer.
Ti doma mozes imati vagu, za bavljenje reloadingom.
S druge strane kad uvate dealera s drogom oduzet ce mu i drogu i vagu.
Vaga nije ni jednim zakonom zabranjena.
Okolnosti koristenja su drugacije.
Turn better into best!
jolly wrote:Sto bi ti htio?Stargazer wrote:
Kundak?Optika?
Da neko u mupu rastavlja oruzje, i vraca neopasne dijelove pociniocu prekrsaja zbog kojih je oruzje oduzeto? i sarafe m4? Jel ti mislis da je to realno za ocekivati?
Airsoft nije u nikakvoj opasnosti.
Oduzimaju se dijelovi i oruzje koji upucuju na mogucu zlouporabu kod okolnosti zbog kojih je doslo do postupanja.
I to je praksa.
Znaci ako imas rezervne kundake uz airsoft pusku, nikom nista.
Ako imas rezervne kundake uz nedozvoljeno oruzje, ili nedozvoljene dijelove oruzja (tamo neki veliki spremnici, ili prigusivac) oduzet ce se sve.
To je praksa. Siguran sam da je negdje u pravilnicima o policijskom postupanju tako nekako i definirano, ali zaista nisam istrazivao u tolike detalje, ali za vise informacija preporucam da pogledas i tamo.
Nemoj se ljutiti na mene, samo pisem kako vidim da je uobicajeni postupak.
Znas, ja nisam pravnik, nego onako zakljucujem "logicno po seljacki".
Da upravo objasnjeno.Stargazer wrote: Jos nitko, ali po ovom tumacenju zakona bi trebao svatko.
Na primjer.
Ti doma mozes imati vagu, za bavljenje reloadingom.
S druge strane kad uvate dealera s drogom oduzet ce mu i drogu i vagu.
Vaga nije ni jednim zakonom zabranjena.
Okolnosti koristenja su drugacije.
Ja bi htio da zakon jasno definira sto je legalno a sto ne.
Zakon kaze, citiram:
"(1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno"
Zakon tu zavrsava, ne kaze
Osim ako ce se to oruzje koristiti za airsoft ili druge svrhe. Zakon kaze da je posjedovanje sastavnih ili rezrevnih dijelova oruzja kazneno dijelo, to je clanak kaznenog zakona. Tocka. On ne povlaci jel se ti djelovi koriste u druge svrhe, zasto to znam. Jer nije tako navedeno u zakonu. Po tumaceunju ovog zakona vecina airosft ekipe je u prekrsaju kazenenog zakona clanak 331. To uopce nije upitno.
Pregledao sam sve zakone i pravilnike na Cadialu i nisam nasao nista sto bi definiralo ista drugacije.
Zakon je los i mora se mjenjat.
Okolnosti se nigdje ne spominju u zakonu, spominju se djelovi oruzja i da je onaj tko je u posjedu istih u prekrsaju kaznenog zakona.
Lijepo si naveo citirani Zakon.
Daj pročitaj sa razumijevanjem.....članak spominje vatreno oružje i dijelove....
A ti u nastavku kažeš i spominješ airsoft....
Stvarno ne kužiš razliku između jednog i drugog ?
Ako ne kužiš,mislim da je bespotrebna dalja diskusija.
Kada predlažeš "osim kada se oružje koristi za airsoft....."
Kako se vatreno oružje može koristiti za airsoft ?
Ne kužiš što si napisao ?
Daj pročitaj sa razumijevanjem.....članak spominje vatreno oružje i dijelove....
Vi ste ti koji ne kuzite.Mirok wrote:Lijepo si naveo citirani Zakon.
Ali dobro. Mozda jednoga dana shvatite, samo se nadam da nece biti prekasno.
Ovdje je ipak riječ o spremnicima. Oružja ni nema. Pokušava se nekog prikazati kriminalcem, kao da je imao arsenal za pobiti pola grada. U realnosti, imao je limene i plastične kutije s federima u njima.
Da sam vlastrodržac, jasno da bih demonizirao oružje i razoružavao one koje tlačim. Pomogli bi mi u tome moji ljudi iz sustava koji tendenciozno tumače zakon i izmišljaju odredbe kojih nema, kao i korisni idioti sa svih strana. Srećom, ima dovoljno ljudi koji se ipak ne daju vozati.
Da sam vlastrodržac, jasno da bih demonizirao oružje i razoružavao one koje tlačim. Pomogli bi mi u tome moji ljudi iz sustava koji tendenciozno tumače zakon i izmišljaju odredbe kojih nema, kao i korisni idioti sa svih strana. Srećom, ima dovoljno ljudi koji se ipak ne daju vozati.
Izgleda da ce oni tumaciti zakone kako hoce, a mi cemo kao dobri sljedbenici sutiti i slusati.Ariel wrote:Ovdje je ipak riječ o spremnicima. Oružja ni nema. Pokušava se nekog prikazati kriminalcem, kao da je imao arsenal za pobiti pola grada. U realnosti, imao je limene i plastične kutije s federima u njima.
Iz jednog jednostavnog razloga.Mirok wrote:Nisam primijetio da si poduzeo nešto...?
Jer ja ne radim stvari radi vas nego radi sebe. Ja umjesto da samo pisem po forumu i radim neke stvari.
To ti opet ad hominem?Stargazer wrote:Iz jednog jednostavnog razloga.Mirok wrote:Nisam primijetio da si poduzeo nešto...?
Jer ja ne radim stvari radi vas nego radi sebe. Ja umjesto da samo pisem po forumu i radim neke stvari.
I što bi ti,da netko nešto tjera što se tebi ne sviđa?
Morate biti stvarno posebna pahuljica da nakon svih komentara koje ste usmjerili meni ovo nazovete ad hominem napadom.Mirok wrote:To ti opet ad hominem?Stargazer wrote:Iz jednog jednostavnog razloga.Mirok wrote:Nisam primijetio da si poduzeo nešto...?
I što bi ti,da netko nešto tjera što se tebi ne sviđa?
Svakako dobar pokusaj da se umanji vrijednost komentara glumljenjem zrtve!