Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima
Moderator: istra champion
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima
Lex, prijatelju,lex-lutor wrote: te totalno ukidanje privatnosti htjeli su na prepad iskoristiti sranja u Francuskoj i Belgiji te potpuno ukinuti :
- poluaotomatkso oružje
- trgovinu streljivom, oružjem i djelovima preko neta,
- strožu kontrolu izdavanja odobrenja
- poveuzivanje svih baza u zemljama članicma vezanih uz oružje u civilnom vlasništvu
- i još neke stvari koji javno nisu niti objavili
daj da te malo ispravim, jer ces prosirit paniku na forumu.
U originalu novog prijedloga direktive se zeli potuno zabraniti poluatomatsko oruzje koje nalikuje automatskom, i koje se zapravo lako moze prepraviti na utomastko. Na primjer poluatomatski ak47. (kod nas je ovo vec na snazi, u prtehodnom prijedlogu naseg zakona se anuliralo, te sad stavilo na "led")
Takodjer se zeli potpuno ukinuti automatsko oruzje, koje se danas onesposobljeno ili upotrebljivo nalazi u legalnom vlasnistvu kolekcionara (govorim o zamljama EU), gde se ispravno automatsko oruzje legalno prodaje kolekcionarima i nalazi su u njihvim kolekcijama. Kod nas mora biti onesposobljeno trajno.
Za promjenu, sad bi htjeli ukinuti i onesposobljeno, radi straha od "ilegalnog osposbljavanja".
Sportsko oruzje poluautomatsko, dizajnirano kao poluatomatsko - se ne spominje za trajnu zabranu.
Dakle browning BAR, benelli argo, PAP, m76 i slicno - jer su u originalnoj verziji PA.
Za lijecnicki inzistiraju na 5 godina (jer po EU ima i duze), premda je bila inicijativa (u nas) da se produzi na 10.
Negdje je po internetu cirkulirala verzija novog prijedloga direktive na engleskom, a kasnije sam vidio i na hrvatskom, ali sad se ne mogu vise sjetiti gdje, medjutim vjerujem da se sa google moze naci.
Uglavnom cijeli je cirkus na medjunarodnom i nacionalnom nivou, pa sve stoji, barem ja tako vidim, koliko pratim. Ovisi dosta o tome da li ce se nova direktiva izglasati ili ne.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
jolly wrote:
> ces prosirit paniku na forumu.
Hahahhahah...dobro..no nije bas tako.....
>U originalu novog prijedloga direktive se zeli potuno zabraniti poluatomatsko oruzje koje nalikuje automatskom, i koje se >zapravo lako moze prepraviti na utomastko. Na primjer poluatomatski ak47. (kod nas je ovo vec na snazi, u prtehodnom >prijedlogu naseg zakona se anuliralo, te sad stavilo na "led")
Jolly, ne budi naivan, nemas 15 godina. I kod nas kada se raspravljalo 2012g o promjeni ZOO u verbalnoj verziji je postojala odredba o tome da se punjenje streljiva za vlastite potrebe ne smatra proizvodnjom novog streljiva,,,,NO GLE CUDA u verziji za koju se glasalo taj redak je nekim cudom nestao, nitko do danas ne zna kako, zasto i kojom magijom je tinta preko noci izbljedila.
>Takodjer se zeli potpuno ukinuti automatsko oruzje, koje se danas onesposobljeno ili upotrebljivo nalazi u legalnom vlasnistvu >kolekcionara (govorim o zamljama EU), gde se ispravno automatsko oruzje legalno prodaje kolekcionarima i nalazi su u njihvim >kolekcijama. Kod nas mora biti onesposobljeno trajno.
Ako je nesto trajno osposobljeno onda je to hrpa zeljeza i ne moze se smatrati oruzjem ! Svaka cast Slovencima koji su bili toliko pametni da svo oruzje iz DOMOVINSKOG RATA proglase nacionalnim blagom koje se moze posjedovati u originalnom i ispravnom stanju.
>Za lijecnicki inzistiraju na 5 godina (jer po EU ima i duze), premda je bila inicijativa (u nas) da se produzi na 10.
To nema veze sa sigurnoscu, ako se u HR kroz 5g slije 10 MIL eura u proracun samo od ljecnickih pregleda sto mislis koliko je to onda u drugim EU zemljama.
>Negdje je po internetu cirkulirala verzija novog prijedloga direktive na engleskom, a kasnije sam vidio i na hrvatskom, ali sad se >ne mogu vise sjetiti gdje, medjutim vjerujem da se sa google moze naci.
>Uglavnom cijeli je cirkus na medjunarodnom i nacionalnom nivou, pa sve stoji, barem ja tako vidim, koliko pratim. Ovisi dosta o >tome da li ce se nova direktiva izglasati ili ne.
Decki izvan RH koji ocito znaju kako se ta igra igra daleko bolje od nas tvrde po forumima da ce konacna verzija biti na stetu lovaca i strijelaca bez obzira na sav trud jer je tako odluceno vec puno prije, no da ce se nakon ove peticije sve staviti malo na led da raja zaboravi....Volio bih da si ti u pravu, no baci malo pogled na njemacke forume ili one od sjevernjaka i pronaci ces puno vise skepticnih, cak vise od mene.....
Nemoguće je Nemoguće
Sve rade kontra, umjesto da nas poslušaju. Ovako će samo narasti broj nelegalnog oružja kod građana. Meni takvo ne treba jer ne mogu s njime u lov niti na streljanu, a na kraju ćemo se švercati po šumi kao nekad jer cemo biti prisiljeni na to. A samo tražimo slobodu, ništa više. Nemam ništa protiv da nadležna tijela znaju što i koliko imam, ali me ne mora nitko ugnjetavati i gušiti ako sam lovac i strijelac. To je moje pravo, osnovno, životno i kako god .
Na moj prijedlog odgovore ovo: "Primjedba se odnosi na omogućavanje punjenja streljiva za vlastite potrebe za građane kojima je izdan oružni list u svrhu samoobrane Primjedba se ne prihvaća. Punjenje streljiva za vlastite potrebe u svrhu osobne sigurnosti potencijalno je opasno." To nema veze s mozgom.lex-lutor wrote:Pa napisi onda i odgovor:
Hrvoje Zgombić – građanin, primjedba se odnosi na
nabavu baruta za punjenje streljiva bez ograničenja
količine. Primjedba se ne prihvaća. Prijedlogom Zakona
određena je količina od 2 kg jer se smatra da je to sasvim
dovoljna količina baruta za potrebe lova i streljaštva.
Para krene na uši kada pročitaš ovo boldano...vidljivo je iz SVEMIRA da onaj tko je ovo pisao NE RAZUMIJE posao koji obavlja. Da IŠTA zna ne bi ovako bahato nastupio. Kakve veze ima barut za lov i streljastvo osim sto se isto zove, vjerovatno su tu tematiku detaljno objasnili oni iz udruga, Maca, Cvijetici, Prijatelji, krizanteme, LGBT i udruga " mrzim sve koji su sretni i nečim se bave."
Mislim da je problem u NESPRETNOM izrazu, koje se naravno ne bi dešavalo da se struka time bavi. Da sam ja zakonodavac ja bih postupio drugačije:zbogdanic wrote:......Punjenje streljiva za vlastite potrebe u svrhu osobne sigurnosti potencijalno je opasno." To nema veze s mozgom.
- Obavezno bih uveo JEDNODNEVNI NAMJENSKI tečaj-predavanje o načinu sigurne upotrebe explozivnih sredstava za SVE vlasnike oružja bez obzira na namjenu, cijena simbolika cca 100-150 Kn i održavanje na županijskom nivou..nikakve perverzije i pretjerano nadmudrivanje ali one osnove na koje bi se trebalo podsjetiti, fokus naravno na barutima,kapislama, koji se koriste za duga/kratka oružja i osnove baratanja tim komponentama.
- To bi trebala popratiti i skripta tako da je svakome ostane pri ruci bez obzira da li se bavi reloadingom ili ne.
- Korist je dvostruka, zakonodavac se ogradio od mogućih posljedica nespretne upotrebe navedenog a korisnici će ipak dobiti bolji uvid u cijelu priču.
U primjeru koji ti navodis odgovor koji si dobio ima smisla, zamisli vlasnike koji stvarno posjeduju samo jedan komad oružja za osobnu sigurnost kada bi počeli iz dosade experimentirati sa reloadingom, a vjerovatno su prosle godine da nisu metka ispalili ili još gore niti očistili oružje. Za njih je definitivno bolje da kupuju samo tvorničko streljivo...
Nemoguće je Nemoguće
Deeeečki!
Ne morate se brinuti.....
...ako se ovako stvari nastave odvijati uskoro ćemo ionako svi na barikade jer vidim da nas "fašisti" satiru...hahahaha, po novinama da je zaključivati, samo je za čekati kad će ponovo otvorit jasenovce i sl....
Stranu na šalu, službena informacija iz MUP-a glasi: Prijedlog dva zakona koji se odnose na prethodno navedenu problematiku moraju opet na doradu i na javnu raspravu pa tek onda u sabor. Dakle, jovonanovo. Brat bratu i brat sestri-teško da ćemo do kraja godine imati nove zakone. Strpljen spašen. Nadu daju i neki ministri u novoj vladi (majku im "fašističku" hehehe) koji otvoreno kažu da se ne treba baš pridržavati euro-direktiva kao pijan plota. Citiraju jednog druga iz pradavnina. Najboljeg sina svih naroda i narodnosti. Pa sad ti vidi!
Ne morate se brinuti.....
...ako se ovako stvari nastave odvijati uskoro ćemo ionako svi na barikade jer vidim da nas "fašisti" satiru...hahahaha, po novinama da je zaključivati, samo je za čekati kad će ponovo otvorit jasenovce i sl....
Stranu na šalu, službena informacija iz MUP-a glasi: Prijedlog dva zakona koji se odnose na prethodno navedenu problematiku moraju opet na doradu i na javnu raspravu pa tek onda u sabor. Dakle, jovonanovo. Brat bratu i brat sestri-teško da ćemo do kraja godine imati nove zakone. Strpljen spašen. Nadu daju i neki ministri u novoj vladi (majku im "fašističku" hehehe) koji otvoreno kažu da se ne treba baš pridržavati euro-direktiva kao pijan plota. Citiraju jednog druga iz pradavnina. Najboljeg sina svih naroda i narodnosti. Pa sad ti vidi!
- jolly
- Cinker - bojna

Eto, vidis Lex, pa lijepo sam ja rekao!
Wagner, hvala na info!
Wagner, hvala na info!
Turn better into best!
meni je pak, isto iz MUP-a, rečena suprotna informacija?
da ovaj dorađeni zakon navodno ide u saborsku proceduru...

da ovaj dorađeni zakon navodno ide u saborsku proceduru...
[quote="jolly"....]Eto, vidis Lex, pa lijepo sam ja rekao!...[/quote]
Nadajmo se da je to tako...dok sam bio mali vjerovao sam u vile i vampire, onda sam odrastavo i shvatio da su vile gore od vampira, sada sam jos stariji i shvatio da su politicari sjebali i vile i vampire...pitam se sto ce biti nakon sto dobijem jos koju godinu....????
Nadajmo se da je to tako...dok sam bio mali vjerovao sam u vile i vampire, onda sam odrastavo i shvatio da su vile gore od vampira, sada sam jos stariji i shvatio da su politicari sjebali i vile i vampire...pitam se sto ce biti nakon sto dobijem jos koju godinu....????
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Nadajmo se da je to tako...dok sam bio mali vjerovao sam u vile i vampire, onda sam odrastavo i shvatio da su vile gore od vampira, ?[/quote][/quote]lex-lutor wrote:[quote="jolly"....]Eto, vidis Lex, pa lijepo sam ja rekao!...
Ajme lex, sva sreca da imamo ovaj forum, radi sveopce edukacije!
Treba vjerovati u deda Mraza a ne u vile i vampire!
i odmah je sve bolje u zivotu!
Turn better into best!
jolly wrote:....Treba vjerovati u deda Mraza .....
Ma kakvi, sav je u crvenom, jos da mu stave petokraku na kapu i bio bi kompletan , pavi Božić Bata !!
Nemoguće je Nemoguće
Konačan tekst zakona u prilogu
Članak 83.
Ovaj Zakon objavit će se u „Narodnim novinama“, a stupa na snagu 1. lipnja 2016. godine.
- Attachments
-
- Zakon o nabavi i registraciji oružja.pdf
- (385.27 KiB) Downloaded 46 times
Taj datum je samo stavljen kao prijedlog, ne mora znacit da ce zakon stupiti na snagu tada i u ovom obliku.
to je točno, ali rečeno mi je da će oni pokušat to riješiti u što kraćem roku.
Volio bih i ja da se sto prije rijesi, ali za zadnji prijedlog zakona je stajalo da stupa na snagu 1.7.2015.
Kao sto smo vidjeli, nije
Kao sto smo vidjeli, nije
Ima tu dosta detalja koji su u zraku i koje treba prilagoditi.
Jako je sporan clan 24 jer ispada da sve legalizirano oruzje koje je npr.doslo u HR i zadovoljava SAAMI standard (USA) pa cak i dosta oruzja porijeklom sa ovih prostora nece dobiti produzenje koristenja.
Zakonodavac MORA predvidjeti mogucnost testiranja takvog oruzja - CIP iranja jer u protivnom nanosi statu vlasnicima, a nema logike da nesto sto se uspjesno koristi godinama ne zadovoljava sigurnosne standarde upotrebe samo radi odluke na papiru.
Predpostavljam da bi struka trebala reci svoje...
Jako je sporan clan 24 jer ispada da sve legalizirano oruzje koje je npr.doslo u HR i zadovoljava SAAMI standard (USA) pa cak i dosta oruzja porijeklom sa ovih prostora nece dobiti produzenje koristenja.
Zakonodavac MORA predvidjeti mogucnost testiranja takvog oruzja - CIP iranja jer u protivnom nanosi statu vlasnicima, a nema logike da nesto sto se uspjesno koristi godinama ne zadovoljava sigurnosne standarde upotrebe samo radi odluke na papiru.
Predpostavljam da bi struka trebala reci svoje...
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex, sta je to "struka"?
Turn better into best!
Da li netko ima prijedlog zakona o explozivnim tvarima?
U privitku je zakon o expl. tvarima itd, itd...
Kako je taj i ovaj prvi tj. zakon o nabavci bla, bla, bio na sjednici Vlade RH znaci da ide u Sabor. Ocito je to isti onaj prijedlog koji je usuglasavan lani pa smatraju da ako nema izmjena nakon javne rasprave da vise nije potrebno raspravljati.
Preostaje borba u Saboru...tj, da se usvoje jos neke korekcije i da onda bude prihvatljiv...
Kako je taj i ovaj prvi tj. zakon o nabavci bla, bla, bio na sjednici Vlade RH znaci da ide u Sabor. Ocito je to isti onaj prijedlog koji je usuglasavan lani pa smatraju da ako nema izmjena nakon javne rasprave da vise nije potrebno raspravljati.
Preostaje borba u Saboru...tj, da se usvoje jos neke korekcije i da onda bude prihvatljiv...
- Attachments
-
- 15 - 2b.pdf
- (677.28 KiB) Downloaded 34 times
Ima izmjena u odnosu na prijedlog iz 2015Wagner wrote:U privitku je zakon o expl. tvarima itd, itd...