Moj prvi ozbiljniji NOŽ - proces
Re: Moj prvi ozbiljniji NOŽ - proces
Svaka čast, rad odaje majstora koji je uložio puno ljubavi i truda u svoje djelo.

- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Hvala, futrolu jos nemam, napravio bi i nju nekako al' nema dobrog materijala... imam neke koze ali pre tanke i premekane =(
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Knife_maniac
- Satnik

* pa bi se malo ogrebao ako moze
*dio teksta koji Mike nije imao muda napisati
*dio teksta koji Mike nije imao muda napisati
Darac Steel Production - http://s912.photobucket.com/albums/ac32 ... %20radovi/
http://www.facebook.com/darac.steel
http://www.facebook.com/darac.steel
Moja pohvala za cijelokupno dokumentiranje procesa u riječima i slikama 
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ti si samo ljubomoran jer nemas nokte kao ja i neznas se snaći, nama koji smo nekad davno polozili piJonirsku zakletvu je drug tito porucio "Snađite se drugovi!" =) hahahahah tebi je najbitnije u zivotu ganjati plave kute po bolnici, cujem da ce u gerijatrijskom odjelu biti nekakav dernek, pa reko da te obavjestim =)Knife_maniac wrote:* pa bi se malo ogrebao ako moze*dio teksta koji Mike nije imao muda napisati
hvala =)Lars wrote:Moja pohvala za cijelokupno dokumentiranje procesa u riječima i slikama
hehehe, plave kute znaju bit jako interesantne, pogotovo u borosanama
nego što se futrole za nož tiče... nemam naviku prodavati kožu, to je jednostavno posao trgovaca... ali volio bih ti složit futrolu za taj nož...
onako, posebnu kao i nož...
nego što se futrole za nož tiče... nemam naviku prodavati kožu, to je jednostavno posao trgovaca... ali volio bih ti složit futrolu za taj nož...
onako, posebnu kao i nož...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Lion, ovaj noz je ustvari samo probni model da vidim svoje mogućnosti, imam nekih planova za napraviti nesto jos ozbiljnije jer sam radeci ovo naucio puno stvari da si olaksam posao za drugi put, ali to ce jos malo pricekati dok si ne nabavim tracnu brusilicu. Onda bi za to radio pravu futrolu, jedino sto bi ju najradije napravio sam (isto da isprobam i vidim svoje mogućnosti) a onda ako ne uspije prepustio profiću, jer mi sama izrada futrola nije toliko zanimljiva kao noz ali znas kakav je osjecaj kad nesto napravis sam od pocetka do kraja. Narucio sam braticu u dojclandu da mi kupi kozu, i kupio on, tek neznatno deblju od ovoga sto ja imam pa mi ni taj materijal ne pase. =(
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Pa sama kvaliteta izrade i nije bog zna sto, ali je svakako vrijedno iskustvo jer sam naucio neke nove stvari, ajmo to reci da sam ucio na greskama =) iduci bi trebao biti barem duplo bolji =)
Mike čestitam na završenom prvom nožu! Prvi pa dobar. Što se tiće utora za prst-finger coill-slažem se sa Poljakom da ga nisi trebao napraviti u ovom dizajnu. Pošto nemaš štitnik prsta-bolster-možeš u brzini uporabe staviti prst u utor pod samu oštricu-i eto problema.Desilo se nekima.
Kod formiranja oštrice . zavisno o vrsti i veličini noža ja obično ostavim oštricu ravnu, gledano prema oštrici 0,5 do 1mm.
Posljednji potez, kad je nož kompletno gotov ispoliran je kod mene brzi prelaz oštricom preko brusne trake da se napravi - oštrica - koju nastavim dooštravati na finom vodenom brusnom kamenu ili dva i na kraju na kožu.
Kad nož brije onda je oštar. Za to ti treba puno prakse i još više strpljenja.
Nisi napisao koji je čelik. Gledajuči u sliku liči mi na neke lisnate opruge od auta. Ako je tako tvoj majstor kovač je trebao zagrijati cijeli komad-komade-do tamno crvene boje i ostaviti ih u vatri da se zajedno sa vatrom ohlade. Prema boji čelika koju vidim na slici to nije napravljeno. To je samo jednostavni trik da od starog korištenog čelika napraviš dobar nož.
Spomenuo si magnet i pregrijavanje noža prije kaljenja - razlog je da si koristio prejaki magnet. Za koristiti magnet kod kaljenja možeš koristiti samo 1 kg. magnet. Teško ga je naći . To je onaj koji podiže samo do 1 kg. težine a poslije otpušta.
Kod formiranja oštrice . zavisno o vrsti i veličini noža ja obično ostavim oštricu ravnu, gledano prema oštrici 0,5 do 1mm.
Posljednji potez, kad je nož kompletno gotov ispoliran je kod mene brzi prelaz oštricom preko brusne trake da se napravi - oštrica - koju nastavim dooštravati na finom vodenom brusnom kamenu ili dva i na kraju na kožu.
Kad nož brije onda je oštar. Za to ti treba puno prakse i još više strpljenja.
Nisi napisao koji je čelik. Gledajuči u sliku liči mi na neke lisnate opruge od auta. Ako je tako tvoj majstor kovač je trebao zagrijati cijeli komad-komade-do tamno crvene boje i ostaviti ih u vatri da se zajedno sa vatrom ohlade. Prema boji čelika koju vidim na slici to nije napravljeno. To je samo jednostavni trik da od starog korištenog čelika napraviš dobar nož.
Spomenuo si magnet i pregrijavanje noža prije kaljenja - razlog je da si koristio prejaki magnet. Za koristiti magnet kod kaljenja možeš koristiti samo 1 kg. magnet. Teško ga je naći . To je onaj koji podiže samo do 1 kg. težine a poslije otpušta.
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!