Tropski kalibri za lov europske divljači

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Re: Tropski kalibri za lov europske divljači

Post by jolly » 07 Jun 2022, 20:46

Ovisi o zrnu. Darko ima poantu.
Za ono sto je tesko mnogima shvatiti, kad se ide u magnum kalibar, treba se ici na zrno kontroliranog razlijeganja. Bez izuzetka.
To znaci premium zrno.
Nazalost, cesto puta vidim da se kupuje "carobni" magnum kalibar, a s njim najjeftinije streljivo. To ne ide skupa.
Stajao sam pored lovca, koji je pucao u kudua sa 300 win mag, a metak bellot spce. Kudu se po konstituticiji i masi moze usporediti sa domacim jelenom obicnim, nizinskim (ne brdskim)
2 metka (visoka plecka za oborit ga), dva metka za samilosni, niti jedan prostrel. 4 metka sveukupno. Da je pogodio bilo gdje drugdje osim visoke plecke, vjerojatno bi otisao poprilicno daleko.

Po visokoj plecki zrno je fragmentiralo na kosti, i shokiralo gelerima po kicmenom djelu, pa je zateturao, i dao priliku za drugi hitac. Kad je pao, pokusavao je ustati (poprilicno energicno), ali brzo se prislo jer je udaljenost bila oko 50 metara, pa su jos dva bila za samislosni.
Ukupno 4 hica, relativno na blizu, ni jedan prostrel.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 08 Jun 2022, 21:45

Dobar primjer Jolly.Pucati zivotinju velicine Kudua sa zrnom od jako mekog olova bez antimona(SPCE), koje ide preko 900m/s nema smisla jer to zrno se raspadne odmah ispod koze.To zrno nebi probilo ni divlju svinju od 50 kg, a od mesa bi bio kaos.Al u nekom sporijem kalibru i na divljaci manje biomase to zrno daje ceste padove u vatri.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jun 2022, 21:53

Problem je sta je nestasica streljiva svugdje u svijetu, pa tako i po Africi.
I kad lovci dodju u Afriku u lov s namjerom loviti s puskom iz kampa:
- puske su uglavnom dobre i jako dobre.
- ali streljvo je ono sta je outfitter uspio naci u ducanu, i tu nastaje problem.

Taj problem se moze izbjeci jedino na nacin da lovac nosi svoju pusku, i svoje streljivo.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 19 Jun 2022, 16:30

Kad spomenu 300 win i SPCE evo prmjera,odstrijelio sam odredjen broj divljih svinja sa iznimno mekim
Českim SPCE zrnom u kalibru 30-06.U ovom kalibru imam izbor lakse i brze 9,7gramsko zrno, i teze i sporije 11,7g SPCE zrno.
11,7 g sporije zrno obicno daje prostrel na svinjama do 100kg i na manjim daljima, i radi veliku stetu na mesu.Brze 9,7g radi jos vecu stetu na mesu i nema prostrela ako je divljac pogodjena na manjim daljinama, do 100m.Na 30m ovo zrno ne daje prostrel ,a na 200m prostreli svinju i ima izlazna rana.

Znaci tek kad brzina zrna padne na odredjenoj udaljenosti onda ovo zrno bolje probija .300 win mag kao brzi kalibar nije bas neki veliki "penetrator" mesa na manjim daljinama, a posebno ne sa mekim zrnima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Jun 2022, 17:54

Odlicna observacija!
Turn better into best!

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 21 Jun 2022, 22:32

Oprosti nisam shvatio jel pričaš o 30 06 ili 300mag ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Jun 2022, 23:01

matezg1 wrote:Oprosti nisam shvatio jel pričaš o 30 06 ili 300mag ?
Darko lovi sa 30 06, a u tom kalibru su dve tezine zrna u spce, 9.7 grama i 11.7 grama.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 22 Jun 2022, 06:40

matezg1 wrote:Oprosti nisam shvatio jel pričaš o 30 06 ili 300mag ?
Poanta price je da kalibri koji imaju velike brzine zrna kao sto je 300 win mag, bas i nisu skloni prostrelima divljaci na malim daljinama.Posebno ako su meka zrna u pitanju.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 01 Jul 2022, 23:08

Pa nije spce jedino zrno koje postoji u dvije težine a daleko od najboljeg.
Kad izađeš malo iz tog kalupa pa kreneš eksperimentirati sa Barnesom,Noslerom ,Sierrom ,Hornadyem ,Speerom ,Lapuom PPU, Los Fox SAX i sto pedeset
drugih proizvođača
vidjet ćeš da je SPCE ok zrno ali da ima puno boljih .Isto kao i da je doma najljepše ako nisi vidio malo svijeta .
Ima i crnih i kineskinja i sve su dobre ,kad malo zaploviš morem i istražiš nove stvari ima puno toga dobrog šta se nudi u svijetu pa probaj malo.
Čitam spce ovo spce ono kao da sve ostalo ne postoji a danas je izbor toliki kakav prije 25 godina smo mogli samo sanjati i pilili fmj zrno od 8x57 da imamo
lovački metak.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Jul 2022, 05:38

Uglavnom je to tocno, ali mislim da spce ima skoro svaki ducan kod nas, i drugo, mislim da je najjeftiniji lovacki metak.
Tako da.... mnogima je to prvi izbor iz ta dva razloga.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 03 Jul 2022, 20:13

Jeftinoća,to je razlog.
Ai odradi posao.......

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 04 Jul 2022, 23:23

Da nažalost to je ograničavajući faktor u većini slučajeva i mnogima jedino riješenje.
Mislim da je najbolje krenuti sa punjenjem za vlastite potrebe s obzirom na ponudu i stanje na tržištu a i uštedi se pokoja kuna
SPCE više nije toliko jeftin a i sve ostalo je dosta poskupjelo i hrana i gorivo pa i ova naši gušti nisu otali neokrznuti.
Sb spce i PPU SP to je nešto što možeš uvijek naći na tržištu, nažalost nikad me to nije zadovoljavalo pogotovo za lov jer nisam toliko bogat da plaćam
da mi komad ode
pa si punim sam još dok me pamet služi .
30 06 toliko zrna ima pa i spce i ppu ,speer sa dobrim barutom i punjenjem , da se to malo i stisnuti u odnosu na tvorničko punjenje.
Moj osobni izbor je Nosler 11.7g dvojezgreno zrnosa dvije tvrdoće olova u jednom zrnu . Skupo je ali ništa mi nije otišlo . Ppu je priča za sebe nije precizan i za blizu je ok
a spce nije mi svaki put odradio tako da sam platio malo više za Noslera ali ne lovm više puno pa mi je to ok ,znam da pada svaki put pa nek košta koliko košta ,
kad moram tražit košta još više.

Malo eksperimentiram sa laganim monolitnim zrnima 150,130 grs Barnes ttsx,los,fox,SAX i kad dobijem dovoljno dobru grupu spremam se u lov na jesen
da vidimo jel mi teorija stoji: lagano zrno velike brzine trebalo bi dati jednaku kinetičku energiju i dodatan hidrodinamički šok te rezultirati boljim odstrijelom
ako je na pravom mjestu i po svim pokazateljima u teoriji to bi trbalo biti puno bolje. 50 godina sam na istom i vrijeme je da probam nešto novo.

Oduševio me smartfon a dugo sam se borio protiv toga i jebiga kako stariš ako ne pratiš tehniku osjećaš se još starijim u odnosu na druge a meni je u glavi još uvijek 16.
Prijatelj iz Njemačke me malo pogurao u tom smjeru kaže da se kod njih u Bavarskoj nemože više loviti sa olovnim zrnima a kako svaki golf iz Njemačke prije ili kasnije dođe do nas
neželim biti nespreman i malo se igram dok ne nađem sveti gral, zrno koje ubija samo kad končanicu staviš na pravo mjesto i opališ .
Čekam još da naprave zrno koje i guli prasce u letu ali čini mi se da neću doživjeti tu revoluciju vremena je nažalost premalo za sve stvari koje bi želio
a kako je čovjek bliže grobu želje su mu sve veće. :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Jul 2022, 04:21

matezg1 wrote:
Moj osobni izbor je Nosler 11.7g dvojezgreno zrnosa dvije tvrdoće olova u jednom zrnu .
Odlican izbor!
matezg1 wrote: Malo eksperimentiram sa laganim monolitnim zrnima 150,130 grs Barnes ttsx,los,fox,SAX i kad dobijem dovoljno dobru grupu spremam se u lov na jesen
da vidimo jel mi teorija stoji: lagano zrno velike brzine trebalo bi dati jednaku kinetičku energiju i dodatan hidrodinamički šok te rezultirati boljim odstrijelom
ako je na pravom mjestu i po svim pokazateljima u teoriji to bi trbalo biti puno bolje. 50 godina sam na istom i vrijeme je da probam nešto novo.
Lagani monolit je nesto o cemu i sam razmisljam. Iako sam do sad to izbjegavao. (a opirao sam se i ja smartfonima)
Mislim da ce prvo biti 270 grain, za 375 barnes ttsx, a kasnije cemo vidjeti za ostalo, u 30-06. (300 grain, je standard za 375)
matezg1 wrote: nažalost premalo za sve stvari koje bi želio
a kako je čovjek bliže grobu želje su mu sve veće. :)
Rekao si kljucnu recenicu.
Treba naci balans u zivotu, zacrtati realne ciljeve, posloziti prioritete koji nisu vezani samo za puku egzistenciju, i ostvariti ih dok smo jos u upotrebljivim godinama. Nazalost, mnogima vrijeme istekne, a da ni ne primjete.
Kad zadjes u duboku starost, onda je kasno za sve.
:A25:
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 05 Jul 2022, 12:14

matezg1 wrote:Pa nije spce jedino zrno koje postoji u dvije težine a daleko od najboljeg.
Kad izađeš malo iz tog kalupa pa kreneš eksperimentirati sa Barnesom,Noslerom ,Sierrom ,Hornadyem ,Speerom ,Lapuom PPU, Los Fox SAX i sto pedeset
drugih proizvođača
vidjet ćeš da je SPCE ok zrno ali da ima puno boljih .Isto kao i da je doma najljepše ako nisi vidio malo svijeta .
Ima i crnih i kineskinja i sve su dobre ,kad malo zaploviš morem i istražiš nove stvari ima puno toga dobrog šta se nudi u svijetu pa probaj malo.
Čitam spce ovo spce ono kao da sve ostalo ne postoji a danas je izbor toliki kakav prije 25 godina smo mogli samo sanjati i pilili fmj zrno od 8x57 da imamo
lovački metak.
Ja u kupe on u špade.Ko je rekao da je SPCE najbolji ?? :roll: Meni se cini da ti ne zelis citati o cemu pisem nego se zelis malo pohvaliti kako si probao puno zrna.. Ponata price je da je SPCE jako mekan,tj najmekse zrno koje sam probao, ali upravo zato nije najbolji izbor za zivotinje od 100 kg plus, iako se moze.Lakse pak primjerke obara vecinom u vatri, sto nije slucaj sa tvrdjim zrnima.
Ako lovis kasno u noci, sa ceke u nevjerovatnom neprohodnom gustisu punom zmija otrovnica, manje primjerke divljih svinja, onda je SPCE jedno od najboljih zrna na trzistu i dalo mi je u toj vrsti lova gdje MORAM imati pad u vatri bolje rezultate nego Normina i RWS ova zrna u par kombinacija.
Kada to zrno kombiniras sa velikom brzinom zrna kao sto je 300 win, nema probojnosti i izlazne rane, tj vrlo je rijetka probojnost zato sto se brzi kalibri bolje otvaraju nego spori.To zrno bi imalo probojnost u kaolibru 9,3 npr.Konkretno iz 30-06 to zrno upravo kad uspori na 200m npr daje izlaznu ranu, ako je lakse i brze 9,7g zrno u pitanju.Teze i sporije 11,7 g daje proboj i na manjim daljinama.

Da sumiramo.Bila je prica o tome kako 300 win samo probije i odnese energiju na manjim daljinama, a nije bas tako, nego suprotno, a Jolly je dodao sta se dogadja sa SPCE i 300 win na velikim zivotinjama,a ja pokusavam objasniti zasto.Tema je fizika, a ne SPCE .

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 05 Jul 2022, 14:43

P.S, i ne vidim tu nedoraslu potrebe za egotripanjem.Obicno su takvi neispunjeni,malo su prosli u zivotu,snobovi su i malogradjani,frustrirani su i zele nesto dokazati zajednici i pripadati negdje gdje istinski ne pripadaju.Nije dobro za dojam ostavljati takav dojam ;) Evo mi siromasni koji imamo svoje loviste na selu i vikendicu na moru , i vremena i slobode na pretek koju neki mogu sanjati, saznali smo da imas para i nismo nigdje isli iz sela .Jedini prozor u svijet nam je forum i imamo love samo za spce.Nismo navegavali na brodu pa neznamo nista :D

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 11 Jul 2022, 22:55

A to je problem kad odes do drugo sela ili do druge države vidiš da ima i bolje i drugačije i bez brige iživio sam se ja za 3 života i nisam snob .
Zato nam je mladost otiša sa sela i našla gdje ima bolje .Danas imaju internet i neće slušati tebe i mene, imaju svoj život i traže svoje mjesto pod suncem .
Nema to nikakve veze sa parama i nabijanjem na nos ja sam ih išao tražiti po svijetu jer
nisam imao dosta za normalna život doma i bio sam u neimaštini kakvu nadam se nećeš nikad doživjeti i htio sam imati sigurnu starost i bolji život i sad ju imam a vjeruj mi nisam zaradio pare bez žuljeva .
Doneseš i nešto kulture i znanja iz drugih zemalja netko to prihvati i nauči nešto a netko ne a svatko je krojač svoje sudbine
u životu imaš par šansi koje ako ne iskoristiš prođe ti život u čekanju .
"evo mi siromasni na selu koji imamo svoje lovišta " to je totalno kontradiktorna rečenica. Kako si siromašan ako imaš svoje lovište i vikendicu na moru a još i vremena na pretek ispada da ti imaš love na bacanje a nemoraš raditi ništa i ovo sve gore šta si naveo da je ogledalo vlastite frustracije . Kao da si u saboru. Samo ti rokaj SPCE i misli da je to najbolje zrno na svijetu .
Prestar sam ja da moram podilaziti nekome.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 13 Jul 2022, 16:40

Mnoge stvari si u pravu, ali ne vidim vezu sa temom.Uglavnom.Nisam rekao da je spce najbolje zrno na svijetu, ali za uvjete lova koje sam napisao je jedan od najboljih.Cista fizika.Meko olovo i fljas ,pad u vatri je vrlo izvijestan uz ogromnu stetu na mesu.Krvni trag me ne zanima, nego pad u vatri.Ako moram ic po krvnom tragu 50m to znaci ponjeti macetu i probijati se kroz poskoke i ridjovke, i to nejvjerovatnije tek ujutro..

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 13 Jul 2022, 22:40

pa to ti pokušavam objasniti ima zrtna koja su skuplja a bolja da pada odmah u vatri ako zrno košta 2-3 4 kune više koliko košta pola dana
traženja Spce nije loše zrno ali je mekano. meni to nije super i daleko je od najboljeg . Slažem se neka bolja zrna su dosta skuplja i nisu na prvu za svaki đep ali ako pucaš u lovu
do sto metaka godišnje razlika je u par rundi u kafiću.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 14 Jul 2022, 08:17

Ok cijenim tvoje misljenje, ali ja se nebih slozio.Po mom skromnom iskustvu ima boljih i uvjek tvrdjih zrna koja ne rade veliku stetu na mesu ,uvjek daju prostrel i dobar krvni trag.Padovi sa tim zrnima su vecinom u vatri, ali ima solidan procenat odlazaka 50-100m sto je sasvim ok za lov u Slavoniji .
Takodjer ta zrna su bolja za krupnu divljac.Na manjim svinjama takva zrna se cesto ne otvore dovoljno brzo i odlasci su cesci.SPCE je los na krupnim primjercima divljaci jer se zrno raspadne vec na ulazu, rijetko daje dobar krvni trag ,vrlo cesto nema izlazne rane ni na manjim primjercima divljaci,radi veliku stetu na mesu ali bolje obara manje primjerke nego bilo sto drugo.
Meni za moje uvjete lova je dobar izbor zbog velikog procenta padova u vatri na manjim primjercima divljih svinja.
Idealno bi bilo neko zrno koje se tako brzo otvara i na manjim primjercima, a da je mala steta na mesu.
Ponavljam naravno da SPCE nije generalno dobar metak,to je low end klasa tu nema price,zrno koje se raspada, ali za specificne uvjete lova koje imam je dobar,necu reci najbolji ali dobar.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Jul 2022, 08:42

SPCE sa onom stepenicom na vrhu prema spicu, zamisljen je da napravi cistu, okruglu fino odrezanu rupu na kozi, da omoguci dobro krvarenje.
Slicno kao wad cutter na papiru. Spce odreze rupu na kozi, bez okrajaka, tako je zamisljeno

Takodjer neke serije SPCE, zrno im se lijepi na magnet - od mekanog zeljeza im zna biti kosuljica. Ali to ovisi od lota do lota.
Sto takodjer nije lose, jer nema naslaga bakra na cijevi.

a sad, izlazna rana bi morala imati bolji krvni trag nego ulazna rana s bilo kakvim zrnom.
Tako da je tu dilema. Jer cesto nema izlazne rane. Ali prokvarit ce i na ulaznu.

Uglavnom, da je vrhunsko zrno, nije, da je katastrofalno zrno, nije.
Bolje je za kalibre srednjih brzina, nije za magnume pogotovo ako se lovi na manjim daljinama.

Za skupi trofejni lov, kapitalnu divljac, vece bio mase, nije. (tamo di se placa ranjavanje).
Dok u lovackim drustvima, gdje se ranjavanje desava bez financijske odgvoronsti za lovca, prolazno. To je realnost. I dok je tako bit ce ga u upotrebi.

Ja uvijek imam kutiju spce u sefu, iskljucivo iz razloga za propuhati tek ociscenu cijev da se malo zaprlja, i za streljanu.
Nije los ni za upucavanje, ako se puska upucava za neko kvalitetnije (skuplje) streljivo. Upucati prvo na spce, potrositi streljiva koliko god pita kad nije skupo, nakon tog - isprobati sa kvalitetnim lovackim metkom, i onda korigirati klikove koliko trazi.
Turn better into best!

Post Reply