m48 tanđara 7,9 drveno zrno
Re: m48 tanđara 7,9 drveno zrno
A ti onda ne vjeruj. Imaš pravo na svoje mišljenje, bez obzira što su se ljudi koji nešto znaju o vatrenom oružju, potrudili ti dati odgovor.
- Mirotvorac_99
- Pozornik

zrno ako će se raspasti, raspada se odmah netom na ustima cijevi a ako preživi izlazak, neće se raspasti niti na metar niti na 10m po napuštanju. sumnjam da leti 70mRIKARDO3 wrote:meni ta priča da se zrno raspadne ne drži baš vodu
možda se raspadne tu i tamo koje zrno al tek na nekih 70metara udaljenosti
nemojte me tjerat da gađam čep na 100m i uslikam "poklapanje"
Municija sa drvenim zrnom se u puno zemalja svijeta
koristlia kao maneverska municija.kad se ona koristila
bile su uniforme jake od cohe il coje...nije mogla da
povrijed tako nikoga.ali pri pucnju prema licu desavale
su se povrede ociju.tako da su ukinute.I svicarci su ih najduze
korisliti u kalibru 7.5*55 GP11. Ali sto su se povrede vojnika
ucestale maknuli su ih iz proizvodnje.
koristlia kao maneverska municija.kad se ona koristila
bile su uniforme jake od cohe il coje...nije mogla da
povrijed tako nikoga.ali pri pucnju prema licu desavale
su se povrede ociju.tako da su ukinute.I svicarci su ih najduze
korisliti u kalibru 7.5*55 GP11. Ali sto su se povrede vojnika
ucestale maknuli su ih iz proizvodnje.
Nov sam na portalu ali ovoga manevarskog streljiva posjedujem poprilično Prva godina proizvodnje je 1948 pa nadalje Osim PPU a radio ga je i Igma Konjic sa mesinganom čahurom a i sa čeličnom Alliiii posjedujem i50 ak sa drvenim vrhom i čahurama predratne proizvodnje (2 SV) Čahure su bile Njemačke Britanske Poljske Grčke itako dalje itako dalje Dakle ništa se nije bacalo Ako nekoga zanima pokušaću poslati sliku
Dali netko zna kako se moze znati koja je godina proizvodnje m48
"Kolekcionarstvo je nešto besplatno što te skupo košta. "
Ako na njoj piše M48, onda je napravljena ili 1948 ili u slijedećih dosta godina. Mislim da su se proizvodole još bar 20 godina poslije 1948.karlo22hr wrote:Dali netko zna kako se moze znati koja je godina proizvodnje m48
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Proizvodnja M 48 nije započela 1948. godine. Počela se proizvoditi 1950. godine, a oznaka M 48 ostala je jer je 1948. godine započet projekt razvoja puške.
Proizvodila se do 1965. godine.
Evo malo rijeci o ovoj temi, (puno je receno, slike su postavljene pa nema potrebe za slikama), kao sto je vec receno ti meci sa drvenim zrnom su se koristile u JNA (JA) kao manevarsko streljivo poslije WW2 a do koje godine tocno ne znam, sve do uvodenja manevaraca sa pertlovanim vrhom bez zrna.RIKARDO3 wrote:Čuo sam da su u jna bile neke zalihe 7,9mm metaka s drvenim zrnom ako ko može postavit sliku baš me zanima
i kako izgleda rastavljenja m48 slike može i shema
Dal se razleti zrno ili ne ja nisam provjeravao, vjerujem da se razleti ili padne na zemlju nakon nekoliko desetaka metara pa nije opasno na vecim daljinama a i tezina mu je tolika da nema kineticke energije za ozbiljnije povrede osim na bas bliskim daljinama od par m.
Vidio sam da je bilo rijeci oko "srebrnih " zrna, to nisu inace srebrna zrna (iako su srebrne boje) nego zrna od tombaka (inace su sva ova zrna za koja se govori da su bakrena od tombaka a ne cistog bakra) i onda su niklovana pa su srebrne boje.
Znaci obicna zrna od tombaka samo niklovana, to i danas imate lovacke kalibre poznatih proizvodaca sa tim niklovanim zrnima i ne samo lovacke nego i pistoljske (ja imam jos kutiju S&b 9 PARA sa niklovanim zrnima).
Niklovana zrna ne ostavljaju tragove metala u cijevi nakon opaljenja toliko kao sto to rade od tombaka (bakrene legure sa cinkom cini mi se, nisam siguran bas tocno).
Bakar inace u odredenim situacijama izaziva kemijsku reakciju koja dovodi do pojacane korozije unutrasnjosti cijevi (strojari znaju o cemu pricam, kao i kod zakovicastih spojeva limova sa bakrenim zakovicama).
Ista stvar je i sa cahurama, nisu one srebrne nego isto niklovane.
Je, bravo, tako je. Hvala. Ja san se izletija, pa je ispalo malo neprecizno. Moraću ponoviti ono "ispeci pa reci"Tomy wrote:Proizvodnja M 48 nije započela 1948. godine. Počela se proizvoditi 1950. godine, a oznaka M 48 ostala je jer je 1948. godine započet projekt razvoja puške.
I samo jos par rijeci o oznakama na streljivu 8x57 (7,92x57).
Vidio sam prije da je bilo rijeci o streljivu iz WW2 8x57 B-patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartridge) koja se je upotrebljavala kao jedna vrsta obiljezavajuceg metka ( iako nije obiljezavala putanju, trasu ispaljenog projektila kao danas recimo obiljezavajuci projektili) nego vise kao ako prevedemo doslovno osmatracko streljivo koje je sluzilo za odredivanje daljine do neprijatelja i korekciju paljbe skupine strijelaca (iako se je cesto koristio i kao snajpeski metak zbog postizanja vecih rana buduci je radio eksplozivne rane ali to mu nije prvotna namjena, ali u ratu je rekli bismo sve dozvoljeno).
Dakle taj metak je bio punjen smjesom inicijalnog eksploziva i malom kolicinom fosfora i kad je udarilo zrno u tvrdu prepreku inicijalni eksploziv je palio fosfor i stvorio se je oblak bijelog dima koji je sluzio kao orijentir za korekciju paljbe ili mjerenje daljine do cilja ( bitno za navodenje topnicke ili minobacacke paljbe).
Neki misle da je to metak sa eksplozivnim zrnom namjenjeno unistavanju zive sile ekslozivnim djelovanjem ali njegova prvenstvena funkcija je gore opisana a to kaj se je koristio na razne nacine je druga stvar.
Netko je spomenuo metak vojni (dakle koristim namjerno vojnu oznaku a ne lovacku makar su to u principu po gabaritima isti meci) 7,9 sa zrnom ciji je vrh obojan srebrnom bojom.
Govorim sad o oznakama koje je koristila JNA i o metku koji se je nalazio u njezinom arsenalu i koji se je proizvodio u ex Jugoslaviji i ta oznaka oznacava upravo onaj metak koji je bio prethodno opisan (a cini mi se da ga je Mike i stavio sa slikom prije u jednom postu) samo Jugo proizvodnje i koristen je isto u Domovinskom ratu na obje strane pogotovo kod snajperista.
Znaci 7,9 metak sa srebrno obojanim vrhom zrna je metak sa eksplozivnim zrnom (makar ta eksplozija nije namjenjena onome kaj svi misle i tu grijese nego oznacavanju i korekciji paljbe i preuzet je od strane nijemaca kao i proizvodnja puske M-48) i postoji jos i sa vrhom obojanim u srebrno i ispod je crveni rub i to je metak sa eksplozivno-zapaljivim zrnom (ima vise forfora od prethodnog).
Nije tema i necu ici dalje u nabrajanje oznaka na 7,9 metku ali koga zanima detaljnije oko oznacavanja zrna vojnog streljiva sa bojom neka mi se javi na pp.
Vidio sam prije da je bilo rijeci o streljivu iz WW2 8x57 B-patrona (Beobachtung Patrone / Observation cartridge) koja se je upotrebljavala kao jedna vrsta obiljezavajuceg metka ( iako nije obiljezavala putanju, trasu ispaljenog projektila kao danas recimo obiljezavajuci projektili) nego vise kao ako prevedemo doslovno osmatracko streljivo koje je sluzilo za odredivanje daljine do neprijatelja i korekciju paljbe skupine strijelaca (iako se je cesto koristio i kao snajpeski metak zbog postizanja vecih rana buduci je radio eksplozivne rane ali to mu nije prvotna namjena, ali u ratu je rekli bismo sve dozvoljeno).
Dakle taj metak je bio punjen smjesom inicijalnog eksploziva i malom kolicinom fosfora i kad je udarilo zrno u tvrdu prepreku inicijalni eksploziv je palio fosfor i stvorio se je oblak bijelog dima koji je sluzio kao orijentir za korekciju paljbe ili mjerenje daljine do cilja ( bitno za navodenje topnicke ili minobacacke paljbe).
Neki misle da je to metak sa eksplozivnim zrnom namjenjeno unistavanju zive sile ekslozivnim djelovanjem ali njegova prvenstvena funkcija je gore opisana a to kaj se je koristio na razne nacine je druga stvar.
Netko je spomenuo metak vojni (dakle koristim namjerno vojnu oznaku a ne lovacku makar su to u principu po gabaritima isti meci) 7,9 sa zrnom ciji je vrh obojan srebrnom bojom.
Govorim sad o oznakama koje je koristila JNA i o metku koji se je nalazio u njezinom arsenalu i koji se je proizvodio u ex Jugoslaviji i ta oznaka oznacava upravo onaj metak koji je bio prethodno opisan (a cini mi se da ga je Mike i stavio sa slikom prije u jednom postu) samo Jugo proizvodnje i koristen je isto u Domovinskom ratu na obje strane pogotovo kod snajperista.
Znaci 7,9 metak sa srebrno obojanim vrhom zrna je metak sa eksplozivnim zrnom (makar ta eksplozija nije namjenjena onome kaj svi misle i tu grijese nego oznacavanju i korekciji paljbe i preuzet je od strane nijemaca kao i proizvodnja puske M-48) i postoji jos i sa vrhom obojanim u srebrno i ispod je crveni rub i to je metak sa eksplozivno-zapaljivim zrnom (ima vise forfora od prethodnog).
Nije tema i necu ici dalje u nabrajanje oznaka na 7,9 metku ali koga zanima detaljnije oko oznacavanja zrna vojnog streljiva sa bojom neka mi se javi na pp.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Pucao sam sa drvenim zrnom. U specifikaciji je bilo da je sigurno na 5 m od usta cijevi. Ja osobno mislim da se ono raspadne vec u cijevi dok napušta čauru, ali to se ne more sa sigurnošću reci. To se zrno radi od mekanog drveta, ali nije nemoguce da se podkrade manji čvor, pa sam čuo da u tom slucaju zna izletiti i preko ovih "garantiranih" 5 m. Postojale su i razne priče koje su zastavnici JNA plašili regrute, da ovi nebi previše isprobavali pa da nebi došlo do ozlijeda.Mirotvorac_99 wrote:zrno ako će se raspasti, raspada se odmah netom na ustima cijevi a ako preživi izlazak, neće se raspasti niti na metar niti na 10m po napuštanju. sumnjam da leti 70mRIKARDO3 wrote:meni ta priča da se zrno raspadne ne drži baš vodu
možda se raspadne tu i tamo koje zrno al tek na nekih 70metara udaljenostiali na bliskim odstojanjima, kao što sam rekao, jest.
nemojte me tjerat da gađam čep na 100m i uslikam "poklapanje"
Kad bi i bio neki tvrdji komadić, taj zbog male mase sigurno nebi mogao letjeti 50 ili 70 m. Dalje mislim da taj komadić i pogodi u odjeću, nebi bilo zla, ali da uleti u oko, moglo bi biti...
sa kakvom municijom su snimani partizanski filmovi: sutjeska, neretva ...
E da primjetio sam da u "part" filmovima niko nikada nije puco iz Lugera(P o8) Svi mlate iz P38 i Švabe i "naši" Jel to P 38 lakše prepraviti na lažno streljivo ( mislim izvadi se blok za zabravljivanje) a Luger baš neće da se otvori sa "ćorcima"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Mozda im je luger bio pre skup da bi se tako brljalo po njemu?
Ma nisu oni bili u tome "filmu" jednostavno na P38 je totehnički lakše izvedivo a uostalom koliko ljudi razlikuje ta dva modela ( mislim "obični ljudi") Inače to je još i dobro a u filmu Duga mračna noć e tu ima takvih bisera da za nekoga ko se imalo razumije u oružje jednostavno nije gledljiv. Na kraju dal postoji na filmu "Oružar" koji zna smijestiti oružje u povijesni kontekst Ako ima što radi za tu plaću??
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ima takvih nebuloza svuda, od pucanja sa vidljivim pojacivacem trzaja za manevarsko streljivo, manevarsko streljivo u redenicima, padanje cahura koje su ocito od manevarskog streljva, padanje cahura koje ne pripadaju oruzju iz kojeg se puca, ispucavanje dvostruko veceg broja streljiva nego sto spremnici teoretski prihvacaju, ali ajmo to preseliti u neku drugu raspravu...