Koji kalibar koristiti za lov srnjaka??

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
M67
Pozornik
Pozornik

Re: Koji kalibar koristiti za lov srnjaka??

Post by M67 » 21 Jul 2012, 13:42

lex-lutor wrote: Kakav je to lovac koji hoce pucati na srnjaka sa vise od 150 met, tj. zeli ga pogoditi sa TOPOM u papak i ocekuje da se srnjak samo izvali i ostane na istom mjestu, a zapravo na toj daljini ne vidi dobro ni rogove da zna u sto puca...

.... zar ne bi bilo postenije da se na pocetku sezone kada BI SE TREBALA provoditi provjera oruzja i upucavanje odrzava OBAVEZNO OCIJENSKO GADJANJE za sve lovce, fino se propise minimum bodova koje moras zadovoljiti pucanjem na 100m i tada moze dobiti markicu za tu godinu, ako ne zadovoljis fino na popravni za mjesec dana...
....
Vse podpišem. Prvo kot prvo, barem kod nas je teren tak, da je prosečna daljina za lov na srnjad pod 100 m i bolje je tako jer se lakše ocijeni telesne osobine divjadi. A za 100 m je više nego dovoljan 7X57R. A drugo ima potpuno dovoljno energije bez potrebe po nekih superlativih magnum supersoničnih brzina i nekih hidrostatičnih šokova. Ovaj kalibar ne razbija in ne čini podplutbe.

A drugo, v Sloveniji MORAŠ pre lovne sezone (v aprilu) opraviti obavezan preizkus pušk risanic. Obavezno za sve puške koje nosiš na lov. To pomeni da moraš preiskusiti puške sa kojima loviš (nije obavezno za sve upisano orožje na orožnem listu). U lovsko knjižico (Izhodi u lovišče) imaš na prvi strani napisano oružje, kaliber, datum preizkusa i štempilj i podpis koji overava da nosiš isprobano oružje.
Za vsak lov je ta knjižica obavezna pored lovačke iskaznice sa markicu za svaku godinu.

TORCIDA VŽ
Skupnik
Skupnik

Post by TORCIDA VŽ » 22 Jul 2012, 13:06

Kaj znači isprobano?
Da je oružje ispravno, tj. da puca, ili da se lovac zna koristiti njime, tj. precizno gađati :?: :A32:
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 22 Jul 2012, 14:10

lex-lutor wrote: Ne razumijem cemu takvo razmisljanje kada je lov u pitanju, zasto ????, svaki kalibar ima svoje mjesto pod suncem, znaci 7.62x39 ima dovoljno energije da skrsi covjeka od 100kg na 300 met. a nema energije da ubije srnjaka na 100m
Svaki kalibar ima svoje mjesto pod suncem, ako se koristi za što je namijenjen. Niko nije reka da 7.62x39 ne more ubiti srnjaka, ali ako pričamo o najprikladnijim kalibrima za srnjaka, onda ovaj nije na vrhu liste. A o tome pričamo. Ovaj kalibar je izmišljen za nešto drugo, i prihvaćan da se u nedostatku boljeg more koristiti i za srnjaka, iako nije za to ni blizu najboljen.

Ovaj kalibar je namijenjen da "čovjeka izbaci iz stroja" a ne da ga "skrši", to je jedna stvar, a srnjaka triba ubiti, opet ne "skršiti". nadan se da ne triba ovo objašnjavati u detalje.
lex-lutor wrote: Kao prvo srnjak pada bez greske i sa malokalibarskom puskom, obican 22LR, ne mora biti ni 22WM, SAMO GA TREBA POGODITI, to znaju svi DOBRI lovci......
Dobri lovci znaju da se sa 22 LR ne puca u srnjaka i tu ne želin dalje komentirati.

lex-lutor wrote: Sada imamo situciju da LOVCI koji u pravilu ne znaju pucati ( cast izuzecima ) setaju oko naselja i pucaju po sumama a strijelci koji se bave streljastvom i pucaju sigurno bolje od vecine lovaca SMIJU pucati samo na legalnim streljanama... Logika u 3-PM tipicna za PARTIJU....
Ova spika Sterci/Lovci ti baš i ne ide... pokazuje samo da nemaš pojma o čemu pričaš (bez uvride), jer tako ne govori ni pravi Lovac ni pravi Strijelac, a pogotovo ne neko ko je i Lovac i Strijelac... a ja san baš to bija vjerojatno i prije nego što si se ti rodija... zato, uspori malo s tin velikin slovima... (dreka i galama) ... jer to ne vodi ničemu...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 22 Jul 2012, 14:55

Dobri lovci znaju da se sa 22 LR ne puca u srnjaka i tu ne želin dalje komentirati.

:A25: :A25:

PSE
Pozornik
Pozornik

Post by PSE » 22 Jul 2012, 15:38

Pozdrav !
Vidim da se još lovi srnjak. Moj je zalego i nije skršen ili neznam već u kojem terminu. Reakao sam nemam drugi kalibar , a sa 338 WM I 460 W ne ide mi loše. Šta se može već sam vam sugerirao mene te brige ne muče.
Probao sam i sa svojim 44 Rem.Mag. Clasicc DX 6.5" 240 g zrno , 40m i za čudo pao! Bila je i proba na svinju cirka 90-100 kg sa 300 gr. 25m , zalego nakon šezdesetak metara.
Dobra KOB !
Attachments
Fotografija0382_0011.jpg

M67
Pozornik
Pozornik

Post by M67 » 22 Jul 2012, 17:43

TORCIDA VŽ wrote:Kaj znači isprobano?
Da je oružje ispravno, tj. da puca, ili da se lovac zna koristiti njime, tj. precizno gađati :?: :A32:
Da je bilo pre početka lovne sezone preizkušeno, isprobano.
tarča srnjak, dalina 100m, puška (pušk) in strelec. Sledi vpis v izhodno knjižico.

PSE
Pozornik
Pozornik

Post by PSE » 22 Jul 2012, 19:58

TORCIDA VŽ wrote:Kaj znači isprobano?
Biserko Torcida VŽ !
TREBA TI I OVO OBJASNITI !

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jul 2012, 10:20

Hawk wrote:Ova spika Sterci/Lovci ti baš i ne ide... pokazuje samo da nemaš pojma o čemu pričaš (bez uvride), jer tako ne govori ni pravi Lovac ni pravi Strijelac, a pogotovo ne neko ko je i Lovac i Strijelac... a ja san baš to bija vjerojatno i prije nego što si se ti rodija... zato, uspori malo s tin velikin slovima... (dreka i galama) ... jer to ne vodi ničemu...
Nije cilj svadja i prepirka, a velika slova nisu radi dreke i galame nego samo radi naglasavanja, imam jako dobro pojma o cemu pricam i nikada ne pricam samo da pricam. Mogu se okladiti sa tobom u sto got hoces da 2/3 lovaca iz bilo kojeg lovackog drustva NE moze pogoditi srnjaka na 100m iz stojeceg stava, a kamoli da ga pododi gdje treba da bi divljac pala u "vatri" ?
Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 23 Jul 2012, 14:53

lex-lutor wrote: Nije cilj svadja i prepirka, a velika slova nisu radi dreke i galame nego samo radi naglasavanja, imam jako dobro pojma o cemu pricam i nikada ne pricam samo da pricam. Mogu se okladiti sa tobom u sto got hoces da 2/3 lovaca iz bilo kojeg lovackog drustva NE moze pogoditi srnjaka na 100m iz stojeceg stava, a kamoli da ga pododi gdje treba da bi divljac pala u "vatri" ?
Ma Lex... u to se ne moremo kladiti, jer se ne more dokazati, tako da je bespredmetno i pričati o tome. Ne znan zašto si tako nadrkan na lovce, ali da se družiš s dobrim lovcima, ja san siguran da bi prominija mišljenje. Moraću te jedanput povesti u lov, nema mi druge. :A25:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jul 2012, 17:12

Hawk wrote:.......... tako nadrkan na lovce, ali da se družiš s dobrim lovcima, ja san siguran da bi prominija mišljenje. Moraću te jedanput povesti u lov, nema mi druge. :A25:
Hahhahahaha...dobra.....

Ma naprotiv, nemam nista protiv lovaca, podrzavam ih za puno stvari ....kada je ekipa dobra onda je sve dobro, mozes biti lovac, roinioc, planinar itd.... Na zalost imao sam priliku sresti lovca koje je cak i oruzje orenuao prema nama te prijetio radi prolaza, posto smo se nasli na istom puteljku, mi sa enduro-motorima a oni sa puskama, kako smo imali kacige oni nisu imalo pojma tko smo, sreli se drugi dan i kada smo im objasnili neke stvari svi su dobili boju KREDE.... da smo piz..e prijavili bi takvo sranje a svi ovdje znamo kako bi to zavrsilo za tu grupu lovaca.... :A27:

*22LR namjerno navodim jer je to omiljeno oruzje KRIVOlovaca za srencu divljac, ne vjerujem da to nisi shvatio od samog pocetka i od tuda moja ironija sa kalibrima. U svakom slucaju je bolje pucati sa sigurnim kalibrom pa da divljac bude odstreljena nego da bude ranjena pa da krepa i trune u nekom gustisu ili jami kilometar dalje od mjesta gdje je pogodjena....

A sto se tice poziva na lov, ne odbijam, samo da bude prilika.... :A27:
Nemoguće je Nemoguće

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 23 Jul 2012, 18:41

Onda po tome ti krivolovci koji pucaju sa 22lr kalibrom na srnecu divljac jesu dobri lovci po tvojoj prijasnjoj tvrdnji da dobri lovci pucaju sa 22lr na srnecu divljac.
Mislim po tome tako to ispada jer se sa 22lr srneca divljac NE lovi.
Koriste ga krivolovci jer se slabo cuje i puca se sa prigusivacima vecinom pa ako ubije ubije ako ne ne, traze srnu drugi dan ili je ostave.
Takvi ne razmisljaju o nicemu nego samo kako spremiti meso u skrinju i najcesce ne prezaju ni pred cime.
U svoje vrijeme kad sam lovio bio sam i lovocuvar pa znam o cemu pricam, najvise krivolovaca smo zatekli sa malokalibarkama i prigusivacima u krivolovu, ili takozvane lovce kao u legalnom lovu ali nikome prijavljenom itd itd...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Jul 2012, 19:16

Degman wrote:Onda po tome ti krivolovci koji pucaju sa 22lr kalibrom na srnecu divljac jesu dobri lovci po tvojoj prijasnjoj tvrdnji da dobri lovci pucaju sa 22lr na srnecu divljac. Mislim po tome tako to ispada jer se sa 22lr srneca divljac NE lovi.
Ja sam to bio shvatio kao ironiju...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

SL1982
Razvodnik
Razvodnik

Post by SL1982 » 23 Jul 2012, 19:58

Kažete da je mučenje ako ubiješ srneču divljač sa 22lr? A šta kad se ide lov sa samosrelom ili lukom, zar to nije mučenje?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Jul 2012, 20:38

ne opet ta rasprava... bude li svađe i grubih rijeci, bit ce i baniranja...

mučenje je cime god pogodis zivotinju i samo ju ranis a ne padne u "vatri"... amen, gotova prica.
mozes pucati na lisicu i sa .338 Lapua Magnum, ali ako joj otkines nogu, to ce biti mucenje...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

SL1982
Razvodnik
Razvodnik

Post by SL1982 » 23 Jul 2012, 20:45

Slažem se Mike :A28:

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 24 Jul 2012, 00:28

Mike_Torello wrote:
Degman wrote:Onda po tome ti krivolovci koji pucaju sa 22lr kalibrom na srnecu divljac jesu dobri lovci po tvojoj prijasnjoj tvrdnji da dobri lovci pucaju sa 22lr na srnecu divljac. Mislim po tome tako to ispada jer se sa 22lr srneca divljac NE lovi.
Ja sam to bio shvatio kao ironiju...
Ja mislim da je Lex onda kad je to napisao i mislio pa je mozda kasnije shvatio da je to glupost pa je okrenuo kasnije na ironiju ali ja to nisam shvatio kao ironiju tada.
Necu tvrditi jel to stvarno mislio ili ne ali od takvih izjava mi se dize kosa na glavi i zbog tih "dobrih lovaca " koji love srnecu divljac sa 22lr sam izmedu ostaloga i prestao loviti.
Slazem se potpuno o provjeri streljackih sposobnosti lovaca pocetkom lovacke sezone provjerom na metama i to sam ja zagovarao jos prije 16-ak godina kad sam poceo loviti samo me nitko nije dozivljavao jer je svima bilo bitno samo ubiti divljac na ovaj ili onaj nacin...a tako je i dan danas,zalosna slika naseg lovstva.
Cast casnim lovcima kojima lovacka etika i kodeks nesto znace ,znam da ima i takvih ali nazalost u manjini su.
Nije tema pa cu tu stati ali dalo bi se puno toga reci jos.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Jul 2012, 08:39

Mike_Torello wrote:..Ja sam to bio shvatio kao ironiju...
Bravo MIKE !!!

Naravno da je IRONIJA i to od samog pocetka mojih postova kada se prica o lovu i 22LR kalibru. Predpostavio sam da vecina kuzi pricu i zna da je bas taj kalibar omiljen medju lopuzama, morat cu ubuduce vise koristiti navodnike nego velika slova pa ce biti jasnije...
Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Jul 2012, 09:37

Mike_Torello wrote:..Ja sam to bio shvatio kao ironiju...
Ma i ja san na to pomišlja, ali sad to nije poanta, sad smo to već rasčistili. Stvar je u tome da kad na Forumu mladji lovac iskreno pita starije za mišljenje, onda bi svi mi stariji tribali paziti da i mdadi lovac točno zna što mislimo. Ironija, zagonetke i slično ne pomažu puno, dapače.
lex-lutor wrote: Bravo MIKE !!!
.....morat cu ubuduce vise koristiti navodnike nego velika slova pa ce biti jasnije...
To stari..... Eto, samo to san i ja tija reći.... :A25:

PSE
Pozornik
Pozornik

Post by PSE » 24 Jul 2012, 11:27

Nije ironija nego lupetanje !
Ovdje nije tema krivolov ili su neki upoznati sa time pa pišu iz vlastitiog iskustva !
Netko je napisao bitan je pogodak , da naravno ,ali da su neki lovci znali bi koja je energija mislim minimalna dopuštena za koju divljač.
Pozdrav lovcima !, a ionima sa ironijiom !

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Jul 2012, 13:37

PSE wrote:...............Nije ironija nego lupetanje...........
A lov srnjaka sa zrnom energije cca 10.000 J je racionalno rijesenje, sto ce biti sljedece neki 700 NitroExpress idealan za zeceve ?

:A00: :A00: :A00:
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply