Flintlock rifle ili puška kremenjača!!

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Hawk
Satnik
Satnik

Re: Flintlock rifle ili puška kremenjača!!

Post by Hawk » 16 Apr 2012, 00:54

Zivko Les wrote: ne razumijem, zašto bi nekog bilo sram loviti s ... puškom ... koja je punjena crnim barutom?
Evo zašto bi mene bilo:

- zato što niko kod nas s takvom ne lovi
- zato što nije ni dozvoljeno
- zato što od dima nebi vidija jesan li išta pogodija
- zato što ju je zajebano puniti u mraku na čeki
- zato što ju je nesigurno napunjenu nositi
- zato što što nije precizna kako suvremene puške na bezdimni barut
- zato što je ne mogu isprazniti ka što mogu suvremenu pušku
- zato što je ne mogu voziti u autu napunjenu
- zato što bi mi se svi lovci smijali i rekli ga glunin D. Crocket-a
- zato što bi se i ljbitelji čiste prirode bunili zbog zagadjenja dimom
- zato što meni, a virujen i drugima, crni barut smrdi

e... da napomenen... ona izreka "kad je osjetija miris baruta, posta je ovisnik" nastala je tek kad je izmišljen bezdimni barut, a ne prije...

evo... za sada bi ovo tribalo biti dosta....
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 16 Apr 2012, 07:19

- zato što je ne mogu voziti u autu napunjenu

A ovo je kao dozvoljeno za lovačke puške?

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 16 Apr 2012, 09:33

Berto wrote:- zato što je ne mogu voziti u autu napunjenu

Pa ne ... nije dozvoljeno... ali magazin lovačke puške (i/ili metak iz cijevi) za čas izvadin i stavin ga u žep. To se ne more tako napraviti s CB puškon...

Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Post by Zivko Les » 16 Apr 2012, 10:58

g. Hawk, vi ste apsolutno u pravu. svaki Vaš argument je na mjestu.

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 16 Apr 2012, 11:48

Zivko Les wrote:g. Hawk, vi ste apsolutno u pravu. svaki Vaš argument je na mjestu.

Točno! :A28:
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 16 Apr 2012, 20:42

Hawk wrote:
Berto wrote:- zato što je ne mogu voziti u autu napunjenu

Pa ne ... nije dozvoljeno... ali magazin lovačke puške (i/ili metak iz cijevi) za čas izvadin i stavin ga u žep. To se ne more tako napraviti s CB puškon...
A što ce ti napunjena puška u autu? ,jedino što mi pada na pamet je krivolov .

Pa onda slobodno na onaj spisak možeš dodat još i :

-nije pogodna za krivolov

tuco
Pozornik
Pozornik

Post by tuco » 16 Apr 2012, 20:59

ni precizna ko na jedinstveni metak?
kako da ne. :mrgreen:

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 16 Apr 2012, 21:35

Berto wrote: A što ce ti napunjena puška u autu? ,jedino što mi pada na pamet je krivolov .
Ne Berto... nisi me razumija, napunjena puška ne smije u auto... a ovu na metke s bezdimnin baruton se lako isprazni za čas, a ovu drugu ne... a s druge strane, pucati samo za isprazniti cijev nije baš prihvatljivo riješenje.
Uzmi u obzir da lovac ne puca onoliko puta koliko je puta stavija metak u cijev, nego da se puška u većini slučajeva ponovo prazni. To je već malo veći problem sa puškon na CB.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 16 Apr 2012, 21:40

Hmm, pa nije valjda da oružje na crni barut možeš isprazniti samo na način da ispucaš kuglu :A00:
Oštri

Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Post by Zivko Les » 16 Apr 2012, 21:48

Nisam siguran g. Hawk, ali ćini mi se da sam negdje čitao da neki imaju nekakvu spravu nalik ovoj:

http://kucica.com.hr/wp-content/uploads ... ste400.jpg

istina, takvo nešto je dosta teško nabaviti, ali mislim da neki s tim prazne oružje na crni barut, no meni to zvuči sumnjivo jer je to jako kratko, a cijev je dugačka. i još mi nije jasno, kaj onda naprave s tim?

Vi ste se igrali sa crnim barutom dok se mi nismo još ni rodili, pa da Vas pitam- da li ste Vi možda nešto takvo vidjeli?

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 16 Apr 2012, 21:57

Hawk wrote:
Berto wrote: A što ce ti napunjena puška u autu? ,jedino što mi pada na pamet je krivolov .
Ne Berto... nisi me razumija, napunjena puška ne smije u auto... a ovu na metke s bezdimnin baruton se lako isprazni za čas, a ovu drugu ne... a s druge strane, pucati samo za isprazniti cijev nije baš prihvatljivo riješenje.
Uzmi u obzir da lovac ne puca onoliko puta koliko je puta stavija metak u cijev, nego da se puška u većini slučajeva ponovo prazni. To je već malo veći problem sa puškon na CB.
Pojasni? Ništa mi nije jasno ?

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 16 Apr 2012, 22:08

tuco wrote:ni precizna ko na jedinstveni metak? kako da ne. :mrgreen:
zato si uzeo zlato kad nisi ispao iz centra. samo devedeset i koliko krugova si ono puknuo? jel ti neznaš da se smije u metu puknuti i osmica pa na manje?
btw.Tuco čestitke! odero si nas ko budale! :A28:
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Apr 2012, 22:09

Hawk wrote:
Zivko Les wrote:ne razumijem, zašto bi nekog bilo sram loviti s ... puškom ... koja je punjena crnim barutom?
Evo zašto bi mene bilo:

- zato što niko kod nas s takvom ne lovi - u svacemu netko mora biti prvi
- zato što nije ni dozvoljeno - to nije argument, nije dozvoljen ni krivolov, pa ga ima, jel' tako?
- zato što od dima nebi vidija jesan li išta pogodija - neki od grmlja ne vide ni u sto pucaju, pa upucaju kolegu, pa imaju sto vidjeti kad se dim NC baruta raziđe
- zato što ju je zajebano puniti u mraku na čeki - noćni lov nije dozvoljen, ako si dosao po danu i zatekao te mrak na ceki, onda si ju vec napunio prije mraka, a i uvjezbanom crnobarutasu nije problem napuniti pusku zmirecki kad ima pripremljene komponente
- zato što ju je nesigurno napunjenu nositi - ništa nesigurnija od HS u rukama policajca... malo malo pa opali sam od sebe
- zato što što nije precizna kako suvremene puške na bezdimni barut - nije istina, a i znam ljude koji mogu sa svojim CB puskama ostvariti bolje rezultate nego neki drugi ljudi suvremenim puskama
- zato što je ne mogu isprazniti ka što mogu suvremenu pušku - moze se isprazniti bez opaljenja, nije djelic sekunde ali nije ni nemoguce, kako se i inace prazne ako zataji punjenje? =)
- zato što je ne mogu voziti u autu napunjenu - ni modernu pusku se ne smije voziti u autu napunjenu, kad je lov gotov puska se isprazni i stavi u auto...
- zato što bi mi se svi lovci smijali i rekli ga glunin D. Crocket-a - da je takav slucaj kod mene, ja bih razmislio o tome s kakvim ljudima se druzim, kad sam se pojavio sa revolverom na crni barut, nitko se nije smijao, svi su ispitivali, interesirali se, htjeli probati, bili ugodno iznenađeni i slicno
- zato što bi se i ljbitelji čiste prirode bunili zbog zagadjenja dimom - bune se i zbog kravljeg prdeža - Agrikultura je odgovorna za 14 posto svjetske emisije ispušnih plinova
- zato što meni, a virujen i drugima, crni barut smrdi - u pocetku malo cudan miris, podsjeca na kuhana jaja, ali kod revolvera koji se jos dodatno brtvi specijalnom mascobom, miris je zapravo ugodan i podsjeca na neko jelo, tipa palacinke i slicno

e... da napomenen... ona izreka "kad je osjetija miris baruta, posta je ovisnik" nastala je tek kad je izmišljen bezdimni barut, a ne prije... evo... za sada bi ovo tribalo biti dosta....
Dakle ovo crveno su moji odgovori...

sa tom izjavom se karikira, ja osobno volim osjetiti taj miris na streljani, pogotovo kad BoB puca iz svojeg revolvera i koristi mascobu domace proizvodnje, odlican miris, mi "garavi" volimo taj miris... no, nije u toj uzrecici sve striktno vezano samo za miris... kad u kucnoj radinosti napravis olovne kugle s kojima je tvoje CB oruzje najpreciznije (a materijal za to pronađes na otpadu), sam napravis mascobu, sam izrezes krpice, ili filcane cepove, pa sve do onih koji sami naprave barut, i sa svime time ostvare vrhunske rezultate, to je nesto poput... a neznam s cim bi usporedio... mislim, moze se to napraviti i sa modernim oruzjem, ali sa puno vise financijskog ulaganja...

Usporedio bih to sa auto utrkama, nema mi drazeg nego kad vidim jugića kojeg je nekoliko prijatelja danima i nocima alatilo u nekoj garazi, i kad taj isti jugic odere skupog BMW M3 sa "tatinim sinom" za volanom... Takvi ljudi, svojim rukama i znanjem ostvare vrhunske rezultate uz minimalna financijska ulaganja, zasluzuju maksimalno postovanje, a ne oni koji imaju novaca da kupe sve sto im se prohtije i jos s time ostvare tek osrednje rezultate...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

karlo22hr
Razvodnik
Razvodnik

Post by karlo22hr » 16 Apr 2012, 22:19

Svaka cast crnom barutu al tome je najdalje mjesto na streljani zasto se vracate na staro jos malo pa cete u skupinama toljagama vatat divljac, idite unaprijed s evolucijom a ne unazad.
"Kolekcionarstvo je nešto besplatno što te skupo košta. "

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Apr 2012, 22:31

Kao da dodjes na rally oldtimera i kazes ljudima, prodajte te krame i kupite si postene aute... DAS AUTO!
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 17 Apr 2012, 11:59

zašto uopće pisati na temi oružja na crni barut ako sam protivnik istoga, ako već želimo nabijati postove otvorimo si temu i udri, ili puštaš viceve kao ja i niko ti ne razj...a temu. idem ovaj vikend na čeku sa svojom CB puškon i da vidin ko će mi zabranit . . .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 17 Apr 2012, 13:46

Da skrenem temu u "boljem" smjeru. Malo sam izvan CB djela pa me zanima da li se popravila situacija sa nabavom oružja na CB u HR ili je još uvijek Rusan jedini uvoznik?
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Apr 2012, 17:59

Mike_Torello wrote:Pokusavam ali nemogu pronaci video kad lik puca iz sharpice (.45-110 ako se ne varam) na metalnu siluetu bizona, isto nesto oko 1000m, sa mehanickim nisanima...
Evo ga, pronasao sam =)
http://www.youtube.com/watch?v=YRaRCCZjdTM
Attachments
White_Buffalo.jpg

zagro1142
Civil
Civil

Post by zagro1142 » 17 Feb 2013, 18:22

Pozdrav svima!
Trebam pomoć! Prije nekoliko mjeseci otišao sam u lokalnu PP raspitati se o uvjetima nabave i držanja puške na crni barut, točnije Kentucky Rifle s paljenjem na kremen. Inspektor kojeg sam sreo u hodniku mi na prvu kaže da je to C kategorija i da kad je kupim da je dođem prijaviti te ako hoću da se još raspitam na Oružju. Gospođa na Oružju me prvo gledala u čudu pa me pitala o čemu pričam. Tu ja njoj objašnjavam princip rada puške, povijest dotične i što sam pročitao u Zakonu o oružju. Na to ona meni kaže da ne mogu kupiti municiju za dotičnu pušku jer se više nigdje ne proizvodi! Već pomalo iznerviran ponovno joj objasnim o kakvoj je pušci riječ i što piše u ZOO. Ona nema pojma i ide pitati šefa. Dolazi šef kao kauboj i pita me: "Šta bi ti kupovao? Kakve puške? Šta će tebi to?"(kultura mu je na nivou, iako sam mlađi od njega očekujem neki respekt jer ja njemu persiram). I njemu opet pričam istu priču. On opet pita: "A šta će tebi to, di ćeš ti pucat s tim? Jesi možda lovac?" Kažem mu da nisam ali da znam više strelišta na koja mogu ići pucati. Opet ista priča s njegove strane, gospođi još uvijek nije jasno o kakvoj pušci pričam. Na kraju mi taj šef kaže da je to duga cijev i da je ne mogu posjedovati ako nemam položeno za rukovanje oružjem duge cijevi, ali mi takav pištolj mogu registrirati. I onako posprdno me pita: "Kakvog bi ti kauboja s tim glumio?" Tu eksplodiram, šaljem ih sve u materinu i izlazim iz postaje...

Prije više od mjesec dana kupim pištolj i dolazim ga prijaviti u dotičnu PP. Kad je vidjela pištolj gospođa na Oružju je otišla, nećete vjerovati po koga-Šefa! On šutke promatra pištolj dok ja popunjavam obrazac. Opet počinje podje..avanje:"Zatakni tu kuburu za remen pa na zabavu!" Ponovno ga šaljem u rodni kraj i izlazim van zapaliti cigaru. Nakon 15-tak minuta ulazim, a ono ekipa njih 6-7 nosaju moju "kuburu" na slikanje i ne znaju kako da upišu tip oružja: kubura, mužar, pištolj na kremen ili reprodukcija. (?!) Na kraju mi je ususret izišao jedan krim-inspektor koji je slučajno naišao i koji je riješio sve njihove nedoumice (još jednom hvala mu). Nakon sat i 20 minuta izlazim iz postaje i danas nakon više od mjesec dana još nisam dobio potvrdu o registraciji. Morao sam ovo podijeliti s vama jer vidim na forumu da je bilo sličnih iskustava sa službenicima MUP-a.

Sad vas pitam: da li mogu posjedovati pušku na crni barut isto kao i pištolj? Koliko se čega potvrda o registraciji? Unaprijed hvala.

Wagner
Desetnik
Desetnik

Post by Wagner » 17 Feb 2013, 20:06

Odgovor je DA. Pogledaj u zakonu o oružju: http://www.mup.hr/135.aspx
Potvrda o prijavljenom oružju kategorije "C" u pravilu se može dobiti odmah, ali sudeći po svemu što sam pročitao u tvom postu, to bi kod tebe moglo trajati i duže. Predlažem da ne šalješ nikog u pm ili slično, nego da napraviš prijavu o ovome što si doživio i pošalješ je direktno u Ministarstvo unutarnjih poslova:
http://www.mup.hr/UserDocsImages/minsta ... ituzbi.pdf

Za informaciju, iako sam siguran da i ljudi koji pišu na ovom forumu to znaju: U RH NIJE DOZVOLJEN LOV ORUŽJEM NA CRNI BARUT!
Iako znam da se tolerira lov puškama glatkih cijevi (sačmaricama, uglavnom su to povijesno vrijedne položare, kokotare) jer imaju patrone koje su punjene crnim barutom i takvo se oružje puni i prazni kao i ono moderno.
Pozz, W

Post Reply