Lovac + Sprtski strijelac vs Oruzje
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: Lovac + Sprtski strijelac vs Oruzje
Lex,
Jao sto si brz!
Monlitna se prodaju pod lovacka zrna - i reklamiraju se kao takva sa posebnim karakteristikama terminalne balistike.
Uostalom - covjek je zainteresiran za klasicno vojno FMJ zrno zbog cijene i cim preciznijeg gadjanja na tekmi. Obicno vojno FMj (BT) streljivo ima i prilicno dobar BC - balisticki koeficijent.
A sto se tice zakona - mislim da je sasvim jasan, barem u tom pogledu.
Probojno streljivo - protupancirno ili slicno.
Explosivno zrno - jasno. ja bih rekao sa eksplozivnim punjenjem.
Zapaljiva zrna - svijetleca.
Mislim da treba razlikovati eksplozivna zrna od ekspandirajucih u tom kontektstu - odnosno sto zakonodavac propisuje i ne mijesati ta dva pojma.
Ekspandirajuca zrna se sire prodorom u tkivo, ali nemaju eksplozivnog punjenja.
Nisam nigdje u nasem zakonu primjetio da ekspandirajuca zrna zakon zabranjuje u civilnoj uporabi.
(dva su osnovna tipa: HP, hollow point i SP, soft point - uz sve varijacije na temu, materijale i dizajne kosuljica - i nijedno nije izricito zabranjeno nasim zakonom)
Ekspandirajuca se zrna ne koriste u vojne namjene (u ratnom sukobu) jer su u ratnom sukobu zabranjena konvencijom, mislim Haskom konvencijom. Explosivna zrna se naravno koriste....
Kod ekspansivnih zrna osnovna primjena im je lov i smoobrana radi terminalne balistike i tako su dizajnirana i sto je najbitnije - zakonodavac u HR ih ne ogranicava u sportskoj ili lovackoj primjeni.
Jao sto si brz!
Monlitna se prodaju pod lovacka zrna - i reklamiraju se kao takva sa posebnim karakteristikama terminalne balistike.
Uostalom - covjek je zainteresiran za klasicno vojno FMJ zrno zbog cijene i cim preciznijeg gadjanja na tekmi. Obicno vojno FMj (BT) streljivo ima i prilicno dobar BC - balisticki koeficijent.
A sto se tice zakona - mislim da je sasvim jasan, barem u tom pogledu.
Probojno streljivo - protupancirno ili slicno.
Explosivno zrno - jasno. ja bih rekao sa eksplozivnim punjenjem.
Zapaljiva zrna - svijetleca.
Mislim da treba razlikovati eksplozivna zrna od ekspandirajucih u tom kontektstu - odnosno sto zakonodavac propisuje i ne mijesati ta dva pojma.
Ekspandirajuca zrna se sire prodorom u tkivo, ali nemaju eksplozivnog punjenja.
Nisam nigdje u nasem zakonu primjetio da ekspandirajuca zrna zakon zabranjuje u civilnoj uporabi.
(dva su osnovna tipa: HP, hollow point i SP, soft point - uz sve varijacije na temu, materijale i dizajne kosuljica - i nijedno nije izricito zabranjeno nasim zakonom)
Ekspandirajuca se zrna ne koriste u vojne namjene (u ratnom sukobu) jer su u ratnom sukobu zabranjena konvencijom, mislim Haskom konvencijom. Explosivna zrna se naravno koriste....
Kod ekspansivnih zrna osnovna primjena im je lov i smoobrana radi terminalne balistike i tako su dizajnirana i sto je najbitnije - zakonodavac u HR ih ne ogranicava u sportskoj ili lovackoj primjeni.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ma nisam na to mislio nego sam cito ovaj dio:
"streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo."
Projektil nije isto sto i zrno, projektil je nesto sto ima svoj pogon a zrno se ispaljuje pomocu barutnih plinova...ili su mozda mjenjali terminologiju ?????
Netko mi je spomenuo da je negdje procitao kako HP i SP zrna ne smiju biti upotrebljavana za obranu ili u sluzbenom oruzju policije nego iskljucivo FMJ....vjerovatno opet neko tumacenje ili pravilnik za kojeg nitko nema pojma ???
"streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo."
Projektil nije isto sto i zrno, projektil je nesto sto ima svoj pogon a zrno se ispaljuje pomocu barutnih plinova...ili su mozda mjenjali terminologiju ?????
Netko mi je spomenuo da je negdje procitao kako HP i SP zrna ne smiju biti upotrebljavana za obranu ili u sluzbenom oruzju policije nego iskljucivo FMJ....vjerovatno opet neko tumacenje ili pravilnik za kojeg nitko nema pojma ???
Nemoguće je Nemoguće
- istra champion
- Cinker - bojna

U Zakonu o oružju-takva zrna su razvrstana u A kategoriju oružja, a zabranjena su za samoobranu. Odredbe ZoO ne primjenjuju se na MUP.lex-lutor wrote:Netko mi je spomenuo da je negdje procitao kako HP i SP zrna ne smiju biti upotrebljavana za obranu ili u sluzbenom oruzju policije nego iskljucivo FMJ....vjerovatno opet neko tumacenje ili pravilnik za kojeg nitko nema pojma ???
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
- jolly
- Cinker - bojna

Drugim rijecima, ako prevedemo:lex-lutor wrote:Ma nisam na to mislio nego sam cito ovaj dio:
kompetno streljivo sa opisanim zrnima, odnosno zrna za takvo streljivo.
Ima logike, po meni.
Naime ako su eksplozivna streljiva zabranjena - zasto ne bi bila i eksplozivna zrna za takvo streljivo? To su eksplozivi i samim tim - kategorija "A"
Evo iz rijecnika, definicija projektila:
projektil c - a projectile (object to be fired from a weapon)
nesto sto ispaljues iz oruzja. U nasem streljastvu - to se odnosi na zrna za streljivo - dakle - teorija stima.
Ali isto tako moze biti i kamen iz pracke, ili strijela iz luka.
Vezano za sluzbenu primjenu streljiva JHP u nas (mup) - mislim da se tradicionalno koristi FMJ u sluzbene svrhe, ali trebalo bi pogledati u sam vazeci pravilnik o streljivu.
Last edited by jolly on 19 Jun 2013, 10:14, edited 1 time in total.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Evo pogledah u pravilnik.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/338569.html
Interesantno je da se ne definira tip zrna, vec samo kalibar ili oruzje.
Pa izdvajam slijedece zanimljivosti:
Oruzje mora biti vece od 100 x 100 mm radi vidljivosti.
Dozvoljen je - na primjer kalibar 22 LR, sto je po meni apsurd.
Nema zaustavne moci. Izrazito sportski kalibar. A u svijetu vrlo koristen od strane kriminalaca, ili tajnih sluzbi u necasnim radnjama - ali ne u samoobrani.
9 x 19 - naravno, dozvoljen. Tip zrna nedefiniran.
Ali ono sto je najzanimljivije - dozvoljavaju upotrabu glatke cijevi, sacmarice, recimo u kalibru 12 GA za samoobranu
Ali, da se vratim na temu:
Sto ima razorniji efekat:
9mm JHP, ili 12 GA izblizine?
pa se postavlja pitanje zasto bi onda 9mm JHP bio neprihvacen zakonski za osobnu zastitu ako je sacmarica prihvacena?
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/338569.html
Interesantno je da se ne definira tip zrna, vec samo kalibar ili oruzje.
Pa izdvajam slijedece zanimljivosti:
Oruzje mora biti vece od 100 x 100 mm radi vidljivosti.
Dozvoljen je - na primjer kalibar 22 LR, sto je po meni apsurd.
Nema zaustavne moci. Izrazito sportski kalibar. A u svijetu vrlo koristen od strane kriminalaca, ili tajnih sluzbi u necasnim radnjama - ali ne u samoobrani.
9 x 19 - naravno, dozvoljen. Tip zrna nedefiniran.
Ali ono sto je najzanimljivije - dozvoljavaju upotrabu glatke cijevi, sacmarice, recimo u kalibru 12 GA za samoobranu
Ali, da se vratim na temu:
Sto ima razorniji efekat:
9mm JHP, ili 12 GA izblizine?
pa se postavlja pitanje zasto bi onda 9mm JHP bio neprihvacen zakonski za osobnu zastitu ako je sacmarica prihvacena?
Turn better into best!
Hhahahahah...dobar si...jolly wrote:....Dozvoljen je - na primjer kalibar 22 LR, sto je po meni apsurd.....Nema zaustavne moci.
A sto ce ti "stopping power" za 22LR, onaj tko se koristi time pogadja u celo !
Omiljeno oruzje Mossada je Beretta 70/71, a ja ne sumnjam u Izraelsku inteligenciju i prakticnost, znaju oni sto je dobro.....( npr DE u kalibru 50AE )
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Greska - opet. Sorry.lex-lutor wrote:Ma nisam na to mislio nego sam cito ovaj dio:
Projektil - leti, ispaljen iz oruzja. Kako rekoh.
Ti si mislio na "Missile", odnosno na raketni projektil...
"missile is a self-propelled guided weapon system" - iz rijecnika
"Projektil" je tudjica. ocito uvezena u nas rijecnik iz engleskog ili nekog drugog i uvrijezena u uporabi.
"Projectile" i "Missile" fonetski zvuci slicno, i eto nam odmah dileme.... sta je sta i eto konfuzije. (a ti odmah napao zakonodvca za nedorecenost)
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Iz sveg sto smo do sad naveli, ja bih zakljucio da je za samobranu JHP dozvoljen.istra champion wrote:U Zakonu o oružju-takva zrna su razvrstana u A kategoriju oružja, a zabranjena su za samoobranu. Odredbe ZoO ne primjenjuju se na MUP.lex-lutor wrote:Netko mi je spomenuo da je negdje procitao kako HP i SP zrna ne smiju biti upotrebljavana za obranu ili u sluzbenom oruzju policije nego iskljucivo FMJ....vjerovatno opet neko tumacenje ili pravilnik za kojeg nitko nema pojma ???
Jedini pravilnik koji ga ograniceuje u uporabi je medjunarodna konvencija za vojne svrhe.
Pa kako je u stvari tradicionalno vojno oruzje ujedno i policijsko i to ide ne od jucer, nego iz proslog sistema - a nastavlja se do danas. (ak 47, ero, HS, ili TT u prijasnjem sistemu, itd) onda - Vjerojatno se i koristi streljivo iz istih sluzbenih (vojnih) izvora, pa ispada da je sluzbeno za MUP u stvari tradicionalno vojno FMJ.
Zanimljivo bi bilo vidjeti kakvu presudu kod (nedozvoljenog )koristenja JHP u amoobrani, ako neko iskopa ili zna iz iskustva.
U svakom slucaju - sumnjam da bi JHP ili SP bilo u prodaji, a da postoje zakonske kocnice u civilnoj uporabi. Pravilnik o samoobrani propisuje samo kalibre
Turn better into best!
- istra champion
- Cinker - bojna

Pažljivije čitajjolly wrote:Iz sveg sto smo do sad naveli, ja bih zakljucio da je za samobranu JHP dozvoljen.
U svakom slucaju - sumnjam da bi JHP ili SP bilo u prodaji, a da postoje zakonske kocnice u civilnoj uporabi. Pravilnik o samoobrani propisuje samo kalibre
Napisano je da su takva zrna (HP i SP) razvrstana u kategoriju A, znači zabranjena su za SAMOOBRANU. Kako može onda biti JHP dozvoljen za samoobranu
U prodaji su jer ih se može koristiti za lov i streljaštvo.
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
- jolly
- Cinker - bojna

Istra, u pravu si.
Zalijepio sam se na Lexovo "explozivno" punjenje.
Evo iz zakona:
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i projektili za takvo
streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
Zalijepio sam se na Lexovo "explozivno" punjenje.
Evo iz zakona:
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i projektili za takvo
streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
Turn better into best!
Jesam li ja onda dobro razumio da lovci koji imaju registrirano lovačko oružje osim standarnog lovačkog streljiva sa SP zrnom mogu uredno posjedovati i vojno streljivo sa običnim FMJ zrnom?
Da li u zakonu imaju ta ograničenja ili slobodno se mogu posjedovati obe vrste streljiva bez ikakvih sankcija!
Da li u zakonu imaju ta ograničenja ili slobodno se mogu posjedovati obe vrste streljiva bez ikakvih sankcija!
- jolly
- Cinker - bojna

Po meni - isto DA!
Smiju ga posjedovati, a koriste ga ovisno o prilici:
FMJ - na streljani
SP - u lovu.
Smiju ga posjedovati, a koriste ga ovisno o prilici:
FMJ - na streljani
SP - u lovu.
Turn better into best!
Ima i jedna dobra stvar, nisu nam zakonski zabranili zrna sa osiromasenim U-235....Bas nesto kontam da nabavim jednu igracku za drugu sezonu u kalibru 50-BMG pa da pucketamo malo na 1600 metara....

Nemoguće je Nemoguće
onda i mene pozovi u tu svoju istru i ja bi malo s "uranijumom" puco 
Taj osiromaseni uran spada pod probojna streljiva, a 50 BMG moze samo kao lovacko 
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Po mnogocemu jos nismo izasli iz fucking komunizma. Toliko
o ustavnim pravima gradjanina RH da nas i sluzbenice na salterima
mogu odjebat bez objasnjenja. Da to napravi sluzbenica na salteru
u recimo Njemackoj (a da nije ovlastena za to, kao sto ni nije jel
postoji komisija za to) istog trena bi zavrsila na drugom salteru,
ali onom za trazenje posla(sebi naravno). Tako je to kod nas u
Rvatskoj,stalno nas treba provjeravati!
o ustavnim pravima gradjanina RH da nas i sluzbenice na salterima
mogu odjebat bez objasnjenja. Da to napravi sluzbenica na salteru
u recimo Njemackoj (a da nije ovlastena za to, kao sto ni nije jel
postoji komisija za to) istog trena bi zavrsila na drugom salteru,
ali onom za trazenje posla(sebi naravno). Tako je to kod nas u
Rvatskoj,stalno nas treba provjeravati!
Head in the City. Hearth in the Field.
DA DA...istina...no mogu ti reci da sam nasao izvor problema, u 99% slucajeva radi se o nadleznoj Zupanijskoj P.U. tj. o nekom tamo biseru koji si uzima za pravo po sistemu " ON ili ONA TAKO MISLI"
Bilo je par situacija po pitanju vezila, registracija ili izdavanja probnih tablica i za sve je bio odgovor NE MOZE...no kada se upit poslalo direktno u Upravu u ZG na odjel za pravne poslove, SVI odgovori su bili DA....MOZE...
Najveci problem je sto za TO nitko nije odgovarao i nikada ni nece u ovom jebenom sistemu.
Bilo je par situacija po pitanju vezila, registracija ili izdavanja probnih tablica i za sve je bio odgovor NE MOZE...no kada se upit poslalo direktno u Upravu u ZG na odjel za pravne poslove, SVI odgovori su bili DA....MOZE...
Najveci problem je sto za TO nitko nije odgovarao i nikada ni nece u ovom jebenom sistemu.
Nemoguće je Nemoguće
Meni se čini da se ovo počelo komplicirati...redboy wrote:Jesam li ja onda dobro razumio da lovci koji imaju registrirano lovačko oružje osim standarnog lovačkog streljiva sa SP zrnom mogu uredno posjedovati i vojno streljivo sa običnim FMJ zrnom?
Ako sva zrna najprije podijelimo na one za žive i one za nežive mete...
Neživim metama nije velika razlika budu li gađane HP SP ili FMJ... to tu nije bitno...
A sada ova zrna za žive mete podijelimo na one za ljude i one za životinje...
Znači vojna, policijska i ona za samoobranu su za ljude, njihova namjena nije da ubiju, nego da privremeno onesposobe, za to je bitno da se pri udaru u tijelo minimalno deformiraju, te da ne ekspandiraju, odnosno da prolete kroz tijelo, veliku većinu svoje kinetičke energije odnesu sa sobom, a u tijelu ostave urednu finu rupu, koja se da zakrpati.
Ova druga zrna, lovačka, imaju namjenu da trenutno ubiju, znači dizajnirana su da se deformiraju i ekspandiraju, da nemaju izlaznu ranu, nego da sva energija ide u hidrodinamički šok i po mogućnosti ubije divljač prije nego što padne na zemlju.
Zato, koliko god je neetično pucati u ljude s lovačkim zrnjem, toliko je neetično pucati u divljač s FMJ zrnjem.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.