Posjedovanje i prodaja dijelova koji nisu kljucni
Re: Posjedovanje i prodaja dijelova koji nisu kljucni
Eto ako dobijete odgovor sve dvojbe će nestati i to je najbolje jer onda znaš
na čemu si makar piše sve u zakonu samo treba čitati.
na čemu si makar piše sve u zakonu samo treba čitati.
Jasno piše u Zakonu o oruzju.Mirok wrote:Volio bih vidjeti to napismeno,jer Zakon takvo tumačenje nema.Stargazer wrote:Provjerio s policijom.
Spremnik od 30 metaka i vise je legalan ako osoba ne posjeduje oruzje i stan/kuca u kojoj zivi netko drugi ne posjeduje legalno oruzje.
Spremnik od 30 metaka kao takav je u tom slucaju legalan.
Mislim da bi bilo i drugačijih tumačenja da se pita još koga(MUP,policija).
Po tome bi bilo legalno da netko tko ne posjeduje oružje,ima npr prigušivač .
Clanak 46.
(2) Nadležno tijelo rješenjem će oduzeti i ukinuti isprave o oružju te će oduzeti oružje i streljivo od osobe u čijem posjedu nađe spremnik koji se može pričvrstiti na poluautomatsko ili repetirajuće vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom i koji može primiti više od 20 naboja ili u slučaju dugog vatrenog oružja može primiti više od 10 naboja.
Sto ce vam napraviti ako nemate registrirano oruzje? U zakonu je jasno navedeno da je prekrsaj samo ako imate oruzje.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ja gledam ovako....
Znači takvi spremnici su nedopuštena stvar.
Zakon uopće ne govori da moraš imati adekvatno oružje ,već da su svi ti spremnici zabranjeni ako se mogu umetnuti u poluautomatsko ili repetirajuće oružje.
Za imaoce oružja je kao kaznena odredba navedeno oduzimanje oružja i isprava.
Pitanje je kako može proći netko tko nema oružje,a ima spremnike ?
Tu bi se mogli primijeniti tko zna koji sve zakoni,uključujući kazneni .
Vratio bih se na navedeni primjer od ranije......gdje se kaže da je počinioc nezakonito prodao jedan spremnik....???
Zakon uopće ne govori da moraš imati adekvatno oružje ,već da su svi ti spremnici zabranjeni ako se mogu umetnuti u poluautomatsko ili repetirajuće oružje.
Za imaoce oružja je kao kaznena odredba navedeno oduzimanje oružja i isprava.
Pitanje je kako može proći netko tko nema oružje,a ima spremnike ?
Tu bi se mogli primijeniti tko zna koji sve zakoni,uključujući kazneni .
Vratio bih se na navedeni primjer od ranije......gdje se kaže da je počinioc nezakonito prodao jedan spremnik....???
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Pa naravno.Mirok wrote:Ja gledam ovako....
Svaka je diskusije iza ove cinjenice nevazna.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Čuj, možeš to gledati kako hoćeš, ali mene zanima gdje to piše? Gdje u zakonu piše da su spremnici kao takvi zabranjeni, ja to nisam nigdje uspio naći?Mirok wrote:Ja gledam ovako....
Ovo je netočno. PCC je konfiguracija pušaka koja omogućava ljudima da treniraju pucanje iz dugih cijevi sa jeftinijim pištoljskim streljivom, i na streljanama koje su certificirane samo za pištoljske kalibre. PCC-evi često koriste pištoljske spremnike tipa Glock, SIG, ČZ... Kada bi tvoja izjava bila točna, ako itko u Hrvatskoj ima PCC koji prima npr. Glockove spremnike, to bi značilo da su Glock spremnici kapaciteta većeg od 10 metaka zabranjeni za sve građane, bez obzira imaju li PCC ili samo obični Glock ili pak uopće nemaju oružje. I to samo zato što se ti veći spremnici mogu umetnuti u dugo oružje. A to očito nije točno.Mirok wrote:Zakon uopće ne govori da moraš imati adekvatno oružje ,već da su svi ti spremnici zabranjeni ako se mogu umetnuti u poluautomatsko ili repetirajuće oružje.
Da bi nešto mogli prihvatiti kao činjenicu, to bi ipak trebalo biti potkrijepljeno i nekakvim dokazima, zar ne?jolly wrote:Svaka je diskusije iza ove cinjenice nevazna.
The truth is hate to those who hate the truth.
Da, ako imate PCC koji prima glock magazine, ne smijete imati glock spremnik sa vise od 10 metaka, pise u clanku kojeg sam naveo ranije.Barut wrote:Čuj, možeš to gledati kako hoćeš, ali mene zanima gdje to piše? Gdje u zakonu piše da su spremnici kao takvi zabranjeni, ja to nisam nigdje uspio naći?Mirok wrote:Ja gledam ovako....
Ovo je netočno. PCC je konfiguracija pušaka koja omogućava ljudima da treniraju pucanje iz dugih cijevi sa jeftinijim pištoljskim streljivom, i na streljanama koje su certificirane samo za pištoljske kalibre. PCC-evi često koriste pištoljske spremnike tipa Glock, SIG, ČZ... Kada bi tvoja izjava bila točna, ako itko u Hrvatskoj ima PCC koji prima npr. Glockove spremnike, to bi značilo da su Glock spremnici kapaciteta većeg od 10 metaka zabranjeni za sve građane, bez obzira imaju li PCC ili samo obični Glock ili pak uopće nemaju oružje. I to samo zato što se ti veći spremnici mogu umetnuti u dugo oružje. A to očito nije točno.Mirok wrote:Zakon uopće ne govori da moraš imati adekvatno oružje ,već da su svi ti spremnici zabranjeni ako se mogu umetnuti u poluautomatsko ili repetirajuće oružje.
Da bi nešto mogli prihvatiti kao činjenicu, to bi ipak trebalo biti potkrijepljeno i nekakvim dokazima, zar ne?jolly wrote:Svaka je diskusije iza ove cinjenice nevazna.
Clanak 46.
(2) Nadležno tijelo rješenjem će oduzeti i ukinuti isprave o oružju te će oduzeti oružje i streljivo od osobe u čijem posjedu nađe spremnik koji se može pričvrstiti na poluautomatsko ili repetirajuće vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom i koji može primiti više od 20 naboja ili u slučaju dugog vatrenog oružja može primiti više od 10 naboja.
Last edited by Stargazer on 17 Feb 2023, 20:11, edited 1 time in total.
- Barut
- Časnički Namjesnik

Znam, to je točno. Ali samo za one koji imaju odgovarajući PCC, ali ne i za sve ostale.Stargazer wrote:Da, ako imate PCC koji prima glock magazine, ne smijete imati glock spremnik sa vise od 10 metaka, pise u clanku kojeg sam naveo ranije.
Znam Mirok, i ja pokušavam isto, ovdje smo da bi raspravljali, iznijeli svoja mišljenja i nadam se došli do nekakvog korisnog zaključka. Nažalost slažem se, propisi su dosta nejasni i dvosmisleni što omogućava onima koji provode zakon da ga tumače na razne načine, i građani doslovno nemaju ista prava ovisno o mjestu na kojem žive.Mirok wrote:@Barut......samo pokušavam protumačiti propise.
Krivnja i problematika je dvojbenosti mogućnosti tumačenja propisa.
Ali umjesto da se natežemo oko ovog pitanja svaki put kada netko spomene kapacitet spremnika, ne bi li bilo bolje (ovo je pitanje za sve) da se složimo da je cijela ta stvar notorna glupost koja ne služi apsolutno ničemu u Hrvatskoj, osim tome da guši nove discipline streljaštva? Kod nas nikada nije bilo niti potrebe ni smisla zabranjivati spremnike. Ja shvaćam da je ta odredba nametnuta od strane EU i da ju ne možemo potpuno izbaciti iz zakona. Ali ako je već sama EU, zbog pritiska strijelaca iz same Unije, pristala da omogući da sportski strijelci budu izuzeti od zabrane spremnika, zašto to naša vlast nije implementirala?!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
U njemackoj uz posebnu dozvolu se moze imati spreminik 30, i dozvola se izdaje IPSC natjecateljima.
Takodjer u Njemackoj moze i prigusivac kome treba, a u pravilu dobijaju ljudi sa dozvolom za odstrel divljih svinja blizu urbanih zona.
To je EU, dakle moze se.
Takodjer u Njemackoj moze i prigusivac kome treba, a u pravilu dobijaju ljudi sa dozvolom za odstrel divljih svinja blizu urbanih zona.
To je EU, dakle moze se.
Turn better into best!
Isto tako je trenutno u Sloveniji, sva oruzja moraju biti prodana sa spremnikom od 10 metaka, ali IPSC natjecatelji smiju imati vece.jolly wrote:U njemackoj uz posebnu dozvolu se moze imati spreminik 30, i dozvola se izdaje IPSC natjecateljima.
To je EU, dakle moze se.
IPSC natjecatelji takodjer smiju imati oruzje kategorije A6, preradjeno iz automatskog u poluautomatsko. Oni i skupljaci koliko znam.
-
Mirok
- Brigadni General

Ni sam ne bih bolje malo šire ovo objasnio....Barut wrote:Znam, to je točno. Ali samo za one koji imaju odgovarajući PCC, ali ne i za sve ostale.Stargazer wrote:Da, ako imate PCC koji prima glock magazine, ne smijete imati glock spremnik sa vise od 10 metaka, pise u clanku kojeg sam naveo ranije.
Znam Mirok, i ja pokušavam isto, ovdje smo da bi raspravljali, iznijeli svoja mišljenja i nadam se došli do nekakvog korisnog zaključka. Nažalost slažem se, propisi su dosta nejasni i dvosmisleni što omogućava onima koji provode zakon da ga tumače na razne načine, i građani doslovno nemaju ista prava ovisno o mjestu na kojem žive.Mirok wrote:@Barut......samo pokušavam protumačiti propise.
Krivnja i problematika je dvojbenosti mogućnosti tumačenja propisa.![]()
Ali umjesto da se natežemo oko ovog pitanja svaki put kada netko spomene kapacitet spremnika, ne bi li bilo bolje (ovo je pitanje za sve) da se složimo da je cijela ta stvar notorna glupost koja ne služi apsolutno ničemu u Hrvatskoj, osim tome da guši nove discipline streljaštva? Kod nas nikada nije bilo niti potrebe ni smisla zabranjivati spremnike. Ja shvaćam da je ta odredba nametnuta od strane EU i da ju ne možemo potpuno izbaciti iz zakona. Ali ako je već sama EU, zbog pritiska strijelaca iz same Unije, pristala da omogući da sportski strijelci budu izuzeti od zabrane spremnika, zašto to naša vlast nije implementirala?!Ja razumijem da većina sportskih strijelaca puca discipline klasičnog streljaštva, VK, LR, FTR i slične, pa ih ova odredba ne dira. Ali ipak smatram da bi svi trebali biti solidarni, jer ovo je velika zapreka prema uvođenju novih disciplina. A nema sumnje da je zbog toga i došlo do ovakve implementacije, drugog realnog razloga za to jednostavno nema. Smatram da je ovo uz otvaranje strelišta jedno od najbitnijih pitanja, bitnije i od prigušivača i ostalog, jer bez novih disciplina nema dovoljnog dotoka novih ljudi u streljački sport koji ovako samo slabi.
U zakonu o "Eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja" koji je stupio na snagu 01.01.2023, imali su ideju praktično proglasiti spremnike bitnim dijelom oružja što bi se u praksi kosilo sa zakonom koji uređuje nabavu i posjedovanje oružja građana. Srećom slučajno sam naišao na to na esavjetovanju a oni su bili tako ljubazni da uvaže moju primjedbu pa je ostalo po starom.
Inače u tom zakonu se za svo novo oružje koje se stavlja u promet zahtjeva isključivo C.I.P.
Također ispada da se zakonski streljivo može slati poštom.
"(21) U slučaju prodaje vatrenog oružja iz kategorija B ili C, njihovih bitnih dijelova ili streljiva preko ugovora na daljinu iz Republike Hrvatske licencirani ili ovlašteni trgovac oružjem ili posrednik dužan je, u slučajevima koji uključuju prodaju vatrenog oružja razvrstanog u kategoriju B ili C, bitnih dijelova oružja ili streljiva preko ugovora na daljinu, provjeriti identitet i, prema potrebi, odobrenje kupca vatrenog oružja, bitnih dijelova oružja ili streljiva prije njihove isporuke toj osobi ili najkasnije prilikom isporuke."
Inače u tom zakonu se za svo novo oružje koje se stavlja u promet zahtjeva isključivo C.I.P.
"(21) U slučaju prodaje vatrenog oružja iz kategorija B ili C, njihovih bitnih dijelova ili streljiva preko ugovora na daljinu iz Republike Hrvatske licencirani ili ovlašteni trgovac oružjem ili posrednik dužan je, u slučajevima koji uključuju prodaju vatrenog oružja razvrstanog u kategoriju B ili C, bitnih dijelova oružja ili streljiva preko ugovora na daljinu, provjeriti identitet i, prema potrebi, odobrenje kupca vatrenog oružja, bitnih dijelova oružja ili streljiva prije njihove isporuke toj osobi ili najkasnije prilikom isporuke."
-
Mirok
- Brigadni General

Da,kako sam prije naveo,CIP je naveden i u Zakonu o oružju i sada stverno nema dileme da je on obavezan u HR.
A i u Zakonu koji navodiš sada se i izrijekom navodi okvir kao dio oružja,a naknadno se navodi da nadležno tijelo kontrolira proizvodnju ,trgovinu i dr svih tih dijelova.
A i u Zakonu koji navodiš sada se i izrijekom navodi okvir kao dio oružja,a naknadno se navodi da nadležno tijelo kontrolira proizvodnju ,trgovinu i dr svih tih dijelova.
CIP kosta oko 10 eura + transport do Austrije ili Madarske.
Da idem tražiti logiku, zakoni o oružju bi bili poslijednje mjesto gdje bih tražio. Srećom tehnologija će ubrzo učiniti svaku regulaciju mrtvim slovom na papiru. Ili ćemo svi biti kmetovi svjetskog ekonomskog foruma. No to je već druga tema.
- Barut
- Časnički Namjesnik

Hvala Mirok, možemo imati nesuglasice o raznim stvarima, ali ono što je najbitnije jest to da smo na kraju ovdje ipak svi na istoj strani.Mirok wrote:Ni sam ne bih bolje malo šire ovo objasnio....
Eh sada, da oko nečega vezanog za oružje kod nas nema dileme? Nemojmo pretjerivati.Mirok wrote:Da,kako sam prije naveo,CIP je naveden i u Zakonu o oružju i sada stverno nema dileme da je on obavezan u HR.
Zakon o eksplozivnim tvarima od 1.1.2023? Gdje se to može vidjeti, jer u Narodnim novinama toga nema? Možda misliš na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iz 2020.g? U tom prijedlogu su pokušali progurati tu ideju da je spremnik bitni dio oružja. Tada nas je bilo više koji smo se usprotivili tome uključujući HS Produkt i taj dio je srećom odbačen.samoborac wrote:U zakonu o "Eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja" koji je stupio na snagu 01.01.2023, imali su ideju praktično proglasiti spremnike bitnim dijelom oružja što bi se u praksi kosilo sa zakonom koji uređuje nabavu i posjedovanje oružja građana. Srećom slučajno sam naišao na to na esavjetovanju a oni su bili tako ljubazni da uvaže moju primjedbu pa je ostalo po starom.
-
Mirok
- Brigadni General

Opravo to govori Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.
Dovoljno ga je ukucati .....
I u upotrebi je od 1.1.2023.
Dovoljno ga je ukucati .....
I u upotrebi je od 1.1.2023.
- Barut
- Časnički Namjesnik

Znam, ali kako sam već rekao, to je Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iz 2017. sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iz 2020. Na internetu piše da vrijedi od 1.1.2023. ali to je samo zato što od tog datuma vrijede kazne u eurima umjesto kunama, zbog uvođenja eura koje se dogodilo na taj datum. Nije bilo izmjena tog zakona od 2020. godine, osim promjene valute. Kako je samoborac to napisao malo zbunjuje jer zvuči kao da su pokušali uvesti spremnike kao bitan dio nedavno, ali to je bilo 2020. godine.