Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Degman
Razvodnik
Razvodnik

Re: Ideje i prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o Oruzju

Post by Degman » 13 Apr 2012, 21:03

Ja se bas i nebi slozio sa tobom.
Ne znam sa kojima si ti tocno imao posla ali ja sam odradivao vjezbe sa ekspedicijskim korpusom nacionalne garde minessote i ljudi su odradivali profesionalno svoje zadace,i bili su jako zadovoljni i sa nama a i mi sa njima tako da moja su iskustva potpuno drukcija.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 13 Apr 2012, 21:35

Degman wrote:Ja se bas i nebi slozio sa tobom.
Ne znam sa kojima si ti tocno imao posla ali ja sam odradivao vjezbe sa ekspedicijskim korpusom nacionalne garde minessote i ljudi su odradivali profesionalno svoje zadace,i bili su jako zadovoljni i sa nama a i mi sa njima tako da moja su iskustva potpuno drukcija.
E ali ja ne govorin o vježbi... vježba je ipak samo vježba...
Vježbe san ja radija u JNA... taktička vježba T-5 na primjer.... stariji će znati što je to...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Degman
Razvodnik
Razvodnik

Post by Degman » 13 Apr 2012, 21:41

Ali u Jna nisi sigurno radio takticke vjezbe sa americkom nacionalnom gardom .
Dobro ne znam o cemu govoris,o kakvim isklustvima sa njima pa necu dalje ulaziti u raspravu ali poslije vjezbe je uvijek bilo neformalno druzenje i meni su se cinili sasvim ok ljudi,malo nabrijani na vojsku ali to se od njih i ocekuje.

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 16 Apr 2012, 09:45

Hawk wrote:Neman namjeru pljuvati po amerima, ali, baš sa ovima o kojima govoriš osobno sa ima posla i mogu ti reći da san svaki put bija duboko razočaran. Lijepo to sve zvuči dok ne vidiš o čemu se radi. To ne samo da nisu ni rezervisti, to su samo invalidi, uglavnon fizički ali i psihički, koji su zbog toga razvojačeni, a kad su već plaćeni, na listi su, impozantan ih je broj, fino zvuči kad ih političari koriste ka mast za mazanje očiju javnosti, ali nikakve koristi od njih. Ako imaš problem, najbolje što ti oni mugu pomoći, je to da ti se maknu s puta.
Ne bih niti ja htio ulaziti u dublju raspravu o Amerikancima i njihovoj narodnoj gardi... jer to nije tema ovog posta, ali budući da sam ja načeo ovo pitanje, ipak osjećam potrebu da kažem još nešto.
Možda znaš neke stvari koje mi ne znamo, a i ja sam uvjeren da među pripadnicima američke narode garde ima određen broj ljudi koji su, kako ti kažeš, ''invalidi'', ali zato ne treba diskreditirati cijelu organizaciju.
Ja sam samo rekao, da s obzirom na smanjenje broja aktivnih vojnika u HV-u, u Hrvatskoj postoji potreba za osnivanjem jedne organizacije koja bi funkcionirala po principu američke narode garde. I to je to, a tko je sve u toj američkoj narodnoj gardi, to me ne zanima i s tim se ne želim zamarati. To je problem SAD-a.
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

biro93g
Civil
Civil

Post by biro93g » 14 May 2012, 16:55

Pozdrav.
Ne bih želio raspravljati o Zakonu o oružju jer ga nisam detaljno proučavao, a jednim čitanjem se ne može puno toga pohvatati. No i tim prvim čitanjem sam dobio osjećaj da bi naša zajednica bila najsretnija kada oružja ne bi uopće bilo u opticaju. Kao i kod većine drugih stvari u Hrvatskoj, tako i kod pokušaja legalnog posjedovanja oružja, najteže je početi. Valjan razlog za nabavu oružja? Nisam lovac niti ikad mislim bit, nisam u nekom streljačkom klubu, život mi nije u opasnosti (prema njihovim kriterijima) a nisam ni pripadnik neke od skupina koji imaju dozvolu za oružje. Sumnjam da je gušt i osobno zadovoljstvo dovoljan razlog da bi dobio dozvolu. Oružje je kod toliko mistificirano i sotonizirano da je to žalosno. Oružje A kategorije je, ajde recimo tako, s razlogom zabranjeno. Kao što zakon kaže ono je samo za nasilne radnje i stvarno, što će normalnim ljudima minsko eksplozivne naprave i slične stvari koje su osmišljene samo s jednim razlogom. Ali ostale stvari u Zakonu su čista preseravanja. Dozvola za nabavu streljiva?? Ako si već dao dozvolu šta se brineš o mom streljivu, koji je razlog da moram tražit dozvolu za nabavu streljiva? Da ne bi slučajno kupovao streljivo i spremao ga za crne dane. Glupost. Znam da čete sad svi redom Vi ponosni, legalni, punopravni vlasnici dozvola i oružja popljuvati moj post ali neka ga. Moje razmišljanje je da ako naša demokratska, pff moš mislit, država želi kontrolirati svoje građane do te mjere da zna sve o svakome u svim pogledima neka dade ljudima malo slobode. Gledam SAD i umirem od obijesti i zavisti. Zašto se neke njihove odredbe zakona ne bi primjenile kod nas. Primjer: Želim posjedovati vatreno oružje. Imam 18 ili više godina. Razlog globalno gledano nebitan, recimo jer volim tehnologiju i tehniku v.o.-a a isto tako mi je zadovoljstvo ispucat tjedno par okvira u svojoj šumi u neku metu, ponavljam, razlog nebitan. Odlazim u nadležnu ustanovu i vadim potvrdu o nekažnjavanju, obavljam lječnički pregled i sve ono drugo (kao kad idete u autoškolu). Znači mentalno i fizički sam sposoban koristiti oružje. U SAD-u neke države traže da se prođe obuka (weapons safety class), nije loša ideja. Prođem i to. I onda nadležna ustanova na temelju tih dokumenata izda dozvolu za nabavu oružja. Odlazim u trgovinu i kupujem ono što mi srce ište (B kategorija). Nije ih briga za moje streljivo i slične gluposti, to je kao da morate tražit dozvolu da nalijete goriva u Vaš automobil, benzin je vraški dobro oružje. Registriram oružje u registar i svi sretni. Oni znadu gdje je koji komad oružja i ko ga legalno posjeduje a ja mogu do mile volje bušit limene bačve i ostale gluposti. Kad napraviš neko kazneno djelo s tim oružjem, oni ti ga oduzmu i gotova tvoja karijera sa vatrenim oružjem za sva vremena. Sad će se neko nać i reči da če onda biti previše oružja u opticaju. Sad ga isto tako ima jako mnogo samo je po tavanima i podrumima, naravno večina nelegalno. A prigovor o sigurnosti okoline je stvarno neosnovan. Dali Vas itko išta traži kad kupujete zračnu pušku, samostrel i slične naprave. Da, traži Vas novce i to je to. Zračna puška nije opasna? Ako zecu osvjetli sinapse onda i čovjeku može probiti neko vitalno mjesto (žile na vratu, oko i slično) i tako ga usmrtit. Ja sam veliki fan oružja i popratne tehnologije i tehnike te ovo mišljenje iznosim u nadi da će ljudi shvatiti da oružje ne ubija ljude, ljudi ubijaju, te da represivni zakoni u pogledu posjedovanja oružja neče donesti ništa dobro več će samo povečati broj nelegalnog oružja po kućama. Ako si netko zacrta da želi pušku on će si ju i nabavit, nitko ne može kontrolirati sve.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 May 2012, 19:05

Nitko ti nece popljuvati post jer si napisao ono sto mi svako toliko pisemo ili pricamo o tome, i na zalost svih na potpuno si u pravu kao i mnogi prije tebe koji su pisali ovakve postove. Sve sto ti mozemo reci je, "dobro dosao u klub" :)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 16 May 2012, 21:28

武士道

Ognjem i mačem.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 May 2012, 01:10

Nekako imam osjecaj da ovi koji pisu i modificiraju taj zakon nisu presli 1988/89g, koliko se sjecam i u Titovoj Jugoslaviji je zakon bio manje represivan i puno logicniji nego ovi sada.... Da je samo netko od njih procito barem dio ovoga sto smo napisali bilo bi puno bolje...
Nemoguće je Nemoguće

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 17 May 2012, 07:25

S obzirom da su se dotakli nekih propusta (kako oni to nazivaju) i to određeno prigušivača.

Da li se to primjenjuje i na prigušivače za zračno oružje (koji se sad kupe u dućanu jednostavno kao keksi u supermarketu) ? Tj. da li će isti biti zabranjeni ili dozvoljeni?
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 17 May 2012, 07:41

Čujem da je Lučin predložio da se oružje oporezuje. Ne znam jel to i službeni prijedlog koji će biti uvršten u zakon ili se radi tek o pustim naklapanjima?
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 May 2012, 08:43

Nisu mi bas jasna ta uskladjivanja zakona sa EU, evo samo par primjera:

1. Ljecnicki u SLO traje 20g
2. Automatsko oruzije se moze posjedovati, ispravno naravno
3. Prigusivaci se u nekim zemljama cak i preporucuju radi sto manjeg uznemiravanja okolisa
4. Civilana strelista imaju puno liberalnije uvijete

Vjerovatno bi bilo jos toga ali mi sada ne pada na pamet...no cim se VLAST boji oruzja to znaci samo da se osjeca krivom i nesposobnom.
Nemoguće je Nemoguće

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 17 May 2012, 11:30

Moje mišljenje je sljedeće na tvoj post.

1. Lječnički od 20 g je previše, barem po meni
2. Mislim da nema potrebe za automatskim oružjem u ikakvom kontekstu lovačkog, športskog oružja ili ikakve civilne uporabe

3 i 4 se slažem
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 May 2012, 11:34

Ali zasto ne dozvoliti automatsko oruzje ako je prepravljeno na poluatuomatski rezim rada... razlika između M76 koji je PA i npr. M70AB2 koja je automatska je minorna... pa lijepo neka ju blokiraju na PA rezim rada i nema problema... ako moze kod slovenaca koji su u EU zasto ne i kod nas? I ona fora "ako izgledom podsjeca na automatsko oruzje..." bzvz...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gogo
Pozornik
Pozornik

Post by gogo » 17 May 2012, 12:33

ali zašto koga boli k.... ako ja npr. oću imat MP 40 ili Špagina ili Thompsona i kad me uvati nervoza zbog posla oden lipo na strelište, ispalin 2 karijole metaka u nasip i dođen doma miran i spokojan...............
Malo karikiranja ovde ali čovik moj ako tebi se ne sviđa, nemoraš ga imat.
Ovdje se čisto radi o ograničavanju slobode građana, jer kako je krenilo za par godina moj mali će dobit prijavu jer nelegalno posjeduje pračku....

Dok se koristi sigurno i na način propisan zakonom, ja bi dozvolija i top.

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 17 May 2012, 12:37

Mike_Torello wrote:Ali zasto ne dozvoliti automatsko oruzje ako je prepravljeno na poluatuomatski rezim rada... razlika između M76 koji je PA i npr. M70AB2 koja je automatska je minorna... pa lijepo neka ju blokiraju na PA rezim rada i nema problema... ako moze kod slovenaca koji su u EU zasto ne i kod nas? I ona fora "ako izgledom podsjeca na automatsko oruzje..." bzvz...
Mike, to je nesto drugo jer je to onda polu automatsko oružje i s time se slažem. Ali automatsko oružje nije potrebno građanima
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 May 2012, 14:12

Slazem se, civilima nije potrebno automatsko oruzje, ako zele sranje mogu napraviti i sa poluautomatskim a pri tome ce imati veci postotak pogodaka, manje promasaja i ustedit ce na streljivu =)

ali kod nas ne dozvoljavaju nikakvo oruzje koje izgledom asocira na automatsko... Gledam sad da se u njemackoj i austiji prodaju PA MK puske oblikom i izgledom kao Colt M4 i H&K MP5, pitam se bili mi to smjeli kupiti?

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 17 May 2012, 17:22

To nije točna informacija, nimalo. I sam sam imao prilike vidjeti takvog oruža legalno u rukama ljudi, i sam sam trenutno u uvozu Waltherove H&K kopije u .22 LR.

Evo i primjer iz njuškala: http://www.njuskalo.hr/oruzje/223-remin ... as-4965160
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 May 2012, 19:06

Znam i ja da ga ima registriranog, ali znam i da ta stavka postoji u ZoO*. A znas i sam da ono sto prlazi u jednoj pp, nije nuzno da prolazi i u nekoj drugoj pp... to smo iskusli vec nebrojeno puta.

*ako ne vjerujes citirat cu ti tu stavku.

hacklordsniper
Desetnik
Desetnik

Post by hacklordsniper » 17 May 2012, 21:09

Nažalost to je najveći problem da svatko tumači zakon onako kako on "misli" da bi ga trebalo tumačiti, doslovno ga čak razno tumače i dva zaposlenika u istoj PP.

No ukoliko oružje udovoljava zakonu mora ga se registirati, hoće ili neće.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 May 2012, 21:49

1. Razvrstavanje oružja

Članak 6.

Oružje kategorije A su:

1. vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači,
2. automatsko vatreno oružje,
3. vatreno oružje koje je skriveno u drugim predmetima,
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo,
5. streljivo za pištolje i revolvere s projektilom koje ima ekspanzijski učinak i meci za takvo streljivo osim streljiva za lov ili športsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga,
6. vojno oružje,
7. eksplozivno oružje i njegovi dijelovi,
8. posebna oprema sukladno posebnom zakonu,
9. oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja za promet s oružjem osim oružja iz točke 3. kategorije C i točke 2. kategorije D,
10. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju.

dakle MOŽE se klasificirati u kategoriju A, sto znaci u zabranjeno oruzje... zasto ga neki imaju? Ili je necija dobra volja, ili je neciji propust?

Da se razumijemo, meni je drago da se moze ako se moze imati... ali isto tako ti netko moze prilicno zapapriti kupovinu istog ako mu mu zena ujutro nije dala ili je ustao na lijevu nogu. Nema tu nauke... Waltherom MK PA MP5 lici na automatsko vatreno oruzje, stovise identican je... isto kao i PA MK vjerojatno isto Waltherov M4... kuzis me?

Post Reply