CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25 ne

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Re: CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25

Post by Darko11 » 15 Jan 2019, 09:02

jolly wrote:
Darko11 wrote:

Inace, trzaj je reakcija, pogon zrna je akcija, imaju suprotne predzake, njihova suma je nula. Nije to neka energija koja je dosla od nikud.
I mlazni avion pogoni reakcija i koristi se za pogon. ;) Tako se i ta povratna energija moze iskoristiti za repetiranje ili protratiti uzalud za masnicu na ramenu.Svaka akcija je energija, i svaka je dosla odnekud.

Sto se tice trzaja vrlo zanimlivo Jolly.Dojam zavisi i od kundaka a posebno od mase puske.Ja dosad nisam pucao nista Jace od 9,3x62 iz duge cijevi ,i 44 mag iz kratke.Morat cu probat te teskase u skorije vrijeme i mozda 50 bmg ako se negdje docepam.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Jan 2019, 09:37

Darko11 wrote:.... Tako se i ta povratna energija moze iskoristiti za repetiranje ili ......
Kada smo vec razvezali pricu na dugacko i nasiroko....prije koju godinu smo spomenuli i plinske kocnice, e pa dakle:

- ne vecini pusaka se nakon montaza PK pojavi razlika izmedju grupe pogodaka po visini koja variraju od moa pa do nekoliko moa ?

- da li do spustanja grupe pogodaka dolazi radi oduzimanja energije, promjene oscilacija cijevi ili pak nesto trece ???

( testiranje iste PK u kalibru 0.30 na puskama 308W i 300 WM na 100 met. sa time da su brzine oko 830 do 860 m/s za oba kalibra i tezina zrna u oba slucaja je 185 grs ) 308W grupa ide u minus a na 300WM NEMA razlike ni milimetra ?
Nemoguće je Nemoguće

propatria
Pozornik
Pozornik

Post by propatria » 15 Jan 2019, 11:26

lex-lutor wrote:
Darko11 wrote:.... Tako se i ta povratna energija moze iskoristiti za repetiranje ili ......
Kada smo vec razvezali pricu na dugacko i nasiroko....prije koju godinu smo spomenuli i plinske kocnice, e pa dakle:

- ne vecini pusaka se nakon montaza PK pojavi razlika izmedju grupe pogodaka po visini koja variraju od moa pa do nekoliko moa ?

- da li do spustanja grupe pogodaka dolazi radi oduzimanja energije, promjene oscilacija cijevi ili pak nesto trece ???

( testiranje iste PK u kalibru 0.30 na puskama 308W i 300 WM na 100 met. sa time da su brzine oko 830 do 860 m/s za oba kalibra i tezina zrna u oba slucaja je 185 grs ) 308W grupa ide u minus a na 300WM NEMA razlike ni milimetra ?
Dio plinova izlazi prije zrna, plinska umanjuje trzaj i tako utjece na mjesto pogotka.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 15 Jan 2019, 11:51

Darko11 wrote: Tako se i ta povratna energija moze iskoristiti za repetiranje ili protratiti uzalud za masnicu na ramenu.Svaka akcija je energija, i svaka je dosla odnekud.
Mislim da si djelomicno u pravu:
Ako je mehanizam konstrukcije, na pr, inercijskog sistema, kakvih ima u sacmarica i manjih kalibara u PA oruzju, onda je to - to, jer se koristi energija reakcije.

Za sisteme posudbe plinova, gdje plin prije kraja cijevi odlazi za pokretanje mehanizma, ovaj odvlaci energiju za mehanizam, i mozda ima malo manju energiju zrna.

To je po meni, sad bih trebao malo prolistati po literaturi, da ne tvrdim za sigurno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Jan 2019, 15:38

propatria wrote:...Dio plinova izlazi prije zrna, plinska umanjuje trzaj i tako utjece na mjesto pogotka.
Ima i to logike , pogotovu posto je dizajn svake PK napravljen tako da pusku vuce prema naprijed i stisce prema zemlji, no muce me razlicite reakcije na dva oruzja, iako su duzine i debljine cjevi prakticki iste @#$%@#$^%&^&*
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 15 Jan 2019, 18:28

Količina plinova koji izlaze iz cijevi, a kreću se u smjeru zrna, povećava brzinu zrna, jer usporednim kretanjem, kompenzira otpor zraka u prvim metrima kretanja zrna. Budući da otpor zraka uzrokuje smanjenje brzine zrna, a njegova vrijednost raste s kvadratom brzine.... Plinska kočnica smanjuje količinu plinova koji potiskuju zrno prema naprijed nakon izlaska iz cijevi. Da dio plinova izlazi iz cijevi prije zrna činjenica je, no njihov volumni udio prilično je malen, pa nemaju velik utjecaj na putanju zrna. Defnitivno tema o kojoj bi se dalo mnogo raspravljati!
Pozdrav svima!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 18 Jan 2019, 10:03

jolly wrote:
Darko11 wrote: Tako se i ta povratna energija moze iskoristiti za repetiranje ili protratiti uzalud za masnicu na ramenu.Svaka akcija je energija, i svaka je dosla odnekud.
Mislim da si djelomicno u pravu:
Ako je mehanizam konstrukcije, na pr, inercijskog sistema, kakvih ima u sacmarica i manjih kalibara u PA oruzju, onda je to - to, jer se koristi energija reakcije.

Za sisteme posudbe plinova, gdje plin prije kraja cijevi odlazi za pokretanje mehanizma, ovaj odvlaci energiju za mehanizam, i mozda ima malo manju energiju zrna.

To je po meni, sad bih trebao malo prolistati po literaturi, da ne tvrdim za sigurno.

Evo ako si gledao video covjek je testirao PAP ovku sa otvorenom i zatvorenom plinskom kocnicom.Ako i postoje gubici onda na repetiranje mehanizma ide 1 posto energije ako izracunas iz energije zrna u joulima u oba slucaja.Dakle zanemarivo.Imaj u vidu da je zrno vec van cijevi a klip se skoro nije ni pokrenuo ili se pokrenuo tek 1-2 cm.Koliko god to tebi bilo cudno,repetiranje bilo kojeg sustava racunajuci i ovaj sa plinskom komorom se vrsi tek nakon sto je zrno vec odavno van cijevi.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 01 Feb 2019, 17:27

Darko tu si u pravu, utjecaj plinskog mehanizma na brzinu zrna je nikakav ili zanemariv. Kod sačmarica čak više igra čok nego posudba plinova. Imaš od imenjaka video gdje je MP153 sa istim streljivom u prosjeku imao malo veću brzinu od bokerice. Zatvaranje plinskog mehanizma kod papovke zna se čemu služi, eventualno još za preciznije gađanje ako imaš optiku i sređeno okidanje. Plus ako sam napuniš streljivo, onda je stvarno zajebana sprava.

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 04 Feb 2019, 10:31

baš da plinovi nemaju utjecaj na visinu pogodka ne bih se složio.

U subotu na streljani sam imao zastoja s papovkom.

Kada je cilindar odradio kako treba i izbacio čahuru grupa pogodaka je bila ispod centra. A kada je došlo do zastoja (nije izbacilo čahuru) pogodci su bili visoko.

Uglavnom, regulator povratnih plinova se je poprilično ishabao i baca plinove tamo di ne treba.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 04 Feb 2019, 22:47

Spinnaker wrote:baš da plinovi nemaju utjecaj na visinu pogodka ne bih se složio.

Kada je cilindar odradio kako treba i izbacio čahuru grupa pogodaka je bila ispod centra. A kada je došlo do zastoja (nije izbacilo čahuru) pogodci su bili visoko.

Uglavnom, regulator povratnih plinova se je poprilično ishabao i baca plinove tamo di ne treba.
Vjerujem da je bilo tako ali to se kao sto rekoh ne primjeti ni kod 22 lr a ne papovke.Uzrok je nesto drugo a ne gubitak snage.Drugacija vibracije cijevi npr i sl.

Iggy wrote: Zatvaranje plinskog mehanizma kod papovke zna se čemu služi, eventualno još za preciznije gađanje ako imaš optiku i sređeno okidanje. Plus ako sam napuniš streljivo, onda je stvarno zajebana sprava.
Sluzi za ispaljivanje tronblonska mine iz jednostavnog razloga.Mina ima puno vecu masu od puscanog zrna za koje je mehanizam projektiran ,i puno sporije napusta cijev.U slucaju ispaljivanja mine ,klip bi otvorio zatvarac prije nego sto bi mina napustila cijev vjerovatno, a to bi znacilo otvaranje dok je u cijevi 3000 bara i opasnost za strijelca, tj bravljenje nebi radilo na tolikoj tezini projektila.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 11 Feb 2019, 21:04

Spinnaker wrote:baš da plinovi nemaju utjecaj na visinu pogodka ne bih se složio.

Ajde ti nju najprije rastavi i dobro očisti. Onda pogledaj na regulatoru plinova (onaj manji komad s rupom koji se skida) je li žlijeb pojeden na mjestu gdje nasjeda plinska komora. Očisti dobro i nju i klip, da klizi fino. Klip lagano naulji, čađa se lijepi po ulju pa je lakše kasnije očistiti. Ako treba, od tanke čelične žice (ili bakrene) napraviš prsten i staviš prije komore da bolje zabrtvi. Plus možeš malo skratiti oprugu malog klipa koji gura zatvarač, da je sila za povrat manja. S time bi trebala proraditi. Ili jednostavno negdje nađi novi regulator u boljem stanju. I svakako očisti rupu na cijevi i regulatoru gdje idu plinovi.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Jul 2023, 14:53

Nisam nasao bolju temu pa da ne otvaram novu.

Imamo novog cjenovnog rekordera, danas na oglasima vidim pasp m76, oko 23.000 kn. (protuvrijednost u eurima)

Sjecam kad su unazad par godina polovne po olgasima bile po par tisuca kuna.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 30 Jul 2023, 15:55

.U BiH su cak i skuplji.Sve zavisi od stanja i orginalnosti.Znam jedan nov primjerak u orginalnom stanju,ganc nov.Covjek ti ga nebi dao za novu pusku iz prodavnice po izboru, a nebi ni ja da je moj.
A ebiga,i Njemacki MP40 je vjerovatno kostao za neku buraniju poslije drugog svijetskog rata i na crnom i na bijelom trzistu, a sada mozes za njega orginalnog kupit nekolke nove puske po zelji .Oruzje koje se koristilo u Balkanskim ratovima 91-95 polako postaje kultno na ovim prostorima, a sve ga je manje u dobrom i orginalnom stanju ,tako da su cijene sve vece.Inace milltary surplus oruzje je i na Evropskom i USA trzistu zadnjih godina otislo u nebo.Spominjem to trziste jer mi nemamo formirano realno gun trziste i kolekcionarstvo.

Npr ameri su mogli prije 10 godina kupiti novu Jugoslavensku M48 izvadjenju iz kosmolina za 200-300 dolara.Danas tamo M48 kosta oko 1200 dolara i to sigurno ne nova ,dok npr za usporedbu mozes novi lovacki karabin USA proizvodnje, sa namontiranom optikom, potpuno nov skupa sa optikom kupiti za 300- 400 dolara.

Povijesnom oruzju strahovito je porasla cijena na USA trzistu,da ne spominjem neke kapitalne primjerke poput npr orginalnog snajpera Mauser K98 sa orginalnom optikom u broju, i da je sve u solidnom stanju,cijev dobra.....cijene....od 13 000 do 30 000 pa i vise dolara .Mosinke im isto nisu vise jeftine, a da ne pricam ako je orginalni PU snajper sa orginalnom optikom u broju i dobrom cijevi.....tisuce dolara....Dragunov?? 10 000-20 000 dolara na Evropskom i Usa trzistu.

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 03 Aug 2023, 16:34

Pa dobro, ali 23k kn za m76 mi se čini pretjerano. Osim ako se ne radi o stvarno povijesnom primjerku, ono tipa da se radi o puškci kojom je likvidiran neki viđeniji mafijaš 90tih ili tako nešto.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Aug 2023, 17:01

nijoe wrote: ono tipa da se radi o puškci kojom je likvidiran neki viđeniji mafijaš 90tih ili tako nešto.
Takve nisu u legalnom vlasnistvu, pa se samim time ni ne mogu legalno prodavati sa papirima.
Turn better into best!

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 03 Aug 2023, 20:23

Ako moram objašnjavati šalu, ista gubi smisao.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 05 Aug 2023, 18:42

nijoe wrote:Pa dobro, ali 23k kn za m76 mi se čini pretjerano. Osim ako se ne radi o stvarno povijesnom primjerku, ono tipa da se radi o puškci kojom je likvidiran neki viđeniji mafijaš 90tih ili tako nešto.
Nisam ja rekao da meni nije pretjerano,ali pomalo se formira takvo trziste kako prolaze godine od rata, i sve je teze doci do takvih pusaka u orginalnom stanju i da je cijev dobra.Holand-Holand puska po mom misljenju ne moze vrijediti 100 000 eur i vise i nijedna puska na svijetu,i nebi dao za nu te pare da imam milione jer to je samo puska,ali ko mene pita?To im je cijena.

Sve zavisi moze li vlasnik sada prodati M76 po toj cijeni,kakvo je stanje puske .

iz mog iskustva ,ovde u BiH prijatelj mi ima orginalan primjerak u stanju nov,cijev iznutra kao da je jucer izasla iz tvornice i to doslovno,kao kromirana izgleda,ni packe nagrizenosti.Sve orginal u broju.Nude mu dobre lovacke karabine u zamjenu ali covjek neda i moze postici ovu cijenu,i kad malo bolje razmislim kao ljubitelj oruzja nebih ni ja.Zasto?Pa lovacki karabin svak moze kupiti ,ali ovoga u ovom stanju vise nema .Naci ovakvu M76 cijev , ravno je dobitku na lotu i jos plus izvana mint stanje,orginal Zrak njegova 8x povecanja optika sa turetima(Isto vrlo rijetka za razliku od 0N76 povecanja 4x) u mint stanju i optika....papiri uredni....Ovdje ova puska objektivno danas postize tu cijenu,neznam za Hr .
4..jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Aug 2023, 19:19

To je puska koja se vise ne proizvodi.
Samim tim nema maloprodajnu cijenu, koja bi odredjivala trziste polovnih.

A sad, kad bi se tako nesto danas napravilo, zamisli samo, od drva i zeljeza :o , koliko bi kostalo?
Mislim da bi bilo na nivou, sauer 303. Ili malo vise, kad bi bio zapadno evropski proizvod.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 06 Aug 2023, 06:20

Nemamo se što čuditi, najjednostavnije pravilo ekonomije je: ono čega nema, vrijedi više.
Jel ima mint stanje M76 s dobrom cijevi? Nema.
Jel bi većina nas htjela to imati? Da.
Plati.
Put your money where your mouth is.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 06 Aug 2023, 08:32

Osobno mi je to potpuno nezanimljivo i zastarjelo oružje, iako sam ga jednom čak i dužio. Nije to SVD, nego AK koji želi biti SVD. Neshvatljivo po čemu je nekom želja imati ga pored toliko naprednijih, dostupnijih i jeftinijih opcija. Ali proizvod vrijedi onoliko koliko je netko spreman za njega platiti. Obzirom da se ne proizvodi, broj upotrebljivih primjeraka opada, a onih u odličnom stanju je vrlo malo. To diktira i cijenu.

Post Reply