VHS poluautomat

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Re: VHS poluautomat

Post by AR15 fan » 16 Jul 2021, 18:59

Ariel wrote:Osobno, bilo kakvo natjecanje ovim tipom oružja moralo bi uključivati kretanje, mjerenje vremena, izmjenu spremnika i sl.
A da bude prvi krug da se moraš kvalificirati određenim brojem pogodaka statično da bi dogurao do dinamičnog dijela? Pa ti bajo moj prvo pokaži neki skill da bi išao u drugi krug.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 16 Jul 2021, 19:01

jolly wrote:
Ariel wrote:Osobno, bilo kakvo natjecanje ovim tipom oružja moralo bi uključivati kretanje, mjerenje vremena, izmjenu spremnika i sl.
Da.
Medjutim.... pisao sam o ovoj problematici... problem sigurnosti, nedostatak poligona, itd.
Ja bih bio zadovoljan sa time da VHS samo zamijeni papovku, za pocetak.

Ostalo bi doslo s vremenom.
Mislim da ćemo to i vidjeti kao logički slijed s obzirom na vojsku i policiju, iako nekako u manjem broju, no kad bi se na razini saveza potaklo i radilo da to bude i da klubovi dobiju pristup povoljnijim uvjetima, recimo u pola cijene komad, onda bi možda i bilo nešto.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 16 Jul 2021, 22:51

Dalo bi se to sve rijesiti da ima od HSS-a volje i da se pokaze zelja. Zasto nebi imali kategoriju bas sa VHS-om da se puca? Vjerujem da bi se dalo dogovoriti sa HS-om. ;)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 16 Jul 2021, 23:13

Mario_Zg wrote:Dalo bi se to sve rijesiti da ima od HSS-a volje i da se pokaze zelja. Zasto nebi imali kategoriju bas sa VHS-om da se puca? Vjerujem da bi se dalo dogovoriti sa HS-om. ;)
Slazem se sa ovim. Meni osbono inertnost HSS-a, i nerad komisije mi je neobjasnjiva.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 17 Jul 2021, 07:20

Da nakon 20+ godina trofazno smeće M59/66 (kako ga veliki patriote nazivaju na streljanama) napokon bude zamijenjen sa VHS-2, možda bih napokon mogao bit ponosan na domovinu. Stvorili smo proizvod i imamo neku korist od njega.

To se neće (bar tako brzo) dogoditi iz par razloga:

1) Kako je navedeno, inertnost HSS-a, koja prijelazi razine mogućeg
2) Stigmi koje nosi poluautomatsko "military scary" oružje u Hrvatskoj
i najvažnije za ovu priču 3) Jer ćemo se, kao i obično, zadnji moći okoristiti tim puškama
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jul 2021, 08:39

johnnyboyy1711 wrote: Stigmi koje nosi poluautomatsko "military scary" oružje u Hrvatskoj
Ovo je relativno.
Vecina javnosti je indiferentna, dok je sve po zakonu. Nemaju pojma o vrstama oruzja za sport.

Jako velik broj strijelaca koje poznam, ima afinitet prema ovakvom tipu oruzja. Odnosno kupuju ono sto mogu, PCC ili m4, ar15 itd...
(Dobro, kad kazem "puno", nisu to stotine ljudi - nego zelim reci da postoji interes, koji je realan i prisutan. Pogotovu u krugu mladih strijelaca u prakticnom streljastvu. Neki su kupili, neki planiraju kupiti PCC ili m4, ar15 kad bude uvjeta za gadjanje - streljane)

Moja procjena je na osnovu biltena drzavnog prvenstva PAP - je slijedeci:
Ukupno mozda oko 2000-2500 sportskih strijelaca u HR.
PA pusku ima samo u porgramu HSS, dok IPSC savez jos to kod nas nije uveo (iako je puska upravo za takav oblik sporta), a razlog za ovo po meni je nedostatak adekvatnog strelista poligona za takvu pusku, dok se za pistolj jos malnji poligon i nadje.

U HSS sustavu, klasicnog streljastva:
Od tog najvise strijelaca ima u programu MK, ili zacna puska, a seniori i veterani su najvise na VK pistolju i VK revolveru.
Na drzavno natjecanje iz PAP, dolazi izmedju 30 - 40 natjecatelja.
Kad se pogledaju bilteni, postoje cak i cijele zupanije iz kojih ljudi uopce ne dolaze na natjecanje iz PAP, jer u njihovim zupanijama nema streljane za VK, niti zupanijskog natjecanja za ostvarenje norme.

Moja procjena je, ako se uvede mogucnost drugih pusaka, u pravilnik natjecanja, trenutna potreba ce biti manje od 100 komada za streljastvo, za hrvatsku, i to ce biti u konkurenciji sa ostalim PA puskam na trzistu.

Kako papovke m59 budu opadale, tako ce s vremenom postojati mala ali prisutna potraznja na trzistu za modernom PA puskom.

Da bi VHS puska bila pozeljna strijelcima, ona mora biti - ili konkurentna i preciznija u odnosu na ostale PA puske na trzistu (m4, ar15), ili "monopolizirana pravilnikom natjecanja" da PA puska u nacionalnom programu HSS bude iskljucivo VHS puska.
Koliko je ona precizna u odnosu na ostale PA puske, zaista ne znam.

STIGMA
Stigma na ovo oruzje, je prisutna jedino u lovackim krugovima. Ali, tu je kao prvo, tradicija, etika koja ne preferira nista military u lovu (niti uniforme, niti puske), i adekvatnost kalibra za lov. Vecina lovaca najvise cijeni all round kalibar pomocu kojeg moze loviti sve u Hrvatskoj, a 5.56, 223, 7.62x39 to nisu. (pokrivaju divljac samo do velicine srnjaka i ispod, prema propisima).
Vecina lovaca preferirat ce kalibar po snazi od 308 win na gore, da dalje ne nabrajam

Potraznja puske u buducnosti (mozda narednih 5 godina).
Gore sam napisao kako vidim trenutnu situaciju.
Treba reci, da je novi pravilnik o strelistima i mjestima za vjezbe gadjanja prosao esavjetovanje i vjerojatno ce uskoro ici na potpis.

Osobno ZNAM da postoji vise planova / investitora u nekoliko regija Hrvtaske koji cekaju ovaj pravilnik da stupi na snagu da bi isli formiranja raznih strelista.

I ako se ovo desi u narednih pet godina, a sto je realna mogucnost, tako ce i ozivljavati lokalni klubovi i nove discipline, pa ce i potraznja za puskom rasti. Necemo mi nikad biti "americko trziste", ali potraznja ce biti mozda mala ali stalno prisutna. Realno je najveci problem da nemamo streljana, ni mjesta gdje mozemo trenirati. Ako se situacija tu popravi druge stbari ce samoe po sebi doci na mjesto
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jul 2021, 11:16

AR15 fan wrote:
A da bude prvi krug da se moraš kvalificirati određenim brojem pogodaka statično da bi dogurao do dinamičnog dijela? Pa ti bajo moj prvo pokaži neki skill da bi išao u drugi krug.
Ne.
Osnovni uvjet je sigurnost, a ne vjestina u smislu preciznosti:

1. prst nikad na okidacu dok se ne planira pucati
2. cijev uvjek u sigurnom pravcu, safety zona se pomice sa strijelcem koji mjenjua polozaj na poligonu (nije linijsko gadjanje, pa se safety zona mijenja)
3. Sudac sa stopericom uz strijelca (iza njega), momentalno zaustavlja strijelca u nesigurnom ponasanju (diskvalifikacija s tekme ili treninga)

Prve dvije zvuce vrlo jednostavno. Medjutim, dati nekome neiskusnom bez safety tecaja da trckara okolo, sasvim sigurno je da ce biti gresaka sigurnosti.

Zato mislim da je staticki nacin gadjanja - dakle iskustvo klasicnog streljastva, svakako prvi dio cijele price, i iskustvo u tome.
Da se savladaju osnovne vjestine za postizanje preciznosti, i osnovnog sigurnog rukovanja s oruzjem.

(mislim da realno i ne postoji neko ko nije prvo aktivno pucao klasicno streljastvo prije pristupanja prakticnom)

Nakon tog, se moze ici na safety tecaj prakticnosg streljastva.
nakon tog moze poligon, na prakticni dio i treninge ili natjecanja.

I obican trening zahtjeva prisutnost safety oficira, ili suca da prati gadjanje, i zaustavlja greske u sigurnosti.

Inace, osim internih pravila IPSC, ovaj princip je usadjen u pravilnik o strelistima koji je trenutno u postupku usvajanja. (definicija odgovorne osobe, i stalna kontrola strijelca koji mjenja polozaj na strelistu)
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 17 Jul 2021, 11:57

Da pojasnim zašto sam napisao ovo gore. Oružja tipa VHS, AK, AR i sl. koncipirana su za korištenje u borbi, gdje je preciznost samo jedan, često ne i najvažniji kriterij. I sasvim je pogrešno stavljati ih u natjecanja s repetirkama, posebno rađenim snajperskim puškama i sl. Tu će biti inferiorna, a svaki bolji rezultat je najviše do strijelca ili posebno konfiguriranog oružja. Bilo bi i pomalo besmisleno da se počnu konfigurirati ova oružja s ciljem više konkurentnosti u natjecanjima preciznosti.

U dinamičkom okruženju gdje se treba kretati, brzo prinositi u stav, mijenjati spremnike i sl. postat će jasno zašto vojske više ne koriste repetirke. Piše negdje gore o dokazivanju vještina. Iz nekog mojeg skromnog iskustva mogu reći da kad je puls 120+, nakon izmjene spremnika u trku, i neke najosnovnije radnje postaju izazov. Ima i tu drugih vještina itekako, usudio bih se reći i zahjevnih.

I sama oružja će biti drugačije konfigurirana, za manji trzaj i odskakanja, bolju kontrolu, brže kretanje, provirivanje. Osobno, da sam bio zainteresiran samo za golu preciznost, nikad ne bih nabavljao oružje koje imam.

Složio sam si inače airsoft plinsku repliku, identičnu Mk18 koju imam. Bolje i to nego ništa. Kako izgleda jedan "ozbiljniji" airsoft trening, snimili smo prije 10 godina: https://www.youtube.com/watch?v=zspahjEunjc

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 17 Jul 2021, 12:11

Natrag na temu: https://youtu.be/Z_QDGExoWOM?t=1960

Prilagođen američkom tržištu. Ne mogu reći da su baš oduševljeni :).
Last edited by Ariel on 17 Jul 2021, 12:15, edited 1 time in total.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jul 2021, 12:11

Ariel wrote:Da pojasnim zašto sam napisao ovo gore. Oružja tipa VHS, AK, AR i sl. koncipirana su za korištenje u borbi, gdje je preciznost samo jedan, često ne i najvažniji kriterij. I sasvim je pogrešno stavljati ih u natjecanja s repetirkama, posebno rađenim snajperskim puškama i sl. Tu će biti inferiorna, a svaki bolji rezultat je najviše do strijelca ili posebno konfiguriranog oružja. Bilo bi i pomalo besmisleno da se počnu konfigurirati ova oružja s ciljem više konkurentnosti u natjecanjima preciznosti.
Prvo pitanje je slijedece: na kojim poligonima? Nemamo ih.
Drugo, kad uletis na poligon sa pistoljem (ili takvom puskom), ogranicen si i pod pritiskom vremena (stoperica iza glave), adrenalin se dize, i ulazis u neki "combat mode", ne razmisljas puno, nego radis instiktivno, prema tome koliko si se istrenirao, i prema taktici koju si ispairao za odredjeni scenario na stageu u boksu. Mogusnost greske i krsenja sigurnosti kod nesikusnih visoka

A kad spominejmo trening, strelista nemamo (za sad).

zato je to zatvoreni krug, dok se stvar ne pokrene. Novi pravilnik o strelistima je vazan da se stvore uvjeti za takav sport.

U medjuvremenu, nema druge nego klasicni nacin natjecanja, ili treniranje za gust bez natjecanja na klasicnim streljanama.
Nove discipline (izmjena pravilnika) bi pomogla i barem da se zamjeni stara papovka.
ne ide to preko noci.
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 17 Jul 2021, 12:30

Pogledajte gornji video i kako će izgledati VHS u SAD. Ne znam, ja je ne bih kupio takvu.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 17 Jul 2021, 12:44

Kriste.... Mili.... Dragi.... What in the actual f
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jul 2021, 13:11

Ariel wrote:Pogledajte gornji video i kako će izgledati VHS u SAD. Ne znam, ja je ne bih kupio takvu.
Nece ici na takav nacin. Ici ce preko marketinga springfield armory.
Premda nisam siguran koliko je bull pup uopce popularan u americi.
Medjutim, neku prodaju ce imati.
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 17 Jul 2021, 13:29

Ali ovaj video mi je malo otvorio oči. Odlučili su se za bullpup, radi bolje balistike koju dulja cijev nudi, ali žrtvovali su ohoho toga. Ovako na prvu imaju sporiju izmjenu spremnika, potrebu prilagodbe za dešnjake/ljevake, vjerojatno ne baš idealan okidač, otpuštanje zatvarača tamo negdje kod pazuha, a čini mi se i da je pištoljska drška predaleko naprijed. Nekako sam uvjeren da svi kundak drže na najkraćem položaju i nitko ne koristi izvučenije postavke. I kad vidim detalj rastavljanja i kako je to komplicirano iznutra, pa još oni dijelovi koje je možda moguće izgubiti ili pogrešno sastaviti, uh. Ne znam, moj AR je pjesma jednostavan za ovo, a AK da i ne pišem.

A što se tiče ove američke verzije, sad čitam da je vjerojatno takva radi dobivanja dozvole za uvoz. Pa kad se uveze, bit će opremljena odnosno prerađena "američkim" dijelovima i izgledati drugačije.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 17 Jul 2021, 13:47

Ovaj video je i meni otvorio oči...

Čini se da će ipak biti H&K MR223...

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 22 Jul 2021, 12:31

Valjalo bi spomenuti da je VHS-K3 odobren od strane BATF-a za uvoz u SAD. Distribuirati i prerađivati će ga Springfield Armory, a proizvoditi HS Produkt u za uvoz odobrenoj konfiguraciji. :A27:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Jul 2021, 13:15

Imas neku sliku te puske, makar s interneta? I tehnicke specifikacije?
Turn better into best!

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 22 Jul 2021, 19:17

A sta ste se stisli, to je za amere. Europa ce imati normalnu verziju. Kao sto ja neuki rekoh, i prije amera :A03:
μολὼν λαβέ

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 24 Jul 2021, 00:12

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jul 2021, 02:21

To je samo forum (osobno misljenje), na kojem video linkovi ne rade. Ujedno i jedini izvor koji se nadje na google.

Sluzbene potvrde o ovome nema, niti na online casopisima, niti na web stranicama springfield ili hs produkt.
Budemo vidjeli.
Turn better into best!

Post Reply