KOJE ORUZJE DANAS NIJE DOBRO?
Re: KOJE ORUZJE DANAS NIJE DOBRO?
No svejedno za šinu samo čelik.Mirok wrote:Ma naravno nema problema sa pravim duraluminijem.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Ono sto htjedoh reci, ovakav tip sine, i ovaj tip prstenova nije idealna kombinacija.
sina u dva reda brijegova, a klinovi na prstenu samo s jedne strane.
Asimetricni prijenos eneregije kod trzaja, plus smanjena dodirna povrsina.
I sad vrhunac sveg bi bio, ovakva aluminijska sina, i tvrdi celicni prsten... ne vidim dugotrjanost rjesenja u tom slucaju.
sina u dva reda brijegova, a klinovi na prstenu samo s jedne strane.
Asimetricni prijenos eneregije kod trzaja, plus smanjena dodirna povrsina.
I sad vrhunac sveg bi bio, ovakva aluminijska sina, i tvrdi celicni prsten... ne vidim dugotrjanost rjesenja u tom slucaju.
- Attachments
-
- piccatiny.jpg (4.34 KiB) Viewed 796 times
-
- piccatiny 2.jpg (9.62 KiB) Viewed 796 times
-
- piccatiny prstenovi.jpg (14.36 KiB) Viewed 796 times
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Pogledajte ovdje https://www.corvettecentral.com/63-82-a ... ral-572148 pa će te vidjeti da Corvette ima aluminijske vilice. Ključ je u tome kolike su dodirne površine između vilice i vijaka, odnosno osovina vilica. Budući da je ona velika, nema trajne deformacije, sve je u redu, i Corvette juri u zavoje sa čak 1,19G https://fastestlaps.com/lists/top-grip-kings .
Glede aluminijske šine, i tu je poanta kolika je dodirna površina. Ako je dovoljno velika, neizbježna deformacija dijelova koji nose optiku nakon ispaljivanja u trzaja ostaje u elastičnoj zoni, i sve se vrati i prvobitni položaj. Ako deformacija aluminijskih bradavica ode u plastičnu zone, eto ti jazluka, deformacija postaje trajna i šina je dobra jedino Ciosu.
Glede aluminijske šine, i tu je poanta kolika je dodirna površina. Ako je dovoljno velika, neizbježna deformacija dijelova koji nose optiku nakon ispaljivanja u trzaja ostaje u elastičnoj zoni, i sve se vrati i prvobitni položaj. Ako deformacija aluminijskih bradavica ode u plastičnu zone, eto ti jazluka, deformacija postaje trajna i šina je dobra jedino Ciosu.
Dakako kako smo rekli,pravilna izvedba i istinski pravi duraluminij i nema problema.
Mislim da je ova prica sa sinom od legura isla u krivom smjeru, jedina svrha rastera je da nosac uvijek legne na isto mjesto a sva sila ucvrscenja bi trebala biti na prizmama sa strane koje su konusne , ako su kutevi odgovarajuci vec i mala sila stezanja je vise nego dovoljna da se nista ne mice i ne klizi bez obzira na kalibar. Prije ce popusiti optika u prstenovima nego nosaci na sini....???
Nemoguće je Nemoguće
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ponešto o vrstama aluminija
https://www.metalsupermarkets.com/7-thi ... num-grade/
dakle, ne postoje samo "obicni aluminij" i "duraluminij"
to je kao da postoje samo "crno željezo" i "čelik"
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Dakako,moje navođenje običnoga aluminija se podrezumjeva za sve aluminije koji nisu adekvatni da se napravi npr šina koju spominjemo.Mike_Torello wrote:Ponešto o vrstama aluminija
Kao što postoje i razni čelici ,ali dalo bi se o tome puno pisati.
Tehnologija materijala je obimna tema.
-
Marko2Marko
- Desetnik

pozz
kod materiala po mome mišljenju treba gledati samo Youngov modul što je modul elastočnosti i gde valja hookov zakon.
pisanje o nateznima trdnostima oz Tensile Strength je vrlo krivo i zavajajuče, kad recimo spuhr primerja aluminij i čelik.
gledati treba samo modul elastičnosti, ker kad material prođe ovu tačku elastičnosti, više ne neupotrebljiv i montažu je treba zamjeniti, a netreba da pukne. samo se plastični deformira i više nije upotrebljiva. zato treba gledati modul elastočnosti ili youngov modul.
imho...
kod materiala po mome mišljenju treba gledati samo Youngov modul što je modul elastočnosti i gde valja hookov zakon.
pisanje o nateznima trdnostima oz Tensile Strength je vrlo krivo i zavajajuče, kad recimo spuhr primerja aluminij i čelik.
gledati treba samo modul elastičnosti, ker kad material prođe ovu tačku elastičnosti, više ne neupotrebljiv i montažu je treba zamjeniti, a netreba da pukne. samo se plastični deformira i više nije upotrebljiva. zato treba gledati modul elastočnosti ili youngov modul.
imho...
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

je nije me bilo neko vrijeme a tu sam vec postao slike svog karabina ev sad ima i optiku i rusanov okidać sa kočnicom. prosla karantena pa sam odnio pusku da mi montira puskar optiku a rusanov okidać sam montirao sad još sam kvalitetne nogare i to bi bilo to.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

-
dundoivica
- Stožerni Narednik

-
dundoivica
- Stožerni Narednik

optika je nikko stirling 6x40 jeste ishabana i starija al nebi puskar moj ju ni htio metat da je neispravna i kaze da je dobra. nosači rade hamerles fiksni srednje visine. e sad za sve one koji ce pocet pametovat za optiku bila je poklon od šogora a poklonjenom se konju negleda u zube. a i koristio ju je on i rekao da je zadovoljan a ako je snajperista iz domovinskog rata zadovoljan sa optikom. mislim covjek koji ima iskustva jel. ko sam ja da serem i izmišljam, stavljaj sta je prepoeucio i ne preispituj pogotovo ak je bila đaba a za drugu nemas pare.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Niko Sitrling, je OK. Ja ga imam i koristim, bez problema. 
Turn better into best!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

imao sam priliku usporediti bushnell 6-12x44 i ovu nikko 6x40 i nikko na povečanju od 6x isti predmet mi je bliži nego na bushnellovom 6x uvečanju i u sumrak kroz nikko se bolje vidi neko kroz bushnell i končanica je vidljiva iako bushnell ima osvjetljenu končanicu. jedino sto ovaj moj ima fiksno uvečanje.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

-
dundoivica
- Stožerni Narednik

moguce je uglavnom lik mi nije uvaljivao ju vec sam pokazao mi ju i reko da mu 30-06 držala i da ju je koristio al na tu pusku stavio leupold neki a ovu si je ostavio da bude ak mu zatreba sa neat.
Ni sam ne znam gdje bi pitao za jednu informaciju o snajperskoj pušci Elmech 992 . Dakle zanima me da li je ona umotvorina od plinske kočnice integralni dio cjevi ili je navidana . Nekako ne vidim prelaz pa kontam da je iz cjevi izrađena i njen je integralni dio a ne dodatak koji se skida. I ko što je neko pitao zašto su rupe okrenute na obje strane , po toj logici dio bi smanjivao trzaj a dio pojačavao .
Integralni dio cijevi. Napravljeno da bude plinska kocnica i skrivac plamena u jednom, rupe su na sve strane no pod raznim kutevima tako da stvar, kazu, funkcionira dobro.