poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15
Da, upravo je moj .22LR tako regan, nitko nije nista ispitivao, nikakvih problema nije bilo, nisam uopce obracao paznju na to, do danas sam bio uvjeren da je regan na sportsko dok nisam provjerio dokumente :/jolly wrote:Limit za lovacko kratko oruzje bio je min. kalibar 7.62 i energija 300 joula, a to je i dalje tako. Medjutim, ima lovaca koji imaju 22lr ili 6.35mm, ili 7.65 mm medjutim dobili su ga na dozvolu za drzanje. Da li u svakoj PU su voljni na takav nacin registrirati, ne znam.
mislim da nije bilo .338LM na popisu i .50BMGZa sportsko, nije mi poznato da je bilo nekih ogranicenja, i tad je cak bio vazeci pravilnik o sportskim kalibrima koji je pokrivao, skoro sve postojece uobicajene kalibre. Medjutim, sa ovim novim zakonom, (ako sam dobro razumio) taj pravilnik nije vise na snazi, i mogu se koristiti svi kalibri za sport. (a stari pravilnik o sporstiskim kalibrima i tako nije ogranicavao skoro nista, jedino ako se pojavio neki widlcat koji nije na popisu, a i to je prolazilo nakon vjestacenja). Dakle, moze vjerojatno i do 50 bmg, iako nisam siguran da to itko ima u HR. Ako se registrira puska sa kalibrom koji je prvi put u HR, vjerjatno ce ici puska na vjestacenje.
da, mislio sam na zakonska ogranicenja, ne na natjecateljski pravilnik.U streljastvu, prema pravilniku HSS, su ogranicenja, s smislu PAP 7.62, m48 7.9mm,22lr, i pistoljsko revolverski kalibri. Ali to je interni natjecateljski pravilnik, ne i zakonsko ogranicenje. Sad se radi revizija pravilnika, i eventualno uvodjenje novih kalibara i disciplina u program rada HSS, a sto ce komisija odluciti i kako ce sloziti novi pravilnik, budemo vidjeli.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Nemam veze s Bastionom, nisam njihov član i ne plaćam njihovu članarinu.koliko je godisnja clanarina u Bastionu?
I dobro, sad kad smo raspravili okvirne cijene sa sportskog i lovačkog stajališta...gdje su sve te silne AR-15ice i AK-ovi?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

aha, pomislio sam da si clan buduci da si iz KA, osim Bastiona, jedino streljana na Jamadolu ima klub jos u KA?AR15 fan wrote:Nemam veze s Bastionom, nisam njihov član i ne plaćam njihovu članarinu.koliko je godisnja clanarina u Bastionu?
Da se zakon o oruzju ne mijenja svaki puta kad dođe nova vlada vjerojatno bi ih bilo. Već u idućem mogu vratiti na staro ili zabraniti potpuno poluautomate...AR15 fan wrote:I dobro, sad kad smo raspravili okvirne cijene sa sportskog i lovačkog stajališta...gdje su sve te silne AR-15ice i AK-ovi?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Nedostatak PA ak47 i PA ar 15, posljedica je starih zakona koji su branili registraciju poluautomata koji nalikuju na automatsko oruzje.damirdj75 wrote:Da se zakon o oruzju ne mijenja svaki puta kad dođe nova vlada vjerojatno bi ih bilo. Već u idućem mogu vratiti na staro ili zabraniti potpuno poluautomate...AR15 fan wrote:I dobro, sad kad smo raspravili okvirne cijene sa sportskog i lovačkog stajališta...gdje su sve te silne AR-15ice i AK-ovi?
Drugi razlog, ovakve puske nisu popularne za lov.
U sportskom streljastvu za sad nema discipline za ove puske, kod nas. (sto je dijelom i posljedica starih zakona)
Sad kad se zakon promijenio, pojavit ce se adekvatne discipline. Ove godine donijet ce se i novi pravilnik HSS, koji ovo bude i korigirao. (mozda) Pravilnik je u izradi pri komisiji HSS.
A neovisno i o internom pravilniku o disciplinama HSS-a, kad se stvori dovoljan broj sportskih strijelaca, pojavit ce se i turniri za natjecanje ovim puskama. Plus, ni HSS nije jedini savez u HR. Vec i na ovom forumu se vidi da je porastao interes za ove puske, koje se nalaze u legalnoj maloprodaji.
Novi zakon je i tako donesen nedavno, pred oko godinu i pol dana, i treba malo vremena da se stvari postave na svoje mjesto.
Mislim da ipak glavna kocnica nije zakonski okvir, vec nedostatak civilnih strelista da se streljacki sportovi mogu normalno razvijati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

I nedostatak financija. Povoljnije se baviti klasicnim VK streljastvom PAPovkom i li M48...jolly wrote:Mislim da ipak glavna kocnica nije zakonski okvir, vec nedostatak civilnih strelista da se streljacki sportovi mogu normalno razvijati.
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je tocno.Mike_Torello wrote:I nedostatak financija. Povoljnije se baviti klasicnim VK streljastvom PAPovkom i li M48...jolly wrote:Mislim da ipak glavna kocnica nije zakonski okvir, vec nedostatak civilnih strelista da se streljacki sportovi mogu normalno razvijati.
Medjutim, ako se u novi pravilnik HSS-a koji je u izradi, uvedu druge opcije pusaka i kalibara, pomalo ce nove puske zamijeniti pap i m48, pod pritiskom rezultata i konkurentnosti. Po meni, novi pravilnik HSS za pusku, trebao bi biti prema uzoru na njihov pravilnik o pistolju i revolveru, koji daje poprilican izbor modela i mogucnost uobicjenih nekoliko kalibara.
Korak naprijed je da su krenuli u reviziju ovog pravilnika, ali sta ce biti, vidjet cemo, uskoro.
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

a koja je trenutno alternativa tome uopce? Hoce li sam "novi aparat" kostati cca 10.000kn... tko ce si to htjeti/moci priustiti? Bit ce kao sa long range streljastvom, oni bogatiji ce biti konkurentniji sto opremom, sto kolicinom treninga :Sjolly wrote:uvedu druge opcije pusaka i kalibara, pomalo ce nove puske zamijeniti pap i m48, pod pritiskom rezultata i konkurentnosti.
- jolly
- Cinker - bojna

Moze se i tako gledati. Medjutim za svaki sport, tehnicke pozadine, konkurentna oprema kosta. To je tako.Mike_Torello wrote:a koja je trenutno alternativa tome uopce? Hoce li sam "novi aparat" kostati cca 10.000kn... tko ce si to htjeti/moci priustiti? Bit ce kao sa long range streljastvom, oni bogatiji ce biti konkurentniji sto opremom, sto kolicinom treninga :Sjolly wrote:uvedu druge opcije pusaka i kalibara, pomalo ce nove puske zamijeniti pap i m48, pod pritiskom rezultata i konkurentnosti.
m48 je "jeftin" samo zato jer je polovan. Ako je toj puski ekvivalent trzisne vrijednosti karabin moderna zastava m70, ona u ducanu kosta nova oko 6.000 kn. Hipotetski, toliko bi mozda kostao novi m48 kad bi bio u proizvodnji? Kad bi se prodavale nove, razlika u cijeni bi se znacajno smanjila?
pap i m48 vise ne proizvode, oprema je zastarjela. Mislim da je proslo vrijeme i kad se municija dijelila na lopate badave. Ne moze se bazirati program rada natjecanja iskljucivo na zastarjelim modelima, i vecinom istrosenim. Za tehnicki sport mora postojati podrska industrije a za slucaj pap i m48, tog nema. Zato mislim da ove discipline u ovoj varijatni nisu dugorocno odrzive.
A jos kad se pocme kupovati fmj municija u ducanu, prica o ekonomicnosti brzo se trosi.
Ako gledamo pistolje za streljastvo, jedan sig 226 x six, ili sig p210 - 6 incha, to je opet cijena oko 3.000 eur po komadu u ducanu.
Dobri match pistolji, slabijeg branda ici ce pri cijeni od oko 1800 - 2000 eur komad.
To je neki prosjecni cjenik.
Dakle, nije moderna VK puska bez optike, tako veliki izuzetak, po pitanju investicije u streljastvo.
Od ekonomske varijante, za sad je jedino MK puska ostaje, kao i zracna puska. Crni barut nije nepristupacan, premda ima tuniranih komada oruzja u vecom nivou cijene.
Turn better into best!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

Ne kazem da takvih stvari nema, ali ovakav opis bih vise stavio u rijedju pojavu, nego u opcu situaciju.jolly wrote:dundoivica wrote:ev sad iz moje perspektive bio bi ja lovac rado ali upravo to tu kod nas u pakracu ili lipiku prvo skupa je upisnina u lovačkim društvima drugo dve godine biti potrčko i onda te hebu za sve aj ovo aj ono al baš te maltretiraju kao idiota onda nakon lova te guze da sam trančiraš 5 svinja ili jelena nebitno kolko god i šta god se odsteijelilo taj dan dok ostali jedu i piju. e sad neznam kak drugdje al sam čuo i priče da se i u lov ide dibrano pod čokom tu kod nas a to mi se nesviđa pa da još moram pucat u nekog da bi izvuko živu glavu. i još jedna stvar ovdje u društvima se toliko spletkari da ima ljudi koji su izašli iz društava jel bi poludili. i kod nas vrijedi ona da su lovci največi krivolovci. bio slučaj di su išli u krivolov pa meso prodavali nekim skupim restoranima po zg-u dok im nisu poslali atj lučko da ih čeka u šumarku i pohvatali ih jel je jedan od njih pao u krivolovu pa propjevao da spasi svoju guzicu. a ak nisi u nekom klanu nemoš doč do mesa tipa imaš krizmu krstitke ili tak nest pa ti treba za gulaš a određeni cjele godine skupljaju i zamrzavaju za kolinja pa prodaju suhomesnate proizvode. i razvili biznise. i onda ti to zgadi se sve.
Medjutim, ne moras ad hoc odbaciti lov samo tako. Ja bih preporucio da polozis lovacki ispit. Pa onda dalje, korak po korak.
ma nesmatram naravno frend u požegi 50 km dalje ima super iskustva. planiram za pocetak kad budem pri parama polozit lovacki i hls clanarina 150kn god. a jednom ako uspijem financijski i vremenski izdržat onda i u društvo.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

ljudi pomozite molim vas mjenjam yugo tt za pumperucu i lik hoce orginal drške a ja imam ručni rad drvene na njemu jel ima ko originalne za prodat za neke male novce jer sam i ovak nategnut sa parama ili cak mjenjat za ove drvene moje. hvaa
- jolly
- Cinker - bojna

Nazovi lokalne puskarske radione, i bit ce kod puskara uz malo srece.
Turn better into best!
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

ma imam orginalne ja al bez mehanizma za montiranje jer je na ručnom radu drvenima a puškar 70 km udaljen a žena u krevetu od artritisa pokočena i dvoje male djece trči po kuči i nemogu nikako otič kod puškara a to je njem 15 min posla. sranje zlo i naopako.
Jedna informacija ako nekoga zanima.
Za oružje sa rubnim paljenjem ne postoji zakonsko ograničenje spremnika tako da je moguće nabaviti MK poluautomatsku pušku u izgledu AR15 ili AK47 bez ograničenja spremnika.
Zakonsko ograničenje kapaciteta spremnika na 10 komada kod dugocijevnog oružja ili na 20 kod kratkocijevnog se odnosi samo na oružje sa središnjom udarnom iglom.
Za oružje sa rubnim paljenjem ne postoji zakonsko ograničenje spremnika tako da je moguće nabaviti MK poluautomatsku pušku u izgledu AR15 ili AK47 bez ograničenja spremnika.
Zakonsko ograničenje kapaciteta spremnika na 10 komada kod dugocijevnog oružja ili na 20 kod kratkocijevnog se odnosi samo na oružje sa središnjom udarnom iglom.
- jolly
- Cinker - bojna

Molim te daj neki izvor informacija.sbullet wrote:Jedna informacija ako nekoga zanima.
Clanak zakona, ili neke sluzbene upute.
Turn better into best!
(1) Oružje kategorije A – zabranjeno vatreno oružje:
1. eksplozivni vojni projektili i bacači
2. automatsko vatreno oružje
3. skriveno ili prikriveno oružje
4. streljivo s pancirnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo
5. streljivo za pištolje i revolvere koje ima ekspanzijski učinak te projektili za takvo streljivo, osim streljiva za lov ili sportsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga
6. automatsko vatreno oružje koje je prepravljeno u poluautomatsko vatreno oružje
7. bilo koje od sljedećeg poluautomatskog vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom:
a) kratko vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 21 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja dio tog vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja
b) dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja
8. poluautomatsko dugo vatreno oružje (npr. vatreno oružje izvorno namijenjeno ispaljivanju s ramena) koje se može smanjiti na dužinu manju od 60 cm, a da ne izgubi svoju funkciju, i to sklopivim ili teleskopskim nastavkom ili nastavkom koji se može ukloniti bez upotrebe alata
(2) Oružje kategorije B – vatreno oružje za koje je potrebno odobrenje:
1. repetirajuće kratko vatreno oružje
2. jednostrijelno kratkocijevno vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom
3. jednostrijelno kratkocijevno vatreno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm
4. poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje kod kojeg spremnik i ležište naboja zajedno primaju više od tri naboja, u slučaju vatrenog oružja s rubnim paljenjem, odnosno više od tri ali manje od 12 naboja, u slučaju vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom
5. poluautomatsko kratkocijevno vatreno oružje, osim onog navedenog u stavku 1. točki 7. podtočki a) ovoga članka
6. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje navedeno u stavku 1. točki 7. podtočki b) ovoga članka kod kojeg spremnik i ležište naboja ne mogu zajedno primiti više od tri naboja, pri čemu se spremnik može odvojiti odnosno nije sigurno da se uobičajenim alatom ne može prepraviti u oružje kod kojeg spremnik i ležište naboja zajedno primaju više od tri naboja
7. repetirajuće i poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 cm
8. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu koje je slično oružju s automatskim mehanizmom, osim onog navedenog u stavku 1. točkama 6., 7. ili 8. ovoga članka
Iz svega ovoga izlazi da oružje sa rubnim paljenjem nema ograničenja spremnika. Osim u slučaju lovačkog poluautomatkih pušaka, ašto je regulirano Zakonom o lovstvu.
1. eksplozivni vojni projektili i bacači
2. automatsko vatreno oružje
3. skriveno ili prikriveno oružje
4. streljivo s pancirnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo
5. streljivo za pištolje i revolvere koje ima ekspanzijski učinak te projektili za takvo streljivo, osim streljiva za lov ili sportsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga
6. automatsko vatreno oružje koje je prepravljeno u poluautomatsko vatreno oružje
7. bilo koje od sljedećeg poluautomatskog vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom:
a) kratko vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 21 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja dio tog vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja
b) dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja
8. poluautomatsko dugo vatreno oružje (npr. vatreno oružje izvorno namijenjeno ispaljivanju s ramena) koje se može smanjiti na dužinu manju od 60 cm, a da ne izgubi svoju funkciju, i to sklopivim ili teleskopskim nastavkom ili nastavkom koji se može ukloniti bez upotrebe alata
(2) Oružje kategorije B – vatreno oružje za koje je potrebno odobrenje:
1. repetirajuće kratko vatreno oružje
2. jednostrijelno kratkocijevno vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom
3. jednostrijelno kratkocijevno vatreno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm
4. poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje kod kojeg spremnik i ležište naboja zajedno primaju više od tri naboja, u slučaju vatrenog oružja s rubnim paljenjem, odnosno više od tri ali manje od 12 naboja, u slučaju vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom
5. poluautomatsko kratkocijevno vatreno oružje, osim onog navedenog u stavku 1. točki 7. podtočki a) ovoga članka
6. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje navedeno u stavku 1. točki 7. podtočki b) ovoga članka kod kojeg spremnik i ležište naboja ne mogu zajedno primiti više od tri naboja, pri čemu se spremnik može odvojiti odnosno nije sigurno da se uobičajenim alatom ne može prepraviti u oružje kod kojeg spremnik i ležište naboja zajedno primaju više od tri naboja
7. repetirajuće i poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 cm
8. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu koje je slično oružju s automatskim mehanizmom, osim onog navedenog u stavku 1. točkama 6., 7. ili 8. ovoga članka
Iz svega ovoga izlazi da oružje sa rubnim paljenjem nema ograničenja spremnika. Osim u slučaju lovačkog poluautomatkih pušaka, ašto je regulirano Zakonom o lovstvu.
- jolly
- Cinker - bojna

Da, to ZVUCI kao tocna informacija.Mirok wrote:Kako kaže kolega ranije,to je točna informacija.
Sad bi trebalo vidjeti da li je neko uspio registrirati PA pusku u 22lr, u vecem kapacitetu spremnika.
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

znam ja jednu PA .22lr koja ima underbarrel spremnik (Winchester 290) sa 15kom, regana na lovackijolly wrote:Da, to ZVUCI kao tocna informacija.Mirok wrote:Kako kaže kolega ranije,to je točna informacija.
Sad bi trebalo vidjeti da li je neko uspio registrirati PA pusku u 22lr, u vecem kapacitetu spremnika.