Koji karabin kupiti za male novce

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Re: Koji karabin kupiti za male novce

Post by Mirok » 29 Jun 2023, 12:41

svabo13 wrote:
dumcykar wrote:A recite mi jel ima itko iskustva sa puskom Bergara B14 u kalibru .30-06 ili .308. I jel netko ima iskustva u klibru .270win

Kupio prije 3 god. Bergara b14 u cal. 308 win. Vrijedi svaku kunu.
Okidač savršenstvo. Kupljena u slo sa optikom delta 3-12×56 montažom i šinom i sve plaćeno 1050 eura. Kod nas bila samo puška 1150 eur. Toliko o našim trgovcima. Municija hornady sst 150 greina i na 100 m ide sve u 5 kn.
To je nova puška na koju su stavili optiku,ili je komisiona prodaja ?

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 26 Jul 2023, 22:21

Ata arms u 308 win definitivno najbolja puška za cijenu ispod 1000 eur.
I sam sam bio dosta skeptičan Turci i centerfire puška itd ali kad sam ju probao moram priznati da sam ostavio sve predrasude.
Precizna solidno napravljena i za te novce da traje 3 godine već se isplatila .
https://www.youtube.com/watch?v=k26lhAudiig

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 27 Jul 2023, 05:58

Postavlja se pitanje, koja puska za manje od 1000 eura nije precizna, ili uopce nece puknut, ili je nesigurna?

A tako nesto ce vrlo tesko neko naci na trzistu, nakon svih testiranja i provjera kvalitete proizvodjaca.

Imali smo temu na forumu koje novo oruzje danas ne valja, pa nismo dosli do zakljucka, usprkos pojavi jeftinijih pusaka, novih materijala aluminija, plastike itd.

Kod ovakvih ocjena kvalitete prema cijeni, po meni, treba reci:

okidac je takav i takav. (jedostepeni, dvostepeni sa ubrzicom ili bez)
Kocnica je ovakva. (dvostepena, trostepena, spanung, koci okidac, koci iglu id)
spremnik je toliki i takvog kapaciteta. (dvoredni, jednodjelni, metalni, plasticni, skidaujci, fiksni, i, manji, veci)
priprema za montazu je takva i takva (rupe za vide, lastin rep, ugradjena sina, bez icega, priprema za nosace proizvodjaca)
Ima ili nema mehanicke nisane.
itd, itd
na taj nacin zainteresirani kupac zna sto dobija.

Jer kad proizvodjac poskida sa gotovog proizvoda sve "sto ne treba" i dalje ostaje funkcionalna baza puske, koja je jeftinija u maloprodaji, a na kupcu je kasnije da sve dotjera - to jest da investira u pusku da bi mu bila funkcionlana prema vlastitoj potrebi. Osim dodatne opreme, ovo cesto ukljucuje i puskarski rad i radne sate.

Prvo i osnovno mi svi hocemo "precizno", ovo je relativno jeftina kvaliteta. Ovo zadovljavjaju skoro svi proizvodjaci, cak ne znak koja puska iz ducana dansa nije precizna, barem 1 moa ili malo vise.
To se postize: Uplivana cijev (kundak sa sirokim toelrancijama, cijev napravljena kovanjem po visokom tehnoloskom standardu. Ovo zadovoljava lovacku preciznost, i cak vjerojatno ima duzi vijek trajanja.

Sve drugo su pitanja.

Jedna javna indikacija kvalitete i omjera cijene, moze biti safety recall pojedinog proizvodjaca. Ne sjecam se safety recalla neke od pusaka u visem cjenovnom rangu, ali se sjecim pojedinih budget pusaka. (okidac remington 700, ili nova cz 600, itd)

Druga indikacija moze biti test vremena, da prodje neko vrijeme od pojave puske na trzistu.
S jedne strane, ako nesto nije kako treba korisnici ce se buniti, pa ce se nesto cuti.
S druge strane u prvih nekoliko sezona proizvodnje, tvornica izgladi i dotjera prvotne eventualne greske.

Poanta jest, svaki proizvod mora biti profitabilan, a ako je nesto jeftinije od prosjeka, pitanje je koje su funkcije uskracene da bi se dobio profitabilan proizvod.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 28 Jul 2023, 22:25

Na ovoj pušci nije ništa uskraćeno dobiješ picatiny montažu, cijev je puno deblja i bolja nego na drugim puškama
i okidanje je solidno tj. netrebaš ništa šarafiti i dotjerivati da zadovolji sve lovačke potrebe i neki entry level
natjecanja jer na 300m slaže grupu kakve bi se i puno razvikanije marke posramile.
650 -800 eura mislim da je trenutno najbolji odnos cijene i kvalitete nije Tikka ali je pola novaca i to treba gledati u tom kontekstu.
Definitivno bolji izbor od Bergare.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 29 Jul 2023, 04:42

Dobro zvuci! :A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply