Invazija Ukrajine

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Invazija Ukrajine

Post by IB43 » 30 Jul 2022, 13:48

Recesija je jako ubrzala sa koronom i lockdown politikom. A prisutna je još od ranih 2000ih. Temelj je samouništenje preseljenjem industrije u regije sa jeftinijom radnom snagom i nižim porezima.
Sankcije Rusiji su je samo još malo ubrzale, ali nikako nisu uzrok i jedini faktor.
Porast cijena i inflacija je prisutna puno prije ruske invazije na Ukrajinu, a i prije korone.

Što se tiče stanja online tržišta, to je do kupaca i što su sebi uvrtili u glavu.

Što se tiče carinjenja, najbolje pitati na carini.
Još jednom, niti će se Rusija odreći zarade na EU tržištu, niti će se EU odreći jeftine robe i sirovina. Nema se tu što čuditi, stvarnost je okrutna.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 30 Jul 2022, 14:21

Ariel wrote:Ono što primjećujem je novo širenje ponude fine opreme. Razni NV i termalni uređaju, IR laseri, daljinomjeri, balistički kompjuteri. Sve to odjednom postaje dobavljivo na crnom trižtu u EU. Facebook je pun tih oglasa.
Ne razumijem crno tržište. Sve nabrojeno je legalna lovačka oprema dostupna po trgovinama.
Inače, tek od 2019te je iznimno dopuštena noćna optika u lovu. Možda od tu povećani interes, kao i dolazak na tržište jeftinijih Pard NV00x optika.
Noćne optike su znale koštati i po nekoliko desetaka tisuća kuna.

A kome treba balistički kompjuter, u to niti ulazim. Ja se amaterski bavim balistikom i nemam ga (niti znam što bi točno bio).
Pokraj toliko besplatnih i alata od 100-200Kn, kupovati kompjuter. :-/

Dobro sam napisao. Sve je do kupca i onoga što je sebi uvrtio u glavu.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Jul 2022, 14:55

NV koji se može naći u trgovini i vojni NV su kao Golf i Tesla. Cijenom i performansama.

Ovo na crnom tržištu nikad nije bilo na prodaju legalno u EU. PVS-31, AN/PEQ-15, LA5, Wilcox RAPTAR i RAID. Proučite malo što je to, koji kurčevi lovci?

To se ne može kupiti ni u SAD, osim eventualno civilne (okljaštrene) verzije. Onaj tko to proprodaje i izvozi iz SAD riskira godine u zavrotu (ITAR/EAR). A sad se može bez puno muke nabaviti u EU ilegalno, tko ima novaca. Što mislite odakle dolaze ti uređaji?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 30 Jul 2022, 15:07

Sve je to dostupno u civilnim verzijama i više od nabrojanoga. Mislim da je u pitanju više nepoznavanje lovačke opreme, kao i kvalitete te opreme.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Jul 2022, 15:12

Ozbiljno? Pa koji su to ekvivalenti među lovačkom opremom PVS-31WP, Wilcox RAPTAR i L3 LA-5?

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 30 Jul 2022, 15:14

Lako za daljinomjere i noćne vizire. Prodaju se i Javelin raketice za 30000.
Najjednostavnije je objaviti da je cijela pošiljka uništena pri dolasku a u stvarnosti...

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Jul 2022, 15:16

Image

Evo oglasa, da bude jasnije o čemu se radi. Gorim od želje da me netko pouči o ekvivalentima među lovačkom opremom.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 30 Jul 2022, 15:26

Ariel wrote:Ozbiljno? Pa koji su to ekvivalenti među lovačkom opremom PVS-31WP, Wilcox RAPTAR i L3 LA-5?
Primjer. Ovaj nije ni toliko skup
https://www.atncorp.com/ballistic-calculator

Smart rifle scope je kategorija.

Inače, lovački ciljnici su state of art, kako stakla, tako i premaza. Vojni su jeftinije robusne verzije. Streljački su state of art mehanike.

Najbolji balistički kalkulator je civilni. Applied ballistics.
I koliko vidim ugrađiva ga i vojska. Nije zato vojni, i dalje je civilni.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Jul 2022, 15:29

Glupi Amerikanci. Umjesto da im L3 i Wilcox naplaćuju bijesne pare, mogao im je ATN proizvesti sve to. Valjda su L3 i ekipa lowest bidder, nema drugog objašenja :).

Ma idi u pičku materinu ti i tvoj ATN tablet.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 30 Jul 2022, 15:29

Ariel wrote:Image

Evo oglasa, da bude jasnije o čemu se radi. Gorim od želje da me netko pouči o ekvivalentima među lovačkom opremom.
OK. Ovo jest crno tržište i vojna oprema za koju ne postoji civilna namjena, time ni alternativa.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 30 Jul 2022, 15:30

Ariel wrote:Glupi Amerikanci. Umjesto da im L3 i Wilcox naplaćuju bijesne pare, mogao im je ATN proizvesti sve to. Valjda su L3 i ekipa lowest bidder, nema drugog objašenja :).

Zašto je vojno skuplje?

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 30 Jul 2022, 23:02

https://hrvatski-glasnik.com/2022/07/29 ... lb8Kxi8j00

"Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da su odgovorne za napad na Olenivku, zatvor s ukrajinskim ratnim zarobljenicima koji se nalazi na proruskom separatističkom teritoriju.
Moskva je procijenila da je u napadu poginulo 40 ljudi."

Ako su Rusi zarobili vojnike pukovnije Azov, ako su ih čuvali na lokaciji dogovorenoj sa Ukrajinom, ako su od njih očekuvali izvući puno delikatnih informacija,
ako su ih na kraju planirali koristiti kao pulugu u pregovorima i eventualnoj razmjeni ratnih zarobljenika, zašto bi ih sada bez veze poubijali ???
Odnosno, ruku na srce, kome je bilo više u interesutu da njih više nema, Ukrajini ili Rusiji ??? Eto bar sada se lako da zaključiti ko je njih ustvari pobio.
Pustimo sada to što kažu jedni, a što kažu drugi, samo malo logike i zdravog razuma.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 31 Jul 2022, 12:17

IB43 wrote:...Još jednom, niti će se Rusija odreći zarade na EU tržištu, niti će se EU odreći jeftine robe i sirovina. Nema se tu što čuditi, stvarnost je okrutna.
Ne mogu shvatiti iz kojeg razloga se ulaze toliko love, energije i vremena za obmanu debilnog stanovnista u EU, prije sam sumnjao ali sada sam siguran da je vecina EU stanovnistva glupa kao kur*c i ne vidi dalje od nosa. Na zalost taj virus se nakon 90-h sustavno siri i kod nas od katastrfalnog obrazovanja , zatupljivanja preko crkve, i cenzure nepodobnih medija prije a pogotovu za vrijeme plandemije..

Da li netko stvarno misli kako je Rusija uskracena za bilo sto osim nekih "modnih i luksuznih dodataka" siroke potrosnje ? Sve dolazi isto kao i prije samo sto sada ima vecu cjenu i odabrana ekipa vrti dobre pare ??? Nesposobna EU komisija ce napraviti apsulutno sve da opravda svoje postojanje ali se nitko ne pita na ciji racun? Tko su ti ljudi, izabrani su medjusobno i kroje nam pravdu kako im se digne ona stvar a raja i dalje bleji ..... Da ne spominjem globalno zatopljenje i zelenu tranzicju , dvije prevare stoljeca na kojima se vrte milijarde !!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 31 Jul 2022, 12:30

lex-lutor wrote:Da ne spominjem globalno zatopljenje i zelenu tranzicju , dvije prevare stoljeca na kojima se vrte milijarde !!
Lex zaboravio si nabrojati ko je ubio Kennedyija, zonu 51, Rooswell incident, i let na mjesec, da li se desio?
Pa sta te ja neuki, moram podsjecati o osnovama takvih stvari? :D
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 31 Jul 2022, 17:33

jolly wrote:
lex-lutor wrote:Da ne spominjem globalno zatopljenje i zelenu tranzicju , dvije prevare stoljeca na kojima se vrte milijarde !!
Lex zaboravio si nabrojati ko je ubio Kennedyija, zonu 51, Rooswell incident, i let na mjesec, da li se desio?
Pa sta te ja neuki, moram podsjecati o osnovama takvih stvari? :D
Svidja mi se tvoj smisao za humor :-) !! ( ali ja se uopce ne salim )

Americki PR me nikada nije previse zanimao, letovi na mjesec se prestali nakon sto su i asto-amateri dobili mogucnost da prate takve podhvate neovisno od vladinih agencija, sa danasnjom tehnologijom bi "weekend" izleti ne Mjesec trebali biti nesto normalno! Da ili Ne ?
Nemoguće je Nemoguće

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 31 Jul 2022, 18:15

Ne.
μολὼν λαβέ

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 Jul 2022, 18:54

lex-lutor wrote:
jolly wrote:
lex-lutor wrote:sa danasnjom tehnologijom bi "weekend" izleti ne Mjesec trebali biti nesto normalno! Da ili Ne ?
Ja preferiram izlete u vukojebinu bogatu atmosferskim kisikom, i krcatu raznim zivotinjama, cim vece biomase, tako da me za sad Mars i mjesec ne privlace.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 Aug 2022, 09:59

Brat bratu kit je bijesan ali i tijesan.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 01 Aug 2022, 12:07

IB43 wrote:
Ariel wrote:Glupi Amerikanci. Umjesto da im L3 i Wilcox naplaćuju bijesne pare, mogao im je ATN proizvesti sve to. Valjda su L3 i ekipa lowest bidder, nema drugog objašenja :).

Zašto je vojno skuplje?
Nema odgovora pa ću ja.
Radi specifikacija koje traži američka vojska. Npr. Elektronička oprema mora izdržati elektromagnetski impuls nuklearne eksplozije i sl.
Sve je to proizvođaču dodatni trošak i to veliki jer zahtijeva testiranja. A broj primjeraka koji može prodati je ograničen radi izvozne politike. Rezultat je perverzna cijena nečega što vrijedi 10x manje. I ima debata USA kongresu da li je takva nabava opravdana ili ne.

Može se naći primjer aparata za kavu ugrađenog u nekoliko aviona. Plaćen je 2500 USD, a stvarna vrijednost je 100ak USD. Vojska je zahtijevala da se dijelovi ne odvajaju ni pri 60G (sila rušenja). Od tu tolika cijena.
Osim specifikacija tu su i ugovori o podršci i obuci, ne prodavanju dalje itd. itd. Sve to podiže cijenu.

ATN je jedan od dobavljača USA vojske i masno im naplaćuje.
https://www.atncorp.com/military-le-optics
Ali uz vojnu opremu, prave i civilne verzije, daleko jeftinije i sa više opcija. Ali ne mogu izdržati nuklearnu eksploziju i 60G. Pa kome je to bitno ima istu stvar koja to može, ali za 10x više novaca.

Uređaj koji sam stavio nije tablet. U pitanju je digitalni ciljnik, izvoz je ograničen i kontroliran. A link opisiva što može i kako to izgleda.
Može se kupiti kod nas. Kome ovakvo nešto treba
http://strijelac-devet.hr/proizvod/atn- ... pro-3-14x/

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Aug 2022, 12:24

Ista logika je kod mene i nabavke opreme za offshore.
Kupim chain block u bauhusu za sebe, platim ga 100 kn.
Narucim isti takav, sa type apppval cert, isti SWL, kosta 1500 USD.
Isto je za gambete, sajle, alate, sa certifikatom a tek elektro alati, koji imaju Ex proof certificate, trodupla cijena.
Tehnicki Standard i ekonomija, sve je jasno.
Turn better into best!

Post Reply