Cold Steel SRK Compact
Cold Steel SRK Compact
Novi dodatak u arsenalu. Clip point oštrica, full tang konstrukcija, SK-5 čelik. Korice od tvrdog polimera. Dužina oštrice 130 mm, debljina 4 mm. Težina samog noža 145 grama. Vrlo oštar, skoro kao žilet. Može ispunjavati terenske zadatke, ma da mi se čini da bi konstrukcijom bio pogodan za deranje kože sa ulova. Cijena s dostavom iz Finske 500 kn.
Re: Cold Steel SRK Compact
Pošto već imam Master Hantera od carbon 5 čelika starog više od 25 godina a koji je prošao više nego sito i rešeto velika je šansa da uzmem i SRK . Toliko oštrice je dovoljno za sve osim možda za igrarije prilikom kampiranja i da glumi mačetu . Više za lov ni ne treba , to je u vrh glave dužina .
https://www.lamnia.com/hr/p/17394/nozev ... 5%BE-49lckTrapavi wrote:Pošto već imam Master Hantera od carbon 5 čelika starog više od 25 godina a koji je prošao više nego sito i rešeto velika je šansa da uzmem i SRK . Toliko oštrice je dovoljno za sve osim možda za igrarije prilikom kampiranja i da glumi mačetu . Više za lov ni ne treba , to je u vrh glave dužina .
Vidi vidi cijene, malo skuplji nego moj Compact, no meni treba lakša i kraća oštrica od full size verzije.
Ima li kod njih kompakt verzija , ovi su malo predugi i više podsjećaju na vojni nož ?AR15 fan wrote:https://www.lamnia.com/hr/p/17394/nozev ... 5%BE-49lckTrapavi wrote:Pošto već imam Master Hantera od carbon 5 čelika starog više od 25 godina a koji je prošao više nego sito i rešeto velika je šansa da uzmem i SRK . Toliko oštrice je dovoljno za sve osim možda za igrarije prilikom kampiranja i da glumi mačetu . Više za lov ni ne treba , to je u vrh glave dužina .
Vidi vidi cijene, malo skuplji nego moj Compact, no meni treba lakša i kraća oštrica od full size verzije.
Piše da ima i compact, ali nije na stanju. 431 kn. Dolazak 09.09.2020. Tako piše.
Inače krasan nož, ja sam isto gledao tako nešto, za all round upotrebu u ruksaku nek stoji. Ima tko kakvu bolju alternativu u tom cjenovnom rangu, nisam na ti s noževima pa su preporuke dobrodošle. Hvala.
Inače krasan nož, ja sam isto gledao tako nešto, za all round upotrebu u ruksaku nek stoji. Ima tko kakvu bolju alternativu u tom cjenovnom rangu, nisam na ti s noževima pa su preporuke dobrodošle. Hvala.
Put your money where your mouth is.
Ovako ako je ovaj a trebao bi biti od carbon 5 čelika (tako su taj čelik zvali samo oni u Cold stilu) onda je nož odličan . U biti radi se o nožu iz visoko ugljičnog čelika kakvoga se da naći za izradu noža . Jasno da takvi noževi rđaju ukoliko nemaju ovaj tamni premaz, no moj ima patinu više od 25 godina i ručka jedva da se više raspoznaje ali nož radi i te kako svoj posao . Za onog ko ne voli glancat i polirat noš i kome ne služi za pokazivanje u vetrini nož za svaku preporuku .timmy75 wrote:Piše da ima i compact, ali nije na stanju. 431 kn. Dolazak 09.09.2020. Tako piše.
Za držati u ruksaku su i oni glockovitimmy75 wrote:Piše da ima i compact, ali nije na stanju. 431 kn. Dolazak 09.09.2020. Tako piše.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

za nositi u ruksaku ako postoji sansa da se izgubi a da se ne place za njim jako, onda Mora Companion... ispod 100kn, a radi sve osim cijepanja drva...
Kupio sam si jednog za u kutiju za alat... za te novce, nek se nađe
Kupio sam si jednog za u kutiju za alat... za te novce, nek se nađe
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Mora su fenomanalni moževi, imam ih.. pa ne znam koliko ali vjerovatno desetak po ladicama, torbama i pretincima.
Ovaj SRK Compact djeluje zanimljivo, nadam se da je bolje napravljen od velikog brata koji je stvarno beskoristan nož.
Ovaj SRK Compact djeluje zanimljivo, nadam se da je bolje napravljen od velikog brata koji je stvarno beskoristan nož.
Ne mogu se složiti da je SRK beskoristan nož. On ispunjava specifičnu ulogu i nastoji biti nož za sve. OK to možda nije najbolja stvar, no ima ga u više vrsta čelika i cijenom onaj najkvalitetniji bude više od tri puta skuplji. Compact sam po sebi meni odgovara zbog svoje relativno solidne duljine oštrice a vrlo je lagan...nemam osjećaj kao da je u ruci nego da je dio ruke. Test rezanja papira 10 od 10, reže ga kao da je žilet. Da naravno, pošto je visoko ugljični čelik hrđati će, no moj djelokrug odnosno područja kretanja nisu visoke vlažnosti niti će biti izložen soli. Za takvo podneblje bi uzeo nešto od laminiranog čelika gdje je tvrdoća iznimna a drži oštricu kako se spada i za rezanje i za cjepanje.
Tako da u tome slučaju moj izbor bi bio Recon Tanto u VG-10 San Mai III verziji.
https://www.lamnia.com/hr/p/35201/nozev ... C5%BE-35am
Tako da u tome slučaju moj izbor bi bio Recon Tanto u VG-10 San Mai III verziji.
https://www.lamnia.com/hr/p/35201/nozev ... C5%BE-35am
Mora je uvjek ali baš uvjek u rusaku kao drugi nož i ko što kolege kažu prva su liga . Što možeš za to kupiti ? eventualno 2 kutije cigara . Dakle ona je naoštrena da brije i kad zatreba pripomoći tu je , bilo za slaninu bilo pomoći pri obradi divljači . Isto ih iman jedno 5-6 ne znam sigurno ni sam . Većina ih je karbonci jer to volim i nož bez patine koda nije nož po mom načinu razmišljanja.
SRK je dizajnom naoštreni pajser i rezne osobine su mu nikakve nebitno o čeliku a kvaliteta izrade je... pa, u pravilu ispod coatinga kod prelaska s ricassa na fazetu skoro svaki ima duboke pukotine od kaljenja. Skidao sam ih i do "scandi" grinda znači da gotovo nemaju sekundarac i na nekima su te pokotine još bile poznate. Doduše svi su bili karbonci, Carbon V ili SK5. Drška se noktom zareže, ugodna je i topla no nikako trajna.
Meni je njegov formfactor odličan, da se razumijemo. Dizajn spartanski privlačan, drška ugodna, plastične futrole su im odlične no predebel je za to što je i fazeta je brušena plitko a prelaz sa primarnog na sekundarni rub je daleko predebel, oko 1mm. Zadnji nož koji mi je radio Danijel (Malanika Knives) imao je prijelaz 0.2mm i to doslovno klizi kroz bilo što što pokušaš prerezati.
Slična je stvar s Morama, odlični su noževi i imam ih mnogo no rezne osobine su im nikakve jer je fazeta izrazito plitka i pod velikim kutem. Uzmeš komad parketa, zarežeš jednu stranu svom snagom pod 45* u dubinu sa nekoliko noževa i vidiš gdje si. Uzmeš glavicu luka i ako ju uspiješ narezati bez da se raspadne onda imaš OK nož.
Meni je njegov formfactor odličan, da se razumijemo. Dizajn spartanski privlačan, drška ugodna, plastične futrole su im odlične no predebel je za to što je i fazeta je brušena plitko a prelaz sa primarnog na sekundarni rub je daleko predebel, oko 1mm. Zadnji nož koji mi je radio Danijel (Malanika Knives) imao je prijelaz 0.2mm i to doslovno klizi kroz bilo što što pokušaš prerezati.
Slična je stvar s Morama, odlični su noževi i imam ih mnogo no rezne osobine su im nikakve jer je fazeta izrazito plitka i pod velikim kutem. Uzmeš komad parketa, zarežeš jednu stranu svom snagom pod 45* u dubinu sa nekoliko noževa i vidiš gdje si. Uzmeš glavicu luka i ako ju uspiješ narezati bez da se raspadne onda imaš OK nož.
Nisam baš perfekcionista što se noževa tiče , no morom 2 janjeta zakoljem i obradim . Isto tako srndaća oderem sa njom ko ništa , a što mi drugo i treba ne može se očekivat od noža ispod 100kn ništa više.
Može SRK biti po tebi naoštreni pajser, za moju namjenu je daleko adekvatniji od onog komada gvožđa koje sam imao do sada. A uostalom da ne valja ne bi već desetljećima bio službeni dio opreme koja se duži u Navy SEAL-sima za BUDS... bez kojega ako se ne prođe ne postaneš SEAL...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

to ne znaci da je nuzno najbolji... to znaci samo da je njihova ponuda bila najpovoljnija i da su imali najjaci lobi u odjelu nabave americke mornariceAR15 fan wrote:A uostalom da ne valja ne bi već desetljećima bio službeni dio opreme koja se duži u Navy SEAL-sima za BUDS... bez kojega ako se ne prođe ne postaneš SEAL...
Koristio sam ga, preradio sam ih više komada... naoštreni pajser i ništa više, meni osobno. Ne kažem da to vrijedi i za compact verziju jer ju nisam vidio, nadam se da ne jer mi izgleda zanimljivo.
Murphijev zakon rata br.20: Never forget that your equipment is made by the lowest bidder.
Murphijev zakon rata br.20: Never forget that your equipment is made by the lowest bidder.
Ajd dobro ni meni nije SRK lijep ali koja je namjena toga noža i za namjenu kojoj je namjenjen što mu fali . Pa to je nož borbenih jedinica koje ne zanima jeli pajser nego da li obavlja posao ili ne. Naravno da je sistem nabave podložan kojekakvim trikovima , korupciji i ko zna čemu ali ipak održao se podugo.Mraz wrote:Koristio sam ga, preradio sam ih više komada... naoštreni pajser i ništa više, meni osobno. Ne kažem da to vrijedi i za compact verziju jer ju nisam vidio, nadam se da ne jer mi izgleda zanimljivo.
Navy Seals službeni nož je dugi niz godina bio Ontario MKIII, toliko o kvaliteti "službene" opreme.
No ajd, ako je SRK drugima dobar i meni je. Zaradio sam koju kunu na preradama, neću se žaliti.
No ajd, ako je SRK drugima dobar i meni je. Zaradio sam koju kunu na preradama, neću se žaliti.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

upravo to.Mraz wrote:Murphijev zakon rata br.20: Never forget that your equipment is made by the lowest bidder.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

meni je zapravo estetski bas vrlo privlacan, forma, oblik, sve. Ne bih imao nista protiv jednog u kolekciji ako mi ga netko pokloniTrapavi wrote:Ajd dobro ni meni nije SRK lijep ali koja je namjena toga noža i za namjenu kojoj je namjenjen što mu fali.