M76 - PROIZVDNJA, MADE IN USA (OHIO)
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
M76 - PROIZVDNJA, MADE IN USA (OHIO)
Slucajno naletih... nevjerojatno. Proizvode m76, cak i u 30-06.
http://assaultweaponsofohio.net/products/
http://assaultweaponsofohio.net/products/
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Re: M76 - PROIZVDNJA, MADE IN USA (OHIO)
Dosta dugo ih rade. Pročitao sam da kad su ih počeli uvoziti u Ameriku s naših prostora je ATF vidio onu foru s kočnicom. pa su uvoznici imali opcije ili pušku prodavati u dijelovima (sve osim glave i kočnice) ili raditi kompletno nove glave pa ih onda slagati i prodavati. Prodavale su se svakako, ali češće se naleti na parts kit, koji si građani kod njih legalno mogu složiti da bude funkcionalan. Naravno, kod njih je interes za "com-bloc" oružjem ogroman, tako da me ne ćudi da je netko odlučio kapitalizirati tu ideju, prodat originalnu pušku s američkom glavom, bez da se "average Joe" mora zaj*bavat dok to složi, a i manji je rizik od nezgoda.
Ovo mi se čini fora, da M76 mogu imati u raznim kalibrima, makar su stavili samo dva na stranicu, možda dodaju još kojeg...
Ovo mi se čini fora, da M76 mogu imati u raznim kalibrima, makar su stavili samo dva na stranicu, možda dodaju još kojeg...
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

Postoji 6.5 Grendel... 2/3 dijelova ili skoro toliko je preuzeto sa M76 parts kita i prepravito u Grendela...jako dobra i precizna puškica.
- jolly
- Cinker - bojna

6.5 grendela sad pocinju uvoditi u srbijansku vojsku.
Ovo po meni implicira i da ce ovo mozda biti zanimljiv kalibar za streljastvo, uz dobavljivu municiju u ducanima.
Ovo po meni implicira i da ce ovo mozda biti zanimljiv kalibar za streljastvo, uz dobavljivu municiju u ducanima.
Turn better into best!
Iskreno, Rebec je jedan od ili najveći dućan u Sloveniji. On u ponudi recimo ne drži uopće 6.5 Grendel. Kod nas možda lovstvo je u brojevima na papiru jako, ali koliko ljudi znaš da recimo koristi neki od novijih, unazad 10, 15 ili 20 godina uvedenih kalibara?
Velika većina mojih kolega s posla koji su lovci puca .308 win, .30-06, 8mm mauser... naravno imaju i drugih, ali ova tri su najzastupljenija.
Sumnjam da će kalibar dobiti tako skoro na popularnosti. .300 Blackout je noviji dosta, recimo dostupniji glede i oružja i streljiva ali trenutno su dva potencijalna problema s njim, cijena i namjena. Sa 7 i pol kuna po metku, koji je namjenjen vrlo kratkoj cijevi i udaljenostima te da se koristi uz prigušivač... kao da već prožvakanu temu idemo raspravljati zašto 7.62x39 nije prvi ni popularan izbor kod lovaca.
Velika većina mojih kolega s posla koji su lovci puca .308 win, .30-06, 8mm mauser... naravno imaju i drugih, ali ova tri su najzastupljenija.
Sumnjam da će kalibar dobiti tako skoro na popularnosti. .300 Blackout je noviji dosta, recimo dostupniji glede i oružja i streljiva ali trenutno su dva potencijalna problema s njim, cijena i namjena. Sa 7 i pol kuna po metku, koji je namjenjen vrlo kratkoj cijevi i udaljenostima te da se koristi uz prigušivač... kao da već prožvakanu temu idemo raspravljati zašto 7.62x39 nije prvi ni popularan izbor kod lovaca.
- jolly
- Cinker - bojna

Sportski strijelci su doveli u hrvatsku:
260 remington
6 pcc
6.5x47 lapua
6.5 Creedmoor.
Lovci nisu uveli nista. Oni koriste sta im trgovci ponude, uz uvjet da ima dovoljnu snagu I da ima municije u ducanu.
Ako se 6.5 Grendel pokaze kao visoko precizan sa visokim BC, I konkurentan onima koje Sam vec naveo, postat ce jako popularan, pogotovu ako se po javi I natch municiha na trzistu.
6.5mm su inace vrlo zanimljivi meci, jer su svi dosta dugi u odnosu prema kalibru ili svom promjeru, zato su se dokazali u streljastvu. Jer to dajr visok BC.
Kalibri,. 30 promjera. to jest americki, saami ili cip standarda su relativno kratki I zdepasti u omjeru prema kalibru, I to Im je mana iz streljacke perspektive.
Zato svaki novi 6.. Ili 6.5mm koji se pojavi na trzistu ima relativno velike sanse da bude popularan. Drugi uvjet da je metak dostupan u trgovini.
E, da, u lovu, 6.5, duguljasti, tu nije vazan BC, Ali je vazan sectional density, a to imaju zbog duzine, pa uslijed tog imaju probojnost do vitalnih organa divljaci. To su zaista, maleni ali papreni Kalibri.
260 remington
6 pcc
6.5x47 lapua
6.5 Creedmoor.
Lovci nisu uveli nista. Oni koriste sta im trgovci ponude, uz uvjet da ima dovoljnu snagu I da ima municije u ducanu.
Ako se 6.5 Grendel pokaze kao visoko precizan sa visokim BC, I konkurentan onima koje Sam vec naveo, postat ce jako popularan, pogotovu ako se po javi I natch municiha na trzistu.
6.5mm su inace vrlo zanimljivi meci, jer su svi dosta dugi u odnosu prema kalibru ili svom promjeru, zato su se dokazali u streljastvu. Jer to dajr visok BC.
Kalibri,. 30 promjera. to jest americki, saami ili cip standarda su relativno kratki I zdepasti u omjeru prema kalibru, I to Im je mana iz streljacke perspektive.
Zato svaki novi 6.. Ili 6.5mm koji se pojavi na trzistu ima relativno velike sanse da bude popularan. Drugi uvjet da je metak dostupan u trgovini.
E, da, u lovu, 6.5, duguljasti, tu nije vazan BC, Ali je vazan sectional density, a to imaju zbog duzine, pa uslijed tog imaju probojnost do vitalnih organa divljaci. To su zaista, maleni ali papreni Kalibri.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

za 7.62x39 nemas pusaka.AR15 fan wrote: kao da već prožvakanu temu idemo raspravljati zašto 7.62x39 nije prvi ni popularan izbor kod lovaca.
Postoji pap m59/66 (koji se vise ne proizvoddi), i postoji CZ 527.
Medjutim, najvaznije 7.62x39, prema pravilniku o koristenu lovackih naboja, nema dovoljno enregije za lov krupne divljaci. Prema tom priavilniku ovaj kalibar je za lov na srnecu divljac, pa na dolje. (ne pokriva jelena, divlju svinju, lopatara, itd)
Turn better into best!
Kod nas se u lovu puca na relativno kratke daljine i 30 06 ,308 i 8x57 pokrivaju
uglavno sve što je potrebno a dostupnost streljiva i oružja je presudan faktor.
6,5 Grendel je kalibar koji nikad neće biti toliko zastupljen kod nas jer nema primjenu i napravljen je da stane u magazin od AR15
ali mi ne živimo u americi.
6,5 Creedmore već pomalo postaje zastupljen i ima pušaka na tržištu, metaka da se naći
ali oskudno međutim za lov do 200m apsolutno nepotrebno .
Za streljaštvo ok ali od ovih gore kalibara 6,5x47 ,6pcc ,260 remington, 6br Norma i ostalih, koliko ima takvih pušaka u Hrvatskoj ? Na
prste ih možeš navesti.
Ne kužim kaj si htio reći sa lovci nisu ništa uveli a strijelci su uveli nove kalibre ,
opet se dijelimo međusobno na ove i one, svatko kupuje ono šta mu je gušt ili mu "treba" ili mu je ntko napunio glavu da mu treba pa je kupio.
Puni potencijal ovih kalibara nažalost u Hrvatskoj nemamo ili na jako malo mjesta možemo iskoristiti u lovu sigurno ne jer niti nesmiješ loviti na neke ekstremne udaljenosti po zakonu,
jedino za neko long range streljaštvo za Sniper kup jednom dvaput ili otkazano puta
godišnje .
Zato mi je bolje imati 8x57 ili 308 za kojeg uvijek imam metaka i to pola jeftinijih ili više nego 6,5 Grendel koji će stajati u ormaru jer da kupiš metke moraš u Njemačku.
Sa 6.5 Creedmoore mogu pucati na 1000m ali ne u Hrvatskoj jer nemam gdje a neka prednost u odnosu na 308. zbog ravnije putanje postaje vidljiva nakon 600m .
U Hrvatskoj jako malo ljudi puca na takve daljine . Prosječna udaljenost u lovu je do 50 m i to je realnost ,osobno znam jako puno ljudi koji ne žele pucati
dalje i po meni bolje da ne pucaju jer ispucaju 20 metaka godišnje to je stvarnost .
6,5 Grendel je kalibar koji nikad neće biti toliko zastupljen kod nas jer nema primjenu i napravljen je da stane u magazin od AR15
6,5 Creedmore već pomalo postaje zastupljen i ima pušaka na tržištu, metaka da se naći
Za streljaštvo ok ali od ovih gore kalibara 6,5x47 ,6pcc ,260 remington, 6br Norma i ostalih, koliko ima takvih pušaka u Hrvatskoj ? Na
prste ih možeš navesti.
Ne kužim kaj si htio reći sa lovci nisu ništa uveli a strijelci su uveli nove kalibre ,
opet se dijelimo međusobno na ove i one, svatko kupuje ono šta mu je gušt ili mu "treba" ili mu je ntko napunio glavu da mu treba pa je kupio.
Puni potencijal ovih kalibara nažalost u Hrvatskoj nemamo ili na jako malo mjesta možemo iskoristiti u lovu sigurno ne jer niti nesmiješ loviti na neke ekstremne udaljenosti po zakonu,
jedino za neko long range streljaštvo za Sniper kup jednom dvaput ili otkazano puta
godišnje .
Zato mi je bolje imati 8x57 ili 308 za kojeg uvijek imam metaka i to pola jeftinijih ili više nego 6,5 Grendel koji će stajati u ormaru jer da kupiš metke moraš u Njemačku.
Sa 6.5 Creedmoore mogu pucati na 1000m ali ne u Hrvatskoj jer nemam gdje a neka prednost u odnosu na 308. zbog ravnije putanje postaje vidljiva nakon 600m .
U Hrvatskoj jako malo ljudi puca na takve daljine . Prosječna udaljenost u lovu je do 50 m i to je realnost ,osobno znam jako puno ljudi koji ne žele pucati
dalje i po meni bolje da ne pucaju jer ispucaju 20 metaka godišnje to je stvarnost .
- jolly
- Cinker - bojna

Sve stoji sto si rekao. I ja sam protiv pucanja na divljac na udaljenosti preko uobicajenih lovackih. (do 150 m)matezg1 wrote:Kod nas se u lovu puca na relativno kratke daljine i 30 06 ,308 i 8x57 pokrivaju
prste ih možeš navesti.
godišnje .
Ali gadjati na metu, i baviti se sportom je sasvim drugo, od onoga sta je lov.
Lov je jedno, i zahtjeva daleko manje zahtjevnu opremu.
Ali iz istih razloga se nije onda ni trebalo uvesti long range natjecanje u Hrvatsku. Zasto se uopce uvodilo? Pa to je samo tlaka!
Ali nakon deset godina, natjecanja su se i organizirala, i tradicionalizirala, i doslo je nekoliko novih kalibara u hrvatsku, u manjem broju. U streljastvu.
Osobno to vidim kao korak naprijed. I broj natjecatelja je u stalnom porastu, bez obzira na uglavnom lose uvjete za ovaj sport. na primjer Grom osijek, 2019 - oko 300 nastupa. A poceli su sa mozda 20-30 nastupa, deset godina ranije. itd.
Pojavila se balkanska liga natjecanja, ekipa long range ide okolo i skuplja medalje. Slovenija, Srbija, Makedonija, itd.
Nasi decki otisli na prvenstvo u Bisley, UK, 1000 metara, pokupili medalje, u medijima nezapazeno, ali proslavili domovinu. Pred par godina. Za tako nesto trebaju konkurentni kalibrui u klasi open.
Itd, itd.
Ja to vidim, kao Tehnoloski i sportski napredak, gdje kako tako pratimo svjetske trendove
Mozemo i obrnuto, ne treba nam nista od ovog, novog, streljana bas i nemamo, cemu se truditi, a za puknut za gust i dobri stari 8x57 dobar.
Natjecanja, ne trebaju. medjunarodna natjecaja nam ne trebaju. kakav bisley i ostalo?
I to vrijedi. Obadvije logike stimaju. Znaci samo ovisi o osobnom pristupu.
A, sad, sto je neki napredak, a sto nije, to je drugo pitanje.
Turn better into best!
Pa slažem se ja s tobom da je to dobro za razvoj sporta samo kažem da je to većini prosječnih strijelaca
nedostižno. Long range je za ljude koji imaju jako puno para i ko ima fala bogu neka troši ako može potrošiti na svoj gušt i
ići u Bisley ili obilaziti Balkan ali to su malobrojni a ostali grcaju u dugovima i razvlače kartice da ih mogu pratiti
možda ima i drugih ljudi koji znaju pucati ali nemaju financija i mogućnosti potrošiti 4000 -5000 eura na nekakvog Dolphina ili Kelbya
i napucati Nightforce ili Kahles od par tisuća eura a da imaju bili bi možda i bolji. Meni je to natjecanje tko ima više love a ne sposobnosti i prosječan strijelaca sa takvom puškom
može napraviti dobar rezultat, ne vrhunski ali dobar a sa opremom koja jednostavno nije u toj klasi nema šta tražiti tamo.
Ajmo napraviti nešto dostupno svima da se omasovi cijela priča . Nisam ja protiv toga ali mnogi bi htjeli ali nemogu to je stvarnost.
Jel se može promijeniti pravilnik da se na natjecanju VK puška koristi bilo koja vojnička puška repetirka a ne samo M98/M48
pa onda isto tako klasa za Pap -nek se ubace saige ,Ar 15 bilo šta, lovačka puška s optikom još jedna klasa i tako da se napravi neka liga gdje se može prijaviti par stotina ljudi sa kotizacijom od 50 -100 kn i nekakvim fondom nagrada npr. ovaj vikend puca se za televizor ili pušku,mobitel na kraju godine neka velika nagrada npr. besplatno ljetovanje to će privući još više ljudi.
Pa samo slušam od rata ne može se i jebenu administraciju i odbore,skupštine ,svi dobivaju pare u Streljačkom savezu a već godinama se ništa ne mijenja . Zadnjih godinu dana vidim neke pomake na bolje i ima optimizma ali ove jednostavne stvari za koje netko sjedi tamo i ide po skupštinama a ne mijenja. Prosječan čovjek radi i nema vremena čitati stalno zakone i zasjedanja ,skupštine i sl .
a oni koji bi to trebali mijenjati ne rade jer u 30 godina nemamo poštenu streljanu koja radi sa primjerenim radnim vremenom za osobu koja radi od 8-16 ili duže, vikendom a imamo objekte koje
ne možemo koristiti normalno.
nedostižno. Long range je za ljude koji imaju jako puno para i ko ima fala bogu neka troši ako može potrošiti na svoj gušt i
ići u Bisley ili obilaziti Balkan ali to su malobrojni a ostali grcaju u dugovima i razvlače kartice da ih mogu pratiti
možda ima i drugih ljudi koji znaju pucati ali nemaju financija i mogućnosti potrošiti 4000 -5000 eura na nekakvog Dolphina ili Kelbya
i napucati Nightforce ili Kahles od par tisuća eura a da imaju bili bi možda i bolji. Meni je to natjecanje tko ima više love a ne sposobnosti i prosječan strijelaca sa takvom puškom
može napraviti dobar rezultat, ne vrhunski ali dobar a sa opremom koja jednostavno nije u toj klasi nema šta tražiti tamo.
Ajmo napraviti nešto dostupno svima da se omasovi cijela priča . Nisam ja protiv toga ali mnogi bi htjeli ali nemogu to je stvarnost.
Jel se može promijeniti pravilnik da se na natjecanju VK puška koristi bilo koja vojnička puška repetirka a ne samo M98/M48
pa onda isto tako klasa za Pap -nek se ubace saige ,Ar 15 bilo šta, lovačka puška s optikom još jedna klasa i tako da se napravi neka liga gdje se može prijaviti par stotina ljudi sa kotizacijom od 50 -100 kn i nekakvim fondom nagrada npr. ovaj vikend puca se za televizor ili pušku,mobitel na kraju godine neka velika nagrada npr. besplatno ljetovanje to će privući još više ljudi.
Pa samo slušam od rata ne može se i jebenu administraciju i odbore,skupštine ,svi dobivaju pare u Streljačkom savezu a već godinama se ništa ne mijenja . Zadnjih godinu dana vidim neke pomake na bolje i ima optimizma ali ove jednostavne stvari za koje netko sjedi tamo i ide po skupštinama a ne mijenja. Prosječan čovjek radi i nema vremena čitati stalno zakone i zasjedanja ,skupštine i sl .
a oni koji bi to trebali mijenjati ne rade jer u 30 godina nemamo poštenu streljanu koja radi sa primjerenim radnim vremenom za osobu koja radi od 8-16 ili duže, vikendom a imamo objekte koje
ne možemo koristiti normalno.
Nisam baš u streljaštvu, ali kako ja to vidim:matezg1 wrote:
da se napravi neka liga gdje se može prijaviti par stotina ljudi sa kotizacijom od 50 -100 kn i nekakvim fondom nagrada npr. ovaj vikend puca se za televizor ili pušku,mobitel na kraju godine neka velika nagrada npr. besplatno ljetovanje to će privući još više ljudi.
Kod nas imati (sportsko) oružje je više luksuz nego pravo. Tako je i bilo, kako su naši djedovi i očevi prije, na posao, doma, ako su imali ikad vremena malo pucat iza kuće niz brdo (barem kod nas je tako bilo, kako mi stari priča) i navečer u šumu. Nije bilo ništa skupo, zastavin karabin (ne kažem da je loš) i ako si imao za optiku, super. Sportsko je prolazilo, ali onako. Sad se malo promijenilo, ali je ostalo isto. Streljana nemaš, a kako ti kažeš, nemaju radnom čovjeku razumno radno vrijeme. Nemaš ih blizu, a ako i imaš, karabinom ne možeš ići. Zato i je popularno da ako neko LD ima neko strelište, tamo se puca, lokalni policajci gledaju kroz prste dok ih se zove nedjeljom na kotao ili gulaš. Za te svrhe je ostalo popularno, od kalibara, ono što je i prije bilo. Naravno, sad je .308 sve popularniji, kao i kod lovaca, tako i kod strijelaca. Osobno, kao vlasnik oružja, a ne kao lovac, smatram da je bilo koji napredak u širenju legalnog i odgovornog vlasništva oružja, i tehnologija oružja odlična stvar. Ako netko želi imati AR15 u .223, neka izvoli. Ako želi imati AK platformu u 7.62, isto .223 i 6.5 Grendel, neka izvoli. Da li to doprinosi širenju tog kalibra/oružja/tehnologije? Naravno! Ako jedna osoba kupi pušku u nekom kalibru za koji ja nisam čuo, super! Kao prvo, ta jedna osoba je raširila portfolij oružja u Hrvatskoj, a kao drugo ja imam priliku nešto novo naučiti o nečemu o čemu nisam znao (a to je i na kraju neki temelj ljudskosti - UČENJE). Da li mislim da će 6.5 Grendel zaživjeti kod nas ako si netko kupi tako nešto? Ne previše, ali ako jedna osoba ima, potražnja je tu, i na kraju se nabava municije može dogovoriti s trgovcem, a svi znamo da se zarađuje i na redovnim kupcima i na količini, pa zbroji 1 i 1.
Ne znam kako funkcioniraju te discipline/kategorije u streljaštvu, ali i da bi se uvele takve nagrade, kao što su televizor ili puška, koje su skupe nagrade, ne bi li se kotizacije drastično povečale? I da budu proporcionalne, znači da ako 100 ljudi puca za po 50 kuna, to je 5000 kuna, za što se da kupiti puška, praktički si je pobjednik za 50 kuna i koliko god je kuna ispucao u metcima kupio televizor, a ovih drugih 99 je pucalo "utaman". Ako puca još manje ljudi, cijena kotizacije po osobi bi porasla, ali opet. O ljetovanju da ne govorim. Druga stvar bi bila da klub snosi dio cijene nagrade, ali opet: "Zašto ja plaćam da on ima televizor/pušku/da on češe jaja na moru?!?!".
Ali ideja je dobra, samo treba smisliti neku izvedbu koja neće toliko ljudi dić na noge...
Volim oružje, volim ga jako,
- jolly
- Cinker - bojna

To postoji. I, naravno, popularno je. Dolazi veliki broj ljudi na natjecanja sa jakim fondom nagrada.Mauseras wrote:Nisam baš u streljaštvu, ali kako ja to vidim:matezg1 wrote:
da se napravi neka liga gdje se može prijaviti par stotina ljudi sa kotizacijom od 50 -100 kn i nekakvim fondom nagrada npr. ovaj vikend puca se za televizor ili pušku,mobitel na kraju godine neka velika nagrada npr. besplatno ljetovanje to će privući još više ljudi.
Kod nas imati (sportsko) oružje je više luksuz nego pravo. Tako je i bilo, kako su naši djedovi i očevi prije, na posao, doma, ako su imali ikad vremena malo pucat iza kuće niz brdo (barem kod nas je tako bilo, kako mi stari priča) i navečer u šumu. Nije bilo ništa skupo, zastavin karabin (ne kažem da je loš) i ako si imao za optiku, super. Sportsko je prolazilo, ali onako. Sad se malo promijenilo, ali je ostalo isto. Streljana nemaš, a kako ti kažeš, nemaju radnom čovjeku razumno radno vrijeme. Nemaš ih blizu, a ako i imaš, karabinom ne možeš ići. Zato i je popularno da ako neko LD ima neko strelište, tamo se puca, lokalni policajci gledaju kroz prste dok ih se zove nedjeljom na kotao ili gulaš. Za te svrhe je ostalo popularno, od kalibara, ono što je i prije bilo. Naravno, sad je .308 sve popularniji, kao i kod lovaca, tako i kod strijelaca. Osobno, kao vlasnik oružja, a ne kao lovac, smatram da je bilo koji napredak u širenju legalnog i odgovornog vlasništva oružja, i tehnologija oružja odlična stvar. Ako netko želi imati AR15 u .223, neka izvoli. Ako želi imati AK platformu u 7.62, isto .223 i 6.5 Grendel, neka izvoli. Da li to doprinosi širenju tog kalibra/oružja/tehnologije? Naravno! Ako jedna osoba kupi pušku u nekom kalibru za koji ja nisam čuo, super! Kao prvo, ta jedna osoba je raširila portfolij oružja u Hrvatskoj, a kao drugo ja imam priliku nešto novo naučiti o nečemu o čemu nisam znao (a to je i na kraju neki temelj ljudskosti - UČENJE). Da li mislim da će 6.5 Grendel zaživjeti kod nas ako si netko kupi tako nešto? Ne previše, ali ako jedna osoba ima, potražnja je tu, i na kraju se nabava municije može dogovoriti s trgovcem, a svi znamo da se zarađuje i na redovnim kupcima i na količini, pa zbroji 1 i 1.
Ne znam kako funkcioniraju te discipline/kategorije u streljaštvu, ali i da bi se uvele takve nagrade, kao što su televizor ili puška, koje su skupe nagrade, ne bi li se kotizacije drastično povečale? I da budu proporcionalne, znači da ako 100 ljudi puca za po 50 kuna, to je 5000 kuna, za što se da kupiti puška, praktički si je pobjednik za 50 kuna i koliko god je kuna ispucao u metcima kupio televizor, a ovih drugih 99 je pucalo "utaman". Ako puca još manje ljudi, cijena kotizacije po osobi bi porasla, ali opet. O ljetovanju da ne govorim. Druga stvar bi bila da klub snosi dio cijene nagrade, ali opet: "Zašto ja plaćam da on ima televizor/pušku/da on češe jaja na moru?!?!".
Ali ideja je dobra, samo treba smisliti neku izvedbu koja neće toliko ljudi dić na noge...
Moje misljenje, treba takvih natjecanja biti vise.
Nagrade - optike:
https://strelcibalkana.com/dogadaji/poz ... tex-cup-2/
Nagrada puska:
https://www.vp91ri.hr/post/ritosa-target-natjecanje
Ali ovo ovisi najvise ovisi o sponzorima koji su voljni uloizti u fond nagrada.
Ali treba reci, po meni, pravo streljastvo, i pravi lov, su primarno trosak, apsolutni trosak, i odricanje pojedincu.
(ja se cesto pitam, sta to meni sve treba?)
Ako neki pojedinac pocne izlvaciti neku korist iz takvih aktivnosti (bilo sport, ili lov), tu onda nesto ozbiljno nije u redu. (izuzetak su komercijalna lovista, gdje je drugi pristup jer su formirana na profitabilnoj osnovi)
Od kotizacije nema nekih zarada, a nije se stvorio obicaj visokih kotizacija da bi se investiralo u nagrade, ili u zaradu organizatora.
Medjutim kotizacija na nivou 70-120 kn, pokriva osnove troskove organizatoru. Znaci mete, topli obrok, medalje. Pozitivna nula.
Medjutim, podignuti kotizacije da bi se financirao dobar nagradni fond, mislim da je zanimljivo, i da bi ovo bila popularna incijativa.
E, sad, da li je sportsko oruzje priviliegij? Ne znam. Ili ajmo ovako reci, Oruzje u HR (i evropi) je privilegij, a ne zajamceno gradjansko pravo. Pa tako i sportsko.
Medjutim, sportskim strijelcima, zivot nije lagan. Problematika je takva, da streljana ima malo, i vrlo je tesko baviti se streljastvom u takvoj situaciji. U Dalmaciji, streljana za pusku, prakticki nema.
S druge strane, lovista i lovacka drustva su svugjde po Hrvatskoj.
To se onda evidentira u brojevima. Godisnje je registrirano oko 1.500-2.000 sportskih strijelaca, a 55-60.000 lovaca.
Od ukupnog broj sportskih strijelaca, po mojoj procjeni vise od pola, otpada na djecu, znaci zracni i maloklaibarksi program natjecanja.
Zracnu streljanu mozes napraviti i u skolskoj dvorani, i u nekom sklonistu, pa onda zracni program funkcionira kako tako na nivou drzave.
Streljanu za vatreno oruzje, ne moze se napraviti na takav nacin, i pravilnik o strelistima je jako zahtjevan. U zadnjih desetak godina vise streljana je prestalo s radom, a otvorene su su samo 2 ili tri. I nisu sve nove streljane, za streljastvo. (Tri nove streljane mi padaju napamet: Ritosa - na ritosinom brigu u Istri, natjecanje je moguce, Domjankovic - tunel ZG - to nije za natjecanje nego za upucavanje puske, i cine lov streljana, Ivanic grad, sto je za pokretne video mete, i lovaki trening, ali nije za sportsko streljastvo - sve tri mozes naci na internetu)
A kako se streljane zatvaraju u Hrvatskoj, i tu pricu mozemo pratiti u hrvatskoj, i na forumu:
https://www.rijeka.hr/councillor-questi ... -propadan/
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=31&t=6958
Turn better into best!
Problem streljana znamo mislim da i ovaj Cinelov ne radi više par puta sam zvao pa se nitko ne javlja
a čuo sam od nekog da ne radi.
To su priločno skupi objekti za komercijalnu primjenu i ekonomski su neisplativi da bi ih netko privatno gradio .
Izgradnja jedne streljane kao ova u Istri od Ritoše po meni košta bar 200 000-300 000 eura i pitanje da li će biti isplativa
ili je napravljena za vlastiti gušt . Uglavnom ivesticija za svaku pohvalu ali jako je malo ljudi koji će investirati toliki novac u izgradnju streljane
kad može napraviti zgradu sa stanovima i puno bolje zaraditi na stanovima.
Vojne objekte koji postoje treba dati u koncesiju streljačkom i lovačkom savezu koji trebaju napraviti ugovor sa Morhom i platiti
državi korištenje i jedni i drugi ubiru članarinu a koja je poanta krovne organizacije ako ne grade strelišta ili uzimaju u koncesiju u cilju unapređenja sporta.
Svi se slažemo da nema streljana i da nam je to najveći problem a rješenje je jednostavno samo treba volja i konačno početi raditi .
Također imaju mogućnost kreditiranja i izgradnje sportskih objekata financiranih od EU i mislim da bi trebali u tom smjeru krenuti da svaki veći grad ima
jedan objekat kao Pampas . U Zagrebu imamo Vrapčanski potok ali se može koristiti dva dana u tjednu po 2 sata . Zašto je takav problem da netko iz streljačkog i lovačkog saveza
dogovori da se takav kvalitetan objekat nemože koristiti npr. petak,subota, nedjelja pa ako treba platiti čovjeka koji bi bio voditelj strelišta neka mu se plati ali da se može pucati.
Dođeš pokažeš dozvolu i pucaš jer šta mi dobivamo od krovnih organizacija za svoje novce -vrlo jednostavno ako plaćam nešto hoću znati šta konkretno plaćam ,
možda izgradnju Hotela na Tuškacu za strane lovce -čitaj kurve kad nam dođu da ih ne vodimo doma za 200kn članarine godišnje a mi nek pucamo di stignemo.
a čuo sam od nekog da ne radi.
To su priločno skupi objekti za komercijalnu primjenu i ekonomski su neisplativi da bi ih netko privatno gradio .
Izgradnja jedne streljane kao ova u Istri od Ritoše po meni košta bar 200 000-300 000 eura i pitanje da li će biti isplativa
ili je napravljena za vlastiti gušt . Uglavnom ivesticija za svaku pohvalu ali jako je malo ljudi koji će investirati toliki novac u izgradnju streljane
kad može napraviti zgradu sa stanovima i puno bolje zaraditi na stanovima.
Vojne objekte koji postoje treba dati u koncesiju streljačkom i lovačkom savezu koji trebaju napraviti ugovor sa Morhom i platiti
državi korištenje i jedni i drugi ubiru članarinu a koja je poanta krovne organizacije ako ne grade strelišta ili uzimaju u koncesiju u cilju unapređenja sporta.
Svi se slažemo da nema streljana i da nam je to najveći problem a rješenje je jednostavno samo treba volja i konačno početi raditi .
Također imaju mogućnost kreditiranja i izgradnje sportskih objekata financiranih od EU i mislim da bi trebali u tom smjeru krenuti da svaki veći grad ima
jedan objekat kao Pampas . U Zagrebu imamo Vrapčanski potok ali se može koristiti dva dana u tjednu po 2 sata . Zašto je takav problem da netko iz streljačkog i lovačkog saveza
dogovori da se takav kvalitetan objekat nemože koristiti npr. petak,subota, nedjelja pa ako treba platiti čovjeka koji bi bio voditelj strelišta neka mu se plati ali da se može pucati.
Dođeš pokažeš dozvolu i pucaš jer šta mi dobivamo od krovnih organizacija za svoje novce -vrlo jednostavno ako plaćam nešto hoću znati šta konkretno plaćam ,
možda izgradnju Hotela na Tuškacu za strane lovce -čitaj kurve kad nam dođu da ih ne vodimo doma za 200kn članarine godišnje a mi nek pucamo di stignemo.
- jolly
- Cinker - bojna

Civilna Streljana za staticke disicipline, prema pravilniku mora imati odredjene prostorije, blende, debljinu zidova, grfadjvinsku dozvolu, biti u sportsko rekreativnoj zoni, itd itd. tako da si tocno rekao sve, o isplativosti. Pa i koncesijama na postojecim streljanama sagradjenih u nekom drugom periodu.
Isplativost streljane, prema velicini streljane i postojecem pracvilniku u civilnim strelisitima. Sto je veca, manje je isplativa.
I sad: za 50 metara streljanu (prema povrsini zemljista, i duzini uzduznih zidova) je skupo, ali i tu je najvise natjecatelja (pistolj i MK program), znaci najisplativije
za 100 metara jako skupo. Sa neproporiconlanim porastom natjecatelja za VK program puske (m48 i pap puca sve manje ljudi, pad u 5 godina, oko 50%), i nezanimljivo za long range.
Za 200 metara jako jako skupo, i jos ne zanimljivo za long range. znaci isti broj korisnika kao na streljani 100 m. A povrsina zemljista i zidovi dupli od ove za 100.
Na 300 metara strelistu, skupo da se smrznes (3 puta vise zidova nego za 100 m, i 6 puta vise nego za 50 m, a da nepricamo o povrsini i vrijednosti zemljista, ali ovo je prva zanimljiva udaljensot za long range.
600 metara civilno streliste - prema sadasnjem zakonu o ciivlnim strelistima, ovo ni ne postoji u HR. Nemoguca investicija.
U zakljukcu da bi sport napredovao, i ne ovisio o kapitalnim investicijama u zidove, treba olaksati formiranje mjesta za vjezbe gadjanja (bez svih ovih prethodnih tehnickih uvjeta). Znaci da se donese novi pravilnik, i ovo da se definira za vjezbe, na prihvatljiv i siguran nacin.
Isplativost streljane, prema velicini streljane i postojecem pracvilniku u civilnim strelisitima. Sto je veca, manje je isplativa.
I sad: za 50 metara streljanu (prema povrsini zemljista, i duzini uzduznih zidova) je skupo, ali i tu je najvise natjecatelja (pistolj i MK program), znaci najisplativije
za 100 metara jako skupo. Sa neproporiconlanim porastom natjecatelja za VK program puske (m48 i pap puca sve manje ljudi, pad u 5 godina, oko 50%), i nezanimljivo za long range.
Za 200 metara jako jako skupo, i jos ne zanimljivo za long range. znaci isti broj korisnika kao na streljani 100 m. A povrsina zemljista i zidovi dupli od ove za 100.
Na 300 metara strelistu, skupo da se smrznes (3 puta vise zidova nego za 100 m, i 6 puta vise nego za 50 m, a da nepricamo o povrsini i vrijednosti zemljista, ali ovo je prva zanimljiva udaljensot za long range.
600 metara civilno streliste - prema sadasnjem zakonu o ciivlnim strelistima, ovo ni ne postoji u HR. Nemoguca investicija.
U zakljukcu da bi sport napredovao, i ne ovisio o kapitalnim investicijama u zidove, treba olaksati formiranje mjesta za vjezbe gadjanja (bez svih ovih prethodnih tehnickih uvjeta). Znaci da se donese novi pravilnik, i ovo da se definira za vjezbe, na prihvatljiv i siguran nacin.
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

moze kakvih detalja o tome? tko sto gdje kada zasto...jolly wrote:Nasi decki otisli na prvenstvo u Bisley, UK, 1000 metara, pokupili medalje, u medijima nezapazeno, ali proslavili domovinu. Pred par godina. Za tako nesto trebaju konkurentni kalibrui u klasi open.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- jolly
- Cinker - bojna

Mike Torello, kad vec pitas:
2018, KDS Omega, Bisley
Oficijelni trening, dolphins cup, GB Eurochampoinship.
800, 900, 100 yardi
Dolphin's Cup, 800 yds, 2. mjesto, Tomica Nikolić – Silver medalist
EC, agregat day 1, 1. mjesto, Gianmattia Molina (227.07 – max. 250.50)
EC, agregat day 1, 2. mjesto, Saša Nikolić (225.09) – Silver medalist
EC, agregat day 1, 6. mjesto, Tomica Nikolić (220.14)
EC, agregat day 1, 70. mjesto, Oliver Kajić (206.04)
EC, konačni rezultati F-TR pojedinačno. 6 stageva (4x15/800-900yds i 2x20 hitaca 1000 yds):
Gianmattia Molina (455.19 – max. 500.100)
Tomica Nikolić (448.31)
Saša Nikolić (442.17)
Oliver Kajić (429.15)
Neil White (122.04)
2018, KDS Omega, Bisley
Oficijelni trening, dolphins cup, GB Eurochampoinship.
800, 900, 100 yardi
Dolphin's Cup, 800 yds, 2. mjesto, Tomica Nikolić – Silver medalist
EC, agregat day 1, 1. mjesto, Gianmattia Molina (227.07 – max. 250.50)
EC, agregat day 1, 2. mjesto, Saša Nikolić (225.09) – Silver medalist
EC, agregat day 1, 6. mjesto, Tomica Nikolić (220.14)
EC, agregat day 1, 70. mjesto, Oliver Kajić (206.04)
EC, konačni rezultati F-TR pojedinačno. 6 stageva (4x15/800-900yds i 2x20 hitaca 1000 yds):
Gianmattia Molina (455.19 – max. 500.100)
Tomica Nikolić (448.31)
Saša Nikolić (442.17)
Oliver Kajić (429.15)
Neil White (122.04)
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

svaka čast dečkima, ali aku so konkurenčni u svjetskoj klasi, onda imaju privatna strelišča kde treniraju na 1000m i čitaju vijetar.
ako ne viježbaš čitanja vetara na pravima zastavima, koji so 3m duge i na 7m kolima, i na streljani ih mora biti svakih 200m, onda dečki sami ne znaju čitati vijetar i nisu konkurentni u svjetskoj klasi. a za sada NIKDJE I NIKADA na balkanu na takmičenjima nisu imali prave f-class zastave, da bi se ljudi upozali sa čitanjem vijetara, kojeg prakticiraju u streljačkih zemaljama.
ako ne viježbaš čitanja vetara na pravima zastavima, koji so 3m duge i na 7m kolima, i na streljani ih mora biti svakih 200m, onda dečki sami ne znaju čitati vijetar i nisu konkurentni u svjetskoj klasi. a za sada NIKDJE I NIKADA na balkanu na takmičenjima nisu imali prave f-class zastave, da bi se ljudi upozali sa čitanjem vijetara, kojeg prakticiraju u streljačkih zemaljama.
- jolly
- Cinker - bojna

Svaka cast, naravno.Marko2Marko wrote:svaka čast dečkima, ali aku so konkurenčni u svjetskoj klasi, onda imaju privatna strelišča kde treniraju na 1000m i čitaju vijetar.
Ali nemaju svoju streljanu, ne pretjeruj. Oni se trude izuzetno, i svaka im cast.
Malo prosturdiraj ove web stranice. drzavna streljana, i jako puno truda i napora da se to postigne rezultat vlastitim stredstvima. Rezultat na naporu, ulaganju i entuzijazmu.
https://kds-omega.hr/
Slijedeci turnir u oktobru je u Osijeku. Prema pravilima F-class. U HR djeluje hrvatski savez za dalekometno streljastvo, i rade po f-class pravilima
Ja idem kad god mogu na long range match (ne kao gledaoc, ili kuhar za marendu, nego kao natjecatelj) i nikad nisam vidio f-class zastave. Nemam pojma sta sta je to. U pravilniku F-class to se ne spominje. Slobodan izbor upravi streljane, Prema knjizi "the wind book for rifle shooters", Linda K Miller, Keith A Kuningham - oni su medjunarodni natjecatelji, oni tvrde da nigdje u svijetu nisu vidjeli identicne zastavice za vjetar prema nekom standardu - i zato preporucaju trening i pripreme na streljani gdje je medjunardoni match da se natjecatelji naviknu na zastave koje su tamo. Na osnovu tog mi se cini da ne postoje neke definirane zastavice za vjetar. Da je kod nas u HR situacija razlicita od streljane do streljane, i zastavice svakakve, to ne treba posebno spominjati.
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

https://www.icfra.com/shootingrules
Technical Rules for TR Shooting (2019 Edition) :
https://e1e1515b-f062-426d-8b3c-6c508be ... f4bab8.pdf
37 strana ANNEX T/F.
zastavice su jako dobro definirane. po mome od samog početka. vjerovatno u americi od samog početka ozbiljnog streljaštva. jer nema smisla ako tako bitne stvari nisu potpuno definirane, jer samo čitanje vijetara zmaguje na takmičenjima, opremu imaju (i imamo i u sloveniji i u hrvatskoj) vsi top.
Technical Rules for TR Shooting (2019 Edition) :
https://e1e1515b-f062-426d-8b3c-6c508be ... f4bab8.pdf
37 strana ANNEX T/F.
zastavice su jako dobro definirane. po mome od samog početka. vjerovatno u americi od samog početka ozbiljnog streljaštva. jer nema smisla ako tako bitne stvari nisu potpuno definirane, jer samo čitanje vijetara zmaguje na takmičenjima, opremu imaju (i imamo i u sloveniji i u hrvatskoj) vsi top.